URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Nu uitați, încă se pot ridica saci gratuiți de la RER Vest!
De ştiut
Clienții persoane fizice pot ridica, în continuare, rolele gratuite de saci pentru deșeurile reciclabile din plastic-metal și hârtie-carton, de la Birourile Relații cu Clienții RER Vest. Operatorul de salubrizare a asigurat stocul necesar de saci pentru distribuirea acestora către orădenii de la case.
10 Octombrie 2024, 10:02
„Invadați” de pisici: Pentru că stăpânii refuză să le sterilizeze, străzile din Oradea se umplu de feline abandonate
Oradea noastră
Multe străzi din Oradea par că au devenit locul de joacă al pisicilor. Jucăușe și „lipicioase”, indiferente sau introvertite, pisicile au luat locul câinilor vagabonzi care trăiau pe vremuri pe străzile orașului, iar la schimb oferă „servicii” gratuite de eliminare a rozătoarelor. 
Ne enervează: Malul stâng al Crișului Repede redevine „regatul gunoaielor”
Ne enervează
Malul stâng al Crișului Repede, mai jos de priza de apă din Ioșia, redevine „regatul gunoaielor” care era în urmă cu câțiva ani. În ciuda faptului că Poliția Locală a făcut numeroase controale în zonă, au reapărut mormane de gunoaie.
„Nuntaș” pe veci: Dinu Avram, un inginer cu dansul popular în sânge, este de 50 de ani membru al Nuntașilor Bihorului (FOTO)
Oradea noastră
Rare sunt nunțile în Oradea sau Bihor la care invitații să nu joace dansurile populare specifice Țării Crișurilor, o legătură invizibilă pe care bihorenii de azi o au cu strămoșii lor. Ea are toate șansele să dăinuie, dat fiind că singurul ansamblu folcloric din Bihor care știe toate dansurile unei nunți neaoșe are și grupe de juniori.
Oradea ieri, Oradea azi: Nu demult, malurile Crișului erau neprietenoase cu plimbăreții. Cum sunt azi? (FOTO)
Oradea noastră
Malurile Crișului Repede oferă azi orădenilor spații lungi pentru plimbare și pedalat, dar în anii ’90 arătau destul de rău, iar ziarele locale atrăgeau atenția asupra pericolelor de la tot pasul. De pildă, digul paralel cu strada Sovata era placat cu plăci de beton, ros de vremuri, nu exista iluminat public, iar balustradele din beton de pe aleea de jos erau distruse și chiar lipseau, trecătorii riscând să cadă în râu.
28 Septembrie 2024, 19:45
Anotimpul curățeniei: Primăria Oradea și RER Vest au dat startul unor ample campanii de curățenie în oraș
Oradea noastră
Odată cu venirea toamnei, Oradea a intrat în curățenie generală. Primăria și RER Vest au dat deja startul unei campanii de salubrizare a străzilor și zonelor publice dintre blocuri, care va fi urmată de alte două, de colectare gratuită a deșeurilor de la domiciliul orădenilor. Așadar, orădenii au toate motivele să înceapă curățenia de toamnă.
27 Septembrie 2024, 09:31
Pentru Bihorul curat! Patru platforme pentru colectarea deșeurilor voluminoase, deschise în Zona Metropolitană Oradea
Oradea noastră
Bihorenii din 12 comune au, de acum, unde să arunce deșeurile voluminoase, textile, periculoase ori de alte tipuri, fără să-i coste nimic. Săptămâna trecută, în județ s-au deschis cinci noi centre pentru aport voluntar al deșeurilor, în tot atâtea comune, dar care vor deservi și comune vecine. Patru dintre acestea sunt în Zona Metropolitană Oradea.
26 Septembrie 2024, 15:26
Ne enervează: Ruina dintre blocurile de pe bd. Dacia, adăpost pentru șobolani și boschetari (FOTO)
Ne enervează
Ruină între blocuri, în Oradea! Pe Bulevardul Dacia 66, un bloc cu 4 etaje ridicat la începutul anilor 2000, dar neterminat, le dă bătăi de cap locatarilor apartamentelor din zonă.
Salvați Ambulanța pentru Monumente Bihor!
Oradea noastră
Ambulanța pentru Monumente Bihor s-a născut într-o familie care și-a făcut din salvarea patrimoniului o misiune de viață, alături de coordonarea propriului birou de arhitectură și predare. Alături de Adrian și de copiii noștri, Luna și Mihai, ne-am dedicat protejării monumentelor care au nevoie de noi. Mihai, de-o vârstă cu filiala noastră, a crescut printre biserici și cetăți, iar șantierele unde intervenim fac parte din viața lui de zi cu zi.
24 Septembrie 2024, 14:50
„Afacere” păguboasă: Amendă usturătoare pentru doi hoți care au furat gunoaiele orădenilor! Vezi cât au de plătit!
Oradea noastră
Nu mai este un secret că unii oameni încearcă să facă o afacere din ambalajele cu garanție, scotocind printre gunoaiele aruncate de orădeni în căutarea de PET-uri, doze și sticle cu însemnele „câștigătoare”. Doi soți bihoreni s-au ales, însă, cu amenzi uriașe și au rămas fără autoturismul familiei, pentru că nu s-au rezumat să adune ambalajele cu garanție, ci au furat gunoaiele orădenilor și le-au aruncat în natură pe cele care nu îi interesau. 
23 Septembrie 2024, 17:30
Pubela verde, cu cip: RER Vest montează cipuri și pe pubelele destinate deșeurilor din sticlă
Oradea noastră
De luna următoare, RER Vest va începe o campanie de montare a unor cipuri și pe pubelele verzi ale orădenilor de la case care au preferat să colecteze toate deșeurile reciclabile în pubele, nu în saci.
15 Septembrie 2024, 19:40
Mereu pe fugă! Cine este asistenta medicală din Bihor care a devenit vicecampioană mondială la cros, la 37 de ani (FOTO)
Jos pălăria
Minionă, cu părul auriu și zâmbet cald, Anca Iuga îi încurajează pe bolnavii care ajung internați în spital cu diferite boli infecțioase: „Trebuie să faceți și mișcare, nu doar să vă luați tratamentul”. Asistenta medicală în vârstă de 37 de ani, fostă kinetoterapeută, știe că pacienții care lâncezesc în pat au șanse mai mici de vindecare față de cei care îi ascultă sfatul și fac câtuși de puțină mișcare, dezmorțindu-și oasele, mușchii și, în final, spiritul. 
15 Septembrie 2024, 09:11
Este de lucru! Primăria Oradea pune la bătaie 40 milioane lei pentru îngrijirea parcurilor și a spațiilor verzi din oraș
Oradea noastră
Primăria Oradea a lansat o „avalanșă” de licitații prin care caută firme dornice să întrețină verdele orașului, mai precis parcuri vechi sau nou înființate în ultimii ani. Municipalitatea pune la bătaie 40 milioane de lei pentru contracte de trei ani, însă găsește greu muncitori dispuși să aibă grijă de zonele verzi.
12 Septembrie 2024, 07:59
Judoka orădean Alex Creț: Mândru că am fost la Olimpiadă
Oradea noastră
Când am pășit pe tatami, timpul părea că încetinește. Publicul aplauda, camerele de filmat erau îndreptate asupra noastră, iar pentru o clipă, totul a devenit tăcut în mintea mea. M-am concentrat pe tehnica pe care o stăpâneam atât de bine și pe dorința de a da tot ce am mai bun. A fost o luptă aprigă, cu ceilalți competitori și cu mine însumi, când fiecare mușchi striga de durere...
11 Septembrie 2024, 11:45
Casa... pe baterii: Programul Casa verde va avea buget record dedicat achiziției de panouri fotovoltaice și, în premieră, de acumulatori
Bihoreanul tipărit
Bihorenii care vor să devină prosumatori pe banii statului trebuie să-și pregătească documentele: Ministerul Mediului va lansa în curând o nouă ediție a programului Casa verde, cu finanțări nerambursabile pentru montarea de sisteme de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice. Ediția 2024 vine cu o noutate interesantă: românii vor primi bani și pentru achiziția unei instalații de stocare a energiei electrice produse, care îi va ajuta să folosească în casă curentul produs chiar în imobil.
10 Septembrie 2024, 13:10
Oradea ieri, Oradea azi: Cum începea anul școlar în anii '60
Oradea noastră
Începerea anului şcolar era motiv de bucurie pentru micii elevi și de sărbătoare în unitățile de învățământ. Cel puțin așa era prezentat evenimentul principal al lunii în ziarele locale, care remarcau sutele de buchete de flori ce soseau în fiecare școală...
09 Septembrie 2024, 21:11
Spor la reciclat! Orădenii pot ridica, gratuit, saci galbeni și albaștri pentru deșeurile reciclabile
Oradea noastră
RER Vest își încurajează toți clienții să colecteze selectiv deșeurile, iar orădenii care locuiesc la case primesc un imbold concret. De la sediul operatorului de salubritate sau de la biroul din Primărie, ei pot să își ridice gratuit sacii galbeni și albaștri, dedicați deșeurilor reciclabile din plastic și metal, și, respectiv, din hârtie și carton.
09 Septembrie 2024, 12:11
Oradea ieri, Oradea azi: Triajul feroviar din Velența (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Calea ferată Oradea - Cluj este una dintre cele mai importante din judeţ. Până în anii ’60, perioadă în care numărul trenurilor în circulaţie, de călători şi marfă, creştea, avea un singur fir de la Gara Mare spre Oşorhei, cu excepţia staţiei Velenţa. În vecinătatea acesteia se afla o zonă industrială, iar în 1970, pentru a sprijini traficul feroviar de marfă, înaintea gării Oradea Est a început construirea unui triaj pentru formarea, dirijarea, încărcarea şi descărcarea marfarelor, atât pentru fabricile orădene, cât şi pentru cea de ciment din Aleşd, atunci în construcţie.
31 August 2024, 10:59
Cu frecvență redusă: În Zona Metropolitană Oradea, RER Vest colectează trimestrial deșeurile textile și sticlele
Oradea noastră
Vara a adus o schimbare în sistemul de salubritate bihorean, cu care încă nu s-au obișnuit toți cetățenii. În Zona Metropolitană Oradea, deșeurile din sticlă nu se mai ridică lunar, ci o dată la trei luni, și cu aceeași frecvență se colectează și o fracție nou introdusă, cea a textilelor.
30 August 2024, 12:15
Cum au ajuns piețele volante ale producătorilor tot mai căutate de orădeni: Interviu cu organizatorul Laskovics István
Oradea noastră
În trei zile din șapte, orădenii au ocazia să cumpere fructe și legume de la tarabe întinse pe străzile din oraș. Piețele volante din Oradea le organizează Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, ca o soluție pentru cea mai mare problemă a agricultorilor mici: lipsa unui loc unde să-și vândă produsele. Producătorul nu poate fi zilnic în piaţă, pentru că trebuie să lucreze pământul, spune Laskovics István (34 ani), inginer agronom şi responsabil cu organizarea târgurilor. Asta face ca pieţele volante să fie preferate de producători şi, după cum se vede la standuri, şi de cumpărători...
30 August 2024, 10:11
Verde autentic: 10 hectare de terenuri și scuaruri degradate din Oradea se vor transforma în pajiști urbane (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În anii următori, scuarurile cu copaci, iarbă și eventual buruieni vor fi tot mai puține în Oradea. Primăria și-a propus să îmbunătățească aspectul zonelor verzi și vrea să amenajeze aproape 10 hectare de terenuri degradate și scuaruri în pajiști urbane, cu flori de câmp, copaci și plante cățărătoare.
Cu bița la apă: Aproape 200 kilometri de piste pentru bicicliști vor fi amenajate pe malurile râurilor mari din Bihor
Oradea noastră
În timp ce Oradea rămâne deficitară la infrastructura pentru bicicliști, aceștia vor fi invitați să iasă la pedalat în natură, pe malurile râurilor din Bihor. Administrația Bazinală de Apă Crișuri va investi aproape 20 milioane de euro din bani europeni pentru amenajarea a 191 kilometri de piste pe digurile unor râuri. O investiție cu dublu beneficiu: malurile apelor vor fi consolidate, iar bicicliștii vor avea unde să pedaleze și să respire aer curat în același timp.
28 August 2024, 08:01
Hai la o tură cu bicicleta! Invitație de la Florin Mihuț, tânărul care și-a învins dizabilitatea prin sport
Oradea noastră
Deși sunt într-un scaun rulant, nu stau departe de sport. Când am o activitate fizică mă simt bine, sănătos și puternic. Am iubit întotdeauna sportul, așa că n-am avut de gând să mă opresc nici atunci când am ajuns țintuit într-un scaun rulant, în 2019. 
26 August 2024, 11:21
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Casei Lévay de pe malul Crișului (FOTO)
Oradea noastră
Aflată în Piața Ferdinand, pe malul Crișului, cu vedere generoasă către Piața Unirii, Casa Lévay este una din primele clădiri construite în proximitatea podului în perioada de dezvoltare a orașului din jurul anului 1900. Autorizat în 1892, imobilul a fost ridicat în locul unor case cu etaj, dintre care una, aflată în Piața Ferdinand nr. 1, există parțial și azi.
Campion la undiță: Student la Academia de Poliție, orădeanul Alex Ovari este campion mondial la pescuit de crap (FOTO)
Oradea noastră
Taekwon-do, tenis de masă, înot sunt sporturi pe care orădeanul Alex Ovari le-a practicat și abandonat. Dar, promite tânărul de 20 de ani, „de pescuit sportiv nu mă las!”. Ajuns pescar din întâmplare, orădeanul a devenit un profesionist al undiței, iar în urmă cu o lună, alături de coechipierii din lotul României, a câștigat medalia de aur la primul campionat mondial de pescuit crap dedicat tinerilor. Performanță care, spune Alex, nu se obține prin relaxare pe malul apei, ci cu efort consistent. Iar la final, își respectă „adversarii” acvatici eliberându-i...
Tratamentul corect! De ce nu se aruncă în pubele medicamentele expirate și unde pot preda bihorenii aceste deșeuri
Oradea noastră
Chiar dacă pare un gest banal, aruncarea medicamentelor expirate sau nefolosite laolaltă cu deșeurile reziduale face rău mediului înconjurător. Ajunse la groapa de gunoi, produsele farmaceutice se descompun și poluează solul, aerul și apa. RER Vest nu mai are dreptul să preia aceste deșeuri, considerate periculoase, conform legii, ele putând fi predate acum doar la spitale.
17 August 2024, 15:50
RER Vest începe în Oradea o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase
Oradea noastră
Vara este anotimpul tradițional pentru micile lucrări de renovare în locuințe, iar deșeurile rezultate pot fi o bătaie de cap. Nu și pentru orădeni! Pe 19 august, RER Vest și Primăria Oradea dau startul unei noi campanii de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase din casele și apartamentele cetățenilor. Tot ce trebuie să facă aceștia este să solicite telefonic ridicarea obiectelor de care nu mai au nevoie. De restul se ocupă RER!
16 August 2024, 15:20
Alege (să îți fie) bine! Jurnalistul Dan Simai vă invită să votați proiectul propus de el pentru bugetarea participativă
Opinii
Medicina modernă confirmă ceea ce știa pe propria piele orice iepure fugărit de ogar sau un soț pus la treburi casnice: capacitatea de efort este direct proporțională cu șansele de supraviețuire și calitatea vieții...
Insula... gunoaielor: Primele eco-insule „inteligente” pentru deșeurile de la bloc vor fi montate în curând în Oradea (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Salubritatea orădeană se reformează. Criticate pentru că nu blochează în niciun fel mirosurile neplăcute ale deșeurilor și pentru că sistemul de închidere dă prea des rateuri, peste 300 de țarcuri metalice din jurul blocurilor vor fi înlocuite cu insule digitalizate, adică un complex cu cinci containere metalice, care vor putea fi deschise doar cu cartele sau cu telefonul mobil și doar de către locatarii cărora le-au fost arondate.
Nu uitați de ambrozie! Ce obligații avem pentru combaterea acestei plante dăunătoare
Bihoreanul tipărit
Ambrozia, una dintre cele mai invazive plante, este o amenințare serioasă pentru sănătatea oamenilor. Această buruiană, răspândită și în Bihor, produce un polen puternic alergen, care poate provoca rinite, conjunctivite și chiar crize severe de astm, afectând calitatea vieții multor persoane. Cosirea ambroziei este obligatorie pe toată perioada sezonului de inflorescență, iar, pentru că buruiana este încă „în floare”, și în aceste zile.
14 August 2024, 12:11
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON