URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2024, 15:01

„Bătaie” pe parcuri: 13 asocieri de firme concurează pentru reabilitarea parcurilor 1 Decembrie și I.C. Brătianu din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

13 oferte a atras Primăria Oradea la licitația organizată pentru reabilitarea parcurilor 1 Decembrie și I. C. Brătianu. Lucrările, care vizează în total refacerea a circa 14 hectare de spații verzi, sunt estimate la 78,3 milioane lei, echivalentul a 15,7 milioane euro.

Cea mai mare parte a acestora va implica refacerea unei suprafețe de 7,8 hectare de teren din Parcul 1 Decembrie, pentru suma de 51 milioane lei.

Pentru acest pachet de lucrări din cadrul licitației concurează șapte asocieri de firme: Construcții Bihor cu ACI Cluj și subcontractanții Adidem Gardener și Mogatech Energy; Costa VOC Impex și Asfamixt cu Helion Security, Rel-Mont, Gaia Bio Systems și Aqua Design; Drumuri Bihor și Drum Asfalt cu Ritmoteh, Kaluna, Aqua Design, Al. Se. Ro Impex și Porfido ed Arte Consorzio Stabile; Gavella Com, Construcții Erbașu, Procons Group, Nedea Const, Simacek Facility Services Ro și Ritmoteh, Porfido ed Arte Consorzio Stabile și Aqua Design; Global Industrial și Frasinul cu Ritmoteh, Sport Play Systems și Aqua Design; Nord Conforest cu Intercom Energy, Infocomm Systems, Antrepriza de reparații și lucrări ARL Cluj și Ritmoteh; Ro-Verde Landscaping și Garden Center Group, cu Cris Garden, General Security și Street Lighting. 

În lotul care vizează reabilitarea Parcului I. C. Brătianu, lucrările de 27,2 milioane lei sunt dorite de șase asocieri: Construcții Bihor cu ACI Cluj și subcontractanții Adidem Gardener și Mogatech Energy; Costa VOC Impex și Asfamixt cu Helion Security, Rel-Mont și Gaia Bio Systems; Flodor Transcom cu Acom Distribuție, Expertcom și Mapet Group; Nord Conforest cu Intercom Energy, Infocomm Systems, Antrepriza de reparații și lucrări ARL Cluj și Ritmoteh; Procon Group cu Gavella Com, Construcții Erbașu, Simacek Facility Services RO și Aqua Design, Netenerg Services și Ritmoteh; Ro-Verde Landscaping și Garden Center Group, cu Cris Garden, General Security și Street Lighting. 

Ambele zone verzi vor fi reabilitate integral, Primăria propunându-și să amenajeze atât în 1 Decembrie, cât și în Brătianu zone diferite dedicate copiilor și adulților. În plus, Brătianu va avea și tiroliană și zonă de aventură, iar parcul din centrul Oradiei o fântână din pardoseală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Taiati toti copacii din parcuri. BETON sa fie
Parcul Bratianu e foarte frumos asa cum e, nu are nevoie sa fie taiati cei 400 de coapci si inlocuiti cu lac, cu piste de biciclete, cu beton. Nu trebuie adus la nivel de Petofi. Interesant ca in Timisoara, Isi, Cluj in parcuri e plin de copaci inalti de 20 metri. In Oradea in parcuri nu vezi copaci mai mari de 5-10 metri. Iar ce planteaza primaria chelului nu ajung la mai mult de 7-8 metri la maturitate.
Postat 12 August 2024, 17:19 de vasi13
Când se va intra în primăria orădeană ...
... ca în ATI de la sp. Pantelimon, va fi măcel și mulți bani se vor putea recupera la buget.
Postat 12 August 2024, 07:45 de KP
sa dam un pronostic, cine va castiga
Pai sa zicem ca va castiga Costa VOC Impex și Asfamixt cu Helion Security. De ce ? Iaca-ta: Costa VOC Impex și Asfamixt = PNL (ambii patroni, asociatii lor, membri PNL sau in siaj), iar Helion Security... haide, chiar nu pricepeti ? Helion = finul lu' naşu' Florinel :))))))))) Sa mananca si gura lor ceva.
Postat 11 August 2024, 23:47 de topograf
Modelul de succes este Petofi.
Așa că, trebuie repetat înainte ca orădenii să-și dea seama că parcurile orașului arătau mai bine în vremea comuniștilor decât acum.
Postat 11 August 2024, 18:31 de KP
Beton investitii
Daca va rugam, betonati complet cele 2 parcuri, scoateti verdele si aduceti cele 2 parcuri la standardele actuale ale parcului Petofi Sandor. De bun simt taiati toti copacii si scoateti spatiile de joaca si mai ales spatiul de fitness din parcul Bratianu, ca oricum nu sunt necesare, oricum oamenii vor doar mall. Ar merge extinse parcarile daca ne gandim mai bine, oricum cea din fata casei sindicatelor e insuficienta. Luati va rog in considerare iluminarea sa fie doar in becuri led, ca oricum ne am obisnuit ochii 8 ore la munca in fata calculatorului, iar o plimbare de seara ne va creste rezistenta la lumina artificiala.
Postat 11 August 2024, 18:09 de IonutV
..................
Prima reabilitare dintre parcuri parcu Petofi e o dezamăgire totala! Parcul a devenit zona de calamitate.Vegetatia care s-a uscat până acum din cauza săpăturilor nesăbuite ( proiect făcut cu dosul nu cu mintea) și neglijenta totala cu care muncitorii manevrau utilajele rupând creanga după creanga,pom după pom plus ce e încă în picioare dar deja pe jumate sau trei sferturi uscat putem spune cu mana pe inima că cel puțin jumate din pomi au fost exterminați.Diferenta de umbra dintre parcul Petofi și cel al palatului baroc ( vecina cu Petofi) e incomparabil.Parcul Petofi pare un desert.Pe lângă asta ce s-a făcut e extrem,extrem de prost.Pe zona cu piatra cubica și cu adidași e incomod și periculos să mergi.Rosturi mari între pietre,prea mari,e vălurit in unele locuri iar unele pietre efectiv au colți care ie în afara.E un dezastru ce au făcut acolo.Pt doamna viceprimarita responsabila de zonele verzi ale orașulu! De când e dansa se plantează puțin,foarte mult din ce se plantează se și usucă (în Oradea nu avem doar aliniamente de pomi ce și aliniamente de uscaturi.)Loturi întregi devin bete uscate la 2,3 luni de la plantare,revoltător iar acum se pare că dansa a început să extermine și parcurile.Prima victima Parcul Petofi.O vorba din popor spune așa " fereasca-ne Dumnezeu de hărnicia prostului" Nu mă aștept la nimic bun din aceste licitații.
Postat 11 August 2024, 16:43 de Robert
parcul petofi exemplu de bune practici
de ce licitatii, dragos marcel pinocchio paote incredinta direct si apoi avem finalizare cu minciuni ca la parcul petofi... evident bihoreanul poate sa stearga din nou comentariul pentru ca e subiect interzis si lezeaza imaginea pmo si asta nu da bine la stapan.
Postat 11 August 2024, 15:14 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON