URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Giganţi uitaţi: Deşi e singurul loc din România unde cresc împreună trei arbori sequoia, Oradea îşi ignoră această avuţie naturală (FOTO)
Oradea noastră
Sequoia sunt cei mai înalţi arbori care există pe Pământ şi, totodată, printre cei mai rezistenţi. Nici focul nu-i poate distruge, aşa că pot atinge vârste milenare. Imensitatea lor îi face căutaţi de turiştii din toată lumea. În Europa, doar şapte ţări se pot lăuda că au pe teritoriul lor sequoia, una dintre ele fiind România. Şi, deşi mulţi orădeni nu ştiu, oraşul lor este singurul loc din ţara noastră unde trei asemenea giganţi cresc unul lângă altul! Fără să fie băgaţi în seamă de orădeni ori de Primărie...
Aruncaţi cu rost! Ca să poată colecta separat deşeurile, toţi orădenii primesc găleţi pentru resturile biodegradabile (FOTO)
Oradea noastră
Până în anul 2030, în gropile de gunoaie din România vor mai putea ajunge doar 10% din deșeurile pe care le aruncă cetăţenii, după cum prevede o recentă Ordonanţă a Guvernului. Asta înseamnă că şi orădenii, chiar dacă au experienţă în colectarea separată, vor trebui să-şi îmbunătăţească obiceiurile.
Pentru a stimula locuitorii oraşului să separe resturile biodegradabile, Primăria şi RER Vest le împarte tuturor coşuri de culoare maro dedicate colectării acestora în interiorul locuinţelor.
Oraşul nostru, muzeul nostru
Oradea noastră
Oradea, prin toate clădirile ei, are o frumuseţe aparte: îţi dezvăluie şi rigori occidentale, dar şi mistere orientale, e marcată de rămăşiţe uitate de vremuri, dar şi de omogenităţi născute din spiritus loci. E un oraş pe care nu ai cum să nu îl iubeşti şi căruia, după zeci de ani, nu ai cum să nu simţi că îi aparţii. Frumuseţea din orădeni are multe de preluat din frumuseţea clădirilor, după cum şi noi transmitem din frumuseţea noastră oraşului pe care îl locuim.
17 August 2021, 09:44
Bihoreanul Cristian Remus Papp, activist WWF: „Conservarea mediului nu este un moft”
Oradea noastră
Zone ocrotite dispar sub ochii autorităţilor, aşa cum în Bihor a secat rezervaţia nufărului termal din Băile 1 Mai, iar asta pentru că protejarea naturii e considerată un capriciu, spune bihoreanul Cristian Remus Papp, ecolog în cadrul World Wild Fund România. Specializat în managementul ariilor protejate după studii în străinătate, iar acum doctorand la Cluj, cu o temă de cercetare despre carnivorele mari şi conectivitatea ecologică, bărbatul s-a mutat din Bihor de două decenii, dar urmăreşte ce se întâmplă în zonele ocrotite de aici. Recent, a revenit în Padiş, cu colegii de la WWF, pentru a demonstra că interacţiunea între om şi lup sau urs nu trebuie să însemne mereu moartea unuia dintre aceștia.
08 August 2021, 17:34
Oradea ieri, Oradea azi: Plimbarea cu birja era o aventură, în perioada interbelică
Oradea noastră
În Oradea interbelică transportul persoanelor se făcea, în principal, nemotorizat, excepţie făcând tramvaiele şi puţinele automobile. Pentru deplasări la comandă şi comode se foloseau birjele, ce staţionau în locuri stabilite din zonele aglomerate, doar că un birjar bun era greu de găsit. La începutul anilor ’30, ziarele locale prezentau cazurile clienţilor care au descris drumul cu birja ca pe nişte experienţe neplăcute.
Misiunea unui festival
Oradea noastră
European Music Open se află în faţa celei mai mari provocări de până acum. Vom vedea, peste doar câteva săptămâni, dacă - graţie celor patru evenimente majore programate în Piaţa Unirii - festivalul va putea dovedi că a ajuns la maturitatea şi echilibrul prin care să inspire siguranţa şi, în acelaşi timp, normalitatea de care cu toţii avem atât de multă nevoie...
05 August 2021, 11:55
Stonehenge de Criş: Amenajare bizară, în centrul Oradiei
Știri Bihor
Celebrul ansamblu Stonehenge din Marea Britanie, inclus în Patrimoniul UNESCO, pare să fi inspirat nişte orădeni. Vezi de ce!
04 August 2021, 19:00
Judeţ pe 'verde': Cu o treime din deşeuri colectate separat, Bihorul e fruntaş în ţară. Ce planuri mai au autorităţile
Știri Bihor
Şase luni au trecut de când Bihorul are un sistem integrat de colectare a deşeurilor în mai multe fracţii, iar rezultatele încep să apară. La distanţă de câteva zile, doi înalţi oficiali au lăudat judeţul pentru felul în care gestionează problema deşeurilor: ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a spus că Bihorul ar putea fi un model şi pentru Capitală, şi secretarul de stat din acelaşi minister, Raul Pop, care a publicat un raport ce arată că suntem fruntaşi pe ţară la colectarea separată.
Crişul tuturor: Ca să nu se mai certe cu pescarii, amatorii de sporturi nautice cer Primăriei un regulament de acces pe Crişul Repede (FOTO)
Știri Bihor
Crişul Repede poate deveni un loc de mişcare nu doar pentru pietonii care se plimbă pe maluri, ci şi pentru cei care îl "încalecă" în ambarcaţiuni fără motor. În bărci pneumatice sau cu vâsle, orădenii ar putea să se plimbe pe apă, dar se lovesc de opoziţia pescarilor, nemulţumiţi că sportivii alungă peştele. Soluţia? Un regulament care să-i împace pe toţi.
Duş în parc: Cum se pot răcori orădenii care aleargă în Parcul Brătianu (FOTO)
Jos pălăria
Orădenii care aleargă în Parcul I. C. Brătianu au la îndemână o soluţie pentru împrospătare. Pe latura dinspre Aleea Ştrandului, Compania de Apă Oradea a montat un fel de duş de grădină care pulverizează apa ca pe o ceaţă răcoroasă.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui George Bota, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai oraşului din perioada interbelică
Oradea noastră
Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai Oradiei interbelice a fost George Bota. Născut în anul 1889, în localitatea Araci, acum în judeţul Covasna, a urmat studiile liceale şi universitare în Bucureşti, luându-şi licenţa în filosofie şi drept în 1913. A luptat pe frontul Primului Război Mondial, fiind ulterior premiat cu mai multe decoraţii.
23 Iulie 2021, 13:01
Şeful AFM, Ionuţ Vasile, anunţă cum vor putea românii să atragă bani de la stat, pentru proiecte „verzi”: „Deşeurile sunt o resursă”
Bihoreanul tipărit
Toate oraşele şi comunele din Bihor plătesc anual contribuţii către Fondul de Mediu, dacă nu îşi îndeplinesc ţintele de reciclare a deşeurilor, bani pe care instituţia îi investeşte apoi în proiecte prietenoase cu mediul înconjurător. Care sunt aceste proiecte şi cum pot bihorenii să atragă bani explică Ion Vasile, vicepreşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, venit recent într-o vizită în Bihor tocmai pentru a prezenta oportunităţile de finanţare într-un an în care instituţia are un buget record.
23 Iulie 2021, 11:08
Pista de biciclete de pe Borșului, „ruptă” de un sens giratoriu nou (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Orădenii care vor să pedaleze până în Vama Borş sau chiar până în Ungaria, pe pista anume făcută pe fonduri europene şi inagurată în 2015, ar trebui să fie cu băgare de seamă. Înainte de Borş, pista se „evaporă”!
22 Iulie 2021, 11:03
Taxa-pedeapsă: 72 de asociații și 112 gospodării din Oradea riscă să plătească taxa specială de salubritate
Oradea noastră
Locuitorii oraşului care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest ar trebui să se aştepte la facturi mari de la... Primărie. Poliţia Locală a început să trimită notificări celor 72 de asociaţii de proprietari din oraş şi celor 112 gospodării care nu au semnat actele, avertizându-le că, dacă îşi păstrează decizia, vor plăti taxa specială de salubritate, în valoare de 27,5 lei pentru fiecare locuitor din apartamentul sau casa respectivă. „Bonus”, şi o amendă...
22 Iulie 2021, 08:05
Cimitirul clandestin: Un cimitir pentru câini şi pisici, amenajat pe ascuns într-o pădure de lângă Oradea (FOTO)
Oradea noastră
Despărţirea de un animal de companie este dureroasă şi este uşor de înţeles de ce mulţi stăpâni ar vrea să-şi îngroape căţelul sau pisica într-un loc apropiat, unde să le mai poată omagia loialitatea. Bihorul nu are, însă, niciun cimitir pentru animale şi nici măcar un serviciu de incinerare a necuvântătoarelor, aşa că stăpânii fie le predau firmelor din alte judeţe sau chiar ţări, fie le caută un loc de veci umbros şi accesibil. Unii dintre ei au ales o pădure de lângă Oradea...
O comunitate responsabilă!
Oradea noastră
"Iunie - Luna curăţeniei în judeţul Bihor" a fost o campanie desfăşurată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (formată din toate cele 101 primării din judeţul Bihor şi care are rolul de a implementa Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor - SMID) şi Consiliul Judeţean, pentru a aduce comunitatea bihoreană în jurul unei probleme comune: curăţenia "casei" pe care o avem dincolo de poartă, străzile, văile, apele şi munţii unde ne petrecem mare parte din viaţă.
21 Iulie 2021, 10:13
Curățenie pe Criș: ABA Crișuri a demarat decolmatarea râului, în zona Sovata (FOTO)
Oradea noastră
Pentru ca râul Oradiei să curgă nestingherit spre Ungaria, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat decolmatarea sectorului din zona Sovata. Pe malul drept al Crişului Repede, stuful şi plantele crescute în apă sunt defrişate, iar aluviunile depuse pe fundul râului sunt de asemenea curăţate.
Episcop grădinar: PS Böcskei László, surprins în timp ce uda florile, pentru ca angajații să poată merge la ștrand
Jos pălăria
Chiar dacă este un înalt prelat al Bisericii Romano-Catolice, episcopul Böcskei László nu se dezice de activităţile lumeşti. Zilele trecute, a fost surprins de vizitatorii Grădinii Palatului Episcopal în timp ce uda florile, după ce le-a dat voie tinerilor responsabili cu această muncă să meargă la ştrand.
Curăţaţi ambrozia! Amenzi usturătoare pentru cei care nu stârpesc planta alergenă
Oradea noastră
Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, va înflori în curând şi va da bătăi de cap multor orădeni. Tocmai de aceea, Poliţia Locală a notificat deja proprietarii de terenuri pe care această plantă creşte. Au fost verificate 715 terenuri cu potenţial risc de infestare cu ambrozie...
19 Iulie 2021, 20:09
RER Vest spală pubelele din Oradea
Oradea noastră
Compania responsabilă cu colectarea deşeurilor produse de orădeni şi de salubrizarea stradală a municipiului, RER Vest, a demarat o altă acţiune menită să îmbunătăţească aspectul oraşului: spălarea recipientelor deţinute de asociaţiile de proprietari din oraş.
19 Iulie 2021, 18:21
Coşuri de gunoi noi: Încă 350 de recipiente, pe străzile din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
La comanda Primăriei, operatorul de salubritate RER Vest înlocuieşte şi completează coşurile de gunoi stradale din zona centrală, precum şi pe marile bulevarde din oraş. Municipalitatea a comandat 355 de coşuri confecţionate din PVC de culoare verde, prinse pe un suport metalic.
18 Iulie 2021, 19:42
Pentru Oradea mea! Medicul pensionar Kiss András a dedicat orașului un inedit album cu fotografii (FOTO)
Oradea noastră
Au trecut peste 30 de ani de când, cu inima frântă, doctorul Kiss András a lăsat în urmă Oradea, oraşul pe care îl consideră cel mai frumos loc de pe pământ. „Cei mai frumoşi ani din viaţa mea aici i-am trăit”, spune el. N-a uitat locul în care a crescut, a învăţat, şi-a cunoscut soţia şi unde ani la rând a vindecat pacienţi ajunşi pe paturile Spitalului Judeţean. La 83 de ani, medicul a vrut să facă un cadou oraşului şi a publicat un album cu fotografii făcute pe străzi, în parcuri şi cu oamenii urbei. De dragul Oradiei lui...
11 Iulie 2021, 18:28
Oradea ieri, Oradea azi: Un spital caritabil
Oradea noastră
Rămasă între blocuri în anii ’80, clădirea cu numărul 2 din Piaţa Ion Creangă a fost ridicată în perioada interbelică, pe când în cartier erau doar case. Având parter, un etaj şi încă unul parţial, aceasta a fost dată în folosinţă în 1931 prin inaugurarea Spitalului Sf. Iosif al Surorilor de caritate Sf. Vicenţiu din Oradea. Entitatea avea 50 de paturi şi mai multe specializări, iar din Monografia Almanah a Crişanei din 1936 aflăm cine erau medicii care profesau aici.
10 Iulie 2021, 19:08
Cum aruncăm? RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să respecte colectarea separată, astfel încât oraşul să valorifice cât mai multe deşeuri
Oradea noastră
Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat. O lecţie simplă, dar atât de importantă...
10 Iulie 2021, 12:25
Vinerea verde la Oradea
Oradea noastră
La sfârşitul lunii iunie, am depus la Primăria Oradea şi la OTL o iniţiativă prin care cer sprijinul consilierilor locali pentru a oficializa şi la noi conceptul de Vinerea verde, aşa cum deja funcţionează la Cluj. Aş putea spune că cer un "verde instituţional", pentru o orientare modernă a încurajării transportului public în comun, în dauna maşinilor.
08 Iulie 2021, 15:47
Selectezi şi câştigi! Orădenii de la case îşi reduc facturile colectând resturile separat
Oradea noastră
În urmă cu trei luni, regulile de colectare a deşeurilor s-au schimbat radical, iar întrebarea pe care orădenii şi-au pus-o cel mai des a vizat costurile lunare. În locul unui tarif fix pe persoană, cum era înainte, facturile variază în funcţie de cantitatea de deşeuri generată într-o gospodărie şi de tipul acestora. Mulţi orădeni au descoperit soluţia corectă pentru a menţine costurile cât mai scăzute: colectarea separată. Cu cât trimit mai puţine gunoaie la haldă, cu atât plătesc mai puţin!
06 Iulie 2021, 15:42
Bihorul, mai curat! Primul Campionat bihorean al curăţeniei s-a încheiat, urmează desemnarea câștigătorilor
Oradea noastră
Cea mai amplă campanie de curăţenie din judeţ s-a încheiat. Timp de o lună, toţi bihorenii au fost îndemnaţi să adune gunoaiele aruncate în jurul oraşelor şi satelor în care locuiesc, iar în cele 100 de unităţi administrativ-teritoriale s-au organizat, în total, 151 de acţiuni de acest gen. În această săptămână, autorităţile vor anunţa care sunt cele şase primării câştigătoare ale campionatului, adică cele în care s-au adunat cele mai mari cantităţi de gunoaie pe cap de locuitor. Pe lângă laude, locuitorii acelor oraşe sau comune vor primi o finanţare de 100.000 lei pentru un parc, un teren de sport sau o altă investiţie de care să se bucure toţi.
06 Iulie 2021, 10:34
Edenul din Petőfi: Cum s-a transformat clădirea tehnică dintr-un parc al Oradiei (FOTO / VIDEO)
Oradea noastră
De câteva săptămâni, clădirea tehnică din Parcul Petőfi pare că a prins viaţă. Artiştii Roxie Stan şi Horea Sălăgean au făcut o pictură murală viu colorată, cu scena căderii în păcat e Evei în Grădina Raiului.
Gunoaie... în dar. Cum scapă unii orădeni de mizerii, în miezul nopţii (VIDEO)
Ne enervează
Au trecut trei luni de când orădenii plătesc facturi de salubritate în funcţie de volumul de deşeuri generat, iar un fenomen nedorit apare: debarasarea gunoaielor în pubelele altora! A păţit-o şi artistul Ovi D. Pop, a cărui şcoală de fotografie are sediul într-o casă de pe strada Iuliu Maniu, dar care i-a surprins pe împricinați...
05 Iulie 2021, 10:56
Oradea ieri, Oradea azi: De la penuria de băuturi răcoritoare din comunism la invazia de azi
Oradea noastră
Comerțul socialist nu excela nici prin diversitatea, nici prin calitatea mărfurilor oferite. În iunie 1979, ziarul Crișana publica o mică anchetă privind disponibilitatea băuturilor răcoritoare în magazine, dat fiind începutul sezonului estival. Magazinele de stat, singurele existente, erau prost aprovizionate, de exemplu cofetăria Nufărul primind în lunile mai și iunie răcoritoare doar de două ori.
27 Iunie 2021, 17:19
  15 16 17  19  21 22 23  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON