URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Februarie 2012, 14:58

"Plătim pentru ce nu s-a făcut 20 de ani": Bolojan demonstrează de ce noul CET pe gaz e mai ieftin decât pe cărbune

Primarul Ilie Bolojan, flancat de directorii de termoficare şi tehnic ai CET, Daniel Ţigan şi Daniel Francisc, precum şi de şeful Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş, a prezentat, miercuri, pentru prima oară, toate comparaţiile, cu cifre, între diferitele sisteme posibile pentru încălzirea oraşului, de la cel pe cărbune şi cel geotermal până la cel cu gaz în baza căruia s-ar asigura necesarul la cele mai mici costuri de investiţie şi de funcţionare şi cu cele mai reduse pierderi de operare.

"Am să vă rog să aveţi răbdare", a cerut primarul jurnaliştilor prezenţi, obişnuiţi până acum doar cu aproximări "din auzite", precizând totodată că pune pe masă date economice şi tehnice incontestabile, rezultate în baza unor studii distincte făcute de specialişti pentru fiecare tip de combustibil din care se poate produce energie termică.

În urma prezentărilor a fost demontată atât legenda că apa geotermală ar putea asigura încălzirea oraşului, cum susţin unii nespecialişti, cât şi cea potrivit căreia exploatarea cărbunelui ar fi mai ieftină, cum pretind alţii.

În cursul prezentării, primarul a admis, de asemenea, că în prezent "plătim costul faptului că în ultimele decenii nu s-a făcut absolut nimic" pentru modernizarea sistemului termic centralizat, situaţie căreia municipalitatea vrea să-i pună capăt prin înfiinţarea cu fonduri europene a unei noi centrale, pe gaz, care va produce şi energie electrică, din a cărei vânzare se va obţine un profit ce va fi utilizat pentru compensarea preţului energiei termice livrate populaţiei Oradiei.

CET-ul pe cărbune, monstru energofag

În prezent, au arătat responsabilii CET, termocentrala pe cărbune este un colos energofag, cu durata de funcţionare mult depăşită, care înghite atât cărbune, cât şi gaz, şi care consumă pentru propriul necesar "aproape jumătate din energia pe care o produce" (aşa-numitul "consum intern").

Daniel Francisc şi Daniel Ţigan au amintit că actualele capacităţi de producţie pe cărbune au fost construite între anii 1965-1968 (trei cazane şi trei turbine, modificate în 2002 pentru a produce pe bază de gaz), respectiv între 1971-1986 (alte trei cazane şi două turbine).

"În luna februarie 2012, cea mai mare parte a CET a funcţionat cu două cazane pe cărbune şi unul pe gaz, datorită temperaturilor foarte mici şi a disfuncţionalităţilor în aprovizionarea cu cărbune", a precizat directorul economic, tocmai pentru a arăta că nici măcar actualul CET nu poate funcţiona doar pe cărbune.

Cei doi responsabili au mai precizat că din cauza uzurii, a trebuit redusă presiunea din cazane (iniţial proiectată la 139 bari) cu 30-40% (la 80-100 de bari), ceea ce a diminuat şi mai mult eficienţa termocentralei.

Pe de altă parte, "în circa 35-40 de ani de funcţionare, CET nu a beneficiat de nicio lucrare de reabilitare majoră", a specificat şi directorul tehnic. Motivul? Lipsa de fonduri. Rezultatele? Pierderile, mai ales în timpul verii, ajung şi la peste 60% din producţia de energie termică realizată. Concluzia: CET funcţionează în condiţii de eficienţă proiectate la nivelul anilor '60-'70, afectate însă de uzura acumulată de la darea în folosinţă.

Poluarea interzisă din 2013

Pe lângă problemele economice şi tehnice, CET Oradea mai are încă o chestiune de rezolvat, şi anume cea a poluării cu dioxid de sulfat, monoxid şi dioxid de azot, precum şi cu pulberi de zgură şi cenuşă rezultate din arderea cărbunelui.

"Prin tratatul de aderare la UE, România şi-a asumat legislaţia europeană privind limitarea emisiilor poluante până în 2013 pentru dioxid de sulf şi pulberi, respectiv până în 2017 pentru oxizii de azot", a spus Daniel Francisc.

Or, din 2008, CET produce anual 22.285 tone de dioxid de sulf (faţă de 16.900 tone cât era prevăzut), 1.208 tone monoxid de azot (faţă de 1.010 cât era prevăzut), 2.290 tone de pulberi (faţă de 1.700 tone). Pe de altă parte, în prezent CET depozitează cenuşa şi zgura pe un teren de 141 hectare la 12 kilometri distanţă, la Santău, depozit care trebuie închis din 31 decembrie 2013, în caz contrar urmând să se achite amenzi usturătoare.

Pierderile pe reţele - peste o treime din producţie

În ce priveşte reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice, şi acestea au o vechime medie de 40 de ani, numeroasele avarii fiind cauzate de coroziunea acestora.

Ca urmare a vechimii conductelor (77 kilomtri cele de transport şi 426 kilometri cele de distribuţie), se pierde nu mai puţin de 35% din apa fierbinte produsă (2,5 milioane metri cubi pe an), cea mai mare parte a pierderilor (90%) fiind înregistrată pe reţeaua primară de transport.

"Este limpede că aceste reţele trebuie înlocuite cât mai repede, pentru a scădea volumul pierderilor", a spus directorul tehnic al CET, Daniel Francisc, care admite că, de decenii întregi, orădenii plătesc, indirect, şi aceste pierderi.

"Marea geotermală", limitată

Studiul privind exploatarea apei geotermale prezentat de primar a fost întocmit de Transgex, singura firmă care în prezent produce energie termică din această sursă.

Potrivit documentaţiei puse la dispoziţia jurnaliştilor, zăcământul face parte din aceeaşi "mare" subterană cu cel din Felix şi 1 Mai (aflat, cum se ştie, în scădere din cauza exploatărilor necontrolate), fiind exploatat acum prin 11 foraje, dar fără a se face reinjectarea apei în pământ, astfel încât să se asigure reîncălzirea ei, fapt care - în timp - duce atât la diminuarea cantităţilor, cât şi a temperaturilor apei.

Temperatura apei geotermale din Oradea variază între 70 şi 105 grade Celsius, şi asigură în prezent doar între 5 şi 7% din necesarul oraşului, putând fi utilizată pe viitor până la cel mult 20% din totalul necesarului. Condiţia este, însă, să se facă investiţii foarte mari pentru reinjectarea apei în sol, ceea ce înseamnă circa 1,5-2 milioane euro pentru un singur puţ.

Municipalitatea a întocmit, de altfel, împreună cu Transgex, un proiect pentru a accesa 11,5 milioane de euro din fonduri europene, bani din care să se extindă exploatarea apei geotermale în Nufărul, acolo unde este cel mai rentabil. "Pe perioada iernii, însă, avem nevoie de o sursă de energie care să preia vârfurile de sarcină chiar şi în punctele unde apa geotermală este exploatată la maxim", se arată în studiu.

Altfel spus, apa geotermală nu este nici suficientă cantitativ, nici destul de fierbinte pentru a fi utilizată la încălzirea oraşului, trebuind "ajutată" prin supraîncălzire pe bază de gaz până la temperaturile utilizabile în sistem (de 120 grade Celsius).

Comparaţie cărbune-gaz

Şeful Direcţiei Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş, a făcut o comparaţie între costurile reabilitării sau construcţiei unei centrale pe cărbune, respectiv pe gaz, cifrele arătând că în cazul rămânerii pe cărbune Oradea ar trebui să cheltuie între 114-127 milioane euro (bani pe care nu îi are, toate veniturile proprii ale oraşului pe un an fiind de circa 50 milioane euro), iar în cazul trecerii pe gaz ar cheltui doar 53,8 milioane euro pentru centrală şi restul până la 77 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor (bani pe care îi primeşte de la Uniunea Europeană, prin Programul Sectorial Mediu).

În plus, a arătat Boloş, centrala pe cărbune ar presupune şi achiziţia unor instalaţii de reducere a poluării de circa 20-30 milioane euro, care ar necesita anual alte 9 milioane euro pentru menţinerea în exploatare, cu 906 salariaţi, pentru a produce doar 837.534 gigacalorii (energie termică) şi 415.985 megawaţi oră (energie electrică).

În schimb, cu noua centrală pe gaz, care ar urma să fie cea mai performantă, la nivel internaţional, costurile de operare ar scădea, iar veniturile CET ar creşte, cu 18,71 milioane euro anual din vânzarea energiei electrice şi cu 14,72 milioane euro din bonusurile acordate de UE pentru că ar lucra în co-generare, surplusul de peste 30 milioane euro urmând a fi folosit pentru ca municipalitatea să compenseze facturile emise populaţiei pentru energia termică.

"Noi am construit cel mai pesimist scenariu, în care am cumpăra gaz cu 300 de euro mia de metri cubi, deşi îl cumpărăm în prezent cu 240 de euro iar pe viitor îl putem cumpăra cu 220 euro (n.r. - prin ocolirea intermediarului Distrigaz şi achiziţia directă de la Transgaz)", a explicat primarul Ilie Bolojan, precizând că, inclusiv în cea mai proastă eventualitate populaţia va plăti doar 45 de euro pentru o gigacalorie, fără TVA (care va ajunge la 55 de euro, cu TVA). Adică la fel ca în prezent, când municipalitatea suportă o parte din preţ prin subvenţionarea din bugetul local (alimentat - evident - tot din banii tuturor orădenilor).

Dezbatere, dar fără populisme

Potrivit spuselor lui Bolojan, toate aceste studii vor fi puse la dispoziţia publicului, pentru a fi dezbătute în cunoştinţă de cauză, urmând ca la finele lunii martie, documentaţia revizuită pentru proiectul prin care CET va atrage 77 milioane euro pentru construcţia noii centrale şi pentru reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie (magistralelor M1 şi M3) să ajungă la autoritatea de management a Ministerului Mediului şi la Comisia Europeană, care a aprobat deja finanţarea proiectului.

Întrebat în cât timp ar urma ca orădenii să se încălzească pe gaz, primarul a estimat că "încă un sezon sistemul va rămâne pe cărbune".

"Este cel mai important proiect pe care îl derulăm, şi din punctul de vedere al sumelor, şi din punctul de vedere al impactului social, căci priveşte întreaga populaţie a oraşului", a mai spus Bolojan.

Întrebat, ca şi responsabilii CET, de ce în ultimii 20 de ani nu s-a făcut nicio reabilitare majoră a termocentralei, astfel ca oraşul să nu fie "pe muchie" sub aspect energetic, primarul a refuzat să nominalizeze vreun vinovat, însă a punctat că "facturile mari de acum sunt nota de plată a 20 de ani în care nu s-a făcut nimic".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
44 Comentarii
ingrasati porcul pina se mai poate
e adevarat ca de 20 de ani oradenii au platit si platesc incompetenta administratorilor, dar imediat aveti 4 ani de guvernare si vrem rezultate in privinta termoficarii; alegatorii va vor lua la rost pentru pozitia ce ati adoptat-o in acest sens, PNL mai poate scoate un mandat , dar il poate si pierde; inca nici o figura politica nu facut progrese asa de mari incat sa ajunga sa fie amintit pozitiv pentru ce a facut bine in Oradea, iar acest primar are toate sansele , totusi depinde mult de subiectul de termoficare , pt ca acest lucru afecteaza mult buzunarele cetatenilor
Postat 02 Martie 2012, 11:14 de cugetator
Problema națională: ”Omul potrivit, la locul potrivit.”
Dle Primar: Si apa geotermala poate produce energie electrica ieftina. Nu trebuie sa treacă 20 ani, ca în cazul unor "băieți deștepți" de lângă Peta, pentru a ajunge la aceasta concluzie. Evident, trebuie ceva munca intelectuala și atragerea de fonduri nerambursabile.
Postat 02 Martie 2012, 07:24 de stefan
@tero
”Pretul la MGW de energie electrica este in crestere iar cel al gazului se v-a stabiliza dupa o crestere prin intrarea gazelor din conducta Nabuco si a cresterii productiei interne dupa descoperirile din Marea Neagra” - "tero". 1. Ne spui şi nouă când va fi funcţională magistrala Nabucco şi, dacă va fi funcțională, cât va costa atunci 1,000 mc gaz?
Postat 01 Martie 2012, 20:00 de stefan
”Omul potrivit, la locul potrivit.” Ep. CET Oradea (II)
”Or, din 2008, CET produce anual 22.285 tone de dioxid de sulf (faţă de 16.900 tone cât era prevăzut), 1.208 tone monoxid de azot (faţă de 1.010 cât era prevăzut), 2.290 tone de pulberi (faţă de 1.700 tone). Pe de altă parte, în prezent CET depozitează cenuşa şi zgura pe un teren de 141 hectare la 12 kilometri distanţă, la Santău, depozit care trebuie închis din 31 decembrie 2013, în caz contrar urmând să se achite amenzi usturătoare.” 1. Tot întâmplător UO are şi o Fac. de protecţia mediului. Sunt convins de faptul că o bună conlucrare între celor două instituţii orădene, putea genera o soluţie viabilă de reducere a emisiilor de noxe, în cazul utilizării cărbunelui. Din pacate a fost mai importantă ”Ciolaniada” de la Maternitate.
Postat 01 Martie 2012, 19:58 de stefan
"Omul potrivit, la locul potrivit." Ep. CET Oradea (I)
I. "facturile mari de acum sunt nota de plată a 20 de ani în care nu s-a făcut nimic". 1. Încă o confirmare şi a zicalei: Peştele de la cap se împute! Din cei ”20 de ani în care nu s-a făcut nimic”, oare câţi le revin primarilor PNL, respectiv PDL? 2. Câţi bani bugetaţi or fi păpat cei din sistemul ”Secu&PCR&wifes/sons” bine cuibăriţi şi pe la CET, după 22 decembrie 1989? II. Dle Bolojan: 1. Cu foştii directori Electrocentrale Oradea: Copil şi Ungur, sau cu competenţii de la Fac. de Energetică şi ”Geotermal”, v-aţi consultat în prealabil? Şi ei sunt locuitori, dar cu vechime, ai Municipiului Oradea; 2. Consideraţi că cărbunele din Bihor nu mai are nici un viitor, sau că va fi mai scump decât gazul din import? III. ”Concluzia: CET funcţionează în condiţii de eficienţă proiectate la nivelul anilor '60-'70, afectate însă de uzura acumulată de la darea în folosinţă.” 1. Specialiştii de la CET (cu, sau fără galoane ”sub acoperire”) ce au păzit până acum? I-a preocupat mai mult cum să îi lămurească pe primarii care s-au perindat, să umfle preţul gigacaloriei? Işi justifică salariile primite, care nu au fost deloc modeste? IV. "Marea geotermală", limitată. 1. O fi ea limitată şi nevalorificată conform/suficient sub domniile lui don Pedro, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijată în continuare!
Postat 01 Martie 2012, 19:57 de stefan
La revedere!
Dragi (fosti) vecini va transmit la revedere si plata placuta in continuare. Din decembrie m-am mutat la casa. Incalzirea o am pe centrala pe lemne cu gazeificare completata cu panouri solare si am constatat ca in lunile cele mai reci am consumat mai putin de jumatate, pentru o casa de 280 mp, din cat este factura de incalzire la fostul meu apartament de 3 camere de la bloc, unde era mai mereu rece si unde apa calda se incalzea in 20-30 minute.
Postat 01 Martie 2012, 18:46 de un oradean
vrem resurse nationale, nu le distrugeti, ca destul le-ati distrus pina acum
citi dintre cei ce au case si cistiga pina in 3.000 de lei au centrala pe gaz acasa?niciunul, asta pentru ca iarna,cind sunt -20grade , o casa de 100m2 consuma in medie 700m3 de gaz (cu apa calda inclusiv) = minim 2.000lei; si atentie ca am pus ca cine are salar de 3.000 de lei, ca majoritatea greu ajung la acest salariu - sunt presiuni mari(interne si externe) ca resursele noastre nationale sa fie devalorizate (prin nefolosirea lor) cu motivatia CO" etc., sa nu uitam ca industria in aceasta tara a fost distrusa cel putin 75%, agricultura la fel, si toate acestea emit CO2, e clar ca limitele de CO2 sunt doar scuze -- unde e patriotismul in politicienii de azi??? si aici nu conteaza ca unul e de o etnie sau alta, dar fieecare ce locuieste aici trebuie sa protejeze interesul nu numai al sau personal , ci si a comunitatii in care locuieste - banii de la gaze, repede vor ajunge in tarile vecine, vom fi condamnati sa ingenunchem inaintea lor sa nu ne inchida caldura si cind nu vom avea bani sa le platim, o vor face copiii nostri - ati uitat cind rusii au inchis robinetul de gaz pt ucrainieni? cu atit mai mult o vor face cu noi(doar avem scuturi antira),urcand pretul dupa cum le place
Postat 01 Martie 2012, 17:20 de alte resurse
studiul Transgex poate fi in favoare acestui, nu a orasului
daca Transgex a facut acest studiu, de unde stim ca acest stiu este real si nu in favoarea acesteia sau manipulat?o investitie asa de mare are nevoie de cel putin inca 2 studii facute de firme straine, independente si de renume; acest articol nu precizeaza nimic de veridicitatea acestui studiu; cum de pina acum s-a permis tuturor pensiunilor sa foreze apa termala , fara sa fie controlate, si e clar ca acestia isi reduc cheltuielile de termoficare; de votat oricum va trebui sa votam pe cineva, iar Bolojan are sanse sa adauge citeva voturi prin decizia ce o va lua, iar trecerrea pe centrala pe gaz nu cred ca e singura solutie si cea mai buna , mai bine centrale pe fiecare bloc separat(pt eliminarea pirderilor de caldura) + termoizolarea fatadelor cu bani de la UE/guvern/primarie etc. - asa reduceti somajul (macar citiva ani de zile), in urmatoarea iarna citiva vor simti beneficiile acestor izolatii (cu cit mai multi cu atit mai bine)
Postat 01 Martie 2012, 17:04 de mai multe studii
vrem garantie in scris
daca tot aveti de gand sa schimbati centrala pe gaz, va asumati raspunderea in SCRIS ca facturile de intretinere nu vor creste (de scazut ma indoiesc sa se intample) 20 de ani de zile? unde este studiul de viabilitate si in ce masura acest schimb de centrala de pe carbuni la gaz,va afecta buzunarele cetatenilor in urmatorii 20 de ani??? de ce jurnalistii nu pomenesc nimic de astfel de lucruri? chiar vrea sa lase acest oras in mina smekerilor de energie?? pina acum ce schimbari mari s-au facut in domeniul energiei, numai rau au facut in aceasta tara, avand in vedere costurile mari ale cetatenilor pentru intretinerea locuintelor pe care le au, vream garantii ca aceasta miscare cu centrala pe gaz nu va mai impovara contribuabilii - ca pina acum , fiecare primar a facut ce a vrut si consecintele(negative) le suporta fraierii, nu permiteti asa ceva Dle Bolojan
Postat 01 Martie 2012, 16:52 de garantii in scris
vrem un trai mai bun si nu facturi mai mari
Avand in vedere ca avem atatea resurse de carbuni, noi ne incapatanam si trecem pe gaz pentru ca, dupa cum spunea Bolo va fii mai ieftin!VREAU SA VAD UN STUDIU FACUT IN ACEST CAZ!DE SPECIALISTI COMPUS!NU DE DL PRIMAR SI DL BOLOS!!!PE HARTIE E UNA, REALITATEA E ALTA!!!atunci voi dori infiintarea unei Centrale Pe Gaz, cand voi avea si eu un salar decent, sa il pot plati(cel putin 3000 lei) nu 500 de lei sau 700 de lei, ca marea majoritate a salariilor!La capitolul salarii suntem ultimii din tara, iar la capitolul cheltuieli cu intretinerea vom fi primii!!!SUPERB NU-I ASA?!
Postat 01 Martie 2012, 14:44 de vrem un trai mai bun
@nu votati bolojan, ungurul bolojan
Geotermala e o amagire si o minciuna pentru Oradea. Cu tata reinjectarea nu se poate asigura energia de care faci vorbire. In acele tari despre care se tot vorbeste sub ele exista o intensa acivitate vulcanica , activitate pe care nu mi-o doresc si sub mine. Asa ca lasa trombonu ca sunt cateva motive mai bune si mai plauzibile pentru campania ta.
Postat 01 Martie 2012, 14:11 de scortosul
@man = idiot
daca tu esti inregimenta politic in ceva partid nu toti care comenteaza contra acestei ingropari a orasului in datorii si incapacitate de plata si ... si in monopolul CET-ului sunt ca si tine . Tu intru adevar esti idiot dar noi suntem doar ingroziti e ce facturi ne asteapta, lipsa de locuri de munca caci in toate ne bazam doar pe importuri. Daca nu vom avea de lucru, nu vom avea venituri cu ce vom plati camarila de la CET? Cu dezvoltarea si pe orizontala [ in acest caz minierit+transporturi....] noi ce rost mai avem pe aici prin zona asta?
Postat 01 Martie 2012, 14:07 de scortosul
NU VOTA BOLOJAN
APA GEOTERMALĂ CU REINJECTARE ESTE SOLUŢIA PENTRU JUMĂTATE DIN ORAŞ IAR CAZANELE PE COMBUSTIBIL MIXT CĂRBUNE , GAZ LA NIVEL DE PUNCTE TERMICE SE ELIMINĂ ASTFEL PIERDERILE PE REŢELELE MAGISTRALE. PE BOLOJAN NU ÎL INTERESEAZĂ NUMAI SĂ FACĂ INVESTIŢIA SĂ ÎŞI IA PARANDĂRĂTUL ŞI POPULAŢIA SĂ PLĂTEASCĂ CÎT MAI MULT. ESTE TOTAL ASERVIT ŞI PACTIZEAZA CU UNGURII (UDMR) CĂRORA LE VA CEDA FUNCTIA DE PRIMAR AL ORADEI ŞI V+A PLECA ÎN GUVERN LA BUCUREŞTI. UITAŢI CE MUTRĂ DE GIBON CU MUSTAŢĂ DE HORTIST ARE.
Postat 01 Martie 2012, 14:06 de NU VOTA BOLOJAN
pina cind
politicienii trebuie sa evite dependenta tarii noastre de gazele rusesti, mai ales ca la nivel diplomatic nu stam prea bine si cererea de gaze la nivel european e tot mai mare(unele tari au acces la un pret mai bun la gaze); trebuie stimulata impadurirea cu lemn de foc, e nevoie de un plan energetic pe urmatorii 100 de ani(nici un politician nu a expus asa ceva pina acum, cocluzia e ca fieare se gandeste la cei 4 ani de functie ce-l asteapta), iar tara noastra are atitea paminturi ce se pot defrisa si impaduri...
Postat 01 Martie 2012, 12:14 de teo
pret gaze
in Spania, utilizatorul plateste 700€/1000m3 - acest pret inclute TVA si celelalte cheltuieli de intretinere retea , etc. - pretul din 2012 - cred ca pretul de 500$ nu este pretul per total platit de consumator in Romania, dar as dori o sursa viabila cu acest pret pe 2012
Postat 01 Martie 2012, 12:07 de vali
vrajeli
ce ma surprinde e faptul ca nimeni nu a dat in judecata primaria pt termoficare, atita timp cit modul de calculare nu e cel corect , deoarece caldura nu ajunge in toate locuintele la aceeasi temperatura, pe scurt cei ce nu au caldura buna, platesc si pt cei ce au caldura mai buna in casa - de ce nu se face o comisie de verificare a distributie de caldura pe oras, sunt sigur ca rezultatele sunt nefaste!! termoficarea la nivel de oras, saraceste populatia; solutiile sa le caute expertii, dar sa nu ne vina cu solutii de : avem fonduri UE pt central ape gaz etc. si apoi costurile de gaze consumate vor fi asa de mari ca pina la urma in bunastare la nivel de oras nu se cunoaste nimic, ci dimpotriva, vor saraci mai mult populatia - daca tot ati umblat dupa fonduri UE pt a schimba centrala de carbune pe gaz, de ce nu umblati sa atrageti fonduri pt reabilitarea termica , atit de la UE cit si de la guvern? cu atit mai mult cu cat , aceasta implica direct crearea locurilor de munca pe citiva ani buni - astept raspuns
Postat 01 Martie 2012, 12:00 de teo
Liberalizarea pretului la gaze va avea efecte devastatoare!!!TREZITI-VA!!!
Uitati aici o evolutie a pretului la gaze plătit de consumator: 2012: 500$ / mia de metri cubi 2007: 315$ / mia de metri cubi 2006: 300$ / mia de metri cubi 2005: 180$ / mia de metri cubi 2004: 140$ / mia de metri cubi 2002: 100$ / mia de metri cubi 2001: 43-86$ / mia de metri cubi LIBERALIZAREA PRETULUI LA GAZ VA DUCE LA DUBLAREA PRETULUI(SINUCIDERE CURATA)!!!TOATE ELECTROCENTRALELE FUG DE GAZ! DACA ACUM PLATIM ASA MULT CU INCALZIRE PE CARBUNE...PE GAZ VA FII DUBLU!CHIAR NU GANDIM DELOC?NU SE POATE ASA CEVA! de ce celelalte electrocentrale din tara nu au trecut pe gaz?ma refer la marea majoritate a lor.ESTE VORBA DE VIITORUL NOSTRU!trebuie rapid facut ceva in acest sens altfel am incurcat-o!
Postat 01 Martie 2012, 11:58 de marius
eeee
atata zarva pentru nimic. sistemul centralizat e demult mort in alte tari. la noi mai sta in picioare pentru spagi. Este ineficient ca si conceptie dar si d.p.d.v. tehnic. Auzi ce texte la ei ...cet-ul nu a facut fata ca era -15, -20 grade. Dar dupa revolutie a facut...a dracu sistem e cu toane acum nu vrea. Va spun eu care e smecheria ....se fura la Gcal atat la temperatura cat si la debit. si se va si scumpi la greu. Opriti hotai si spaga de partid. Iar cei care nu se pricep la sisteme de incalzire/termoficare sa plece, ca de minciuni suntem plini, nu ne tine nici de cald nici de buzunar. RUSINE
Postat 01 Martie 2012, 10:42 de mihai
Apa geotermala
Folosirea apei geotermale pentru incalzire mi se pare o prostie pentru ca rezerva este oarecum limitata, iar temperatura ei este prea mica pentru asa ceva.Apa geotermala trebuie exploatata cu cap si folosita pentru tratamente pentru ca asta este in fond si la urma urmei rostul ei.Nu ne putem permite sa irosim un zacamant de asemenea valoare pentru un asemenea scop.Nici acum in al 12-lea ceas nu ne dam seama ca trebuie sa fim chibzuiti cu natura.Vedeti ce se petrece in Baile 1 Mai si Felix...
Postat 01 Martie 2012, 09:46 de Boom
Asta ne minte-n fata !
O sa produca pe mama dreaqului si o sa o vanda cui ?! Se poate face cogenerare si daca se foloseste carbunele. In plus, cel mai tare argument pe care nici gibonul, nici bolos, nici tigan, nici gligor, nimeni nu-l poate combate : PRETUL COMBUSTIBILULUI ! Maine cere rusul 1000 de $ pe 1000mc si atunci ce vom face ?! Carbunele este la noi in judet, infrastructura pt. transport (inca) mai este, minerii si specialistii (inca) mai sunt. O simpla cautare pe net ne arata ca altii (prostii !) au ales carbunele si au primit si finantare de la UE. Un exemplu : Timisoara ! Eu am mai spus-o, pt. investitia asta, dar mai ales pt. iobagia in care ne aduce pt. urmatorii zeci de ani trebuia organizat un referendum ! Nu e corect sa ne decida viitorul o mana de spagasini PeNaLi !
Postat 01 Martie 2012, 09:35 de .
O idee
Un prieten din Vaslui imi spunea ca la ei locatarii si-au cumparat centrala pe gaz in fiecare scara de bloc(ei au conducta de gaz acolo)si astfel sunt independenti. Platesc doar apa, curentul si gazul.Practic se gospodaresc singuri si nu trebuie sa-si bata capul cu magistrale si transport de apa prin tot orasul.Factura este infinit mai mica si ceea ce este mai important este ca nu sunt monopolizati de nimeni.
Postat 01 Martie 2012, 09:08 de Boom
toti imbecilii pedisti si nu numai isi dau cu parerea
poa sa demonstreze bolojan de ce noul cet pe gaz e mai ieftin decat cel pe carbune, ca boii majoritari si priceputi doar la carcotit stiu mai bine! dracu stie ca numa astia se inmultesc!
Postat 01 Martie 2012, 08:57 de man
AMPLASAMENT IDEAL = CET 2
Batalia ar trebui dusa cu guvernatii pentru amplasamentul CET 2 , loc ideal pentru relocarea CET-ului. SE VREA ? Sigur nu se vrea ca-i cam departe si sefii din camarila de la actualul CET nu vrea.
Postat 01 Martie 2012, 08:43 de scortosul
teorie
@Boom: deocamdata totul este la nivel teoretic, estimativ! va mai curge multa apa pe dunare(spre marea neagra)pana la exploatarea acestor gaze(cate or fi ele)!
Postat 01 Martie 2012, 08:41 de TDS
@BOOM
Da sunt gaze pentru 6 (sase) ani , atat 6 ani si dupa aia?????????? cu mana intinsa la rusnaci si cu oamenii in ........ lipsa de activitate.
Postat 01 Martie 2012, 08:41 de scortosul
ABURELI
Calculele sunt facute de "specialistii" de la CET si de catre Bolojan , alt "specialist" si futorolog in energie. Toti ne vrajesc cu camarila de la CET. Toata Europa se reorienteaza spre carbune din cauza dependentei de Rusia si a imprevizibilitatii pretului la gaz , pret care v-a fi "moneda" de santaj. Prin carbune se porneste si pe orizontala munca in zona crescand consumul de carbune cineva [ chnezii daca noi nu vrem] vor reporni minele de carbuni. Alimentarea pe gaz centralizat este o alta vrajeala . Mult mai simplu ar fi ca in punctele termice, goale acum, sa se monteze cazane de zona si asa se renunta la toate conductele magistrale metalice gru de intretinut [ da se renunta la 1/2 din personalul CET-uli in acelasi timp] dar cheltuielile de mentenanta a retelelor magistrale sunt inexestente.
Postat 01 Martie 2012, 08:39 de scortosul
O stire de ieri
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, sustine ca gazele din Marea Neagra ar putea face Romania independenta de importuri. Si, in plus, vor fi investitii de miliarde de euro acolo! "Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din persectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la seminarul ZF Power Summit.
Postat 01 Martie 2012, 08:36 de Boom
ne duceti cu zaharelul
una dintre cele mai mari probleme in Oradea este lipsa reabilitarii termice a imobilelor + pierderile de retea, si in aceadsta directie primarul nu a facut mare lucru in ultimii 4 ani , pt ca toti utilizatorii suporta cheltuielile ; nimeni sa nu creada ca daca o sa aiba centrala pe gaz in casa va fi mai bine, pretul la gaz il decide guvernul nu administratia locala si acest pret e influentat de multi factori (inclinatia politica,tratate,impunere etc.) si din acest punct de vedere nu stam deloc bine (bineinteles ca pe guvernanti nu-i intereseaza , cit timp ei nu platesc incalzirea din salariul minim pe economie - cu toate ca respect mult ceea ce a facut Bolojan in Oradea in general,consider ca trebuia sa forteze mai mult reabilitare atermica a blocurilor
Postat 29 Februarie 2012, 22:13 de geo
calcule
ma intreb cand a facut parintele toate aceste calcule comparative? cand sfintea apa in ziua de Boboteaza? sau i s-o fi aratat Dumnezeu in vis si i le-a dictat? foarte bine a punctat marius in comentariul sau, liberalizarea preturilor la gaze din 2013 nu va avea nici o relevanta? Faptul ca depindem in mare masura de rusia("prietena" lui base!)chiar nu conteaza? stie cineva cu exactitate care va fi evolutia meteo in urmatorii 10-20 ani cand e posibil sa ne confruntam perioade lungi de timp cu temperaturi extrem de scazute? poate va fi asa, poate nu! important este ca nu se poate sti sigur. si atunci vine parintele-economistul-inginerul-auditorul-administratorul multifunctional din primaria Oradea cu o astfel de FANTEZIE pe care D-l BOLOJAN o accepta? De ce acceptati asa ceva, D-le BOLOJAN? De ce il tineti aproape pe acest personaj de-a dreptul diabolic(cred ca este mai diabolic chiar decat filip, sustinatrorul lui din tinerete si de mai apoi!)? Si stiti de ce este diabolic? pentru ca el poarta de fapt o masca de om bland, priceput, bun la toate, mielusel, nu alta, dar in fapt ascunde o rautate de neimaginat! DE CE DOMNULE BOLOJAN, DE CEEEEEEE?
Postat 29 Februarie 2012, 20:28 de TDS
adevarul
Bani pentru modernizare s-au dat, dar, onor alesii nostri i-au redirectionat in afacerile lor. Alt exemplu, controlabil : la spitalul municipal Oradea s-au alocat bani pentru reabilitarea sectiei derecuperare neurologica, dar primaria Oradea, a redirectionat banii in reabilitarea et.3 de la spitalul de copii., de bolnavii de pe sectiile de neurologie si psihiatrie nu intereseaza pe nimeni, dar poate vor ajunge ei si familiile lor bolnavi acolo si vor avea conditii mizere, nu mizerie pentru ca personalul face tot ce poate pentru a oferi conditii bune si curatenie. Apropo, domnule primar, ai fost in ultima vreme prin curtea municipalului? e o mizerie in curtea aceea de parca ar fi bordei fara stapan.
Postat 29 Februarie 2012, 19:40 de zoia
realitate
in strainatate indifirent de ce materie prima folosesti pentru producerea caldurii si energiei, costul final la populatie este aproape acelasi, diferentele sunt mici, pentru ca, costurile sunt diferite in functie de materie in faza de constructruire a centralei sau in faza de productie, sau in faza de intretinere sau in faza de protectie a mediului de care uita aproape toata lumea si pe care si tara noastra este obligata sa o respecte, la noi apar diferete pentru ca nu respectam legile sau pentru ca materia prima este supusa unor interese; daca lucrurile functioneaza corect, costul final este apropiat indiferent de materia prima!!
Postat 29 Februarie 2012, 19:04 de precizare
EXAMEN
Ungaria, Austria, Germania, Franta, Elvetia, etc......, toata Europa si nu numai se incalzeste cu gaz si curent si este bine pentru ei. La noi gazul si curentul pentru populatie este cel mai scump, oficialitatile statului spun ca nu este rentabil pentru populatie. Dar este rentabil sa faci un ditamai CET-ul pe gaz ?. Oare nu ar fi mai rentabil sa avem centrale de apartament sau de scara in cel mai rau caz, ai fi sigur ca platesti cat consumi (cum spun cei care au centrale proprii), am scapa de pierderile de pe traseu de atata personal la CET si la punctele termice. Da, dar ar pierde primaria vaca de muls. CET-ul nu a pierdut niciodata, pierderile au fost platite de populatie, de aceia nu au facut nimic 20 - 30 de ani. Dar hai sai punem la examne pe cei care sustin proiectul: sa-l faca (dupa ce il fac public si vede si poprul ce prevede) dar sa semneze un angajament prin care confirma ca dupa construire pretul la incalzire si apa calda va scadea si in oradea 20 de ani nu se va mai modifica pretul. Daca nu sa li se confiste toata averea, sa fie bagati la puscarie pana la rudele de gradul 4. Daca totul este corect si la vedere nu au de ce sa le fie frica. Ei ce spuneti domnilor va bagati ?
Postat 29 Februarie 2012, 18:32 de petru
o porcarie
Tota lumea scrie si vorbeste dar nimeni nu spune cum s-a ajuns aici.In 2001 Termoelectrica a cedat prin HG mai multe CET-uri catre autoritatile locale pentru pentru a scapaa de griji si pentru a putea intra in faliment controlat.La momentul respectiv s-a promis ca fondurile necesare pentru modernizare o sa vina de la guvern.Dar in 11 ani de zile nu a venit nici un ban de la guvern ci doar niste subventii care acopereau pierderile din retele si mascau lipsa de performanta a acestor CET-uri.Apoi Boc a taiat subventia pentru orasele cu primari de alta culoare decat P-DL si a explodat mamaliga.Faptul ca Bolojan a demarat acest proiect si a castigat finantarea lui din fonduri europene este laudabil,dar cred ca orice primar era era obligat sa faca la fel.Nerusinatii de la putere au investit in parcuri la tara si bazine de inot fara apa in loc sa investeasca cu folos in sitemul energetic romanesc care poate fi afacerea secolului pentru Romania.
Postat 29 Februarie 2012, 17:30 de tero
@carp III
Cred ca tu nu intelegi mecanismul.Daca esti asa destept investeste tu in energie verde si toata energia termica produsa o cumpara societatea de distributie a primariei care exploateaza reteaua de distributie.Iar daca tiu produci mult si ieftin o sa plateasca oradenii cel mai mic pret din tara si daca acoperii tot necesarul din enegie geotermela o sa inchida CET-ul pe gaz.Dar astea sunt vise de habarnisti.Investitia in MW-ul instalat depaseste 1 mil de euro.Asa ca stai i viseaza pentru tine,eu oricum am centrala proprie pe gaz si platesc cit consum fara nici o subventie.
Postat 29 Februarie 2012, 17:19 de tero
costat cu stupoare ca vreti sa nu se faca nimic.
imi place cum toti analfabetii stiu ca e mai buna o solutie tehnica pe carbune decat pe gaz. daca ar fi facut proiectul pe gaz, pe langa ca nu s-ar fi finantat de UE, si ar fi costat dublu, tot ar fi existat pierderi de 1/3 pe retele, ca nu mai erau bani si pentru asta. sunt uimit cand vad ca unii cred ca asta nu e o problema si ca...merge si asa. plus, costurile de mentenanta, 9 mil eur pe an, trebuie platite tot de noi, plus salarii pt 1000 angajati in loc de 200 la cet.
Postat 29 Februarie 2012, 16:57 de unu
@carp III
ce destept esti! ma mir ca nu te-a facut basescu ministrul energiei.
Postat 29 Februarie 2012, 16:42 de carp I
Energia viitorului pierdut
Gaz, carbune, geotermal, solar, eolian ... si care ar fi dificultatea de a crea un consortiu cu caracter public asociativ, patronat de municipalitate si care sa stabileasca un pret unitar mediu comun pentru consumatori ??? Atunci nu s-ar mai discuta cine furnizeaza si la ce pret, pentru ca ar fi laolalta toti producatorii de energie de pe piata locala, si nici nu ar conta zonarea orasului pe tipuri de productie, pentru ca municpalitatea ar asigura managementul integrat al unui asemenea sistem de asigurare a energiei, atit electrica cit si termica. Problemele tin doar de orgoliile producatorilor dezavantajati de principalul producator care, la rindul lui este tinut in brate de municipiu chiar daca este cel mai scump si cel mai ineficient in fapt. Concluzia este una singura in acest caz: gibonul de la conducerea primariei nu intelege nimic din mecanismul sistemelor integrate de productie, distributie, furnizare si consum, din domeniul energiei. Dar, gibonul cum se tine tare ... capul face, capul trage, iar noi ceilalti platim ignoranta, superficialitatea si incapatinarea gibonilor.
Postat 29 Februarie 2012, 16:15 de Carp III
Dl Bolojan viseaza in continuare
Dl-e Bolojan v-ati gandit ce se va intampla daca se va liberaliza pretul gazului(din 2013)?????!!!!!!!!! CHIAR VRETI SA NE DISTRUGETI DE TOT ????!!!! NU SE POATE ASA CEVA !!! CUM SA FIE ENERGIA PE PRODUSA PE GAZ MAI IEFTINA DECAT CEA PE CARBUNE???
Postat 29 Februarie 2012, 15:52 de marius
mila milei
cand va fi pe gratis vom fi cu toti multumiti!
Postat 29 Februarie 2012, 15:44 de el ea ei noi
@DAN
Trebuiau semnate de Dragos Gligor hartiile dar era plecat sa mulga vacile si nu a revenit la timp sa le semneze . A intarziat si la conferinta de presa!!!
Postat 29 Februarie 2012, 15:44 de tero
energie ieftina pe gaz?
Va fi energia mai ieftina pe gaz? Nu prea cred. Dar suna frumos nu? E de remarcat ca documentul anexat, cu calculele pentru viitorul luminos nu e semnat. Asta spune ceva.
Postat 29 Februarie 2012, 15:36 de Dan
TAMPITI
TIGAN E DIRECTOR TERMOFICARE CRISULE
Postat 29 Februarie 2012, 15:20 de PATRIOTISM LOCAL
corect
Este corecta afirmatia lui Bolojan,pentru cogenerare de inalta eficienta pe gaz se dau bonusuri pentru energia electrica produsa,cantitatea este mult mai mare si sunt mai putine costurile cu exploatarea si metentenanta centralei.O dovada este Dalkia Ploiesti si proiectele in curs de la Constanta.Problema cea mai mare sunt pierderile de pe retele care odata reduse pretul platit de populatie o sa scada.Pretul la MGW de energie electrica este in crestere iar cel al gazului se v-a stabiliza dupa o crestere prin intrarea gazelor din conducta Nabuco si a cresterii productiei interne dupa descoperirile din Marea Neagra.Aceasta este viziunea primarului dar unde este Dragos Glicor?Absenta lui denota faptul ca are o parere diferita sau nu intra in proiectia de viitor a CET-ului.Poate face o firma cu Vuscan sa produca enrgie ieftina din balegar de vaca(biogaz)!
Postat 29 Februarie 2012, 15:18 de tero
Daca amanau retelele
Chiar dl Bolos arata ca o centrala noua pe carbune ar fi costat cat proiectul european pe gaz, minus reabilitarea retelelor. Dar retelele mai sufereau ceva amanare sau alte solutii de finantare, pe parcurs. Fiindca, oricat ar amesteca unii merele cu perele spre confuzionarea oradenilor, e ABSOLUT CLAR ca e mai ieftin carbunele decat gazul
Postat 29 Februarie 2012, 15:09 de cristian h.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON