URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Jos pălăria! Ce soluție au găsit niște orădeni pentru a acoperi mirosurile de la țarcul de gunoi (FOTO)
Oradea noastră
O idee foarte bună au avut locatarii asociației Plopul, de pe strada Flammarion nr. 2A, din Rogerius, care au „mascat” țarcul de gunoaie cu caprifoi.
Despre Ziua Liliacului Carpatin
Invitații Bihoreanului
Asociația al cărei președinte sunt onorat să fiu a organizat, în 10 iunie, a șaptea ediție a Zilei Liliacului Carpatin, specie de arbust endemică unor văi reci și umede din Carpați. În Valea Iadului a fost desemnată inclusiv o rezervație naturală pentru conservarea acestei specii, care încântă privitorul în perioada în care florile de liliac domină peisajul, iar malurile râului sunt parcă pictate în mov.
21 Iunie 2023, 11:35
Șantierele blochează curățenia: Unde scoatem pubelele de pe străzile pe care nu ajung mașinile RER?
Oradea noastră
Oradea are tot mai multe străzi închise din cauza șantierelor, iar asta pune în dificultate și operatorul licențiat de salubritate RER Vest. Orădenii care locuiesc pe străzi unde accesul utilajelor RER Vest este interzis sau limitat, din pricina unor lucrări, trebuie să își lase pubelele sau sacii nu la limita proprietății, ci la limita șantierului, așa cum e prevăzut și în contractul încheiat între companie și clienții săi.
20 Iunie 2023, 11:27
Oradea la bani mărunți: BIHOREANUL a comparat tarifele de utilități cu cele din alte orașe din țară. Care sunt mai scumpe?
Oradea noastră
La începutul lunii iunie, când operatorul de apă și canalizare a majorat tarifele cu 20%, pentru a cofinanța proiectele europene asumate, mulți consumatori s-au revoltat. Opoziția a catalogat Oradea drept cel mai scump oraș din țară, iar orădenii au acuzat tarifele prea mari. Primarul Florin Birta nu s-a lăsat, însă, impresionat. „Nu e adevărat că Oradea este cel mai scump oraș din țară. Nu este nici măcar în vârful listei”, a spus edilul. Iar cifrele par să îi dea dreptate...
19 Iunie 2023, 13:00
Oradea ieri, Oradea azi: Piața București
Oradea noastră
Odată cu industrializarea intensivă de la începutul anilor 1960, pe terenuri virane sau cu puţine construcţii din Oradea au apărut cvartale de blocuri, concepute ca nişte micro-raioane. Unul dintre primele astfel de ansambluri a fost ridicat peste drum de gara centrală, în Piaţa Bucureşti. BIHOREANUL vă prezintă istoria lui...
Învățăm împreună! RER Vest explică ce sunt biodeșeurile și cum se aruncă ele în pubela maro
Oradea noastră
Deșeurile biodegradabile au cea mai mare pondere în cantitatea totală de resturi generate într-o locuință. Ele reprezintă și materia primă pentru producția de compost, astfel că, dacă sunt aruncate corect, pot fi refolosite. Pentru a evita contaminarea acestei fracții importante, RER Vest golește doar pubelele care conțin exclusiv resturi vegetale. 
10 Iunie 2023, 14:43
Oraș pe „uscat”: Primăria face tot mai multe zone pietonale în centru, dar în Oradea cișmelele lipsesc cu desăvârșire, ținând turiștii „pe sec” (FOTO)
Oradea noastră
Vara a început oficial, temperaturile sunt tot mai ridicate, dar centrul Oradiei este tot mai uscat. Pentru a descuraja vandalismele, Primăria ţine de o politică radicală şi refuză să mai monteze cişmele cu apă bună de băut în centrul oraşului. Aşadar, orădenii şi turiştii care ies la plimbare în zonele pietonale tot mai extinse sunt nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată şi, inevitabil, să producă mai multe deşeuri.
Pachetele sunt pregătite! Ce trebuie să faci dacă nu ai găleată pentru sticle și saci albaștri pentru cartoane
Oradea noastră
A mai rămas o lună până când orădenii care stau la case vor începe să arunce deşeurile în cinci fracţii, iar asta înseamnă că au nevoie de recipiente pentru sticle şi de saci pentru hârtii şi cartoane. Vezi de unde le poți procura.
08 Iunie 2023, 19:25
Invitație în natură: Ziua Liliacului Carpatin, pe Valea Iadului
Știri Bihor
Pe 10 iunie, bihorenii sunt invitați de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius să sărbătorească Ziua Liliacului Carpatin, ajunsă la a VII-a ediție. Principala activitate va consta într-un concurs dedicat elevilor, care se vor întrece la diferite probe de îndemânare, de recunoaștere a unor elemente de biodiversitate, de orientare în teren sau de demonstrare a cunoștințelor despre mediul înconjurător.
06 Iunie 2023, 15:40
Chiar și școala te vrea prost?
Oradea noastră
Faptul că țara te vrea prost nu mai e o noutate. Cum ar putea rămâne etern la putere o adunătură de hoți, zisă clasă politică, dacă nu prin votul unui electorat needucat? Întrebarea mea e dacă nu cumva și școala contribuie la asta, cu sau fără intenție.
05 Iunie 2023, 15:13
Aruncăm corect! Să ne amintim care sunt regulile colectării separate a deșeurilor din Oradea
Oradea noastră
Piaţa europeană a deşeurilor este în continuă mişcare: frecvent deşeurile sunt împărţite în noi categorii şi apar tehnici mai bune pentru managementul salubrităţii. Ca să răspundă cerinţelor legislative europene, dar mai ales ca să reducă tot mai mult cantitatea de deşeuri care ajunge la halda oraşului, Primăria Oradea şi principalii actori din salubritatea locală, operatorul de salubritate RER Vest şi administratorul depozitului ecologic şi al staţiei de sortare a reciclabilelor, Eco Bihor, au convenit să facă nişte "reglaje" în modul în care trebuie aruncate gunoaiele. Nu spectaculoase, dar esenţiale...
28 Mai 2023, 12:20
Oradea ieri, Oradea azi: Mica istorie a complexului comercial Perla
Oradea noastră
În timpul sistematizării cartierului Rogerius, numit în anii ’60-’80 Zona de Vest, printre numeroasele blocuri de locuințe și edificii social-educaționale au fost construite și spații comerciale. Pe un teren rămas liber după construirea unor blocuri a fost ridicată o clădire comercială cu un etaj: magazinul Perla. Presa vremii arăta că în primele două luni de funcționare magazinul a fost foarte căutat...
27 Mai 2023, 18:35
Poarta spre sustenabilitate
Educatie
În contextul provocărilor profunde pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU prin Agenda 2030, universitățile au un rol cheie. Îndeplinirea lui implică o schimbare profundă, de la focusul disciplinar tradițional spre abordări mai complexe, interdisciplinare, bazate pe provocări. Implicarea Universității din Oradea în EU GREEN potențează rolul esențial pe care aceasta îl are de jucat în dezvoltarea durabilă la nivel regional.
26 Mai 2023, 13:00
Oradea va fi ceva „Wow!”: Interviu cu Mariana Negru, unul dintre cei mai experimentați ghizi locali
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor ’90, Mariana Negru, absolventă a Facultății de Construcții a Politehnicii timișorene, era convinsă că-și va petrece viața pe șantiere, unde se simțea în elementul ei. Din cauza unor probleme de sănătate, însă, n-a putut să-și consolideze cariera în domeniu, așa că și-a exploatat o altă pasiune: turismul...
25 Mai 2023, 11:30
Perma-cool: Grădina lui „Péter bácsi”, locul unde orădenii învață cum să cultive legume
Oradea noastră
Indiferent că stau la bloc și își doresc să mănânce castraveți sau ardei cultivați de ei ori că stau la casă și vor să învețe cum pot cultiva legumele în armonie cu natura, orădenii sunt invitați la un curs de permacultură. Lecțiile despre legumicultura sustenabilă se vor ține în singura grădină comunitară din Oradea, un loc unde oricine poate concesiona, pe bani puțini, o parcelă de teren.
23 Mai 2023, 11:07
Ultima strigare: Orădenii care stau la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru reciclabile
Oradea noastră
Peste 5.000 de orădeni și-au luat deja acasă gălețile verzi în care vor colecta ambalajele din sticlă și sacii colorați pentru deșeuri reciclabile. Cei care încă nu au ajuns în parcările magazinelor Lidl, unde se distribuie toate acestea, o mai pot face până pe 27 mai.
„Arhivarul” Oradiei: Cine este istoricul care are o colecție impresionantă de cărți poștale cu orașul de pe Criș? (FOTO)
Oradea noastră
De peste 20 de ani, Constantin-Liviu Demeter caută cu atenţie printre fotografiile pe care le găseşte la târgurile de antichităţi şi pieţele de vechituri. Când era adolescent, a început să strângă cărţi poştale cu Oradea, îndeletnicire pe care şi-a păstrat-o. 
Oradea ieri, Oradea azi: Începuturile Aeroportului din Oradea
Oradea noastră
Transporturile aeriene în Bihor au început în perioada interbelică. Primele zboruri datează de mai demult, dar abia în anii 1930 autoritățile centrale și locale au făcut demersuri pentru construirea unui aeroport...
13 Mai 2023, 09:15
De ce nu ridică muncitorii RER Vest deşeurile reciclabile aruncate în saci negri?
Oradea noastră
După mai multe controale desfăşurate de echipele RER Vest în zilele de luni şi vineri, când se ridică deşeurile reciclabile, mulţi dintre sacii scoşi în stradă de localnici au rămas neridicaţi. Motivul? Erau negri sau de culori închise, opace. Responsabilă cu colectarea deşeurilor care iau drumul reciclării, compania de salubritate nu poate ridica aceşti saci pentru că, dacă au în ei alte deşeuri decât cele ce pot fi valorificate, compromit efortul orădenilor care respectă colectarea separată.
11 Mai 2023, 13:56
Poftiți să selectați! Orădenii de la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru hârtii și cartoane
Oradea noastră
Oradea și-a propus să devină un model de colectare separată a deșeurilor, iar din iulie orădenii care stau la case le vor colecta și mai diferențiat. Pentru asta, vor primi gratuit recipiente în care să strângă sticlele şi saci albaştri pentru separarea hârtiilor şi cartoanelor. Începând din 12 mai, orădenii sunt aşteptaţi în toate parcările magazinelor Lidl din oraş, unde toate acestea se vor distribui. În plus, doritorii vor putea duce acasă şi lăzi în care să-şi facă singuri compost.
10 Mai 2023, 18:11
Dilema ecologistului
Oradea noastră
Nu încape îndoială că poluarea cu deșeuri este o problemă tot mai serioasă. Chiar dacă știu asta, mulți oameni se întreabă: de ce trebuie eu să sortez deșeurile? De ce nu fac asta muncitorii din salubritate, dacă eu plătesc factura de salubritate? Cine plătește efortul meu de a separa resturile în locuința mea?
10 Mai 2023, 13:11
Fii la curent! Cum poţi să-ţi montezi panouri fotovoltaice pe banii statului, prin programul Casa Verde
Oradea noastră
Scumpirea energiei a făcut mulţi bihoreni să se gândească la posibilitatea de a deveni din consumator prosumator, adică şi un furnizor de kilowaţi obţinuţi din lumina soarelui. Iar acum o pot face pe banii statului! Administraţia Fondului de Mediu a lansat noua ediţie a programului Casa Verde, prin care proprietarii de case pot primi o finanţare de până la 20.000 de lei pentru achiziţia şi montarea de sisteme fotovoltaice. Bihorenii vor putea să se înscrie în program la începutul lunii iunie, aşa că pot pregăti deja dosarele.
10 Mai 2023, 11:10
Fața orașului: Parcul 1 Decembrie din Oradea a devenit un loc de ocolit! (FOTO)
Oradea noastră
Parcul 1 Decembrie a devenit un loc de ocolit. Pentru înlocuirea conductelor de termoficare, parcul e brăzdat cu șanțuri adânci. Deocamdată, au rămas în picioare copacii și indicatoarele rutiere
Fotograful păsărilor: Bogdan Popa este pasionat de imortalizarea păsărilor care zboară deasupra Oradiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Fost funcționar bancar convertit în designer de grafică, orădeanul Bogdan Popa este pasionat de fotografierea păsărilor care zboară deasupra Oradiei. Fotograf din pasiune, a pozat o zecime din toate speciile de păsări care trăiesc în România!
30 Aprilie 2023, 09:09
Oradea ieri, Oradea azi: Inundațiile de primăvară făceau ravagii în perioada interbelică (FOTO)
Oradea noastră
Inundaţiile au fost un fenomen des întâlnit în Oradea. În prima parte a secolului XX, oraşul era traversat de apele neregularizate ale Crişului Repede şi de pârâurile Peţa, Sălbatic şi Paris. Creşterea debitelor genera aşadar riscuri, iar în aprilie 1932 apele s-au revărsat din plin peste cartierele de case...
29 Aprilie 2023, 09:15
Mai curat! Pe 2 mai, RER Vest dă startul unei noi campanii de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase
Oradea noastră
În ultima lună de primăvară, orădenii vor avea din nou ocazia să scape gratuit de deşeurile voluminoase şi periculoase. Pentru a doua oară în anul 2023, RER Vest demarează, pe 2 mai, o campanie de colectare a acestor deşeuri de la domiciliul clienţilor săi. Fără nicio cheltuială pentru aceştia!
28 Aprilie 2023, 16:01
Ar putea fi Oradea zero waste?
Oradea noastră
Una dintre „invențiile” omului care a dăinuit peste secole este gunoiul, iar an de an tot mai multe mizerii acoperă Pământul. O organizație de cercetare în domeniul dezvoltării durabile, Institutul Worldwatch din Washington, atrăgea atenția încă din 2012 că, pe fondul creșterii bunăstării și urbanizării, până în 2025 omenirea își va dubla cantitatea de mizerii și se va ajunge la 2,6 miliarde de tone generate anual.
28 Aprilie 2023, 09:54
Oradea Transport Lent: O călătorie Nufărul - Gară durează aproape o oră, poți ajunge mai repede pe jos! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Îngreunat de șantiere, dar și de propriile disfuncționalități, transportul public din Oradea le dă multe bătăi de cap călătorilor. Frecvența tramvaielor și autobuzelor, modificările făcute în trasee din pricina șantierelor din oraș și stațiile adesea îndepărtate fac ca un drum dintr-un cartier în altul să dureze la fel de mult ca o călătorie... pe jos.
Nota 10 la reciclare: Șase școli din Oradea intră într-o competiție a colectării separate, cu premii serioase
Oradea noastră
Pe lângă orele de engleză, matematică sau geografie, elevii din șase școli orădene vor învăța, în următoarele săptămâni, o altă lecție importantă: cea a colectării separate a deșeurilor. Primăria Oradea, compania RER Vest, responsabilă cu colectarea deșeurilor din Oradea, și Eco Bihor, firma care administrează depozitul județean de deșeuri, dau startul unui concurs intitulat „Nota 10 la reciclare”, în care vor testa cunoștințele elevilor privind separarea mizeriilor. Școlile care vor colecta cele mai mari cantități de deșeuri vor fi premiate cu bani, deloc puțini.
24 Aprilie 2023, 10:01
Jos pălăria! Locuitorii unui bloc din Oradea au întâmpinat Paștele cu decorațiuni de sezon (FOTO)
Jos pălăria
Locatarii unui bloc de pe strada Predeal, de lângă Piața Rogerius, întâmpină sărbătorile pascale cu decorațiuni de sezon. Anvelope vopsite în culorile drapelului românesc au fost umplute cu flori și figurine în formă de ouă colorate.
16 Aprilie 2023, 14:00
  5 6 7  9  11 12 13  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON