URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Crișul cel bogat: Tronsonul din Oradea al Crișului Repede este casă bună pentru multe specii ocrotite (FOTO)
Oradea noastră
În centrul Oradiei, plimbăreţii se pot simţi ca-n mijlocul naturii. Primul "inventar" al speciilor care vieţuiesc pe malurile Crişului Repede sau în apa râului arată că locul are astăzi o biodiversitate de invidiat, atrăgând numeroase animăluţe, insecte, păsări sau nevertebrate. 
10 Noiembrie 2023, 08:01
Un Ecomuzeu al Țării Moților
Invitații Bihoreanului
Astăzi, comunitățile locale din Apuseni, cele care dau farmecul peisajului caracteristic, sunt mai expuse ca oricând pericolului unei degradări ireversibile. De aceea, este nevoie ca aceste comunități să fie sprijinite să își păstreze identitatea, iar ideea unui Ecomuzeu al Țării Moților a apărut în urma colaborărilor internaționale ale Administrației Parcului Natural Apuseni.
09 Noiembrie 2023, 14:23
Ambalaje de preț! Începem să plătim ambalajele băuturilor: 50 de bani pentru fiecare PET, sticlă sau doză
Oradea noastră
Amânat de mai multe ori în ultimii ani, sistemul de garanție-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanție pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie. Fiecare ambalaj îi va costa pe cumpărători 50 de bani, sumă pe care o vor recupera ulterior din orice magazin. Cel puțin teoretic...
08 Noiembrie 2023, 09:35
Sunați și aruncați! RER Vest a demarat ultima campanie din 2023, pentru colectarea obiectelor voluminoase
Oradea noastră
Orădenii au ultima ocazie din 2023 să cheme echipele RER Vest acasă, pentru a le preda deșeuri voluminoase și periculoase. Între 6 și 18 noiembrie, toți clienții firmei de salubritate pot solicita, telefonic, să li se colecteze de la domiciliu obiecte vechi de mobilier, covoare, uși, geamuri, saltele sau alte deșeuri similare.
06 Noiembrie 2023, 11:31
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a evoluat iluminatul public din oraș în ultimii 70 de ani (FOTO)
Oradea noastră
Tehnologia iluminării spaţiului public din Oradea s-a schimbat de mai multe ori în deceniile trecute. În anii 1950, pe străzile principale şi în parcuri erau montate corpuri de iluminat cu tuburi fluorescente, aşezate pe stâlpi de tip "banană" şi lampadare.
Îmblânzitoarea de pagini: Orădeanca Ioana Blaga îi ajută pe copii să descopere universul fascinant al lecturii (FOTO)
Oradea noastră
Se spune că trăiești atâtea vieți câte cărți citești. Înconjurați de mult mai colorata și dinamica lume digitală, care este mai ușor de „cucerit” decât un volum cu zeci de pagini, copiii de azi au nevoie tot mai mare să fie învățați să descopere viețile din cărți. Orădeanca Ioana Blaga știe cum să-i convingă...
Greu cu bița! Edilii susțin că Oradea e prietenoasă cu bicicliștii, dar au făcut în acest an doar 2,2 km de pistă (FOTO)
Oradea noastră
Deși se laudă că este un oraș preocupat de mobilitatea urbană, Oradea e deficitară la infrastructura necesară bicicliștilor. În realitate, orașul pare că se preocupă doar de transportul rutier: în anul 2023, în Oradea s-au amenajat doar 2 kilometri de piste pentru bicicliști, iar când încep să pedaleze, aceștia constată că majoritatea rutelor dedicate lor sunt întrerupte sau suprapuse cu zone pietonale.
Locul potrivit: De ce ridică RER Vest doar deșeurile aruncate în recipiente „standard”
Oradea noastră
Pe lângă regulile colectării separate, sunt importante şi regulile cu privire la tipul de recipient în care sunt puse deşeurile. Pentru a evita să rămână cu deşeurile în faţa porţilor, localnicii din Oradea şi Zona Metropolitană trebuie să le depoziteze doar în sacul sau pubela potrivită. 
26 Octombrie 2023, 14:35
Dilema „verde”: Ce soluții au bihorenii din mediul rural pentru a scăpa de deșeurile vegetale
Oradea noastră
Spre deosebire de orașe, în satele Bihorului nu s-a introdus colectarea deșeurilor biodegradabile, ceea ce îi pune pe unii oameni în dificultate: ce fac cu resturile vegetale adunate din grădini? Autoritățile îi încurajează să le transforme în compost, dar dacă nu vor să facă asta, le rămân doar opțiuni neconvenabile: să le dea foc, ceea ce este interzis prin lege, sau să le predea operatorilor de salubritate, contra unor costuri deloc mici.
26 Octombrie 2023, 13:51
Ne enervează: Cum îi trimite Primăria Oradea pe unii reclamanți la plimbare (FOTO)
Ne enervează
Primăria pare incapabilă să rezolve problema lacătelor de la țarcurile de gunoaie. Un orădean a reclamat luni la rând că o incintă de pe strada Sovata nu se mai închide, iar municipalitatea i-a răspuns de fiecare dată că a redirecționat plângerea către firma responsabilă, ba chiar că același lucru ar putea să-l facă și petiționarul.
Eco și câștigător: Activează-ți factura electronică RER Vest și poți scăpa de plăți timp de 6 luni!
Oradea noastră
Activează-ți factura electronică RER Vest și poți fi unul dintre cei 10 clienți persoane fizice care nu vor mai plăti factura la salubrizare timp de 6 luni! Pentru a încuraja reducerea consumului de hârtie și a crește confidențialitatea datelor, operatorul de salubrizare RER Vest a demarat o campanie cu premii dedicată clienților casnici din Oradea și Zona Metropolitană.
24 Octombrie 2023, 13:21
Oradea mea: Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, despre FestiFall și orașul său de suflet
Invitații Bihoreanului
Așa cum nimeni nu e profet în țara lui, e limpede că nici noi nu putem fi invitați la fiecare festival care se petrece aici. Doar mai rar, când cineva își amintește de noi. Dar ce pot să spun e că a fost frumos la FestiFall - festivalul care pentru mine rămâne tot „Toamna Orădeană”, căci sună mult mai impunător, fără englezisme ori furculisionisme.
23 Octombrie 2023, 12:15
Oradea ieri, Oradea azi: Fostul Cinema Libertatea se transformă într-un centru cultural
Oradea noastră
Unul dintre cele mai vechi cinematografe din Oradea a fost amenajat în Palatul Vulturul Negru. Sala Mare, concepută ca una de teatru, are intrarea dinspre strada Independenței și este dispusă pe două niveluri, cu decorații ce cuprind razele soarelui pe cupolă și un bandou de triunghiuri masonice cu 12 registre, simbolizând lunile anului. Printre motivele geometrice și florale se află lira, totodată ieșind în evidență vulturii...
15 Octombrie 2023, 20:01
Ce facem cu hainele?
Oradea noastră
Oficialii europeni vorbesc tot mai des despre economia circulară, adică prelungirea vieții oricărui produs și reducerea la minimum a deșeurilor. Nu-i de mirare: omenirea lasă în urma ei gropi de gunoaie tot mai mari. O provocare pentru economia circulară este industria textilelor, cu „fast fashion” - adică producția rapidă de piese de vestimentație în tendințele modei și la prețuri accesibile pentru cumpărători - în plină glorie...
14 Octombrie 2023, 14:45
Fii eco și RER te premiază! Zece clienți pot scăpa de plata facturilor de salubritate
Oradea noastră
Zece bihoreni au șansa să uite de grija facturii de salubrizare menajeră timp de șase luni, dacă își activează factura electronică RER Vest. Toate persoanele fizice care sunt clienți ai firmei de salubritate și își exprimă acordul să primească factura doar în format electronic vor fi înscrise automat într-o tombolă.
14 Octombrie 2023, 10:14
Asalt în parcuri: Cele mai mari parcuri din Oradea, inclusiv Brătianu, Libertății și 1 Decembrie, vor intra în șantier
Știri Bihor
Se anunță un an greu pentru zonele verzi din Oradea: nu mai puțin de șase parcuri mari vor intra în șantier! Orașul are o alocare dedicată din fonduri nerambursabile de 18 milioane euro, bani care pot fi cheltuiți doar pentru îmbunătățirea spațiilor verzi, așa că Primăria a pregătit proiectele. Spre nemulțumirea unora dintre orădeni, care cred că e suficient ca unele dintre parcurile orașului să fie doar întreținute.
14 Octombrie 2023, 08:57
Nouă campanie de distribuire a sacilor pentru reciclare în ZMO
Oradea noastră
Pe 15 octombrie, RER Vest demarează o nouă campanie de distribuire a sacilor galbeni şi albaştri către clienţii din Zona Metropolitană Oradea, destinaţi colectării deşeurilor reciclabile în anul 2024.
12 Octombrie 2023, 11:15
Fața orașului: Imaginea zilei, cu felul în care sunt construite pistele de biciclete în Oradea!
Oradea noastră
Întinse pe multe străzi, șantierele din Oradea îi pun în dificultate pe toți orădenii. Un biciclist care pedala dinspre Cantemir spre centrul orașului a constatat că lângă blocul Cicero pista se termină brusc, în lucrările la pasajul subteran
12 Octombrie 2023, 09:50
OTL-iști de mici: Povestea a doi adolescenți orădeni pasionați până la extrem de transportul în comun (FOTO)
Oradea noastră
Cu lumea digitală la picioare, doi adolescenţi orădeni preferă să îşi concentreze atenţia spre o pasiune atipică: transportul public. Patrick Roşu este un fan împătimit al tramvaielor, pe care abia aşteaptă să le şi conducă. Kristóf Ács, în schimb, se simte cel mai relaxat când se plimbă cu autobuzul şi se mândreşte că a circulat pe aproape toate liniile deservite de OTL. BIHOREANUL vă spune povestea lor...
Căței, la buletine. Câinii de rasă comună sau metiși din Oradea sunt microcipați gratuit, iar anul viitor vor fi și sterilizați. Vezi programul!
Oradea noastră
La mai bine de un deceniu de la prima campanie de microcipare a câinilor cu stăpân din Oradea, Primăria încearcă iar să prevină apariția câinilor pe străzi printr-un program în două etape: identificarea câinilor cu stăpân, iar apoi sterilizarea lor. Campania de microcipare a început săptămâna trecută, dar timid: puțini orădeni și-au dus patrupedele la medicii veterinari anume angajați de Primărie pentru asta.
09 Octombrie 2023, 16:21
Oradea ieri, Oradea azi: De la primele autobuze moderne noi, la electrificarea flotei
Oradea noastră
Transportul în comun cu autobuze din Oradea se făcea, la finalul anilor 1990, pe opt linii urbane și altele preorășenești, cu DAC-uri și Ikarus-uri, vechi. În 1997, pentru a înlocui din ele, regia de transport a închiriat 10 autobuze Renault din Belgia pe o perioadă de 3 ani. Li s-au adăugat 8 autovehicule articulate fabricate de societatea franțuzească Heuliez, aduse în decembrie 1997, dar folosite puțin, din cauza chiriei ridicate...
01 Octombrie 2023, 15:42
Pubelele verzi de la blocurile din Oradea, pline cu deșeuri amestecate. RER nu le va mai ridica!
Oradea noastră
Chiar dacă Oradea a fost unul dintre primele orașe din țară care a introdus colectarea separată a deșeurilor, iar de anul trecut a asigurat și infrastructura necesară ca la toate blocurile din oraș să se arunce separat ambalajele din sticlă, mulți orădeni nu dau pe aceste reguli... nicio sticlă spartă.
30 Septembrie 2023, 17:47
S-a făcut, dar s-a distrus! Șantierele dăunează grav spațiilor publice: multe zone verzi din Oradea au fost compromise de săpături (FOTO)
Oradea noastră
Toamna se așterne în Oradea în zgomot de buldo-excavatoare și de camioane care cară materiale de construcții. Brăzdat de șantiere, orașul nu are parte doar de dezvoltarea dorită de edili, ci și de daune. Pe majoritatea şantierelor, grija faţă de spaţiile publice şi, mai ales, faţă de cele verzi este o necunoscută. Problemă de care şi Primăria este conştientă...
Excelența culturală sau despre „Tipografia de Idei” #hailamuzeu (FOTO)
Invitații Bihoreanului
Unul dintre obiectivele urmărite cu insistenţă în ultimii doi ani de Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal a fost acela de a fi cât mai prezent în spaţiul public şi de a intra în conştiinţa orădenilor. Deschiderea spre oameni, ieşirea dintre zidurile clădirilor care adăpostesc muzee, astfel încât patrimoniul instituţiei să fie cât mai cunoscut, ar trebui să fie o coordonată esenţială a oricărui aşezământ cultural de acest fel. 
27 Septembrie 2023, 11:10
„Nu vrem să pierdem nici măcar un cent”. Interviu cu city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, proaspăt întors în Primărie
Bihoreanul tipărit
După ce ultimul an l-a petrecut în Berlin, unde a urmat un masterat în administraţie publică, city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, a revenit în Primărie şi are sarcina de a urmări şantierele deschise pe bani europeni. Miza? La 31 decembrie, Oradea să deconteze cât mai mulţi bani din fonduri nerambursabile, pentru că lucrările care nu vor fi finalizate la termen vor fi plătite din bugetul oraşului. Iar în cazul unor şantiere, probabil aşa va fi...
27 Septembrie 2023, 08:01
Ne enervează: Pietonii care trec pe strada Evreilor Deportați sunt supuși la sporturi extreme (FOTO)
Ne enervează
Pietonii care trec pe strada Evreilor Deportați, aflată de luni bune în șantier, sunt ultima grijă a autorităților și a constructorilor. Zilele trecute, săpăturile au ajuns în zona ultimei treceri de pietoni rămase intacte lângă sensul giratoriu nou creat și au „rupt” în două zebra, fără ca alta să fie amenajată în apropiere
Ziua și fracția: RER amintește care sunt tipurile de deșeuri ce vor fi colectate în perioada următoare
Oradea noastră
Chiar dacă au trecut trei luni de când a fost instituită regula separării deșeurilor de ambalaje în trei fracții (plastic-metal, hârtie-carton, sticlă), colectate în săptămâni diferite, încă sunt orădeni care, în ziua de reciclabile, scot în stradă toate tipurile de deșeuri și acolo le lasă pe cele neprogramate pentru ridicare.
24 Septembrie 2023, 16:21
Jos pălăria! Orădenii de pe strada Iuliu Maniu își pun numere colorate la case (FOTO)
Jos pălăria
Locatarii de pe strada Iuliu Maniu ar putea să declanșeze o modă nouă în oraș. În locul banalelor plăcuțe albastre cu numerele caselor, au optat pentru modele colorate și decorate. Vezi cum arată!
„Ciupercar” cu obiectiv: Fotograful Claudiu Szabó te învață gratis ce soiuri de ciuperci se pot consuma (FOTO)
Știri Bihor
Pentru Claudiu Szabó, totul gravitează în jurul fotografiei. În urmă cu 30 de ani, ambiția de a deveni un IT-ist i-a fost deturnată, după ce a descoperit mirajul fotografiei, iar de atunci caută mereu să imortalizeze natura pe care o vizitează cât de des poate. Chiar dacă nu-i plac mâncărurile cu ciuperci, Claudiu adoră să fotografieze „bureții” din păduri, iar pasiunea l-a determinat și să-i cerceteze cu atenție. Iar azi îi învață pe orădeni cum să deosebească ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.
Poluarea din interior: Ce ne poluează aerul din case și cum putem să ne apărăm?
Oradea noastră
Când vorbesc de poluare, oamenii se gândesc cel mai adesea la aerul încărcat de particule și de noxe pe care îl respiră când merg pe stradă. Adesea, închid geamurile locuințelor, tocmai ca să păstreze în interiorul casei sau apartamentului un aer mai curat. Studiile arată, însă, că între 40 și 60% din poluarea la care suntem expuși provine din interiorul clădirilor în care locuim sau muncim.
16 Septembrie 2023, 18:31
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON