URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
21 Februarie 2022, 16:05

Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO)

Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză în ce privește soarta tronsonului de 28,55 kilometri dintre Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. La doi ani după semnarea contractului cu Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere din România, Beniamin Rus, proprietarul firmei orădene Trameco, ce conduce asocierea care a câștigat licitația organizată de CNAIR acum patru ani, anunță că renunță la înțelegere.

„Vom renunța”

„Este adevărat că vom renunța la contract. A fost propunerea Companiei, ce pot să fac?”, a declarat omul de afaceri luni, după ce BIHOREANUL l-a întrebat dacă este adevărat că are intenția să renunțe la contract, așa cum scrie presa economică.

„O parte a celor din conducerea Companiei voiau să rămână contractul, altă parte să îl reziliem”, a adăugat Beniamin Rus (foto). Acesta a precizat, însă, că deocamdată nu știe când va fi anunțată oficial rezilierea contractului.

Informații privind renunțarea la contract de către asocierea de firme Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina, al cărui proprietar este Rus), Vahostav SK (Slovacia), East Water Drillings (București) au fost publicate de site-ul economica.net duminică, arătând că înțelegerea „se desface amiabil”, însă fără alte detalii.

După presiuni

Rezilierea contractului semnat în iunie 2020, pentru suma de 326 milioane lei plus TVA, între asocierea de firme și CNAIR, în baza unei licitații încheiate în 2018, survine la mai puțin de o săptămână după ce Asociația Pro Infrastructura a cerut acest lucru pentru a treia oară în ultimul an.

Așa cum BIHOREANUL a scris atunci, ONG-ul acuza constructorii că au avut o ofertă de 72% din valoarea reală a lucrării, motiv pentru care au cerut ulterior o suplimentare a contractului cu 130 milioane lei.

Asociația Pro Infrastructură spunea că din acest motiv firmele nu s-au apucat de lucru, în timp ce proprietarul Selina, Beniamin Rus, afirma că suplimentarea era necesară deoarece o expertiză indica necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare față de cele preconizate de CNAIR inițial, în caietul de sarcini.

A 4-a licitație

În cazul, foarte probabil, al rezilierii contractului, lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii va trebui scos la licitație de CNAIR pentru a patra oară, primele două contracte fiind reziliate de fosta CNADNR companiei americane Bechtel și apoi unei asocieri de firme din Spania condusă de Corsan Corviam.

Grupul Selina a realizat singurul lot de autostradă finalizat până acum în Bihor, cel de 5,35 km dintre Borș II – Biharia, aflându-se totodată în cărți pentru a câștiga lotul Chiribiș - Suplacu de Barcău.

Recent, în asociere cu firma OPR Asfalt din Timiș și cu o firmă din Spania, societățile din Grupul Selina au fost desemnate câștigătoare de către CNAIR pentru a executa tronsonul de 15,7 km dintre Câmpia Turzii (Cluj) și Chețani (Mureș) și, de asemenea, s-a clasat pe primul loc la licitația pentru construirea unui lot al Autostrăzii Moldovei, A7, de pe teritoriul județului Buzău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
gunoi
Un *** de om. A blocat lucrarile 2 ani de zile plus cat va mai dura de acum pana la gasirea unui nou constructor. Cine va suporta aceasta pierdere? Sper sa nu-l mai vedem pe teparul asta castigand o licitatie.
Postat 22 Februarie 2022, 16:59 de unul
Si cu timpul pierdut...cum ramane?!
Au trecut ani nu s-a lucrat nimic acum CNAIR vrea sa rezilieze amiabil...hmm... Daca am merge noi la licitatie sa licitam cu 2 lei/km de autostrada sa blocam un proiect ani de zile am ajunge la pușcărie... vai de țara asta si de institutiile ei... e condusa de o mafie institutională.
Postat 21 Februarie 2022, 22:38 de strada
Birtinezul
Benjamin a simtit de unde bate vintul: de la Judet. Asa ca a intors pinzele corabiei si s-a pus pe noua directie, directia nationala antifraieri . Important e ca se face. Se face centurile si bretelele...
Postat 21 Februarie 2022, 21:02 de excalibur
Nici el nu crede ce spune!
E ca la Radio Erevan: ,,-E adevarat ca Ivan Ivanovici i s-a dat o Volga? - Da, e adevarat, doar ca nu era Volga, era bicicleta si nu i s-a dat, i s-a furat!" El a crezut ca o pune de-o jmekerie, cum face/facea cu birtinezul, semna contractul pe un milion si dupa il majora la doua, idi*tii din cl votau. Acum, ghinion, grindeanu are alte interese, alti pupincuristifac jocurile la ministerul transporturilor!
Postat 21 Februarie 2022, 17:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON