Proiectul care introduce pensiile speciale pentru parlamentari a primit marţi votul final şi a fost adoptat în şedinţă comună a celor două camere, cu 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă”.
La începutul şedinţei, liberalii au ameninţat că părăsesc şedinţa, fiind nemulţumiţi de proiect şi cerând scoaterea acestuia de pe ordinea de zi. Degeaba, însă. Cum pentru ca proiectul să treacă era nevoie de 278 de voturi, proiectul de lege a trecut.
Deputaţii şi senatorii care ies la pensie după ce au avut un singur mandat vor primi cu cel puţin 1.200 lei mai mult, însă pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 lei.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, depusă la Camera Deputaţilor, avea semnăturile a 255 de deputaţi şi senatori, dar parlamentarii PNL, cu o excepţie, şi-au retras semnăturile.
Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.
Parlamentarii care au fost condamnaţi penal nu beneficiază de aceste pensii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.