URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 09 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2022, 08:50

Aspirină made in Bihor by Sapient: Fabrică de medicamente la Oradea, investiție de 78 milioane lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Sapient S.R.L. își extinde activitatea în domeniul farmaceutic, urmând să ridice la Oradea, în mai puțin de 2 ani, o fabrică de medicamente. Investiția de aproape 78 milioane lei este finanțată din fonduri europene și va ocupa o suprafață construită de 3.525 mp dintr-o parcelă de 16.837 mp. În spațiul din Parcul Industrial 2 se va lucra la aspirina dual-layer, aspirina în suspensie și cea hibridă, toate variantele reprezentând formule farmaceutice cu eficiență sporită ale acidului acetilsalicilic.

Având la bază o inițiativă mai veche, proiectul aspirinei s-a definitivat recent, iar termenul de finalizare este 31.12.2023.

Pentru a duce la bun sfârșit planul, Sapient S.R.L. s-a aliat cu o echipă de cercetători ai Universității din Oradea, de la Facultatea de Medicină și Farmacie și Facultatea de Informatică și Științe, toți cu specializări în domeniile farmaceutic, chimic și biologic.

„În primă fază, se va lucra intens la două tipuri de aspirină: cea dual-layer, respectiv cea în suspensie (în uleiuri). În cazul aspirinei dual-layer, comprimatele solide vor fi asociate cu extracte vegetale, menite să formeze un film protector cu eficiență sporită pentru stomac și duoden. Unul dintre obiectivele principale este creșterea capacității de absorbție a medicamentului de către organism. În ceea ce privește aspirina în suspensie, formula ei va fi de aspirină plus uleiuri, tot cu rol de protecție pentru mucoasa gastrică și duodenală”, a declarat unul dintre membrii echipei de cercetare de la Universitatea din Oradea.

Dacă aspirina dual-layer și cea în suspensie vor putea fi date în producție la finele anului 2023, lucrurile vor dura mai mult în cazul aspirinei hibride. În cazul acesteia, echipa de experți și-a propus stabilirea unor direcții de cercetare pentru o structură chimică nouă, care va avea drept rezultat o formă potențată de aspirină, superioară celor deja existente pe piață.

Totodată, în cadrul Sapient S.R.L. se lucrează la dezvoltarea unei linii de produse cosmetice care să aibă la bază aspirina: „Prima etapă constă în crearea unui prototip de cremă sau gel, urmând să identificăm variante de finanțare. Întregul proces se poate întinde pe mai mulți ani. Obiectivul numărul 1 este, însă, ca aspirina dual-layer și cea în suspensie să intre pe piață la sfârșitul anului viitor”, a dezvăluit Sebastian Buta, directorul general al Sapient S.R.L.

Sapient S.R.L. și-a propus obţinerea de produse farmaceutice hibride şi dual-layer inovative, destinate sănătăţii populaţiei. Produsele sunt gândite pentru segmente ţintă de bolnavi cronici, în paralel fiind propuse și suplimente alimentare care să participe la îmbunătăţirea capacităţii de muncă în condiţii de stres şi redarea stării de energie necesare pentru desfăşurarea activităţilor curente.

Proiectul va genera 60 locuri de muncă, contribuind semnificativ la dezvoltarea comunității locale. De asemenea, prin activităţile de comercializare a acestor produse inovative, va fi sprijinită și economia zonală, generând în același timp un important impact pozitiv asupra creşterii sănătăţii populaţionale.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@decalog
Ok dar aspirina nu are treaba cu ce zici tu. Nu e supliment alimentar, e medicament de baza, de sinteza. Sper sa poata cu timpul sa produca si altele medicamente din astea fundamentale.
Postat 07 Februarie 2022, 14:59 de nihil
Halal popor, halal viitor
Reclame, publicitate, momeală să cumperi medicamente, mesaje care te învață să te detoxifici prin întoxicare cu tratamente miraculoase! Așa ajung proștii să se creadă informați, din câteva secunde de spot publicitar, dintr-o poză colorată cu mesaj pe gustul oricărui prăpădit, cresc vânzările, crește iluzia proletariatului că va trăi mai bine, dar în final avem o turmă dependentă de medicamente, o șleahtă bolnavă, o gloată isterizată care se îndoapă de bună voie cu leacuri pro și contra și care pentru nimic în lume nu ar asculta sfatul medicului și nu ar accepta un vaccin gratis...
Postat 07 Februarie 2022, 13:11 de decalog
Dacă va cește cu aceasă ocazie nivelul salariului mediu în Bihor ... e de bine.
Începutul însă pare speculativ. Cosmeticele pe bază de acid salicilic sunt evitate în SUA, de exemplu, dovedindu-se în timp că duce la deshuamarea pielii. Iar colaborarea cu "cercetători" ai Școlii de Vară numită UO e ca și când ar da mâna surdul cu mutul. Auzi ce mai trăznaie ... cercetători orădeni, când se știe bine că așa ceva nu există decât în domeniul apelor geotermale.
Postat 07 Februarie 2022, 10:27 de KP
Felicitari celor de la Sapient
Asta va aduce in industria oradeana economie cu valoare adaugata mare, cercetare si inovare! Iti trebuie multa munca, curaj, pregatire si studiu sa deschizi o astfel de fabrica de la zero, intr-o zina fara mare traditie in domeniu. Le uram succes!
Postat 07 Februarie 2022, 09:24 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.476 RON
  • 1 EUR = 4.9728 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON