URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

De știut, în Zona Metropolitană: Ce aruncăm în sacul galben?
Oradea noastră
Chiar dacă au același operator de salubritate ca orădenii, bihorenii care locuiesc în cele 25 de comune din jurul municipiului trebuie să știe că regulile de colectare separată în Zona Metropolitană sunt puțin diferite față de cele din Oradea. BIHOREANUL vi le reamintește...
07 Octombrie 2022, 13:28
Bihoreanul Răzvan Foncea reprezintă tinerii din România la cele mai importante conferințe globale: „Generația noastră va suferi așa cum nicio generație nu a făcut-o”
Oradea noastră
La doar 20 de ani, Răzvan Foncea vorbeşte despre problemele pe care le generează schimbările climatice cu mai multă pricepere decât o fac politicienii momentului. Absolvent al unui liceu tehnic din Beiuş, dar cu o apetenţă pentru auto-perfecţionare, Răzvan este student la Cluj-Napoca, unde învaţă simultan Leadership în sectorul public (în limba engleză) şi Studii de Securitate, şi militează ca tinerii să aibă un cuvânt de spus în politicile naţionale şi internaţionale, îndeosebi când vine vorba de probleme climatice, pe care generaţia lui le va moşteni.
07 Octombrie 2022, 08:00
Rădăcini pentru Oradea: Ce specii de arbori se pot planta pe domeniul public din Oradea și cum? (FOTO)
Oradea noastră
Venirea toamnei deschide și sezonul de plantări în oraș. Orădenii care vor să planteze arbori în jurul blocurilor sau caselor în care locuiesc trebuie să știe că pot opta doar pentru anumite specii, dar și că au nevoie de acordul Primăriei. "Trebuie să ne asigurăm că vor planta copaci care nu vor produce daune ulterior şi care se potrivesc aliniamentului respectiv", explică directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa.
06 Octombrie 2022, 14:00
Mai devreme, mai rapid! RER Vest a început să ridice deșeurile din Oradea și în timpul nopții
Oradea noastră
Aglomerat şi adesea înghesuit pe străzi înguste, traficul rutier din Oradea primeşte un "respiro". RER Vest a început să ridice deşeurile și în timpul nopţii, astfel încât maşinile de gunoi să nu mai producă ambuteiaje. Drept urmare, orădenii sunt rugaţi să îşi scoată pubelele sau sacii cu gunoaie încă din seara precedentă a zilei de colectare.
05 Octombrie 2022, 11:29
Orădeancă în Capitală. Gânduri la cumpăna dintre mandate
Oradea noastră
Plec din funcția de viceprimar al Oradiei cu satisfacția că, vreme de doi ani, am făcut parte dintr-o echipă dedicată 100% intereselor orădenilor. Au fost doi ani definiți de eforturi pentru ca această cultură a bunei administrații locale din Oradea să fie păstrată și chiar îmbunătățită. În administrație, ca peste tot unde se urmărește performanța, rezultatele apar doar prin multă muncă și concentrare.
03 Octombrie 2022, 19:45
Oradea ieri, Oradea azi: Cartierul Dorobanților și zonele din jur
Oradea noastră
Micul cartier de blocuri dintre străzile Ronald Reagan și Feldioarei din cartierul Dorobanților a fost construit în anii 1960 pe un teren viran. Zona a fost concepută ca un cartier rezidențial încă din perioada interbelică, prevăzut cu străzi drepte și piațete publice. În anii ’50, zona a intrat în modernizare, fiind făcute trotuare, iar Parcul 22 Decembrie de azi a fost amenajat în 1960-1961.
24 Septembrie 2022, 11:15
Ițele reciclării: Cum să aruncăm deșeurile textile? Sfaturile RER Vest
Oradea noastră
Vara a trecut şi mulţi orădeni vor începe să îşi verifice garderoba, căutând să scape de hainele pe care nu le mai doresc. Dar ce pot face cu ele? Operatorul de salubritate RER Vest le explică orădenilor cum pot fi resturile textile refolosite, unde se aruncă şi care este cea mai ecologistă metodă de a scăpa de hainele vechi.
24 Septembrie 2022, 10:35
Cum economisim energia?
Oradea noastră
Europenii vor trece printr-o iarnă grea, în care facturile pentru energia electrică se anunţă mari. În mod firesc, economisirea energiei ar trebui să fie o preocupare, astfel încât şi costurile să fie cât mai mici. Sfaturile pe care le dau specialiştii încep cu înlocuirea tuturor becurilor cu incandescenţă sau cu halogen cu becuri care consumă mai puţin. 
23 Septembrie 2022, 11:16
Artistă pe asfalt: Cine este pictorița care a creat mozaicul citadin din Parcul Libertății din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Reîntoarsă după un deceniu în orașul ei natal, Roxana Stan dă culoare spațiilor publice din Oradea. Artista a transformat o alee din parcul Libertății într-o poveste despre viață și spiritualitate, „decorată” cu elemente specifice Oradiei, precum un vultur negru ori simboluri Art Nouveau. „Îmi doresc să transform cât mai multe locuri gri din oraș în zone colorate”, spune Roxana. A semnat deja două proiecte urbane „colorate” și nu vrea să se oprească...
22 Septembrie 2022, 12:00
Insula gunoaielor: De ce vrea Primăria Oradea să cumpere, prin PNRR, aproape 300 de insule ecologice digitale, pentru colectarea deșeurilor (FOTO)
Oradea noastră
Urâte și, mai ales, cu probleme serioase de funcționare, țarcurile pentru gunoaie din jurul blocurilor din Oradea ar putea începe să devină o amintire. Profitând de o oportunitate de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Primăria vrea să cumpere aproape 300 de insule ecologice, adică ansambluri de containere închise ermetic. 
RER Vest distribuie saci în ZMO
Oradea noastră
RER Vest împarte saci galbeni și albaștri către clienții din Zona Metropolitană Oradea, destinați colectării deșeurilor reciclabile pentru anul 2023. Datorită deschiderii arătate de primăriile din mediul rural, cetățenii îi vor primi de la administrația locală de care aparțin. 
19 Septembrie 2022, 13:05
Ne enervează: Noile stații OTL nu au refugii și nici bănci de odihnă pentru călători (FOTO)
Ne enervează
Forţată să modifice traseele de transport public din zona centrală, societatea OTL lasă impresia că îi ignoră pe călători. Orădenii se plâng că staţiile noi, cum este cea de la capătul străzii Averescu, nu au refugii în caz de vreme rea şi nici bănci de odihnă.
19 Septembrie 2022, 10:38
Parc „off road”: Cum s-a „murdărit” un spațiu verde din centrul Oradiei (FOTO)
Oradea noastră
Venirea toamnei a făcut ca șantierele din oraș să fie o bătaie de cap și mai mare, deoarece praful a fost înlocuit de noroi. De exemplu, pe latura dinspre Calea Matei Basarab, Parcul Bălcescu s-a transformat din spațiu verde, în maro.
18 Septembrie 2022, 11:33
Unde aruncăm? RER Vest îi ajută pe orădeni să afle care deșeuri pot fi reciclate și cum anume (VIDEO)
Oradea noastră
Operatorul de salubritate RER Vest continuă misiunea de a le explica orădenilor ce se colectează separat şi cum se pot recicla deşeurile. Dintr-un nou videoclip postat pe reţelele de socializare, aceştia pot afla dacă şerveţele sunt sau nu deşeuri reciclabile, cum se aruncă cutiile în care au fost alimente şi cum pot refolosi pungile în care au cumpărat fructe şi legume.
11 Septembrie 2022, 11:10
Pielarul din Cetate: Meșter al pielăritului, Leontin Călugăr este o atracție a Cetății din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Leontin Călugăr a învățat să confecționeze obiecte din piele de unul singur, iar acum este o atracție a Cetății din Oradea. Perseverent, a ajuns un pielar cunoscut şi căutat, cu un portofoliu variat de produse, sub brandul "Transylvanian Monk" (Călugăr transilvan)...
11 Septembrie 2022, 09:27
Oradea ieri, Oradea azi: Piața Independenței, ce a fost înainte? (FOTO)
Oradea noastră
Partea dinspre malul Crişului Repede a străzii Independenţei era ocupată, mai demult, de un şir de clădiri construite între sinagoga neologă şi pod. Treptat, ele au fost demolate, pentru a se face loc podului, apoi din cauza bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în final din dorinţa autorităţilor comuniste de-a sistematiza zona.
Oradea... la curent: Câte mașini electrice circulă în Bihor și cum (nu) țin autoritățile pasul cu infrastructura (FOTO)
Oradea noastră
Numărul mașinilor electrice din Oradea este în creștere, dar infrastructura dedicată lor n-a ținut pasul cu tendințele, după cum o arată ancheta BIHOREANULUI. Principala problemă de care se lovesc şoferii de electrice este infrastructura de încărcare. În Oradea sunt încă puţine staţii de alimentare, iar în judeţ deloc! 
09 Septembrie 2022, 10:25
Separarea e soluția! Orădenii care nu colectează selectiv deșeurile riscă să rămână cu pubelele pline
Oradea noastră
Vremurile în care orădenii puteau arunca gunoaiele oricum au apus. Fără a fi un moft, colectarea separată a deșeurilor este esențială într-o societate modernă, pentru reducerea cantităților de mizerii care ajung abandonate la groapa de gunoi și pentru conservarea resurselor planetei. Tocmai de aceea, muncitorii RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat. Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.
08 Septembrie 2022, 10:00
Stradă... readaptată: Strada Primăriei din Oradea rămâne fără parcări, dar primește piste de biciclete (FOTO)
Oradea noastră
O altă stradă din centrul Oradiei își va schimba complet fața. Consiliul Local Oradea a aprobat un studiu de fezabilitate pentru „Readaptarea calitativă a spațiului stradal pe str. Primăriei”, ceea ce înseamnă o reconfigurare a arterei pe tronsonul cuprins între Piața Unirii și Piața Rahovei.
​​​​​​​Ne enervează: Noul parc din Cartierul Grigorescu din Oradea a fost deja vandalizat (FOTO)
Oradea noastră
Parcul nou din cartierul Grigorescu abia ce a fost dat în funcțiune, că deja este și distrus. Pe lângă că sistemul de irigații dă chix, zeci de copaci sunt uscați și iarba verde cam lipsește, iar mobilierul urban a și fost vandalizat, cu desene de tip graffiti.
Jos pălăria! În Oradea a răsărit o grădină cu... iepuraș (FOTO)
Jos pălăria
La parterul blocului de pe Bulevardul Dacia 60, un mic spațiu verde a fost personalizat aparte. Un iepuraș făcut din bucăți de lemn anume tăiate și pictate este înconjurat de flori, dar și numeroase ceainice colorate, o găină din porțelan și alte decorații care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.
05 Septembrie 2022, 15:00
Grădina 'suspinelor': Un angajat RER a amenajat spaţiul din faţa blocului inspirat de trupa rock Celelalte Cuvinte (FOTO)
Oradea noastră
La parterul unui bloc înalt de pe Bulevardul Decebal, o mică grădină atrage atenţia tuturor trecătorilor. Nu pentru că adună flori spectaculoase ori că ar fi  amenajată la "linie", ci pentru că are decoraţii nemaivăzute.
Ce saci folosim pentru deșeuri? Recomandări de la RER Vest
Oradea noastră
Colectarea separată a deşeurilor este obligatorie pentru a pune resturile pe drumul reciclării. Mulţi orădeni se întreabă în ce fel de saci să adune gunoaiele, aşa că RER Vest le transmite o serie de recomandări.
20 August 2022, 11:05
Oradea ieri, Oradea azi: De la Academie de Drept la Universitate, prin Institut de Subingineri (FOTO)
Oradea noastră
La finalul anilor 1920, în Oradea funcţiona o Academie de Drept, înfiinţată în 1780, şi câteva academii teologice, mai recente. Mediul universitar local era relativ consolidat, dar după Marea Unire din 1918 autorităţile locale voiau întărirea lui. Aşa a apărut ideea creării unei universităţi.
20 August 2022, 09:33
Lotusul rezistă! Omorât în rezervaţia lui, nufărul termal a 'înviat' pe un pârâu din Sânmartin (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Ce omul a distrus, reînvie natura! Floare-simbol a Bihorului, nufărul termal se încăpăţânează să îşi deschidă petalele, chiar dacă oamenii i-au distrus "casa". În timp ce rezervaţia Peţea şi lacul Ochiul Mare, unde nufărul a înflorit milioane de ani, au ajuns o amintire din cauza consumului iraţional de apă termală, gingaşa floare s-a relocat de una singură, pe o vale din satul Sânmartin.
Calea spre reciclare: RER Vest le arată orădenilor cum se valorifică deșeurile pe care ei le colectează separat (VIDEO)
Oradea noastră
"Am aruncat separat, dar RER a dus toate gunoaiele laolaltă!", "De ce să colectăm separat, când sunt muncitori care să facă asta?", "Degeaba colectăm selectiv, că nu se reciclează!". Sunt câteva dintre reclamaţiile orădenilor care au îndoieli privind rostul colectării separate a deşeurilor.
18 August 2022, 11:00
Ecoturism... murdar: Ne mândrim cu natura și tradițiile din Bihor, dar nu suntem în stare să le întreținem (FOTO)
Oradea noastră
În 2001, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor finaliza un proiect LIFE care și-a propus să pună în valoare patrimoniul carstic deosebit al Munților Apuseni. Poate cea mai importantă realizare de atunci a fost amenajarea pentru turism a Peșterii Unguru Mare. 
Numele Oradiei, scris din flori în Piața Emanuil Gojdu
Jos pălăria
"Înflorirea" oraşului de pe Crişul Repede se vede de la înălţime! Muncitorii RER Vest care au grijă de spaţiile verzi publice din Oradea au scris numele urbei din flori roşii, pe o peluză din Piaţa Emanuil Gojdu.
16 August 2022, 13:01
RER Vest spală pubelele din Oradea
Oradea noastră
Operatorul licențiat de salubritate RER Vest a demarat „tradiționala” campanie de spălare a containerelor folosite de asociațiile de proprietari din Oradea. „Toate recipientele vor fi spălate, indiferent de fracția pe care o aruncăm în ele: maro – deșeuri biodegradabile, galbene – deșeuri reciclabile, verzi – deșeuri din sticlă, negre – deșeuri reziduale”, se arată într-un anunț al companiei de salubritate.
14 August 2022, 16:00
Domnișoara de fier: Orădeanca Annamaria Bakó a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man, fără antrenor și cu o bicicletă împrumutată (FOTO)
Oradea noastră
Annamaria Bakó nu a făcut sport din fragedă copilărie, n-are vreun antrenor care să o ghideze spre succes și nici sponsori care să o sprijine. Totuși, tânăra deține un palmares de invidiat într-unul dintre cele mai grele sporturi: triatlonul. Recent, orădeanca a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man (Omul de Fier), unde simpla finalizare a probelor este o reușită fantastică.
07 August 2022, 09:55
  9 10 11  13  15 16 17  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON