URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi...
19 Februarie 2023, 09:10
De ce și cum reciclăm hârtia și cartoanele?
Oradea noastră
Produsele și ambalajele din hârtie și carton sunt cele mai întâlnite în toate sectoarele de activitate, fie că este vorba despre industrie sau locuințele cetățenilor. Și sunt printre cele mai ușor de reciclat. Fiind fabricate din fibre de celuloză, ambalajele de acest tip se descompun mai ușor față de alte tipuri de ambalaje, cum ar fi cele din plastic. 
17 Februarie 2023, 16:10
'Reţeta' colectării: RER Vest explică unde se aruncă fiecare dintre deşeurile care se adună în bucătărie
Oradea noastră
Când suntem în bucătărie, indiferent că facem curat sau gătim, găsim ceva de aruncat. Şi chiar dacă toţi susţinem că ştim regulile colectării separate, mai sunt şi situaţii capcană. RER Vest lămureşte câteva situaţii reale, care se petrec în bucătărie, şi oferă mai multe răspunsuri la întrebarea: "Asta unde se aruncă?".
17 Februarie 2023, 11:15
Învățăm să reciclăm! Record pentru Oradea: în 2022, aproape 40% din deșeuri au fost reciclate sau refolosite
Oradea noastră
Oradea devine tot mai bună la reciclare. Datele Primăriei privind cantitățile de deșeuri colectate din oraș arată un grad de valorificare de 36,27%, mai mare ca oricând. Dar, totuși, încă departe față de obiectivul de 60% stabilit de normele europene...
16 Februarie 2023, 17:06
Rădăcinile dorului: Melania Medeleanu despre emoţionantul proiect 'Plantaţi în amintire'
Oradea noastră
Câţi dintre noi nu avem prin agenda din mobil numere ale unor oameni dragi care nu vor mai răspunde niciodată la telefon? Le avem acolo şi nu le putem şterge. Pur şi simplu, nu putem. Din când în când, poate că intri şi tu în istoricul conversaţiilor. Citeşti, reciteşti şi răsciteşti toate cele ce vi le-aţi spus unul altuia şi ai norocul că ţi-au rămas aceste mesaje. În minutele acelea, parcă omul tău drag care s-a dus se întoarce lângă tine...
16 Februarie 2023, 11:43
Smart-biciclistul: După ce hoţii l-au lăsat pieton, un IT-ist din Oradea a creat un adăpost securizat pentru biţe (FOTO)
Știri Bihor
Printre cele mai furate obiecte din oraşe, bicicletele nu sunt în siguranţă nici în Oradea. Fie pentru că sunt legate cu lacăte uşor de spart, fie că hoţii sunt tot mai ingenioşi, aceste mijloace de transport nepoluante sunt deseori "despărţite" forţat de proprietarii lor. Pentru combaterea furtului de biciclete şi, indirect, pentru a-i convinge pe orădeni să le folosească, orădeanul Tudor Beleuţă propune o soluţie inedită: un adăpost securizat. Folosit deja în Cluj-Napoca, modelul ar putea fi extins şi la Oradea. Dacă înţeleg şi autorităţile de aici că este necesar...
Ocoliți! Se închide circulația pietonală prin fața catedralei ortodoxe din Oradea
Știri Bihor
Primăria Oradea a anunțat că începând de joi, 16 februarie, se restricționează circulația pietonală prin fața Catedralei Ortodoxe din Oradea, măsura fiind luată „în vederea demarării lucrărilor din acest perimetru la viitoarea parcare și la pasajul subteran”. 
15 Februarie 2023, 13:45
Eco-Croitoreasa: Orădeanca Tünde Bara te ajută să schimbi „punga cu pungi” cu sacoșe textile. Vezi ce mai știe să facă! (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Convinsă că toți trebuie să încercăm să ocrotim planeta, Tünde Bara le dă orădenilor soluții pentru înlocuirea unor produse de unică folosință. În ultimii ani, Tünde şi-a transformat pasiunea pentru croitorie şi dorinţa de a ocroti Pământul în profesie. A înfiinţat atelierul "Fairies Services" (Serviciile Zânelor), unde fiecare bucăţică de material îşi găseşte un rost, transformându-se în obiecte care înlocuiesc cu succes produsele de unică folosinţă.
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Casei de Cultură a Sindicatelor
Oradea noastră
La finalul anilor 1960, profitând de relaxarea ideologică a comunismului, s-au înfiinţat noi instituţii, precum Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. În 1968, au început, din fondurile sindicatelor, lucrările din Parcul 1 Decembrie, după un proiect coordonat de arh. Ioan Regman, ce a cuprins sala de spectacole cu 800 de locuri, club, săli pentru diverse cercuri, bibliotecă, cabine pentru actori...
04 Februarie 2023, 15:50
Doctorul Pădure: De ce sunt pădurile cu adevărat vindecătoare
De ştiut
În urmă cu 40 de ani, japonezii ştiau deja că a lua contact cu pădurea induce o stare de bine, vindecătoare pentru trupurile şi mai ales minţile prea obosite. Un antidot ecologist la tumultul vieţii cotidiene. Şi în prezent, medicii din Japonia prescriu plimbarea prin pădure ca o formă de tratament pentru angajaţii diagnosticaţi cu burnout, adică rezultatul unui stres continuu la locul de muncă.
03 Februarie 2023, 10:47
Jumătate RER, jumătate tu! Pe 6 februarie, începe o nouă campanie de colectare a deșeurilor mari în Oradea
Oradea noastră
Orădenii care vor să îşi înnoiască locuinţele primesc o mână de ajutor de la RER Vest. Pe 6 februarie, compania de salubritate va demara prima campanie de colectare a deşeurilor voluminoase şi periculoase din anul 2023. Timp de două săptămâni, orădenii vor putea preda gratuit deşeuri.
01 Februarie 2023, 11:47
Nu sortezi, nu golim! RER Vest nu mai ridică pubelele maro în care deșeurile biodegradabile sunt amestecate cu alte resturi
Oradea noastră
Din zece pubele maro scoase de orădeni în fața caselor, pentru a fi golite, două conțin și alte resturi, pe lângă cele biodegradabile. Iar acum rămân pline!
31 Ianuarie 2023, 17:14
Plantați în amintire: Pădure de mesteceni la Oradea, în memoria celor trecuți în veșnicie
Oradea noastră
Un proiect inedit se va desfăşura în acest an în Oradea. Asociaţia Zi de Bine, fondată de fosta jurnalistă Melania Medeleanu, a extins proiectul "Plantaţi în amintire", demarat anul trecut în Lugoj, judeţul Timiş, în oraşul de pe Crişul Repede.
31 Ianuarie 2023, 12:00
Primiţi cu capra? Imagine rară: o capră 'captivă' în ţarcul unui bloc din Oradea
Oradea noastră
Fauna Oradiei e tot mai bogată. Un locuitor din cartierul Rogerius a avut surpriza să descopere zilele trecute o capră domestică plimbându-se prin curtea blocurilor de pe Aleea Tuşnadului.
30 Ianuarie 2023, 10:50
Orice ajutor contează! Un tânăr din Oradea are nevoie urgent de 100.000 euro, în lupta cu o boală cruntă
Știri Bihor
Prietenii și familia orădeanului Raul Birău fac apel la semeni pentru a-l ajuta pe tânărul bolnav de o formă de cancer să se trateze în SUA. Trebuie să strângă 100.000 de euro până pe 4 februarie.
27 Ianuarie 2023, 13:11
Campionul Bihorului: Cine este Alex Creț, desemnat pentru a treia oară sportivul anului în Bihor (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Desemnat sportivul anului 2022 în Bihor, distincție primită pentru a treia oară, judoka Alex Creț se pregătește din greu pentru Olimpiada din 2024. "Sunt cu gândul doar la calificarea şi câştigarea unei medalii la Paris", mărturiseşte tânărul de 20 de ani, portretizat de BIHOREANUL ca un exemplu de dăruire, voință și muncă.
RER Vest: Ce aruncăm în sacii galbeni și în cei albaștri?
Oradea noastră
În Zona Metropolitană, regulile colectării separate sunt diferite față de Oradea. Diferențele majore constă în existența unui sac - galben - pentru ambalajele din plastic și metal și un sac albastru pentru ambalajele din hârtie și carton.
21 Ianuarie 2023, 12:02
Oradea ieri, Oradea azi: Să ne amintim cine a fost dramaturgul Mircea Bradu (FOTO)
Oradea noastră
Unul dintre oamenii de cultură ai Oradiei, cunoscuţi în ultimele decenii, a fost Mircea Bradu. Născut în Lăzăreni, în 14 ianuarie 1937, fiu al folcloristului Ion Bradu, a urmat cursurile Liceului nr. 1 din Oradea şi a absolvit la Bucureşti Filologia, apoi Facultatea de Ziaristică. După terminarea primei facultăţi s-a întors în Oradea.
De la gunoaie, la deșeuri
Oradea noastră
Pentru unii, începutul anului înseamnă şi o nouă speranţă: de mai bine, de mai mulţi bani, de a începe o cură de slăbire, de a ne lăsa de fumat... Ce mai, e ocazie bună de a ne trasa, fie şi doar mintal, nişte obiective. Pentru noi, la RER, începutul anului 2023 e la fel. Ne propunem să facem mai mult, mai bine, mai curat. Pentru toţi.
20 Ianuarie 2023, 11:52
Oradea verde: Ce planuri are Primăria pentru parcurile din oraș și unde mai face zone verzi (FOTO)
Oradea noastră
În anul 2023, Oradea va continua să "înverzească". Primăria are în plan mai multe lucrări în parcurile oraşului, inclusiv modernizarea celor mai mari şi vechi parcuri, precum 1 Decembrie, Petőfi şi Libertăţii, amenajarea de noi zone verzi în cartiere, dar şi iniţiative noi pentru oraş, precum plantarea unei păduri dedicate orădenilor trecuţi în veşnicie, amenajarea de acoperişuri şi pereţi verzi în staţiile OTL din Piaţa Unirii şi decorarea stâlpilor de iluminat cu flori.
Te apuci de renovări? RER Vest îți explică ce trebuie să faci cu deșeurile
Oradea noastră
Cu un an întreg în față, unii orădeni și-ar putea face planuri pentru case. Fie că vor construi sau își vor renova locuințele, vor avea nevoie și de RER Vest. Deșeurile rezultate în urma construcțiilor trebuie să ajungă la locul lor. Operatorul de salubritate le explică tuturor locuitorilor oraşului cum pot scăpa legal şi corect de moloz şi de alte resturi din construcţii...
19 Ianuarie 2023, 18:40
Noutăți în salubritatea din Oradea: colectarea separată a sticlelor la case și țarcuri „inteligente” la blocuri
Oradea noastră
Primele zile din 2023 au adus românilor o nouă lege a deșeurilor, cu prevederi mai stricte în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor și amenzi mai mari, de 70.000 lei, pentru cei care aruncă mizerii în natură. Primăria Oradea este vizată de modificări, deoarece în municipiu deşeurile reciclabile sunt colectate laolaltă, nu separat. Aşa că municipalitatea caută deja soluţii...
19 Ianuarie 2023, 15:32
Directoarea Ancuţa Şchiop prevesteşte vremuri bune pentru Biblioteca Judeţeană: „Publicul bihorean citeşte şi aşteaptă carte”
Oradea noastră
În acest an, peste 4.400 de bihoreni au împrumutat volume de la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", cartea lor preferată fiind semnată de o româncă, Ioana Pârvulescu. "Lumea citeşte dacă creezi instrumentele necesare pentru asta", spune directoarea instituţiei, Ancuţa Şchiop. Instalată la conducere în septembrie 2021, după ce anterior a fost profesoară de istorie şi geografie în comuna Auşeu, unde a avut şi două mandate de viceprimar, ea dezvăluie planurile Bibliotecii...
03 Ianuarie 2023, 10:01
Sacii pentru deșeurile reciclabile vin peste gard
Oradea noastră
Pentru a veni în sprijinul orădenilor care nu au primit sacii destinaţi colectării deşeurilor reciclabile, RER Vest continuă campania de distribuire a acestora. În zilele de colectare a deşeurilor reziduale şi biodegradabile - marţi, respectiv joi - sacii vor fi puși fie în pubela neagră, fie în cea maro. Dacă niciuna nu este scoasă, lucrătorii RER vor arunca rolele peste gard.
03 Ianuarie 2023, 09:15
Oradea ia lumină: Pentru a combate preţurile mari la energie, Primăria investeşte în parcuri solare
Oradea noastră
La finalul unui an caracterizat în toată Europa prin criză energetică, Primăria Oradea a înţeles ce are de făcut: "fură" energie de la soare! Municipalitatea are în pregătire mai multe proiecte menite să producă energie din sursă regenerabilă pentru diferite clădiri din oraş, dar şi pentru amenajarea unor parcuri solare. 
02 Ianuarie 2023, 19:00
Înapoi în natură: A trecut Crăciunul și nu știi ce să faci cu bradul? Îți spune RER Vest
Oradea noastră
Simbol al Crăciunului şi o sursă de bucurie pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, bradul împodobit devine destul de repede şi o pacoste în casele orădenilor. RER Vest sare în ajutorul lor şi anunţă că, la fel ca în anii precedenţi, va colecta gratuit brazii lăsaţi lângă punctele de colectare a deşeurilor.
02 Ianuarie 2023, 14:15
Împreună vom reuşi
Oradea noastră
Suntem la finalul unui an imprevizibil şi provocator, în care a trebuit să găsim soluţii la criza generată de creşterea preţurilor la energie electrică, gaz şi materiale de construcţii. În ciuda contextului nefavorabil, nu am stat pe loc. Ba dimpotrivă. Am demarat proiectele la cele şase pasaje subterane din Centrul Civic, convinşi fiind că, dincolo de deranjul de acum, la finalul lucrărilor cu toţii vom remarca utilitatea acestei investiţii...
30 Decembrie 2022, 12:10
Palat în înnoire: Fosta Policlinică Mare, Palatul Finanţelor, o clădire emblematică din Oradea, dar lăsată decenii în stare de ruină, se restaurează (FOTO)
Știri Bihor
Unul dintre ultimele palate vizibil degradate din Oradea va renaşte. După ani de amânări, fostul Palat al Finanţelor, cunoscut orădenilor şi ca fosta Policlinică Mare, a intrat în şantier. Peste doi ani, imobilul cu o arhitectură impunătoare va deveni sediul Consiliului Judeţean Bihor.
Salubritatea, fără pauză: Programul RER Vest de Anul Nou
Oradea noastră
RER Vest îşi anunţă clienţii că nu întrerupe programul de colectare a deşeurilor nici de Anul Nou, cum nici de Crăciun nu a făcut-o. Astfel, orădenii şi locuitorii din Zona Metropolitană vor putea să scoată pubelele la limita de proprietate aşa cum sunt obişnuiţi, indiferent dacă este zi de sărbătoare sau nu.
29 Decembrie 2022, 15:20
Oradea ieri, Oradea azi: Vacanța elevilor și sărbătorile de iarnă
Oradea noastră
În perioada comunistă, Crăciunul era sărbătorit doar în familii, nu și oficial. Ultimele zile din an și primele două după Anul Nou erau generic numite „sărbătorile de iarnă”, ce încheiau „luna cadourilor”.
28 Decembrie 2022, 11:25
  7 8 9  11  13 14 15  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON