URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2022, 20:01

Artiştii plastici din Oradea au lansat o petiție pentru a-și păstra spaţiile expoziţionale din Cetate. Poziția APTOR

Artiştii plastici din Oradea au lansat o petiție pentru a-și păstra spaţiile expoziţionale din Cetate. Poziția APTOR (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membrii Uniunii Artiştilor Plastici filiala Oradea au lansat, în mediul online, o petiţie prin care cer autorităţilor locale să nu fie daţi afară din spaţiul din Cetatea Oradea, în care îşi expun lucrările şi organizează evenimente.

Petiţia intitulată "Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, va rămâne fără galerii de artă", lansată în 4 mai, este bazată pe o temere a artiştilor, dat fiind că, cel puțin deocamdată, UAP nu a fost înștiințată oficial că ar trebui să părăsească spaţiile din corpul C al fortăreţei orădene. 

"După 5 ani de existenţă, UAPR Filiala Oradea va rămâne din nou fără «Galerii de Artă - Reperaj. Cetate» Oradea. Galeriile de artă, de sub patronajul Primăriei şi apoi al Muzeului oraşului Oradea, au trecut sub patronajul unei firme private, Visit Oradea (n.r. - de fapt o asociație din subordinea Consiliului Local), care este însărcinată a închiria toate spaţiile din interiorul Cetăţii, cu excepţia celor destinate muzeului. Artiştii Filialei UAPR Oradea vă roagă cu respect domnule preşedinte Ilie Bolojan şi domnule primar Florin Birta ca spaţiile destinate galeriilor să rămână spaţii cu aceeaşi destinaţie", a scris Vioara Bara, preşedintele UAPR filiala Oradea în descrierea petiţiei online.

Până acum, petiţia a fost semnată de 430 de persoane.

Contactată de BIHOREANUL, directoarea generală a APTOR, asociaţia de utilitate publică în administrarea căreia se află Cetatea, a spus că Galeriile de Artă Reperaj rămân, cel puţin deocamdată, în fortăreaţă. 

Totuși, pe viitor Primăria Oradea vrea să-i mute pe artiști într-o nouă galerie. "Nu li s-a pus în vedere să părăsească acest spaţiu (n.r. - cel din Cetatea Oradea) şi nici nu se poate vorbi despre aşa ceva. Într-adevăr, municipalitatea îşi doreşte să mute sediul uniunii într-o galerie care urmează să fie construită în Piaţa Independenţei, deasupra parcării subterane. Până atunci, (n.r. - artiştii) vor putea folosi spaţiul din Cetate", a afirmat Alina Toie.

Viitoarea galerie de artă de pe strada Independenţei va fi construită în cadrul proiectului "Amenajării zonei publice - spaţiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din strada Independenţei", care se află în etapa de evaluare a ofertelor, după ce două asocieri de firme s-au arătat dornice să execute lucrările estimate de la 19,5 milioane lei.

Galeria va avea parter şi etaj şi pereţi cu gradene de apă şi oglindă de apă. Lucrările de amenajare a platoului de deasupra parkingului de pe Independenţei, inclusiv ridicarea galeriei, au ca termen de execuţie un an. 

În petiţie, artiştii nu fac deloc referire la viitorul sediu pe care municipalitatea îl pregăteşte pentru galeria de artă. Se pare, însă, că unii dintre artiști nu sunt mulțumiți de viitoarea galerie, chiar dacă aceasta nu a fost ridicată încă.

Amintim că APTOR (Visit Oradea) a preluat administrarea fortăreţei orădene în 2021, cu misiunea de a anima Cetatea prin evenimente, dar şi prin închirierea spaţiilor din Cetate (prin licitaţii) care să devină sedii de firme, restaurante etc. În luna martie a acestui an, câţiva meşteşugari care ţineau ateliere în Cetate au evacuat spaţiile pentru că nu şi-au permis să participe la licitaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rolul petitiei.
Cum spune si titlul, rolul petitiei e de a pastra spatiul, preventiv, avand in vedere ca o data trecuti cei cinci ani de constrangere, s-ar face bani din orice. Si da, macar atat poate subventiona si primaria, mai ales ca galeria nu face profit.
Postat 10 Mai 2022, 08:39 de CalinWn
:::))))
Și pe gratis și se plâng
Postat 10 Mai 2022, 00:22 de Sandu2100
constructii kitsch, nu arta - art-nouveau plange cu lacrimi de foc!
primaria doreste bani. arta nu inseamna bani. e ceva e nu intelege nimeni in pnl. de asta si arhitectura noua moderna kitschoasa reflecta f bine creierul artistic al celor care ne conduc.
Postat 09 Mai 2022, 23:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON