URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Oradea noastră

Arta reciclării: „Pictactrița” Adela Lazăr a transformat gunoaiele într-o inedită expoziție de artă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cunoscută orădenilor pentru rolurile pe care le joacă de 18 ani pe scena Teatrului Regina Maria, actrița Adela Lazăr este, zi de zi, o inspirație pentru cei care nu își găsesc entuziasmul. Mereu îmbrăcată în haine cu nuanțe vii și auto-declarată ca fiind „îndrăgostită de culori”, Adela colorează lumea care o înconjoară și prin picturile ei. „Pictor ama(c)tor”, cum se descrie chiar ea, orădeanca a vernisat recent, la Sinagoga Sion, cea de-a patra expoziție, intitulată „RECYCLart - From Trash to Art” (De la gunoaie la artă), în care a dat o viață nouă unor obiecte care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.
Curățenie... pe telefon: Județul Bihor are o aplicație pentru telefoane dedicată regulilor din salubritate. Cum funcționează?
Oradea noastră
Dacă nu știți când vin muncitorii de salubritate în fața porții dvs., ce pubele vor goli ori unde anume să aruncați un anumit tip de deșeu, aveți acum o soluție la îndemână. Ecolect Bihor, asociația care gestionează salubritatea în județ, a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Bihor curat”, cu numeroase date utile privind acest sistem. Prin intermediul ei, bihorenii pot face și reclamații dacă nu le-au fost ridicate deșeurile.
15 Aprilie 2023, 10:10
Reciclare cu transparență: Orădenii care aruncă deșeurile reciclabile în saci negri vor rămâne cu ele la poartă
Oradea noastră
Orădenii sunt printre primii români care au început să colecteze deșeurile separat. În timp, fracțiile s-au înmulțit, astfel că, în prezent, orădenii au obligația de a colecta în saci sau recipiente diferite 4 tipuri de fracții: deșeurile din plastic, metal, hârtie și carton, resturi din sticlă, deșeurile biodegradabile și cele reziduale. 
14 Aprilie 2023, 14:50
Paște eco-fericit!
Oradea noastră
Sărbătorile sunt, prea des, un prilej de risipă. La fel cum fac de Crăciun, și de Paști oamenii cumpără multe produse alimentare pentru masa festivă, ceea ce înseamnă prea multe ambalaje și mâncare neconsumată care ajunge la gunoi. Există, însă, și obiceiuri care pot face sărbătorile pascale prietenoase cu mediul înconjurător.
14 Aprilie 2023, 13:11
De Paști, RER Vest colectează deșeurile fără pauză, și în Oradea, și în Zona Metropolitană
Oradea noastră
Așa cum i-a obișnuit pe orădeni, RER Vest nu întrerupe activitatea cu prilejul sărbătorilor pascale. Vineri, 14 aprilie, și luni, 17 aprilie, chiar dacă sunt zile libere naționale, echipajele de salubritate vor lucra ca în zilele obișnuite. 
13 Aprilie 2023, 17:55
Oradea ieri, Oradea azi: Cum se făceau pe vremuri pregătirile pentru sărbătorile de Paști (FOTO)
Oradea noastră
Sărbătorile Pascale erau o bună ocazie pentru cumpărături și în Oradea interbelică, iar comercianții se întreceau, în anii ’30, în oferte cât mai atractive. Magazinul de tricotaje al lui Alexandru Klein, de pildă, organiza un „târg eftin de Paști”, între oferte aflându-se cămăși, combinezoane, cravate, ciorapi bărbătești și de dame, „fără defect”. După 90 de ani, obiceiurile comerciale de Paşte s-au menţinut...
13 Aprilie 2023, 10:25
De 5 x selectiv: În curând, orădenii vor fi obligați să arunce gunoaiele în 5 fracții, separând și sticlele și hârtiile
Oradea noastră
Oradea duce colectarea separată a deșeurilor la puterea a cincea. Indiferent dacă s-au obișnuit sau nu cu regulile reciclării, orădenii vor trebui să învețe să fie și mai riguroși. În perioada următoare, Primăria va prezenta un nou regulament local de salubritate, care prevede obligația separării deșeurilor din hârtie și carton. Pentru asta, orădenii vor primi noi recipiente și saci.
10 Aprilie 2023, 14:30
Ne enervează: mopediștii care conduc prin parcurile din Oradea
Ne enervează
Dacă vă plimbați cu copiii prin parcuri, fiți atenți și la nesimțiți! Lunea trecută, pe aleile din Parcul Libertății, un mopedist și-a condus vehiculul liniștit, ignorând complet că accesul motorizat este interzis acolo. Unde nu-i obraz, vai de pietoni...
10 Aprilie 2023, 12:57
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut Splaiul Crișanei (FOTO)
Oradea noastră
Splaiul Crişanei, un mic cartier de pe malul stâng al Crişului Repede, care face legătura între bulevardul Decebal şi cartierul Ioşia-Nord, a fost construit în a doua jumătate a anilor 1960. Înainte, locul a fost liber de construcţii, aici fiind probabil grădini. Terenul se învecina la nord cu albia neregularizată a Crişului, iar în sud cu târgurile de porci şi de vite de pe actualele străzi Brâncoveanu - Tudor Vladimirescu.
02 Aprilie 2023, 18:15
Specialista în psihonutriție Corina Chiorean ne învață cum putem slăbi: „Uneori, ca să reușim să ne bucurăm de viață, avem nevoie de ajutor”
Oradea noastră
În România, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea, iar mulţi dintre ei nu reuşesc să slăbească, oricât ar încerca. Adeseori, explicaţia şi soluţia stau ascunse în mintea lor. "Creierul este cel mai important atunci când vine vorba de a modifica un comportament", explică psihologa Corina Chiorean motivul pentru care atât de mulţi oameni au probleme cu obezitatea.
02 Aprilie 2023, 09:13
Deșeurile la control! Se înmulțesc amenzile pentru necolectare selectivă
Oradea noastră
Echipe de control formate din reprezentanți ai Poliției Locale, Primăriei, RER Vest și Eco Bihor bat orașul în zilele de colectare și verifică pubelele maro ale orădenilor de la case și ale persoanelor juridice, pentru a vedea dacă deșeurile biodegradabile sunt „curate”.
31 Martie 2023, 20:00
Mini-grădină, maxi-rezultat: Cum poți avea o grădină colorată în fiecare anotimp, chiar și într-un spațiu mic?
Bihoreanul tipărit
După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaşte este şi cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate şi înmiresmate.
31 Martie 2023, 10:25
Fața orașului: Înflorește curtea Palatului Baroc din Oradea! (FOTO)
Oradea noastră
În zilele următoare, curtea Palatului Baroc din Oradea va fi un loc de „pelerinaj”: florile de magnolii au început să se deschidă și nu va mai dura mult până când și lalelele și narcisele de sub ele vor completa spectacolul cromatic
29 Martie 2023, 16:30
Reguli... de stradă: Obligați să colecteze separat deșeurile în casele lor, orădenii sunt „scutiți” în zonele publice din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăţi comerciale sau asociaţii, dar şi pentru instituţii. 
Ce facem în Săptămâna Verde?
Oradea noastră
În acest semestru al anului școlar, toți elevii trebuie să marcheze Săptămâna Verde. Potrivit unei decizii luate de Ministerul Educației, fiecare unitate de învățământ trebuie să aleagă o săptămână, până pe 16 iunie, în care să desfășoare „activități legate de schimbări climatice și protecția mediului înăuntru și în afara unității educaționale”.
27 Martie 2023, 17:51
Faci curățenie de primăvară în curte? RER Vest colectează gratuit deșeurile vegetale din fața casei
Oradea noastră
RER Vest a dat startul unei campanii de colectare a deșeurilor vegetale generate în curți și grădini. Orice gospodar orădean care are contract cu RER Vest poate preda gratuit resturi vegetale cum ar fi crengi, iarbă, frunze și buruieni, adică tot ceea ce se generează în urma amenajării curților, grădinilor sau spațiilor verzi din fața casei.
23 Martie 2023, 13:33
Ministerul pentru viitor: Cine-și asumă responsabilitatea pentru viitorul planetei?
Oradea noastră
În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor ființelor vii, prezente și viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură lovește India și provoacă moartea a 20 de milioane de persoane.
18 Martie 2023, 13:50
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat rețeaua spitalicească în ultima sută de ani (FOTO)
Oradea noastră
La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare...
Pető Dalma, directoarea Crișul Oradea, cel mai longeviv club local: „În sport nu furi. Așa trebuie să fie și în viață”
Bihoreanul tipărit
Cel mai longeviv club sportiv orădean, cu o istorie de 65 de ani, Crișul se reinventează. În ultimii doi ani, de când conducerea clubului a fost preluată de economista Pető Dalma, ea însăși fostă sportivă legitimată la Crișul, în club au apărut secții care au mai mare căutare printre copii, precum ciclism, fotbal ori kempo. Urmarea? Numărul sportivilor legitimați s-a dublat, ajungând de la 190 la peste 400. Un bun motiv ca BIHOREANUL să o intervieveze.
16 Martie 2023, 19:53
Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest
Oradea noastră
Se spune că gunoiul unui om poate fi avuția altuia, iar când vine vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, zicala sigur este valabilă. Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți. Vezi unde anume...
16 Martie 2023, 13:42
Ştii ce plăteşti! RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracţii colectate în Oradea
Oradea noastră
O modificare a legislaţiei în domeniul tarifelor utilizate în serviciile publice a determinat RER Vest să detalieze facturile pe care le emite. Toţi operatorii care prestează servicii de salubritate trebuie să evidenţieze distinct elementele componente ale tarifului. RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracții colectate în Oradea.
15 Martie 2023, 12:21
Ne enervează: Un parapet din Parcul Libertății, pericol public! (FOTO)
Ne enervează
La capătul Parcului Libertății, lângă aleea care coboară pe sub Podul Dacia, un vechi parapet de delimitare a zonei verzi a devenit pericol public.
Separat sau penalizat! Primăriile din Bihor, încurajate să aplice penalități cetățenilor care nu colectează selectiv deșeurile
Oradea noastră
Bihorenii care nu aruncă deșeurile așa cum trebuie s-ar putea trezi cu datorii. În premieră, Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor, a instituit penalități pe care autoritățile locale le pot aplica cetățenilor care nu respectă colectarea separată. Mai rămâne de văzut dacă primarii se vor îndura să-și sancționeze concetățenii.
14 Martie 2023, 10:20
O pădure de la zero: Haideţi la Leş, pe 18 martie, să plantăm 25.000 de copaci!
Știri Bihor
Bihorenii care vor să contribuie la îmbunătăţirea viitorului sunt chemaţi pe 18 martie, în satul Leş, din comuna Nojorid, la o mare acţiune de plantare. "O pădure de la zero" este numele acţiunii pregătite în acest an de echipa proiectului #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME!, care şi-a propus să împădurească Bihorul şi care în anii trecuţi a desfăşurat acţiuni similare la Sârbi şi Husasău de Tinca.
13 Martie 2023, 16:00
Cum aruncăm deșeurile din baie?
Oradea noastră
Una dintre cele mai utilizate camere dintr-o locuință, baia este și încăperea în care se generează deșeuri de foarte multe tipuri. Care sunt deşeurile produse în baie şi care pot fi reciclate?
04 Martie 2023, 14:10
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Aflată azi la intersecția străzilor Libertății și Aurel Lazăr, cu adresa pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21, clădirea cunoscută drept casa Markovits-Mathéser atrage atenția prin dimensiuni, volumetrie și fațada acoperită în mare parte cu cărămidă aparentă. Ridicată în anul 1911, clădirea a fost proiectată de arhitectul Frigyes Spiegel la comanda lui Markovits Sándor și Mathéser Sámuel.
Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți
Oradea noastră
Dacă au optat pentru colectarea deşeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiţi de la RER Vest, fie alţi saci coloraţi, dar transparenţi. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.
02 Martie 2023, 11:02
Parcare cu enervare: Parcările publice, sursă permanentă de nervi pentru orădeni. Ce face Primăria? (FOTO)
Oradea noastră
"Mergeţi la celălalt aparat, ăsta nu merge", "să băgaţi banii la fix, că nu dă rest", "trebuie să plătiţi cash, nu merge cu cardul"... Sunt câteva dintre îndemnurile pe care orădenii le aud frecvent când îşi lasă maşinile în parcările supra şi subterane din Oradea.
Dreptul la reparații: Unele țări civilizate stimulează repararea, nu înlocuirea produselor defecte
Oradea noastră
Câte aparate ați aruncat în ultimii ani, pentru că s-au defectat și nu le-ați mai putut folosi? Anual, pe întreaga planetă, se aruncă 53 de milioane tone de deșeuri electrice și electronice, greutate echivalentă cu 350 de nave de croazieră, iar cel mult 20% dintre acestea sunt reciclate. În 2019, câteva grupuri de activiști de mediu au lansat una dintre cele mai importante campanii europene: „The Right to Repair”, adică „Dreptul de a repara”. Astăzi, o sută de organizații din 20 de țări europene militează pentru cauza reparațiilor electronicelor, tot mai greu de refolosit după ce s-au defectat.
28 Februarie 2023, 20:31
Ultimul copac rămas în picioare. Imagini de la șantierul viitoarelor pasaje subterane (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Pe șantierul viitoarelor pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu, printre cei aproape 2.000 de piloni forați, un singur copac plăpând a mai rămas mărturie a zonei verzi care era înainte în „turbogirație”.
  6 7 8  10  12 13 14  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON