URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Inovator... de nevoie: Orădeanul Teodor Gomboș a inventat prima toaletă ecologică uscată automată, cu rumeguș în loc de apă (FOTO)
Oradea noastră
Cine și-ar fi imaginat că cel mai vechi „tron” al lumii ar mai putea fi inovat? Orădeanul Teodor Gomboș speră că va deveni un om de afaceri de succes, grație unui produs unic pe care l-a scos la vânzare: o toaletă care folosește rumeguș în loc de apă. 
Oradea ieri, Oradea azi: Cum era sărbătorită ziua de 1 Decembrie
Oradea noastră
1 Decembrie este data aniversării unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României, în anul 1918. În perioada interbelică, data nu reprezenta o sărbătoare naţională, dar era aniversată cu vii manifestări.
17 Decembrie 2022, 09:05
Calea anti-poluare: RER Vest arată de ce este importantă reciclarea dozelor de suc ori a conservelor
Oradea noastră
Metalul cu cea mai largă întrebuinţare, după fier, aluminiul este atât de răspândit în industria ambalajelor pentru că este şi uşor de reciclat. Doze de suc, folii, cutii de conserve, toate aceste obiecte confecţionate din aluminiu pot fi valorificate. Fireşte, cu o condiţie: să fie colectate separat. 
16 Decembrie 2022, 15:01
Expo-Ruina: Singura clădire din Oradea care a găzduit o mică grădină botanică este azi părăsită și cu un aspect dezolant (FOTO)
Oradea noastră
Chiar dacă nu este un monument istoric, micuţa seră de pe Aleea Ştrandului, pe care orădenii o ştiu sub numele de Expo-Flora, ar merita pusă în valoare. Cu o istorie de aproape jumătate de secol, timp în care a fost gazda singurei grădini botanice din oraş, sera a ajuns azi un "monument" de delăsare. 
Ca la carte! RER Vest explică de ce nu colectează deșeurile din pubelele fără microcip
Oradea noastră
Operatorul RER Vest se asigură că toți cetățenii pe care îi deservește au parte de servicii de salubritate conforme cu standardele europene, colectând deșeurile cu utilaje distincte, astfel încât fiecare fracție să ajungă la locul potrivit. 
15 Decembrie 2022, 19:01
Suflet lângă suflet
Oradea noastră
Sunt aproape 3 ani de când am fondat Banca pentru Alimente Oradea şi mă simt onorată când văd cât de mulţi oameni de bine s-au adunat în jurul nostru şi ne ajută să ajutăm comunitatea.
15 Decembrie 2022, 13:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut și ce a ajuns complexul comercial Mercur
Oradea noastră
În jurul anului 1980, strada Republicii a fost parțial transformată în pietonală. Locul carosabilului și al liniei de tramvai a fost luat de un spațiu de plimbare, decorat cu cercuri din marmură și ghivece cu flori. În paralel, clădirile istorice au fost renovate, iar în locul caselor cu un singur nivel au fost construite clădiri „plombă”, precum fosta fabrică Arta și câteva blocuri.
03 Decembrie 2022, 11:11
Specialistă în salubritate, Liliana Nichita spune de ce România nu reciclează: „În salubritate, schimbările necesită ani”
Oradea noastră
Restantă în UE la reciclarea deșeurilor, România are șanse să avanseze în acest domeniu costisitor doar dacă asigură un sistem eficient de colectare a deșeurilor aruncate separat, care să fie cât mai aproape de „sursă”, adică de cetățeni, și derulează campanii serioase de educație ecologică. „Sloganul «colectează separat deșeurile» ar trebui să fie similar ca intensitate cu cel referitor la consumul de sare, zahăr și grăsimi”, este convinsă Liliana Nichita, directoarea Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) din țară, acele foruri din fiecare județ responsabile de problema salubrității.
02 Decembrie 2022, 11:08
Unde aruncăm medicamentele?
Oradea noastră
Toți orădenii care au medicamente expirate și au încercat fără succes să le predea farmaciilor pot să le ducă în punctele de colectare selectivă a deșeurilor din Oradea, situate pe străzile Thurzó Sándor și Uzinelor. 
02 Decembrie 2022, 10:05
Tu știi ce respiri?
Oradea noastră
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că un sfert dintre accidentele vasculare cerebrale, o treime din decesele cauzate de cancerul pulmonar și 29.000 de morți premature din fiecare an sunt provocate de poluarea aerului. 
01 Decembrie 2022, 19:11
Școala de afară: În Oradea se țin o sumedenie de activități ecologice, atât pentru copii cât și pentru adulți
Știri Bihor
Care sunt păsările care ciripesc în parcul Libertății? Ce pești trăiesc în Crișul Repede și cum respiră ei în apă? Cum poate fi o sticlă transformată în decorațiune de Crăciun? La toate aceste întrebări, curioșii mai mici sau mai mari primesc răspunsuri în cadrul lecțiilor de ecologie anume organizate în Oradea. Paleta lor este tot mai diversificată, semn că și interesul a crescut.
01 Decembrie 2022, 16:11
Unde sunt gunoaiele? O zecime dintre orădenii care stau la case nu-şi scot pubelele cu deşeuri reziduale sau biodegradabile
Oradea noastră
Operatorul de salubrizare din Oradea continuă să împartă sacii galbeni pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Demarată de aproape o lună, campania de distribuire este prelungită de RER Vest, pentru ca sacii să ajungă la cât mai mulţi orădeni de la case. Se întâmplă asta în contextul în care o zecime dintre casele din municipiu nu au scos deloc pubelele negre sau pe cele maro în faţa imobilelor în acest an şi n-au făcut-o nici acum, ca să poată primi sacii galbeni.
30 Noiembrie 2022, 19:20
Cinci școli, o grădiniță și o creșă din Oradea vor fi reabilitate cu bani europeni, via PNRR
Educatie
Șase unități de învățământ din Oradea vor fi reabilitate cu bani europeni atrași prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Primăria municipiului a anunțat că a semnat contractele de finanțare pentru aceste lucrări, în valoare totală de 10,5 milioane de euro.
29 Noiembrie 2022, 13:52
O fracție, trei soluții: RER Vest lămurește în ce tip de saci sau pungi pot arunca orădenii deșeurile biodegradabile
Oradea noastră
După ce au învățat unde este locul fiecărui tip de deșeuri, unii orădeni mai au o întrebare: cum să colecteze resturile biodegradabile în locuințe, fără să facă mizerie ori să genereze mirosuri neplăcute, până când le golesc în pubele? RER Vest are răspunsurile corecte.
28 Noiembrie 2022, 17:15
Diana Codrean încearcă să importe la Oradea modele străine de eco-arhitectură: „Un parc nu poate să aibă doar gazon”
Oradea noastră
După ce s-a specializat în străinătate ca arhitect peisagist, orădeanca Diana Codrean propune soluții sustenabile pentru parcuri. După câțiva ani în care a creionat spații publice în Irlanda, Diana s-a întors acasă și încearcă să importe în Bihor modelele occidentale.
20 Noiembrie 2022, 09:18
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Mircea Zaciu, prozator, critic și istoric literar
Oradea noastră
Între 1962 și 1966, a fost decanul Facultății de Filologie, iar din 1990 și până în 1997, profesor consultant și conducător de doctorat. A predat limba și literatura română la universitățile din Köln, Bonn și Aachen...
18 Noiembrie 2022, 19:15
Curățenie pentru tot anul: Pe 28 noiembrie, RER Vest dă startul unei noi campanii de colectare a deșeurilor voluminoase de la domiciliu
Oradea noastră
Ai acasă deșeuri voluminoase și periculoase? RER Vest te scapă de ele gratuit! Cu o lună înainte de finalul anului, orădenii au ocazia să își împrospăteze locuințele, scăpând de obiectele vechi și nefolositoare. Pe 28 noiembrie, va începe o nouă campanie de colectare gratuită a acestor deșeuri, de la domiciliu!
18 Noiembrie 2022, 16:00
Electricele, tot separat! RER Vest reamintește că deșeurile de echipamente electrice și electronice nu se aruncă la gunoi
Oradea noastră
Multitudinea de deşeuri generate într-o casă ne ia câteodată prin surprindere. Şi se nasc adesea întrebări de tipul: unde aruncăm becurile defecte, telefoanele mobile, CD playerele sau casetofoanele, aparate pe care generaţiile noi nici nu le mai cunosc? Răspunsul este clar: nu în pubelele de acasă. RER Vest le prezintă orădenilor soluţiile.
17 Noiembrie 2022, 12:45
Pledoarie pentru un festival
Oradea noastră
În calitate de autor al unor lucrări în spaţiul public - o pictură murală în parcul Petőfi şi un "mozaic citadin" pe o alee din Parcul Libertăţii - şi bazându-mă pe experienţa proiectelor la care am mai participat, mă simt îndreptăţită să lansez un îndemn cu privire la desfăşurarea unui festival de artă stradală în oraşul nostru.
Ne enervează! Au amplasat graficele cu circulaţia autobuzelor din Oradea în bătaie de joc (FOTO)
Ne enervează
Dacă vor să afle cum circulă autobuzele OTL prin centrul Oradiei, călătorii trebuie să aibă mobilitate. În staţii, graficele de circulaţie sunt înşirate vertical, până aproape de baza solului.
RER Vest continuă distribuirea sacilor galbeni în Oradea
Oradea noastră
Operatorul de salubritate RER Vest continuă campania de împărţire a rolelor cu saci galbeni în Oradea în fiecare marţi şi joi, când se golesc pubelele negre ale orădenilor care locuiesc la case.
14 Noiembrie 2022, 17:51
Mai încercați! Comisia Zonală de Monumente Istorice a blocat trei proiecte importante ale Primăriei Oradea
Știri Bihor
Centrul Oradiei îşi poate schimba faţa, dar nu oricum. Specialiştii Comisiei Zonale de Monumente Istorice, for care trebuie să avizeze intervenţiile în centrul istoric al urbei, a respins prin vot trei proiecte importante ale Primăriei: reabilitarea străzilor Republicii şi Dunărea, respectiv construirea unui pasaj subteran la intersecţia străzilor Decebal şi Tudor Vladimirescu. Iniţiator al acestor investiţii, primarul Florin Birta susţine că nu dă înapoi.
14 Noiembrie 2022, 10:35
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut și cum a dispărut Podul de pontoane
Oradea noastră
Dezvoltarea Oradiei în anii comunismului a însemnat și sporirea numărului de poduri peste Crișul Repede. În jurul anului 1980, în urbe existau patru poduri rutiere, două feroviare și două pietonale, printre cele mai vechi fiind Podul Decebal, construit în 1913. În martie 1981, din cauza viiturilor, podul a fost avariat, apoi demolat.
29 Octombrie 2022, 09:32
Vin sacii galbeni! Pentru a-i ajuta să colecteze separat deșeurile, RER Vest le distribuie orădenilor de la case role cu saci galbeni
Oradea noastră
În primele săptămâni din noiembrie, orădenii care stau la case s-ar putea să constate că, după ce utilajele RER Vest au trecut pe strada lor, recipientele nu sunt goale. Nu pentru că vor rămâne cu gunoaie pe cap, ci pentru că reprezentații firmei de salubritate le vor lăsa în pubele sacii galbeni necesari colectării separate a deșeurilor reciclabile. Din acest motiv, toți orădenii sunt îndemnați să scoată pubela neagră la limita proprietății, măcar o dată în prima jumătate a lunii noiembrie.
28 Octombrie 2022, 11:11
Fondatorul primului parc natural urban din țară vrea să extindă modelul la Oradea: „Dacă omorâm biodiversitatea, murim și noi”
Oradea noastră
Delta dintre blocuri, cum mai este cunoscut parcul Văcărești, o zonă sălbatică aflată la două stații de metrou de centrul Bucureștiului, poate fi o inspirație pentru toată țara. Asociația Parcul Natural Văcărești a inițiat o rețea de 10 orașe, printre care și Oradea, unde pot fi înființate arii naturale urbane, adică locuri în care biodiversitatea să fie ocrotită, chiar dacă sunt în inima urbei.
27 Octombrie 2022, 13:30
Ieșiți la plictiseală! Parcurile din Oradea sunt prea puțin atractive pentru copiii de vârstă școlară (FOTO)
Oradea noastră
Toți părinții își doresc ca, măcar în zilele însorite, copiii lor să uite de tablete și să se joace în aer liber. Din păcate, însă, parcurile din Oradea nu sunt destul de atractive pentru copiii mai măricei, având aceleași tobogane și leagăne îndrăgite doar de cei mai mici dintre ei. Primăria ar putea să se inspire dintr-o mulțime de parcuri din străinătate și promite că, de anul viitor, chiar o va face.
Ne enervează: Needucații care murdăresc pereții cu picioarele (FOTO)
Ne enervează
În Oradea trăiesc și persoane care simt nevoia să se urce pe pereți. Problema este că își urmează „visul” și murdăresc obiective publice! Pereții din casa liftului care duce șoferii în etajele parcării supraterane din spatele Tribunalului sunt plini de urme de încălțăminte, lăsate, probabil, de cei pe care pământul nu-i mai rabdă...
Lecția copacilor
Oradea noastră
Să fii harnic precum furnica, este un sfat pe care copiii îl aud de mici. La fel de bine le-am putea cere să fie buni precum copacii. În cartea „Viața secretă a copacilor”, Peter Wohlleben, un pădurar german care și-a descoperit talentul de autor „bestseller” cu prilejul acestui volum, oferă o perspectivă interesantă asupra arborilor, dezvăluind cum comunică între ei și, mai ales, cum se susțin unii pe alții.
25 Octombrie 2022, 18:31
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraș principalii poluatori ai aerului (FOTO)
Oradea noastră
La începutul anilor ’90, una dintre problemele mari ale Oradiei era legată de poluare. În oraş funcţionau încă mai multe fabrici şi platforme industriale între cartierele de locuinţe, creând disconfort, la fel cum cele din afara urbei, folosind tehnologii învechite, afectau mediul...
Nu separi, plătești! Primăria Oradea înăsprește controalele, cei prinși cu gunoaiele aruncate greșit vor fi direct amendați
Oradea noastră
În acest an, 229 de orădeni şi 61 de asociaţii de proprietari au luat amenzi de la Poliţia Locală, pentru că nu au aruncat corect deşeurile, agenţii preferând să împartă mai degrabă avertismente.
08 Octombrie 2022, 11:01
  8 9 10  12  14 15 16  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON