Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional începând de sâmbătă, în urma incendiului dezastruos din clubul Colectiv din Capitală, în urma căruia 27 de tineri au murit.
"Zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015 sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul care a avut loc în seara de 30 octombrie într-un club din Bucureşti. În acest sens, Executivul a adoptat o Hotărâre în şedinţa convocată astăzi la Palatul Victoria", a anunţat Guvrnul într-un comunicat.
În zilele de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine, potrivit legii, şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.
Totodată, posturile de radio şi televiziune, instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.
Iniţial se credea că situaţia de la clubul Colectiv a degenerat în urma unei explozii provocate de artificii proiectate în timpul unui concert. Martorii au povestit ulterior că nu a fost vorba despre o explozie, ci despre un incendiu care a izbucnit după ce artificiile au atins unul dintre stâlpii din local, antifonat cu burete.
Potrivit Digi24.ro, în total, 184 de persoane au ajuns la 11 spitale din Bucureşti şi unul din Ilfov. Sâmbătă în jurul prânzului, 146 de oameni mai erau internaţi, dintre care 13 în stare foarte gravă. Conform sursei citate, mulţi dintre răniţi au arsuri pe mai mult de 50% din corp, iar căile respiratorii le sunt afectate.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că acest club nu avea autorizaţie de funcţionare la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Digi 24.ro mai menţionează că aceasta este cea mai mare tragedie petrecută într-un club din lume în ultimii doi ani. Dimensiunea tragediei a determinat Ministerul de Interne să instituie planul roşu, numărul medicilor fiind suplimentat pentru a face faţă situaţiei.
Autorităţile au făcut apel la donare de sânge, dar şi pentru donarea de piele pentru arşi.
Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o vizită la locul tragediei şi a depus un buchet de flori. "Am vrut să văd acest loc, este incredibil, un spaţiu total impropriu", le-a spus el jurnaliştilor, spunând că "au fost ignorate norme simple" de prevenţie.
Între timp, Parchetul general a început o anchetă pentru omor calificat. ”Pot fi pelevate probe, specialiştii criminalişti sunt pregătiţi şi ştiu să ridice probe şi în astfel de situaţii. (...) Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziţia subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale şi se va stabili forma de vinovăţie. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă”, a mai precizat procurorul general, Tiberiu Niţu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.