URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2014, 07:39

Robert Turcescu îşi joacă propriul rol în filmul lui Tudor Giurgiu despre cazul procurorului Panait (VIDEO)

Regizorul Tudor Giurgiu a prezentat pe propriul blog şi pe Facebook un teaser al viitorului său film, "De ce eu?", cunoscut până acum sub titlul "Cristian". Filmul este inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, când avea doar 29 de ani.

Potrivit hotnews.ro, materialul video promite o poveste în care serviciile de informaţii ale României postcomuniste au un rol major. Iar în momentul 1.01 din clip apare şi chipul lui Robert Turcescu.

Turcescu îşi joacă propriul rol de jurnalist în film, dezbaterea din film fiind însă una imaginară, care nu a avut loc.

În aprilie, Turcescu scria pe pagina sa de Facebook despre un film care ar putea să-i creeze probleme premierului Victor Ponta.

Despre actualul şef al Guvernului s-a spus că ar fi fost ultimul om care l-a văzut pe Panait, înainte de a-şi lua viaţa. Ponta era atunci şef al Corpului de Control al guvernului Năstase.

Cristian Panait l-a anchetat pe procurorul orădean Alexandru Lele, după ce acesta din urmă l-a arestat pe Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor de la acea vreme.

După ce premierul Adrian Năstase a declarat public că nu crede în arestările de vineri, lăsând să se înţeleagă că e vorba de un abuz, Adrian Tărău este eliberat, iar procurorul care îl arestase este învinuit de corupţie. Cristian Panait este trimis de la Bucureşti să îl aresteze pe Lele. Procurorul a analizat cazul şi a dispus neînceperea urmăririi penale.

Decizie care, după cum specula presa vremii, i-ar fi adus presiuni din partea superiorilor şi a colegilor de la Parchetul General şi în final, moartea.

Decizia neînceperii urmăririi penale luată de Cristi Panait a fost confirmată în ianuarie 2008, atunci când CSM şi Parchetul General îi constată nevinovăţia lui Alexandru Lele.

La patru luni de la moartea procurorului Panait, Parchetul General ajunge la concluzia că a fost vorba despre o sinucidere şi clasează cazul. Potrivit presei de la acea vreme, în ziua morţii, Cristi Panait ar fi fost vizitat de prietenul său Victor Ponta, fost coleg procuror. Presa a scris atunci despre un conflict pe care l-ar fi avut cei doi din cauza punctelor de vedere diferite asupra dosarului Tărău.

Victor Ponta a respins întodeauna orice legătură între el şi moartea procurorului Cristian Panait. "E o acuzaţie serioasă. Sunt convins că, dacă furam ceva, comiteam ceva, in 12-14 ani nu cred că nu se întâmpla nimic", a spus premierul în urmă cu două luni.

Citiţi pe această temă şi articolul "De ce în ceaţă? Filmul lui Giurgiu nu răspunde la dilema dacă a fost sau nu erou fostul procuror Alexandru Lele"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON