URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Jos pălăria

Învăţaţi să ajute: O mie de cursanţi la lecţia de prim-ajutor ţinută de specialiştii de la Ambulanţă (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Aproximativ o mie de persoane au participat, sâmbătă, la o lecţie de prim-ajutor ţinută de 62 de echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor. Atât specialiştii, cât şi cursanţii au mers voluntar la acest curs, pentru a învăţa noţiuni de bază în resuscitare.
19 Noiembrie 2016, 16:44
Spitalul Judeţean a primit 50 de saltele antiescară de la Rotary Oradea 1113 (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea a primit o donaţie importantă de la Clubul Rotary Oradea 1113. Împreună cu firma Euriteh, rotarienii au cumpărat 50 de saltele antiescară, care vor sta sub bolnavii imobilizaţi la pat. Într-un an, saltelele vor ajuta circa 3.500 de pacienţi în prevenirea acestor infecţii.
Larisa Florian a cucerit titlul de vicecampioană europeană la judo tineret!
Știri Sportive
Judoka orădeană Larisa Florian a cucerit medalia de argint şi a devenit vicecampioană continentală, după ce s-a clasat pe locul II la întrecerile Campionatului European de judo tineret din Israel, de la Tel Aviv. Orădeanca a ajuns până în finala categoriei 52 kg, unde a pierdut însă în faţa unei reprezentante a Kosovo. La această competiţie, Lorena Podelenczki s-a situat a VII-a, la categoria 70 kg.
14 Noiembrie 2016, 09:20
Copiii din Coleşti, încălţaţi de iarnă de clubul Rotary Oradea 1113
Jos pălăria
30 de copii sărmani din satul bihorean Coleşti, aparţinător oraşului Vaşcău, au primit încălţăminte de iarnă de la reprezentanţii clubului Rotary Oradea 1113. ONG-ul continuă astfel acţiunile de susţinere a comunităţii din Coleşti, după ce a început deja demersurile pentru a renova şcoala din sat.
Lecţii de 11 minute: 11 oameni cu poveşti deosebite vor dezvălui momentele care le-au schimbat vieţile în a V-a ediţie a conferinţei '11even Experiences'
Știri Sportive
Anul acesta, orădenii îi pot cunoaşte, între alţii, pe câţiva foşti şi actuali concitadini, unii feriţi până acum de atenţia publicului, dar toţi capabili să ofere lecţii de curaj, ambiţie şi succes la cel mai înalt nivel.
Micuţii de la Grădiniţa cu Program Prelungit 46 au marcat Sărbătoarea Recoltei într-un mod inedit (FOTO)
Educatie
Micuţii din grupele cu predare în limba germană de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 46 din Oradea au sărbătorit, zilele trecute, cu mare fast Ernte Dankfest, Sărbătoarea Recoltei, printr-un spectacol inedit, care a cuprins momente, cântece şi dansuri în limba germană, dar şi o expoziţie culinară.
26 Octombrie 2016, 14:32
'Repetiţie la moarte', din spatele gratiilor. Orădenii au aflat de la dr. Galina Răduleanu despre viaţa în închisorile comuniste (FOTO)
Știri Bihor
Elevi, studenţi şi mulţi curioşi au luat parte, luni seară, la Cetatea Oradea, la o adevărată lecţie de istorie, povestită de un martor al trecutului. Dr. Galina Răduleanu şi-a prezentat la Oradea cartea "Repetiţie la moarte", în care rememorează viaţa în închisorile comuniste. În detenţie, a dezvăluit ea, "am înţeles că a fi viu e cu totul altceva decât a fi în viaţă". "Noi eram vii pentru că ne-am descoperit viaţa interioară", a mărturisit autoarea la Oradea.
25 Octombrie 2016, 09:35
15 elevi şi 2 profesori de la Institutul Le Rosey din Elveţia construiesc case, ajută orfanii şi câinii fără adăpost din zona Beiuşului
Știri Bihor
17 voluntari, dintre care 15 elevi şi 2 profesori de la una dintre cele mai prestigioase şcoli europene, Institut Le Rosey, din Elveţia, au sosit duminică în Bihor, pentru a lucra la construirea unei case pentru o familie de tineri şi pentru a ajuta un orfelinat şi un adăpost de câini fără stăpân din Beiuş.
23 Octombrie 2016, 19:26
'Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii' face publice, în premieră, la Muzeul Cetăţii, documente din dosarul de urmărire a suveranului
Timp liber
Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va găzdui, începând de marţi, o nouă expoziţie interesantă, "Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii", care aduce în spaţiul public imagini cu documentele din dosarul de urmărire al Regelui Mihai I, pe parcursul celor 4 decenii de exil.
23 Octombrie 2016, 15:54
Lecţia de realitate: Liceenii de la Onisifor Ghibu învaţă de la profesorul de engleză Nicolae Ardelean cum să fie atenţi la tot ce mişcă în jurul lor
Jos pălăria
Liceul Teoretic Onisifor Ghibu este singura şcoală orădeană cu un ziar electronic scris integral de elevi şi actualizat zilnic. Iniţiativa a avut-o profesorul de engleză şi jurnalism Nicolae Ardelean, care predă nu doar lecţiile din curriculă, ci îi îndeamnă pe adolescenţi să îşi cultive propriile preocupări.
23 Octombrie 2016, 13:01
Casă ca pe roate! Un orădean a ridicat pe dealul oraşului o casă cu pereţii făcuţi din 600 de cauciucuri vechi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Când a decis să-şi construiască o casă a lui, orădeanul Simon Szabó  a ştiut că nu vrea un proiect arhitectural clasic. "Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie", explică bărbatul. Aşa a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american ce presupune ca pereţii locuinţei să fie ridicaţi din cauciucuri uzate. Un alt specific al acestei arhitecturi ecologiste e că intrarea în casă se face printr-o mini-seră, cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui. Altfel spus, o casă în armonie cu natura...
'Regii' şi 'reginele' dovleceilor, merelor şi strugurilor au sărbătorit Festivalul Toamnei, la Şcoala Nicolae Bălcescu (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Personaje precum Prinţesa Dovleceilor, Regele Morcovilor şi Spiriduşul Toamnei au sărbătorit, joi, în sala de sport a Şcolii Nicolae Bălcescu venirea anotimpului recoltei, printr-o serbare deosebită şi prin expunerea mai multor desene, picturi şi sculpturi în fructe şi legume, realizate de elevi din toată ţara.
20 Octombrie 2016, 17:10
În memoria Annei Marossy, un nufăr va dăinui pe vecie în rezervaţia Peţea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La un an de la trecerea în nefiinţă, biologul Anna Marossy a fost comemorată în unul din locurile pe care le-a îndrăgit cel mai mult: rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. Reprezentanţii asociaţiei Aqua Crisius, custozii ariei protejate, au dezvelit lângă lacul cu nuferi o placă şi un monument care să amintească de reputata ecologistă. Deocamdată, acesta este singurul „nufăr” din rezervaţia care nu mai are niciun gram de apă termală şi nicio specie endemică.
Preasfinţitul Virgil Bercea le-a servit mâncare nevoiaşilor la cantina socială Maria Rosa (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
La fel ca în fiecare zi în ultimii cinci ani, zeci de orădeni nevoiaşi au luat, luni, masa de prânz la Centrul Social Maria Rosa, al asociaţiei greco-catolice Caritas Eparhial. De data aceasta, însă, mâncarea a fost servită chiar de episcopul Virgil Bercea, alături de vicarul eparhial Olimpiu Todorean şi de protopopul Gavril Buboi. De ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei, aceştia au dorit să le amintească nevoiaşilor că nu sunt singuri pe lume.
Concert caritabil: Clubul Lions strânge bani pentru Casa Minunată
Jos pălăria
Orădenii sunt invitaţi, pe 21 octombrie, la un concert de muzică clasică susţinut de grupul vocal "Anatholis", format din solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, în Sinagoga Zion. Spectacolul este organizat în scop caritabil, fondurile strânse din bilete urmând să fie donate şcolii "Casa Minunată" din Oradea.
16 Octombrie 2016, 16:05
Şomera... patroană: Ajunsă fără loc de muncă la 46 de ani, o orădeancă s-a reconvertit ca proprietară a unei mici fabrici de pantofi
Bihoreanul tipărit
Rămasă fără serviciu după 30 de ani lucraţi în industria încălţămintei, Melinda Perecz a înfiinţat, cu ajutorul AJOFM, o firmă care lucrează acum pentru alţi producători.
15 Octombrie 2016, 11:38
O viaţă fără muzică: O elevă surdă urmează un liceu de top, ajutată de cea mai bună prietenă
Bihoreanul tipărit
Ajutată de cea mai bună prietenă, o adolescentă hipoacuzică urmează cu succes cursurile unui liceu de top şi e hotărâtă, în ciuda surzeniei, să ajungă medic veterinar. Cu tot handicapul, Paulina Temelie e o norocoasă în comparaţie cu majoritatea surzilor din Oradea, care se lovesc de indiferenţa semenilor şi a autorităţilor, fiind astfel constrânşi să trăiască doar în comunitatea lor restrânsă.
Elevi şi profesori de la Ghibu au ţinut parastasul rezervaţiei Peţea (FOTO/VIDEO)
Educatie
Parcul Salca a fost, joi seară, scena unui moment emoţionant. Profesoara de chimie Mirela Ardelean, de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, şi-a cerut iertare în faţa a aproximativ o sută de elevi ai şcolii pentru că, laolaltă cu ceilalţi bihoreni adulţi, n-a făcut destule pentru salvarea rezervaţiei naturale Pârâul Peţea, care găzduia nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal, şi care este acum aproape în totalitate distrusă. În memoria acestei arii protejate, elevii şi profesorii de la Ghibu au făcut şi o plimbare pe biciclete, role sau skateboard-uri pe malul Peţei.
Cinste lor! Primăria a premiat 43 de olimpici orădeni cu ocazia Zilei Oraşului (FOTO)
Știri Bihor
Primăria Oradea a premiat miercuri, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local organizate de Ziua Oraşului, 43 de elevi orădeni care au reuşit să obţină rezultate deosebite la olimpiadele şcolare. Premiile în valoare de 600 lei şi diplomele de onoare au fost înmânate de viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan în faţa unei asistenţe formate din consilieri locali, militari, parlamentari şi aleşi locali.
12 Octombrie 2016, 15:18
Unanimi pentru Apuseni: Împărtăşind pasiunea pentru pedalat şi munte, o gaşcă de prieteni orădeni au înfiinţat o asociaţie menită să-i înveţe pe tineri să se bucure de natură
Oradea noastră
Din dorinţa de a-şi petrece sfârşitul de săptămână activ, câţiva prieteni orădeni au început să străbată Bihorul pe biciclete. Când plimbările lungi au început să-i cam plictisească, au făcut un pas mai departe: şi-au stabilit trasee turistice, astfel încât în periplul lor să cunoască mai bine frumuseţea satelor bihorene ori unicitatea peşterilor şi cascadelor ascunse în munţi.
09 Octombrie 2016, 16:01
Un poliţist local a returnat un portofel pierdut şi plin cu bani
Știri Bihor
Poliţistul local orădean Samuel Hendre a găsit miercuri, un portofel pierdut pe pietonala Republicii, în care se aflau acte, carduri, dar şi 300 de lire sterline şi 580 de lei. Poliţistul a rămas în zonă, aşteptând să vadă dacă nu cumva proprietarul, un ploieştean, se întoarce, ceea ce s-a şi întâmplat.
07 Octombrie 2016, 12:46
Making-of: Orădenii pot vedea transformarea Cetăţii în fotografii surprinse de Ovi D. Pop (FOTO)
Știri Bihor
O nouă expoziţie a fost deschisă, joi seară, în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea. De data aceasta, orădenii sunt invitaţi să vadă transformarea fortăreţei în ultimii 13 ani, începând cu imagini dezolante ale unor corpuri aflate în paragină şi până la poze superbe din aer, surprinse după reabilitarea Cetăţii, toate semnate de fotograful Ovi D. Pop.
Elevii bihoreni cu media 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, premiaţi cu bani (FOTO)
Știri Bihor
Cei 16 elevi bihoreni care în această vară au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, respectiv singura absolventă de liceu din judeţ care a promovat Bacalaureatul cu 10, au fost premiaţi, miercuri, de inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas. Absolventa de liceu a primit un premiu de 3.000 de lei, iar zeciştii de la Evaluarea Naţională câte 1.000 de lei fiecare.
05 Octombrie 2016, 15:28
A 'cântat' pădurea din Băile 1 Mai: Sute de oameni s-au strâns la un festival menit să promoveze natura (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Câteva sute de oameni, români şi maghiari deopotrivă, au ieşit, duminică, din case, la aer curat şi mişcare, în pădurea din Băile 1 Mai, la festivalul "Cântă pădurea", organizat de o asociaţie cu acelaşi nume, cu scopul de a promova natura. Inedit a fost un concert organizat în inima pădurii, unde trupe din Ungaria au oferit un spectacol desăvârşit.
02 Octombrie 2016, 22:38
Casa din natură: Actorii orădeni Ciprian şi Melu Ciuciu-Pitz îşi ridică la Paleu o casă ecologică independentă energetic (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ce au învăţat singuri cum să construiască folosind doar materiale naturale, cei doi artişti şi-au ridicat casa din lemn, pământ, paie şi apă, iar acum se pregătesc să facă încă una, şi mai mare, după aceleaşi reguli.
Micul Phelps: La numai 10 ani, un înotător orădean a strâns 150 de medalii de aur (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un orădean de 10 ani a câştigat 150 de medalii de aur la competiţii de înot din România şi Ungaria. Elev în clasa a V-a, Ştefan Duca are o viaţă disciplinată, ca de sportiv profesionist, şi vrea ca peste 4 ani să concureze la Jocurile Olimpice, competiţie pe care idolul său, Michael Phelps, o domină de un deceniu.
30 Septembrie 2016, 07:26
Child Life: Fundaţia Hospice Emanuel sprijină copiii bolnavi şi pe fraţii acestora
Jos pălăria
Micuţii bolnavi, dar şi fraţii lor, respectiv copiii pacienţilor oncologici au beneficiat de sprijin şi consiliere psihosocială din partea specialiştilor Fundaţiei Hospice Emanuel în cadrul unui program finanţat de Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România.
29 Septembrie 2016, 10:05
Colegiul Economic Partenie Cosma, singurul liceu din România care a primit premiul european de Şcoală Antreprenorială
Educatie
17 şcoli din 17 ţări europene au câştigat premiul Şcoala Antreprenorială 2016, o recunoaştere naţională şi europeană a celor mai bune şcoli ce promovează educaţia antreprenorială. Printre instituţiile de învăţământ premiate se numără şi Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea.
28 Septembrie 2016, 18:01
Bilanţ 'Let’s do it, Bihor': Peste 4.000 de voluntari au strâns circa 2.500 de saci plini cu gunoaie (FOTO)
Știri Bihor
Ziua Curăţeniei Naţionale a scăpat Bihorul de cantităţi importante de gunoaie. Potrivit organizatorilor "Let’s do it, Bihor", la acţiune au spus prezent peste 4.000 de voluntari care, în total, au strâns cam 2.500 de saci plini. Echipa cu cea mai mare cantitate de gunoaie adunate a fost cea a companiei Faist Mekatronic, care a strâns din Padiş 2.000 de kilograme de deşeuri!
Let’s do it! Zeci de voluntari au adunat sute de saci de gunoaie din Padiş (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Zonă cu potenţial turistic uriaş, Padişul este doldora de gunoaie. Cum nicio firmă de salubritate nu urcă în inima Munţilor Apuseni pentru a strânge deşeurile, turiştii şi angajaţii pensiunilor le aruncă pe unde pot. Sâmbătă, câteva zeci de voluntari bihoreni au urcat în munţi special pentru a aduna gunoaiele lăsate de alţii, în cadrul proiectului "Let’s do it, Romania", şi au avut de lucru. Împreună cu ei au muncit şi viceprimarii din trei comune bihorene, recent amendate pentru că au îngropat gunoaiele în Padiş.
  29 30 31  33  35 36 37  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON