URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Colectare... corectată: O echipă mixtă de control ia la pas străzile Oradiei şi verifică modul în care oamenii aruncă gunoaiele (FOTO)
Știri Bihor
După şapte luni de când orădenii trebuie să colecteze separat deşeurile în trei fracţii, sortând resturile reciclabile, cele biodegradabile şi cele reziduale, Primăria face o radiografie a pubelelor din oraş, pentru a vedea dacă cetăţenii respectă sau nu noua rânduială. O echipă compusă din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului de salubritate RER Vest şi ai firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor, ia la pas străzile Oradiei şi verifică conţinutul pubelelor maro, respectiv al sacilor galbeni ori al pubelelor destinate deşeurilor de ambalaje.
Noul șef al Ariilor Protejate din Bihor, Horia Carţiş: „Încă privim ariile protejate ca pe un baubau”
Bihoreanul tipărit
În ariile protejate din Bihor trăiesc vieţuitoare rare ori cresc flori care în puţine locuri din lume se mai întâlnesc, aşa că ocrotirea acestor zone ar trebui să fie o dorinţă pentru toţi bihorenii. Adesea, însă, aceste locuri sunt văzute ca nişte piedici în dezvoltarea comunităţilor, pentru că prea puţină lume a înţeles că, de fapt, ariile protejate sunt soluţia ca natura Bihorului să fie bogată şi peste un secol, spune coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale şi Protejate (ANANP) Bihor, Horia Carţiş.
24 Octombrie 2021, 12:50
Oradea ieri, Oradea azi: Scurta istorie a garajelor dintre blocuri
Oradea noastră
Ridicate în anii 1960-1980, cartierele de blocuri din Oradea au fost concepute cu puține locuri de parcare, clădirile în sine neavând, decât cu foarte puține excepții, garaje subterane sau la parter. După 1990, odată cu sporirea numărului mașinilor personale, a crescut și nevoia de astfel de zone de oprire lângă domiciliu. Prin urmare, în începutul anilor ’90, Primăria a concesionat numeroase spații dintre blocuri pentru construirea de garaje individuale cuplate... Ce s-a întâmplat mai departe cu ele?
22 Octombrie 2021, 20:01
Tomberoane pentru toate deșeurile: Orădenii au la îndemână două centre de colectare gratuită (FOTO)
Oradea noastră
Indiferent că este vorba de moloz, deşeuri vegetale sau resturi textile, orădenii nu pot avea nicio scuză dacă aruncă aceste mizerii la colţ de stradă sau pe terenuri virane. De câţiva ani, Oradea are două centre de colectare separată a deşeurilor, unde orice locuitor al oraşului poate preda gratuit 12 tipuri de deşeuri.
Ne enervează: Pe strada Şelimbărului din Oradea, au lăsat descoperite săpăturile la reţelele subterane
Ne enervează
Chiar dacă sunt deschise în interesul orădenilor, şantierele din oraş sunt şi un pericol pentru cetăţeni. Pe strada Şelimbărului, săpăturile la reţelele subterane au rămas descoperite, dar şi neîmprejmuite.
19 Octombrie 2021, 17:23
Curăţenie fără poluare: În centrul Oradiei, RER Vest face curat doar cu maşini electrice! (FOTO)
Oradea noastră
Responsabil de curăţenia Oradiei, operatorul de salubritate RER Vest se preocupă şi de cât de "curat" este aerul pe care îl respiră orădenii. La cinci ani după ce a achiziţionat primul vehicul electric, compania a înnoit flota, dar a şi sporit-o. RER Vest a cumpărat 6 autovehicule nepoluante, care sunt folosite la curăţenia străzilor şi a zonelor verzi din centrul oraşului.
Pubelele la control! Poliţiştii locali vor verifica gunoaiele orădenilor de la blocuri, care de anul viitor vor plăti în funcţie de cantitate
Oradea noastră
S-a amânat, dar nu s-a uitat! De anul viitor, orădenii care stau la blocuri vor plăti, la fel ca şi cei de la case, facturi de salubritate în funcţie de câte deşeuri generează, chiar dacă îmbunătăţirile promise de primarul Florin Birta nu s-au făcut. Primăria nu a instalat încă un sistem de supraveghere video la ţarcuri şi, în continuare, multe asociaţii împart acelaşi ţarc. Totuşi, autorităţile nu renunţă la plan, iar pentru a-i stimula pe orădeni să respecte colectarea separată, poliţiştii locali vor patrula mai mult printre ţarcurile de gunoi.
18 Octombrie 2021, 13:19
Criza deşeurilor: Un articol semnat de Octavian Berceanu, fost comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu
Oradea noastră
Când mergem la piaţă şi dăm 3 lei pe un kilogram de cartofi, ne aşteptăm să primim exact un kilogram şi nu o estimare de 700 de grame, de exemplu. Nu ne place să fim furaţi la cântar. În cazul deşeurilor, în schimb, exact asta se întâmplă. 
18 Octombrie 2021, 10:47
Şcoala viitorului: Oradea face parte din reţeaua oraşelor europene în care se vor forma primii specialişti în economie circulară
Oradea noastră
O echipă formată din specialişti din opt oraşe europene, inclusiv Oradea, a scris primele manuale pentru viitorii angajaţi în sectorul gestionării biodeşeurilor, instalaţiilor de biogaz ori al producţiei de bio-ambalaje, iar în curând primii bihoreni vor învăţa ce înseamn
10 Octombrie 2021, 09:26
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a extins reţeaua de tramvaie din oraş (FOTO)
Oradea noastră
Inaugurată în 1906, reţeaua locală de tramvaie a trecut prin mai multe schimbări, prin diverse extinderi şi restrângeri. În perioada postbelică, una dintre cele mai bune perioade a fost între 1981-1984. În 1980, linia de tramvai 1 care lega centrul oraşului de cartierul Rogerius se oprea în faţa spitalului de copii, bucla de întoarcere fiind în faţa pieţei agroalimentare.
Micro-fermierul: Proaspăt absolvent de Agricultură, un tânăr din Oradea a devenit producător de 'superlegume' (FOTO)
Oradea noastră
O viaţă sănătoasă este condiţionată de o alimentaţie echilibrată, iar o modă nouă promovată de nutriţionişti este consumul de microplante, adică plantele de legume foarte tinere, recoltate la câteva zile după ce seminţele au germinat. Supranumite "superlegume", aceste vedete ale dietei contemporane sunt lăudate pentru gustul intens, dar mai ales pentru aportul de vitamine şi minerale.
Sortaţi şi reciclaţi! Colectarea separată a deşeurilor, singura soluţie pentru a 'micşora' muntele de gunoaie de la marginea Oradiei
Oradea noastră
Mulţi orădeni probabil că n-au văzut niciodată cum arată groapa de gunoi a Bihorului, de la capătul cartierului Episcopia, unde ajung şi mizeriile din pubelele municipiului. În fiecare zi, utilajele de salubritate urcă pe "muntele" înalt de 20 de metri şi întins pe mai bine de 22 de hectare, descărcând aici toate resturile ce nu mai pot fi valorificate. Cu cât sunt mai multe, cu atât creşte mormanul uriaş...
07 Octombrie 2021, 14:56
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Szigligeti Ede, dramaturgul onorat de peste un veac cu un bust în faţa Teatrului
Oradea noastră
În epoca modernă, Oradea se dezvolta atât economic, cât şi cultural, unul dintre domenii fiind cel literar, inclusiv dramatic. Unul din scriitorii importanţi ai oraşului în secolul al XIX-lea a fost Szigligeti Ede. Pe numele său real József Szathmáry, s-a născut în Olosigul Oradiei în 8 martie 1814. S-a pregătit ca inginer, însă pasiunea pentru teatru l-a atras spre a juca pe scenele din Budapesta în tinereţe.
26 Septembrie 2021, 09:55
Moştenirea Steiner: Povestea faimoasei brutării Steiner şi a familiei de evrei care a evadat din ghetoul orădean (FOTO)
Oradea noastră
În Oradea interbelică, când intrau pe Bulevardul Regele Ferdinand, azi pietonala Republicii, dinspre Palatul de Finanţe (fosta Policlinică Mare), orădenii erau ademeniţi cu miros de pâine caldă şi covrigi de la Brutăria Steiner, pe care ziarele o prezentau drept cea mai faimoasă brutărie a vremii. Casa de pe strada Gheorghe Dima nr. 1 a aparţinut familiei Steiner până în ziua în care mii de evrei au fost mutaţi cu forţa în ghetou. "Steinerii" au avut norocul să evadeze, dar n-au mai revenit în Oradea, ci şi-au clădit cariere respectabile departe de oraşul natal. 
Coşul potrivit: RER Vest continuă distribuirea găleţilor maro, destinate colectării resturilor alimentare şi vegetale
Oradea noastră
Dacă ar face un experiment şi ar verifica ce aruncă la gunoi într-o zi, orădenii ar constata că o mare parte din deşeuri pot fi folositoare. În loc să ajungă la groapa de gunoi, un munte de la marginea oraşului care creşte an de an şi care este tot mai scump, multe dintre mizerii ar putea fi valorificate. Condiţia: să fie aruncate separat!
23 Septembrie 2021, 15:43
'Poveştile trecutului trebuie onorate': Cine este Alina Toie, noua şefă a APTOR, şi care sunt priorităţile ei
Oradea noastră
După ce primul director general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în regiune (APTOR), Mihai Jurca, a devenit city-managerul Oradiei, locul rămas liber a fost ocupat de Alina Toie, fostă directoare comercială în lanţul DoubleTree by Hilton, la hotelurile din Oradea şi din Wroclaw, Polonia. Absolventă de Muzică, dar cu o experienţă de peste 20 de ani în vânzări, Toie vrea ca numărul evenimentelor din Oradea să crească anul viitor, dacă pandemia va permite. În acelaşi timp, încă este incert dacă ziua oraşului va fi sărbătorită la Toamna orădeană...
23 Septembrie 2021, 11:27
Pubele 'ilegale': Orădenii care folosesc vechile pubele în locul celor cu microcipuri vor rămâne fără ele!
Știri Bihor
Reformat din temelii în acest an, sistemul de salubritate din Oradea are două reguli de bază: localnicii trebuie să colecteze separat deşeurile şi să plătească pentru cât aruncă. Ce-i drept, deocamdată, cea de-a doua "poruncă" se aplică doar celor care stau la case, orădenii de la blocuri fiind păsuiţi până la finalul acestui an. Pentru ca fiecare gospodărie să achite o factură de salubritate corectă, RER Vest a împărţit tuturor orădenilor pubele dotate cu microcipuri, citite automat în momentul golirii. Unii orădeni încearcă însă o "fentă" şi scot în faţa caselor, în continuare, vechile pubele. 
22 Septembrie 2021, 11:33
Ce înseamnă să fii profesor azi?
Oradea noastră
Îmi vin în minte cuvintele lui Jeff Bezos despre alegeri în viaţă: poţi alege o viaţă liniştită şi confortabilă sau poţi alege o viaţă plină de riscuri, experimente, succese şi eşecuri. Care îţi va aduce mai multe împliniri? Exact la fel este şi cu profesorii azi...
21 Septembrie 2021, 17:03
'Irimă' de români: Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia (FOTO)
Știri Bihor
Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia. Constantin Demeter, Gheorghe Petrila şi Ovidiu Gabor i-au imortalizat pe urmaşii românilor care, în Evul Mediu, au fugit din calea otomanilor până aproape de Marea Adriatică şi pe care unii cercetători îi consideră originari din zona Crişanei.
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cartierul Nufărul și cum va arăta după noile modernizări?
Oradea noastră
Cartierul Nufărul a apărut în urma alipirii şi sistematizării vechiului sat Seleuş. Primele blocuri au apărut aici puţin după 1975, practic în mijlocul zonei de case. Treptat, noi apartamente au fost ridicate către străzile Nufărului, Morii şi Noica. În septembrie 1975, în noul cartier locuiau circa 1.000 de persoane, până în finalul anului numărul având să se tripleze...
12 Septembrie 2021, 14:44
Profu’ de armonie: Un orădean iubitor de animale a devenit vedetă pe TikTok, oferind sfaturi pentru dresarea căţeilor (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Ca să fie cu adevărat cel mai bun prieten al omului, câinele trebuie să aibă încredere în stăpânul lui, iar cei doi trebuie să îşi înţeleagă gesturile reciproc. Soţii Petru şi Dana Roman vor să ajute cât mai mulţi căţei să ducă o viaţă fericită alături de stăpânii lor, aşa că au înfiinţat o asociaţie menită să salveze câini abandonaţi, să-i reabiliteze şi apoi să le găsească stăpâni compatibili. Mai mult, Petru predă lecţii de dresaj pe reţelele de socializare şi în scurt timp a ajuns foarte cunoscut pe TikTok.
12 Septembrie 2021, 09:36
Selectiv şi nu prea: Regula colectării separate a biodeşeurilor este încălcată de mulţi orădeni (FOTO)
Oradea noastră
Au trecut cinci luni de când toţi orădenii sunt obligaţi să separe resturile vegetale de celelalte mizerii pe care le aruncă, o măsură impusă de Primărie pentru a reduce cantităţile de deşeuri care sunt abandonate la halda din Episcopia şi, implicit, amenzile plătite pentru neatingerea ţintelor de reciclare şi valorificare. Regulile simple ale colectării separate sunt respectate de prea puţini locuitori ai urbei, iar o simplă privire aruncată în pubelele de culoare maro, destinate exclusiv biodeşeurilor, arată că, de fapt, aceste deşeuri vor ajunge la groapa de gunoi, nu în staţia de compostare.
Responsabili de „verde”: Oradea are un nou regulament pentru îngrijirea spaţiilor verzi. Care sunt obligațiile pentru orădeni?
Oradea noastră
Consilierii municipiului au aprobat, săptămâna trecută, unul dintre cele mai importante regulamente din Oradea, cel privind întreţinerea spaţiilor verzi, care prevede că toţi orădenii, indiferent că stau la case sau la blocuri, au în grijă zonele aflate între proprietatea lor şi şosea. Obligaţiile au existat şi în trecut, dar pentru asociaţiile de proprietari au fost anulate de instanţă. Primăria a găsit o nouă formă de a le impune şi, în plus, şi-a trasat şi ei obligaţia de a ocroti fiecare copac matur din oraş.
10 Septembrie 2021, 17:54
Gunoaie „emigrate”: Ţarcurile din jurul blocurilor din Oradea, invadate de gunoaiele firmelor care nu vor să plătească factura de salubritate
Oradea noastră
Chiar dacă o mare parte din cetăţeni au încheiat contracte de salubritate cu RER Vest, Oradea nu este întotdeauna atât de curată pe cât şi-ar dori locuitorii ei. Asta pentru că, pentru a eluda plata facturilor de salubritate, unii orădeni nu îşi folosesc pubelele primite de la operator, ci aruncă gunoaiele în jurul ţarcurilor care deservesc blocurile.
08 Septembrie 2021, 18:26
Jos pălăria! Stație de autobuz inedită, în Piața Devei din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
Orădenii dovedesc creativitate şi grijă faţă de oraşul lor. O staţie de autobuz din Piaţa Devei a fost "tuningată" de elevii unei şcoli din Oradea, care au amenajat scaune pentru călători din cauciucuri vechi.
08 Septembrie 2021, 16:20
Natură urbană pentru oameni
Oradea noastră
Zilele trecute s-a lansat Coaliția pentru Natură Urbană, la care au aderat mai multe ONG-uri de mediu, trei din Oradea. Coaliția propune înființarea de arii protejate în orașe în care se mai găsește un petic de natură. În Oradea, de-a lungul Crișului Repede, din zona Silvaș și până la ieșirea din oraș, ar fi o arie urbană ideală...
08 Septembrie 2021, 15:31
Maratonist la clape: Ca să poată înfiinţa în Oradea un muzeu al muzicii, pianistul Thurzó Zoltán va cânta 130 de ore continuu (FOTO)
Oradea noastră
Născut într-o familie de muzicieni orădeni, pianistul Thurzó Zoltán a moştenit nu doar talent, ci şi dorinţele neîmplinite ale bunicului său, violonistul şi muzicologul Thurzó Sándor. Visul lui Zoli, singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte, este ca oraşul să aibă un muzeu al muzicii. Pentru asta, este decis să doboare un record mondial şi să cânte continuu aproape şase zile. 
22 August 2021, 10:31
Oradea ieri, Oradea azi: Pasajele pietonale
Oradea noastră
Construite pe sub bulevardele aglomerate în anii ’70-’80, pasajele pietonale din Oradea au rolul de a facilita trecerea în siguranţă a pietonilor de pe o parte pe cealaltă a carosabilului. Deşi utile, pasajele nu erau întreţinute, nici imediat după darea în uz, nici în anii de după...
21 August 2021, 09:24
Colectare fără noxe: RER Vest colectează deşeurile bihorenilor cu utilaje performante şi puţin poluante
Oradea noastră
Responsabilă cu colectarea deşeurilor aruncate de cetăţenii din Oradea şi din 25 de comune vecine, compania RER Vest este preocupată ca această activitate să nu fie doar eficientă, ci şi cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Tocmai de aceea, operatorul de salubritate şi-a înnoit flota, astfel încât, acum, 83% din utilaje sunt din categoria Euro 6, cele mai puţin poluante.
20 August 2021, 15:11
Saci noi, de la RER Vest: Bihorenii din 25 de comune primesc saci pentru reciclabile
Oradea noastră
Luna viitoare, bihorenii care locuiesc în cele 25 de comune din jurul Oradiei, unde operator licenţiat de salubritate este compania RER Vest, vor primi noi saci pentru colectarea deşeurilor reciclabile.
19 August 2021, 10:07
  14 15 16  18  20 21 22  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON