URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Şcoala lui 'Péter bácsi': Un grup de orădeni au amenajat prima grădină comunitară, unde oricine poate cultiva legume (FOTO)
Oradea noastră
Alergând printre pomi fructiferi care acum se trezesc din "hibernare", atenţi la narcisele gingaşe care şi-au găsit curajul să iasă din pământ şi înconjuraţi de ciripitul păsărilor care celebrează primăvara, zeci de copii învaţă, săptămână de săptămână, cum să ocrotească natura, în mijlocul ei. Mai mulţi voluntari au înfiinţat, pe dealurile Oradiei, "Grădina unchiului Péter", un loc unde oricine este binevenit să-şi cultive propriile legume sau cereale. Părinţi şi copii deopotrivă descoperă cum să grădinărească, dar şi cum să respecte plantele şi vieţuitoarele.
25 Aprilie 2021, 09:22
Grivei... în creştere: Adăpostul Grivei din Oradea va prelua câini fără stăpân din tot judeţul (FOTO)
Știri Bihor
Până la finalul anului, Bihorul ar putea ajunge un judeţ fără câini vagabonzi. La iniţiativa Consiliului Judeţean, oraşele Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş au încheiat un protocol comun cu Administraţia Domeniului Public, prin care adăpostul de câini din Oradea devine unul judeţean. Asta, spre dezamăgirea unor iubitori de animale, care se tem că noua măsură va duce la eutanasierea câinilor fără stăpân...
Gunoaie sub supraveghere: O asociaţie din Oradea a luat faţa Primăriei, punând de mult camere de filmat la ţarcurile de gunoi (FOTO)
Oradea noastră
Până la finalul acestui an, Primăria Oradea vrea să doteze cu camere de filmat toate ţarcurile de gunoi ale asociaţiilor de proprietari, astfel încât cei care aruncă gunoaie pe lângă ori nu respectă regulile colectării separate a deşeurilor să poată fi depistaţi. Cu mult înaintea Primăriei şi pe propria cheltuială, Asociaţia nr. 220 a montat un sistem de supraveghere, iar preşedintele ei spune că asta l-a ajutat să menţină curăţenia în jurul ţarcurilor. În schimb, are nevoie de ajutorul poliţiştilor locali, ca să-i lămurească pe oameni cum anume să arunce gunoaiele în containere.
Intenţia din pubele: Cum a găsit sistemul de colectare selectivă din Oradea o jurnalistă de la DoR
Oradea noastră
Când las plastic sau conserve în containerul de reciclabile, văd în el de toate. De la coji, la haine, la lichide. În Bucureşti, e o aspiraţie să separăm regulamentar două categorii de deşeuri deja clasice: recuperabile - plastic, metal, carton; pentru groapă - scutece, absorbante. Pubela maro, în care ar trebui să ne strângem cojile de la gătit, e un vis îndepărtat. 
21 Aprilie 2021, 21:11
Merge doar cu cip! Din această săptămână, RER Vest va goli doar pubelele noi ale orădenilor, dotate cu microcipuri (FOTO)
Oradea noastră
Orădenii trebuie să se obişnuiască cu noile reguli ale colectării deşeurilor, deoarece din această săptămână operatorul de salubritate RER Vest nu mai face excepţii. La case, vor fi ridicate doar pubelele noi distribuite de companie, cele dotate cu microcipuri care contabilizează fiecare golire. În acelaşi timp, preşedinţii de asociaţii sunt invitaţi să încheie contractele noi de salubritate, întrucât de la 1 aprilie vechile contracte au expirat.
19 Aprilie 2021, 12:39
Oradea ieri, Oradea azi: Ce investiţii pregătea Primăria în perioada interbelică şi ce planuri are acum
Oradea noastră
În fiecare început de an, Primăria Oradea adoptă bugetul de venituri şi cheltuieli, "ghidul" prin care îşi pune în aplicare planurile. De zeci de ani, localnicii află din ziare pe ce vor fi cheltuiţi banii din impozite şi taxe. Într-un articol din luna mai 1939, Noua Gazeta de Vest a enumerat investiţiile programate şi cheltuielile aferente. Astfel, soldul veniturilor şi cheltuielilor Primăriei pe acel an era de 79,2 milioane lei, sumă căreia i se adăuga bugetul abatorului, de 2,4 milioane.
10 Aprilie 2021, 18:33
Primăvara... la scară. Jos pălăria pentru locuitorii unui bloc din Oradea! (FOTO)
Jos pălăria
Chiar dacă locuitorii de la blocuri nu mai sunt obligaţi să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor, unii orădeni nu s-au oprit din dereticarea grădinilor. De exemplu, în faţa unui bloc de pe strada Şelimbărului, zeci de narcise şi zambile multicolore oferă un spectacol gratuit, pus în scenă de un locatar harnic...
10 Aprilie 2021, 13:01
Şcoala de reciclare: La Oradea, se scrie primul curs pentru muncitorii care vor valorifica biodeşeurile
Știri Bihor
Valorificarea deşeurilor este un subiect care va rămâne în actualitatea europeană mulţi ani şi, de aceea, profesori din opt ţări lucrează acum la primele manuale din care vor învăţa viitorii muncitori responsabili cu tratarea biomasei, adică a resturilor organice. Concomitent, echipa proiectului "BioCompetences" vrea să convingă autorităţile europene să oficializeze aceste meserii.
09 Aprilie 2021, 10:35
Terapie prin yoga: Yoghista Renata Coznici îi învaţă pe orădeni cum să se elibereze de griji (FOTO)
Oradea noastră
Practică originară din India antică, care combină exerciţii fizice, de respiraţie, de concentrare şi de meditaţie, yoga este o activitate la modă pentru cei care îşi doresc să scape de stresul cotidian. Specialiştii acestei tehnici de "deconectare" spun însă că yoga înseamnă mult mai mult. Bihoreanca Renata Coznici, o antrenoare de yoga specializată în Ungaria şi SUA, îi învaţă pe orădeni cum să se conecteze cu interiorul lor, pentru a-şi ameliora anxietatea, depresia şi chiar bolile trupeşti.
Împreună vom reuşi
Oradea noastră
Oradea trebuie să respecte normativele europene în ceea ce priveşte reutilizarea şi reciclarea materialelor, să evite plata unor penalităţi financiare consistente pentru neatingerea ţintelor de colectare şi să continue să fie un exemplu pentru restul oraşelor din România. Cu toţii ne dorim un oraş curat, iar pentru acest lucru fiecare dintre noi trebuie să contribuie.
07 Aprilie 2021, 10:39
Colectare la puterea a treia: Din 1 aprilie, RER Vest colectează separat biodeşeurile aruncate de orădeni în pubelele maro
Oradea noastră
Este oficial: de acum înainte, orădenii trebuie să colecteze deşeurile în trei fracţii, separând şi biodeşeurile. Aşa cum prevede regulamentul de salubritate al Oradiei şi contractul pe care Primăria l-a încheiat cu RER Vest anul trecut, măsura este necesară pentru ca o parte cât mai mare din deşeuri să fie reciclată şi valorificată.
05 Aprilie 2021, 19:58
Bio până la capăt! Colectate separat de orădeni, biodeşeurile se transformă în îngrăşământ pentru flori (FOTO)
Oradea noastră
Data viitoare când plantaţi flori în ghivece sau în grădină, aţi putea să o faceţi folosind pământ fertil produs în Oradea. La staţia de compostare de la marginea oraşului, biodeşeurile aruncate separat trec printr-un procedeu specific, în urma căruia se transformă într-un nou produs, bun pentru creşterea viguroasă a plantelor.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC)
Oradea noastră
Aflat pe strada Izvorului nr. 57, Spitalul de Pneumoftiziologie tratează bolnavi de mai bine de o sută de ani. Conform Monografiei Almanah a Crişanei, din anul 1908 tratarea tuberculoşilor s-a făcut în Oradea de către o asociaţie dedicată. Spitalizarea era în barăci de lemn amenajate între vii, pe dealurile oraşului...
28 Martie 2021, 10:03
Fiecare zi să devină 'Vinerea verde'
Invitații Bihoreanului
Ne găsim în faţa unei perioade tot mai dificile în ceea ce priveşte starea mediului în care trăim. România are printre cele mai poluate oraşe din lume, spaţiile verzi dispar în detrimentul a mii de metri pătraţi de construcţii, ne deplasăm cu maşina chiar şi până la colţul străzii, totul pentru confortul nostru, al oamenilor. Acest confort, creat artificial, ne îmbolnăveşte.
26 Martie 2021, 10:03
Directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, explică noile reguli şi tarife ale colectării deşeurilor: 'Orădenii se adaptează, dar nu ştiu cum va fi ritmul'
Oradea noastră
Oradea trece printr-o "revoluţie" a salubrizării, Primăria şi RER Vest implementând un model nou de colectare a deşeurilor, în trei fracţii, şi noi tarife, în funcţie de cantitatea de deşeuri generată. În timp ce mulţi orădeni sunt nemulţumiţi, directorul general economic-marketing al companiei de salubritate, Pálhegyi Zoltán, explică de ce este necesară schimbarea: fără eforturi suplimentare, oraşul nu-şi va atinge ţintele de reciclare. Directorul este optimist, însă, şi spune că orădenii se vor adapta. De bunăvoie sau constrânşi...
Aruncaţi aici! Vezi cum poți scăpa gratuit de deșeurile vegetale!
Oradea noastră
Venirea primăverii îi scoate pe orădeni în curţi şi grădini, unde sigur găsesc ceva de făcut. Când termină munca, au o soluţie simplă pentru a se debarasa de deşeurile vegetale: să le predea gratuit la centrele de colectare separată amenajate de RER Vest şi Primăria Oradea.
25 Martie 2021, 13:43
Curăţenie supravegheată: Primăria Oradea vrea ca toate țarcurile de gunoi din oraș să aibă camere de filmare
Oradea noastră
Primarul Florin Birta vrea să îmbogăţească "zestrea" de camere video amplasate pe domeniul public al Oradiei, dotând toate ţarcurile de gunoaie din oraş cu sisteme de supraveghere. Astfel, orădenii vor şti că riscă sancţiuni dacă aruncă gunoaiele oricum, iar orice sesizare privind curăţenia sau vandalismele din aceste zone va putea fi uşor verificată.
24 Martie 2021, 08:51
Pietonalizarea străzii Aurel Lazăr se apropie de final. Vezi cum arată! (FOTO)
Oradea noastră
Cu întârziere, lucrările de pe strada Aurel Lazăr, care este transformată în arteră pietonală, se apropie de final. Zilele trecute au fost plantaţi arborii, iar muncitorii mai au de făcut câteva finisaje, până când vor închide şantierul.
Voluntar... acasă: Un orădean mutat la ţară îşi premiază consătenii care fac curăţenie pe uliţe (FOTO)
Jos pălăria
În urmă cu mai bine de zece ani, când a luat decizia de a se muta din Oradea în Săbolciu, un sat din comuna Săcădat, Claudiu Onuţan a crezut că va trăi acolo în tihnă, într-un mediu armonios, curat, lipsit de poluarea specifică oraşului. N-a fost chiar aşa, descoperind repede că viaţa boemă de la ţară este, de fapt, "contaminată" de gunoaie. Dezamăgit de consătenii care aruncau gunoaiele pe unde apucau, cel mai adesea chiar la intrarea în sat, orădeanul a decis să ia atitudine şi i-a convins pe oamenii locului să facă curăţenie în sat. Cot la cot, cei mici şi cei mari...
Oradea ieri, Oradea azi: Istoria neștiută a grădinițelor orădene
Oradea noastră
În preajma alipirii localităţilor componente ale Oradiei moderne - Olosig, Oraşul Nou, Cetate şi Velenţa - urbea a cunoscut mai multe schimbări ale instituţiilor, apărând, între altele, noi entităţi de învăţământ. Conform volumului "Istoria oraşului Oradea", învăţământul preşcolar din localitate a luat fiinţă în 1850, odată cu deschiderea unei prime grădiniţe, al cărei amplasament nu se mai cunoaşte. În ultimii o sută de ani, reţeaua grădiniţelor din Oradea a tot crescut...
13 Martie 2021, 09:23
Grădina noastră, a tuturor (FOTO)
Oradea noastră
Ideea s-a născut la întâlnirile săptămânale ale voluntarilor. Ne-am dat seama cât de multă nevoie este de un loc care să fie accesibil pentru toată lumea, un loc în care oricine este acceptat şi unde visurile devin realitate. Vrem să le oferim tinerilor cu dizabilităţi şansa de a se întâlni într-un loc special, unde se pot susţine reciproc, se pot distra, iar noi, voluntarii centrului, să le fim alături şi să legăm prietenii.
Muntele gunoaielor: Un munte de deșeuri, crescut la marginea Oradiei, va fi îngropat definitiv. Imagini inedite de la halda din Episcopia! (FOTO)
Oradea noastră
Din 2005, singura groapă de gunoi autorizată a Bihorului este cea din Oradea. În halda aflată în capătul cartierului Episcopia, pe strada Matei Corvin, ajung gunoaiele aruncate de bihoreni care fie nu au fost colectate selectiv, fie nu pot fi valorificate ori reciclate. După 16 ani de funcţionare, primele trei aşa-numite celule ale depozitului s-au umplut şi trebuie închise, adică îngropate în pământ. În urma lor va rămâne un munte, dar care nu ascunde comori, ci numai mizerii...
Start la grădinărit! Cei care vor să aibă grădina rodnică peste vară trebuie să înceapă de pe-acum munca. Ce e de făcut?
De ştiut
Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă. Vezi ce ai de făcut...
10 Martie 2021, 10:10
Colectarea în trei fracţii în Oradea începe în 1 aprilie
Oradea noastră
În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Oradea, aleşii cetăţenilor au aprobat prelungirea perioadei de mobilizare pentru RER Vest până la 1 aprilie, ceea ce înseamnă că doar de atunci vor intra în vigoare noile reguli ale salubrităţii şi noile tarife. Orădenii care stau la case au semnat contractele de salubrizare şi deja au primit şi noile pubele. Trebuie să ştie, astfel, că abia din 1 aprilie le vor şi folosi.
08 Martie 2021, 14:45
Colectarea selectivă și ecologia
Oradea noastră
Pentru unii, ecologiştii sunt nişte zăpăciţi exaltaţi, care în loc să salveze codrii noştri seculari sau pădurile din Amazonia, fac scandal în Oradea pentru orice copăcel tăiat sau metru de iarbă betonat. E clar că sunt o durere de cap pentru o primărie care vrea să performeze asfaltând, betonând, ridicând clădiri, dar se chinuie să "pupe" calculele suprafeţei verzi cu normele europene. Calitatea mediului n-a fost niciodată în topul priorităţilor Primăriei Oradea...
28 Februarie 2021, 16:32
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au apărut și cum s-au extins blocurile din oraș
Oradea noastră
Primii 10-15 ani după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost de refacere şi reorganizare. În anii ’50, în Oradea au fost dezvoltate fabricile existente, s-au modernizat străzi şi au fost amenajate spaţii de învăţământ şi culturale. Fugind de cooperativizarea agricolă, mulţi ţărani s-au mutat în oraş. Dacă în anii ’60, ’70 şi ’80 construcţia de blocuri era ceva obişnuit, din 1990 şi până la jumătatea anilor 2000, în Oradea au fost ridicate abia câteva astfel de clădiri, populaţia căutând şi construind în special case. Vezi cum e azi!
27 Februarie 2021, 09:08
Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan: 'Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor'
Bihoreanul tipărit
Instalaţi în funcţii de aproape jumătate de an, noii şefi liberali ai Consiliului Judeţean au ambiţia de a face din Bihor un judeţ "eliberat" de gunoaie aruncate în ape sau păduri. Pentru asta, explică vicepreşedintele Mircea Mălan, este nevoie ca fiecare cetăţean să aibă la dispoziţie un sistem eficient de colectare a deşeurilor. "Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
25 Februarie 2021, 11:58
Curăţenie... la negociere: Asociaţiile de proprietari din Oradea refuză să semneze noile contracte cu RER. Vezi de ce!
Oradea noastră
Orădenii sunt sceptici cu privire la noile reguli de colectare a deşeurilor şi, mai ales, de taxare a acestui serviciu. După aproape trei luni de când RER Vest a demarat activitatea de semnare a noilor contracte de salubrizare, doar jumătate dintre cei care stau la case au semnat documentele, iar asociaţiile de proprietari refuză în masă. În acest context, primarul Florin Birta îi invită pe preşedinţi la discuţii...
24 Februarie 2021, 10:15
Copaci... „beton”: Lucrările la Piața Libertății pun în pericol arborii din zonă (FOTO)
Oradea noastră
Lucrările la amenajarea străzii pietonale Libertăţii avansează şi prevestesc un viitor sumbru pentru copacii de aici. Muncitorii au turnat stratul de beton pe care vor aşeza dalele şi au înconjurat strâns trunchiurile arborilor, reducându-le aproape la minimum perimetrul de pământ prin care îşi absorb apa
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-au născut bulevardele Cantemir-Nufărul dintr-un drum pavat cu piatră (FOTO)
Oradea noastră
Una dintre cele mai importante artere de circulaţie pe direcţia nord-sud a Oradiei, Cantemir, era pe vremuri departe de forfota de acum. În anii ‘50, strada arăta ca un drum principal dintr-un sat oarecare, era pavată cu cuburi din piatră şi ducea către Seleuş, localitate ce nu cu mult timp înainte fusese alipită oraşului.
  17 18 19  21  23 24 25  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON