URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Călătoria cu tramvaiul (FOTO)
Oradea noastră
În anii 1960, orădenii se puteau deplasa prin oraș cu transportul public deservit de mai multe linii de tramvai și de autobuz. Ele acopereau o mare parte a urbei, însă existau probleme din cauza infrastructurii proaste, a uzurii vehiculelor și a nerespectării graficelor de circulație.
06 August 2022, 09:55
Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile
Oradea noastră
Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile. RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!
05 August 2022, 14:35
Cum economisim apa?
De ştiut
Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.
04 August 2022, 17:00
Zâmbiți și nu murdăriți! Poliția Locală combate mizeria din Oradea cu camere video mobile, montate în locuri-problemă (FOTO)
Oradea noastră
Orădenii ar face bine să se dezvețe de obiceiul de a lăsa gunoi pe stradă. De o lună, polițiștii locali au trei camere mobile pe care le „plimbă” prin tot orașul, în căutarea celor care aruncă mizerii clandestin. „Sunt o bună soluție pentru menținerea curățeniei. Mulți oameni le observă și se abțin să mai arunce gunoaie”, spune șeful Poliției Locale Oradea, Samuel Milian.
Fără saci pe pietonale: Firmele din centrul Oradiei trebuie să dețină pubele pentru deșeuri, nu saci
Oradea noastră
Grămezile uriașe de saci și cutii de cartoane, pe care localurile și magazinele ce funcționează în centrul Oradiei obișnuiau să le „înființeze” în zilele în care operatorul de salubritate le colectează deșeurile, nu mai au ce căuta în oraș.
02 August 2022, 15:31
Grădina lui Sorin: Un orădean a decorat inedit grădina din fața blocului (FOTO)
Oradea noastră
În fața unui bloc de pe bulevardul Decebal nr. 7, o grădină aparte iese în calea trecătorilor. Un locatar, pe numele lui Sorin Patca Zegreanu, a folosit crengi de copaci, diverse obiecte din lemn și ceramică și niște blugi vechi, pentru a crea o amenajare atipică, dar reușită...
Ne enervează: Debitul scăzut al Crișului dezvăluie gunoaiele din apă (FOTO)
Ne enervează
Zilele trecute, debitul Crișului Repede a scăzut drastic, din pricina secetei, iar asta aduce și alte dezavantaje: gunoaiele aruncate de oameni în râu nici măcar nu mai curg la vale, ci „băltesc” în centrul orașului.
Fața orașului: Fostul Hotel Crișul Repede din Oradea a intrat în reabilitare (FOTO)
Oradea noastră
Fostul Hotel Crișul Repede, de pe malul drept al râului, unde pe vremuri erau băile Rimanóczy și cafeneaua Royal, este din nou populat. Deocamdată, doar de muncitori.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Iacob Lazăr, fost președinte al Casei Naționale a Românilor din Bihor
Oradea noastră
Publicist, preot și profesor universitar, Iacob Lazăr s-a născut în anul 28 martie 1884 în Peștiș, azi localitate componentă a orașului Aleșd. A urmat școala primară în localitatea natală și la Școala reformată din Aleșd, pentru ca studiile secundare să le efectueze în Beiuș.
23 Iulie 2022, 17:40
Verde la vot: Până în septembrie, orădenii au ocazia să aleagă proiectele „verzi” din orașul lor. Vezi care sunt acestea!
Oradea noastră
Până pe 5 septembrie, orădenii sunt așteptați să voteze online proiectele pe care le vor câștigătoare în programul de bugetare participativă din acest an. Au de ales dintre 38 de idei, din care o mare parte vizează investiții „verzi” sau menite să combată poluarea din oraș.
23 Iulie 2022, 09:45
Jos pălăria! Mini-stație de reparații pentru biciclete în parcarea unui magazin Penny din Oradea
Jos pălăria
Veste bună pentru bicicliștii din Oradea: în parcarea magazinului Penny de pe Sovata, o zonă în care mulți orădeni ajung pe două roți, a fost montată o mini-stație de reparații. Aici, cicliștii găsesc câteva scule pentru situații urgente, dar și o pompă pentru umflat roțile.
21 Iulie 2022, 14:05
Sanitarul apelor: Un împătimit al scufundărilor, Radu Herea adună gunoaie de pe fundul apelor din Bihor (FOTO / VIDEO)
Oradea noastră
De fiecare dată când se întristează văzând pungi și flacoane pe malurile râurilor, bihorenii trebuie să-și dea seama că dezastrul este, de fapt, mai mare: la suprafață rămân doar gunoaiele care plutesc, în timp ce restul se „ascund” în adâncuri. Orădeanul Radu Herea vede bine asta. Pasionat de scufundări, el ajunge pe fundul Crișului Repede sau al lacurilor din Bihor ori de câte ori are ocazia. Și de fiecare dată iese la suprafață cărând gunoaie...
21 Iulie 2022, 12:03
Ne enervează: Pasajul subteran al Gării, în topul „atracțiilor” mizerabile din Oradea (FOTO)
Ne enervează
Pasajul subteran care leagă Gara centrală de Piața București este unul dintre cele mai mizere locuri din Oradea. Scările de-acolo sunt când toaletă publică, unde urinează trecători sau oameni fără adăpost, când „cantină”, în urma „mesenilor” rămânând numai gunoaie.
Comerț... pe pană: Cum i-a alungat Primăria pe toți vânzătorii ambulanți din parcurile orădene (FOTO)
Oradea noastră
Se spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții, și au aflat-o pe pielea lor vânzătorii ambulanți din Oradea. Primăria a vrut să facă ordine în activitatea de comerț stradal și a reușit „performanța” de a lăsa parcurile din tot orașul fără vânzători. După ce anul trecut a adoptat un regulament nou, municipalitatea nici măcar nu le-a dat ocazia comercianților să respecte noua rânduială.
Fața orașului: Parcul 1 Decembrie din Oradea, un loc frecventat de... bufnițe! (FOTO)
Oradea noastră
Cu arbori mari, care asigură umbra atât de căutată în zilele de vară, Parcul 1 Decembrie este un loc frecventat nu doar de orădeni, ci mai nou și de... bufnițe. 
18 Iulie 2022, 15:43
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea grădinii zoologice din „buricul târgului” (FOTO)
Oradea noastră
Grădina Zoologică orădeană a fost întotdeauna o atracţie. Puţin după încheierea anului şcolar, în iulie 1961, aceasta şi-a deschis în premieră porţile, pe o suprafaţă de 3,2 hectare, lângă Parcul Bălcescu. Ziarele arătau că încă din primele ore s-a înregistrat un mare aflux de public. BIHOREANUL vă oferă câteva repere din istoria Zoo Oradea.
Copacii ne privesc! La doar 14 ani, Ana Jarca a mobilizat elevi de la patru şcoli din Bihor să pună 'ochi' pe 500 de arbori (FOTO)
Oradea noastră
Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioşa văzându-i şi nu i-ar mai tăia! Aşa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraş, dar şi de elevi de la patru şcoli bihorene, şi-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea şi Aleşd au primit perechi de ochi, cu care pot "vedea" cine îi ocroteşte şi cine îi batjocoreşte. BIHOREANUL vă spune povestea unei frumoase inițiative...
10 Iulie 2022, 09:37
Vicecampioni la colectare: Oradea, pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, după Sibiu
Oradea noastră
În Oradea, managementul deșeurilor este de cinci stele, dublu față de nivelul mediu din țară, dar, totuși, cu probleme de rezolvat. O cercetare națională pune Oradea pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, imediat după Sibiu și înaintea orașului Sfântu Gheorghe. Urbea de pe Crișul Repede mai are de lucrat la îmbunătățirea infrastructurii de colectare a deșeurilor și la creșterea ratei de reciclare.
09 Iulie 2022, 15:00
PET pentru „pet”: În premieră, Oradea are un tonomat care reciclează PET-uri oferind o recompensă pentru... căței (FOTO)
Oradea noastră
Adesea, orădenii cer să aibă un beneficiu direct pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o firmă din oraș a creat un aparat care răspunde acestei doleanțe. Un tonomat special răsplătește fiecare PET colectat separat cu mâncare pentru un animal de companie (în engleză, „pet”). Așa că orădenii au dublu avantaj: reciclează și își hrănesc prietenii loiali...
Ne enervează: Oradea a ajuns dormitor public pentru boschetari
Ne enervează
În Oradea sunt tot mai mulți cerșetori, iar unii nu sunt deloc stingheri. În Rogerius, în apropierea unui punct termic de pe strada Moldovei, orădenii văd frecvent boschetari făcându-și veacul, ba chiar și patul, pe trotuar...
05 Iulie 2022, 16:51
Curăţenie cu 'stranieri': De la mii de kilometri depărtare, 27 de nepalezi au venit în Oradea pentru a lucra în salubritate (FOTO)
Oradea noastră
De două săptămâni, echipele operatorului de salubritate RER Vest au forţe proaspete. 27 de bărbaţi din Nepal, ţară asiatică aflată la peste 5.400 km depărtare de România, au devenit angajaţii companiei locale şi lucrează zi de zi la colectarea deşeurilor orădenilor. Chiar dacă în ţara lor lucrau ca instalatori ori chiar profesori, bărbaţii au lăsat totul în urmă, convinşi că România le poate oferi lor şi familiilor lor un trai mai bun. Oricât de nedrept ar părea, un salariu de gunoier în Oradea bate veniturile pe care le aveau acasă...
Oradea ieri, Oradea azi: Creditele, una dintre soluţiile folosite pentru dezvoltarea oraşului
Oradea noastră
La începutul anilor ’30, Oradea ieşea relativ şifonată din criza economică mondială, pierzând afaceri şi locuri de muncă. Timid, Primăria voia să înceapă investiţii publice, iar cum banii erau puţini, avea nevoie de finanţare externă.
25 Iunie 2022, 18:21
Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor
Oradea noastră
Dincolo de obligaţia morală faţă de mediul înconjurător, colectarea separată a deşeurilor este, pentru orădeni, şi o obligaţie legală dictată de regulamentul local de salubritate. Votat de Consiliul Local, regulamentul prevede cum trebuie aruncate deşeurile şi ce sancţiuni riscă cei care nu respectă normele.
24 Iunie 2022, 16:54
Șeful Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea: „Fiecare trebuie să plătească pentru apa consumată și poluarea produsă”
Oradea noastră
Oferind servicii pentru peste 266.000 de bihoreni, dintre care doar 56.000 au branşamente de apă şi mai puţini, 40.000, s-au "legat" la canalizare, Compania de Apă Oradea este un operator regional cu planuri de mărire. Instalat la conducerea societăţii în toamna anului trecut, inginerul Lucian Chindlea, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii, îşi doreşte ca Bihorul să aibă, în paralel cu un inel metropolitan rutier, şi unul de reţele de apă şi canalizare, care va permite extinderea CAO în extremităţile judeţului şi va asigura debite uniforme de apă.
24 Iunie 2022, 13:00
Experiment contestat: Băgaţi cu forţa într-un proiect de salubritate, locatarii cartierului Prima Nufărul din Oradea au ajuns victime ale Poliţiei Locale
Oradea noastră
Greu de crezut că Primăria va putea extinde în toată Oradea modelul sacilor cu cipuri experimentaţi în cartierul Prima Nufărul, fără să-şi ridice cetăţenii în cap. După trei luni în care au testat un model de salubritate inteligent, menit să calculeze câte deşeuri aruncă fiecare, orădenii care locuiesc aici au o sumedenie de reclamaţii. Cei mai nemulţumiţi sunt cei amendaţi pentru că n-au aruncat corect deşeurile: ei reclamă că poliţiştii locali nu le-au explicat cum au greşit, ba chiar că aceştia nu ştiu regulile!
23 Iunie 2022, 12:41
Iulie fără plastic
Oradea noastră
Una din cele mai influente campanii pro-natură din lume a pornit, timid, în 2011, în Australia, când Rebecca Prince-Ruiz, fondatoarea Fundaţiei Fără Plastic (Plastic Free Foundation), a făcut o propunere interesantă oamenilor din această ţară: să nu cumpere produse din plastic în luna iulie. "Plastic free July" (Iulie fără plastic) a devenit rapid o mişcare globală, la care aderă numeroşi activişti de mediu şi oameni iubitori de natură.
22 Iunie 2022, 20:00
Oradea ieri, Oradea azi: Piețele agroalimentare
Oradea noastră
La începutul anilor ’90, în Oradea funcţionau trei pieţe agroalimentare principale. Vechea piaţă 23 August era proaspăt mutată din colţul străzii Kogălniceanu pe amplasamentul fostului depou de tramvaie, în Rogerius funcţiona o piaţă pentru blocurile din cartier, iar lângă Podul Decebal o alta, mai mică.
11 Iunie 2022, 17:48
Şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian: „Suntem atenţi la lucrurile mărunte, pentru că aşa faci fapte mari'
Oradea noastră
Una dintre cele mai contestate instituţii orădene şi, în acelaşi timp, responsabilă de "faţa" oraşului, Poliţia Locală Oradea lucrează la turaţie maximă. Cei 70 de poliţişti din organigramă sunt prea puţini pentru nevoile oraşului, spune directorul Samuel Milian, instalat la conducerea instituţiei în octombrie anul trecut. Chiar şi aşa, numărul proceselor verbale, al notificărilor şi sancţiunilor scrise lunar de poliţişti s-a dublat, iar cel al reclamaţiilor telefonice recepţionate s-a triplat. Semn că era loc de "mai bine"...
10 Iunie 2022, 08:01
Ce face un turist în Oradea?
Oradea noastră
Ce face Oradea turistică? Din perspectiva clasică a formelor de turism, în Oradea găsim turismul istoric (mai degrabă istorico-arhitectural): avem o cetate, arhitectură (cu accent pe Art Nouveau) și avem muzee. Dacă mărim puțin imaginea, ajungem la turismul balnear - cu Băile Felix și Băile 1 Mai - și la turismul de agrement, cu celebrul aquapark orădean.
09 Iunie 2022, 10:35
Cătunul prospețimii: Producători de legume și fructe se întâlnesc săptămânal, în unica piață volantă din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
În fiecare joi seară, din curtea unei case cochete de pe strada Nicolae Jiga, zeci de orădeni ies cu sacoşele pline. De câteva luni, Asociaţia Cătunul Verde organizează aici o piaţă volantă - o piaţă în aer liber, dedicată exclusiv producătorilor - care are săptămână de săptămână tot mai mult succes. 
  10 11 12  14  16 17 18  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON