URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pe vremea când era primar, Ilie Bolojan venise cu ideea de a supraimpozita cu 50% spațiile goale din zona comercială. Instanța, însă, a decis că oamenii pot face ce vor cu investiția lor, chiar să-și bată joc de ea dacă au chef. Și cum să nu-și bată, dacă multe locații au fost luate pe nebăgare de seamă, la niște prețuri mai mult decât avantajoase?
Zic şi eu
Adrian Cris
După un președinte care a furat vapoare și unul care a furat case, avem un președinte care a furat un TIR, cu tot cu marfă, din Germania. Interpolul l-a arestat în Italia și l-a băgat la beciul domnesc. Profesor la școala ajutătoare din Cadea, bătea copiii și fura din mâncarea lor. Și-a abandonat nevasta și copiii. Și mama, bătrână și bolnavă. Este fiul unui fost prim-secretar comunist al județului Bihor. Are o iubită mai tânără decât el. Este gay. Este evreu-ungur-țigan. Sorosist. A fost coleg de facultate cu Coldea. E omul fraților Micula. Are conturi și vile în Elveția. Are schizofrenie și se tratează în secret, împreună cu Maia Sandu, la o clinică din Austria.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce vă așteptați să facă Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar al României?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul săptămânii trecute, societatea românească a fost luată prin surprindere de „demisia” Președintelui „în funcție” și investirea unui Președinte interimar, situație în care apreciez că se impun precizări cu privire la atribuțiile concrete ale acestuia din urmă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2010, 17:48

Tărăboi pe casa scării

Tărăboi pe casa scării ÎN PROCESE. Proprietarii se judecă de 4 ani ca să-şi recupereze liftul şi casa scării, vândute de Eurombank odată cu sediul sucursalei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-o parte şi de alta, intrarea în blocul A9 din Piaţa Independenţei 35 e flancată de spaţii comerciale. "Vedeţi, casa scării n-are nicio legătură cu spaţiile comerciale de la parter. Nici uşi, nici geamuri, nimic. Cum de s-au împroprietărit pe ea?"...

Florian Bungău şi majoritatea celor nouă vecini ai săi stau în blocul cu pricina de peste 20 de ani. Proprietari cu acte în regulă pe clădire, nici unul nu şi-a vândut partea din proprietatea comună. Dar, oricât ar fi de absurd, în urmă cu 4 ani au rămas, totuşi, fără casa scării şi fără lift...

De la unul la alţii

Blocul, ridicat înainte de 1989, avea delimitate clar spaţiile de locuit de cele comerciale. O demonstrează proiectul, devizele şi Cartea Funciară. "Societatea Mercur, care avea spaţii comerciale la subsol, la parter şi la etajul întâi, era separată total de noi. Nu aveam nimic în comun", povesteşte Florian Bungău.

Lucrurile au rămas neschimbate şi după 1990, când Mercur şi-a vândut spaţiile Băncii Dacia Felix şi societăţii Omniasig, dar şi mai târziu, când Dacia Felix a predat sediul Eurombank. Aceasta din urmă, însă, când a vândut mai departe imobilul, la întocmirea actelor la notariat a cuprins în contract şi ascensorul, şi spaţiul tehnic, respectiv casa scării din clădirea de lângă, şi le-a vândut în cotă egală firmelor Optica Focus, Broker şi CECCAR. Dar nu ca spaţii comune ale blocului, ci ca spaţii comerciale!

"Să vă luaţi elicopter"

13 Tcaciuc.jpg"Am descoperit ce s-a întâmplat în 2006, în momentul în care oftalmoloaga Cornelia Jelic, patroana firmei Focus, ne-a anunţat că va sparge casa scării şi va monta uşi de trecere între magazinul ei şi depozit, de-o parte şi de alta a scării blocului. Ne-a spus că dacă nu ne convine situaţia, să ne luăm elicopter ca să urcăm în apartamente, că e spaţiul lor, nu al nostru", explică şeful Asociaţiei de proprietari, Mihai Tcaciuc (foto).

Şi, cum firmele au refuzat să rectifice la CF greşeala făcută, oamenii au pretins acest lucru în instanţă. "Am cerut să se restabilească situaţia anterioară vânzării, adică să se scrie în colile funciare că aşa-zisele spaţii comerciale din casa scării sunt, de fapt, părţi comune ce aparţin proprietarilor de apartamente, nicidecum firmelor. E total aberant că trebuie să demonstrăm un lucru atât de simplu".

La comun

Dar, surpriză: deşi notarul Ilie Drăgoiu, cel care a comis întregul pocinog, şi-a recunoscut în faţa judecătorilor greşeala făcută la întocmirea contractului, confirmând că spaţiile aflate în litigiu sunt proprietatea exclusivă a locatarilor, judecătorii Tribunalului Bihor au decis că acest lucru nu e... corect.

După ce i-au plimbat vreme de 4 ani prin sălile de judecată, pe considerentul că şi firmele convieţuiesc în aceeaşi clădire, magistraţii au hotărât că negustorii au dreptul să intre-n blocul oamenilor şi să le folosească liftul. "E de râsul curcilor. Nici măcar n-au nevoie, nu au nicio legătură cu noi", se plânge şeful de bloc. Norocul locatarilor este că sentinţa dată în urmă cu o lună nu e definitivă, motiv pentru care au şi atacat-o la Curtea de Apel.

"Focus" pe casa scării

13 Jelic.jpgInterpelată pe marginea scandalului, Cornelia Jelic (foto), proprietara magazinului Optica Focus, nu vede nicio problemă în faptul că şi-a însuşit proprietatea altora. Femeia pretinde că a cumpărat spaţiul cu acte în regulă şi că locatarii s-au supărat doar pentru că au timp de procese. "E treaba lor că mă reclamă. Oamenii ăştia sunt cine sunt. Că doar nu oricine îşi putea lua apartament aici pe vremea lui Ceauşescu, nu? Au pretenţia că pot să facă ce vor. Eu am cumpărat un imobil în clădire şi am dreptul la spaţiile comune. În rest, n-avem ce discuta pe tema asta".

Oftalmologul refuză să explice modul în care a reuşit să-şi ia autorizaţie de la Primărie pentru a sparge doi pereţi din scara blocului, fără vreo aprobare de la vecini, dar susţine că, până la finalizarea litigiului, "nu mai fac nimic". Atât doar că, între timp, patroana a dat şi ea în judecată asociaţia, declarând că locatarii o blochează ilegal, nepermiţându-i să facă uşile dintre cele două proprietăţi ale ei, magazinul şi depozitul.

"Ea are acces pe dinafară, însă vrea un soi de coridor acoperit prin scara blocului. Să decidă judecătorii dacă e normal să spargă pentru asta doi pereţi", se plânge Tcaciuc. Că tot ei au împroprietărit-o şi pe liftul lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cine
Are autorizatie de c. ? Cum este posibil ,altii primesc fara acceptul vecinilor ? Cine de la Primarie poarta vina? Caci doar nu toata Primaria sunt in culpa.
Postat 08 Martie 2010, 13:53 de r
Oare?
Povesti de proprietari. Casa scarii reprezinta spatii comune indivizibile. Asa ca, PRIMARIA si CADASTRUL sunt in culpa.
Postat 07 Martie 2010, 20:58 de TAMTAC
„justitia” romana
ce rost au comentariile? nu asta-i justitia care se lupta cu propriul ministru si cu presedintele tarii? NESIMTITI !
Postat 05 Martie 2010, 22:40 de lili
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7671 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON