URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Noiembrie 2020, 18:48

20 de oraşe şi comune din Bihor, în "scenariul roşu": Vezi care sunt şi cât de mare este incidenţa cazurilor Covid-19 în fiecare!

Nu mai puţin de 20 de oraşe şi comune din judeţul Bihor se află în "scenariul roşu" privind răspândirea virusului Covid-19, arată cele mai recente date ale DSP Bihor.

Dată fiind situaţia, CJSU a impus, printr-o hotărâre emisă luni, mai multe restricţii şi reguli în UAT-urile respective, în conformitate cu normele de la nivel naţional, între acestea numărându-se obligativitatea purtării măştii şi în spaţiile deschise. 

Numărul UAT-urilor în care este depăşită incidenţa de 3 cazuri / mia de locuitori a crescut de la 15 la 20 în ultimele patru zile.

Cea mai afectată comună este Sântandrei, cu o incidenţă de 10,19. În ceea ce priveşte Oradea, în municipiul reședință de județ incidenţa Covid-19 a crescut la 5,05.

Concret, oraşele şi comunele din Bihor în care incidenţa (cumulată în ultimele 14 zile) a cazurilor de Covid-19 depăşeşte 3 la mia de locuitori sunt: Sântandrei (incidenţă 10,19), Sânnicolau Român (7), Şuncuiuş (5,47), Toboliu (5,43), Nojorid (5,13), Oradea (5,05), Hidişelu de Sus (4,93), Sânmartin (4,82), Bratca (4,81), Abrămuţ (4,20), Tarcea (4,09), Olcea (3,97), Cefa (3,76), Salonta (3,43), Paleu (3,37), Girişu de Criş (3,24), Căbeşti (3,23), Mădăras (3,15), Boianu Mare (3,14) şi Aleşd (3,07). 

Pentru toate cele 20, CJSU Bihor a decis sau a menţinut luni o serie de restricţii, valabile începând de marţi:

- Este obligatorie purtarea măştii atât în interior, cât şi în toate spaţiile deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;
- Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă funcţionarea teraselor şi livrarea la domiciliu;
- Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
- Sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte. 

"Conform analizelor de risc efectuate de către DSP Bihor pentru fiecare localitate în care incidenţa depăşeşte 3 cazuri/1.000 locuitori, nu se impune măsura de carantinare a acestora", se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului. 

Totodată, în Bihor sunt 38 de localităţi unde incidenţa cazurilor Covid-19 este mai mare de 1,5 (dar mai mică de 3) la mia de locuitori.

Acestea sunt: Abram, Bunteşti, Rieni, Brusturi, Oşorhei, Sârbi, Borod, Suplacu de Barcău, Sâmbăta, Pocola, Marghita, Câmpani, Ceica, Bulz, Săcuieni, Săcădat, Beiuş, Ştei, Tinca, Aştileu, Budureasa, Tulca, Copăcel, Curăţele, Vârciorog, Borş, Şimian, Ciumeghiu, Ineu, Biharia, Tămăşeu, Lugaşu de Jos, Tileagd, Batăr, Remetea, Lăzăreni, Cărpinet, Diosig

În UAT-urile menţionate, activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar şi a cinematografelor şi instituţiilor de spectacole este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi este limitată la intervalul orar 06.00-22.00. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON