30 de cedri și brazi argintii au fost plantați, miercuri, în campusul Universității din Oradea, care s-a înscris astfel în rândul universităților din alianța europeană EU Green care au derulat activități similare sub sloganul „Plantăm viitorul”. Puieții au fost sădiți de elevi ai unui colegiu din Oradea, respectiv de studenți și profesori ai Universității.
`
< Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pagina următoare >
Părerea noastră
Folclor de Bihor
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)
De stiut
Colțul juridic
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
Educatie
Zece unități de învățământ din Bihor au fost premiate, joi, de Inspectoratul Școlar, pentru că au obținut în ultimii doi ani titlul de școală europeană, acordat doar celor care excelează în derularea de proiecte sau programe europene. Printre cele zece laureate s-a remarcat Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, care a obținut acest titlu pentru a șaptea oară.
Elevii din Bihor au ocazia să câștige premii în bani admirând natura. Autoritățile au lansat un concurs dedicat elevilor din tot județul, înscriși în eco-cluburile din școlile bihorene, care sunt îndemnați să deseneze sau să fotografieze mediul înconjurător, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate cu bani. Tot pentru a stimula grija copiilor față de natură, sunt pregătite două campanii de împădurire la care ei sunt invitați să participe alături de părinți.
17 Octombrie 2024, 14:20
Darius și Estera Cornean, doi părinți din Oradea trimiși în judecată pentru că ar împiedica accesul copiilor lor la educație prin faptul că i-au retras de la școala „tradițională” și i-au înscris la o unitate de învățământ din America, unde învață de la distanță, au lansat o petiție în favoarea homeschoolingului. Într-o săptămână, petiția a fost semnată de peste 6.200 de oameni.
Tinerii români sunt printre cei mai buni din Europa la securitate cibernetică. Lotul național s-a clasat pe locul 8 din 37 de echipe participante la Campionatul European de Securitate Cibernetică, desfășurat recent în Italia. Coordonatorul elevilor români este un profesor din Oradea, specialist în domeniu.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Bihor au făcut mai multe controale în grădinițele din județ și au constatat că acestea au numeroase probleme. Din 18 unități de învățământ, publice și private, care au fost verificate, în 16 comisarii au depistat nereguli precum corpuri de mobilier periculoase pentru copii, jucării murdare, saltele care nu erau îmbrăcate în lenjerii ori veselă ruginită. Trei dintre grădinițe au fost și amendate de CJPC Bihor.
14 Octombrie 2024, 13:47
Oradea își respectă tradiția de a-și începe festivitățile dedicate zilei orașului cu premierea elevilor medaliați în precedentul an școlar la olimpiadele internaționale sau naționale ori care au terminat cu media 10 examenele de Evaluare națională și Bacalaureat. Sâmbătă, în deschiderea manifestărilor dedicate Oradiei, aproape 300 de elevi orădeni și profesorii lor au fost premiați.
Firmele care vor să își dezvolte activitatea prin realizarea de noi produse inginerești au acum la dispoziție o infrastructură modernă de cercetare. Ele pot închiria laboratoarele cu aparatură de ultimă generație din Parcul Științific și Tehnologic Bihor, creat de Consiliul Județean Bihor și Universitatea din Oradea tocmai pentru a stimula inovarea în mediul economic. Două companii s-au mutat deja aici, una propunându-și să dezvolte motoare inteligente, iar cealaltă implanturi sau proteze medicale confecționate 3D.
Pentru al doilea an consecutiv, Colegiul Național Onisifor Ghibu va ține lecții suplimentare de pregătire pentru elevii dornici să învețe mai bine matematica sau informatica. Clasele de excelență sunt gratuite pentru orice elev din Bihor, indiferent de școala la care învață.
11 Octombrie 2024, 18:30
Cea mai mare școală din Oradea, cu peste 2.200 de elevi înscriși, Colegiul Național Onisifor Ghibu, a început să folosească sistemul de acces controlat prin carduri personalizate și turnicheți metalici. De trei zile, elevii școlii folosesc exclusiv acest sistem, la ieșirea de la ore.
Universitatea din Oradea este în al patrulea eșalon al universităților românești cuprinse în clasamentul global al instituțiilor academice făcut de revista britanică „Times Higher Education”, o poziționare mai slabă decât cea din anul anterior. Conform evaluării, cea mai bună universitate din România este ASE București. În fața Oradiei s-au clasat, printre altele, universitățile din Suceava și Brașov.
Zilele Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea au ajuns la cea de-a treizecea ediție. Cu acest prilej, „Toamna medicală orădeană” propune specialiștilor din sănătate aproape o sută de comunicări științifice și prezentări.
09 Octombrie 2024, 20:00
Un grup de studenți și cadre didactice de la o universitate din Sierra Leone au venit la Oradea pentru două luni de zile, timp în care vor învăța noțiuni ce țin de geografie, biologie, ecologie și turism. Scopul acestui schimb de experiență este ca universitarii africani să acumuleze experiența necesară pentru a înființa o facultate de geografie în instituția lor.
Peste 50 de specialiști din domeniul comunicării de masă, universitari, istorici ai presei și gazetari din întreaga țară vor participa și vor susține lucrări la Conferința internațională cu tema „Jurnaliștii și actorii politici: tentații, angajamente și cenzuri deontologice”, care se va desfășura în Oradea în zilele de 11 și 12 octombrie.
08 Octombrie 2024, 14:22
Din acest an universitar, studenții care învață în facultățile din Oradea vor trebui să respecte o procedură nouă pentru decontarea abonamentelor de transport local. Mai precis, studenții vor plăti către OTL prețul integral al abonamentelor, iar apoi își vor deconta 90% din sumă la Universitatea din Oradea.
07 Octombrie 2024, 18:36
Două unități de învățământ din Bihor au fost decorate de președintele Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru contribuția lor în educație. Este vorba de două școli din mediul rural: Gimnazială nr. 1 Vârciorog și „Iosif Vulcan” Holod.
Casa Memorială „Iosif Vulcan” din Holod s-a deschis oficial vineri, 4 octombrie, în prezența preasfințitului Virgil Bercea, a unor oficialități, oameni de cultură, descendenți ai familiei Vulcan, preoți ș.a. Muzeul este locul unde cărturarul, fiu de preot și nepot de episcop greco-catolic, s-a născut la data de 31 martie 1841 și unde a trăit timp de 3 ani, înainte de a se muta cu familia. Aceasta este a treia instituție cu caracter muzeal din țară dedicată lui „Iosif Vulcan”.
Un ordin recent al ministrului Educației prevede că sesizările anonime făcute comisiilor de etică nu vor fi luate în seamă, iar ANOSR atrage atenția că problema trebuie rezolvată de la rădăcină, și anume prin modificarea unei legi care prevede că reclamațiile trebuie asumate. Procesul de modificare a început în Parlament, dar deputații nu se grăbesc să voteze legea.
Biblioteca Universității din Oradea a anunțat că a primit, ca donație, colecția celei mai longevive publicații a românilor din exil, „Cuvântul românesc”, care a apărut lunar în Canada, între anii 1976 și 2005, dar și alte periodice din aceeași țară. Colecțiile pot fi studiate de cercetătorii interesați de acest subiect.
04 Octombrie 2024, 18:00
În urma evaluării instituționale pe care Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior (ARACIS) a făcut-o în primăvară la Universitatea din Oradea, instituția academică are în continuare calificativul „grad de încredere ridicat”, cel mai înalt din cele care se oferă universităților.
Înființată de câțiva ani, dar fără să se fi remarcat până acum pe piața locală, Asociația Alumni a Universității din Oradea primește un ajutor. Organizația care reunește absolvenții facultăților orădene a fost selectată într-un proiect național finanțat cu fonduri europene nerambursabile și menit să dezvolte ONG-urile care activează în domeniul pieței muncii.
03 Octombrie 2024, 16:00
Tinerii români care au 18 ani se pot înscrie în programul DiscoverEU, prin care pot obține unul din cele 1.475 de permise gratuite de călătorie alocate la nivel național pentru călătorii cu trenul în Europa. Perioada de înscriere durează până pe 16 octombrie.
03 Octombrie 2024, 10:05
Piața meditațiilor declarate din Bihor s-a ridicat, în anul 2023, la peste 5,4 milioane lei, conform datelor furnizate de ANAF pentru Economica.net. Suma plasează județul pe locul 9 în țară.
02 Octombrie 2024, 20:00
De săptămâna viitoare, la Serviciul de Înmatriculări Bihor cetățenii sau firmele vor ajunge la ghișee doar în baza unei programări online, măsură anunțată miercuri de prefectul Marcel Dragoș și de șeful Serviciului, Cosmin Vasile Butnariu. În plus, firmele care deja au făcut programări fictive la Înmatriculări, aglomerând inutil ghișeele, au adresele de e-mail blocate, astfel încât să nu mai poată continua practica devenită interzisă expres, de acum înainte. Anunțul oficialilor a fost privit cu scepticism de reprezentanții unor birouri de copiat acte, care au venit în conferința de presă de la Prefectură pentru a cere ca serviciul să aibă și ghișee la care cetățenii și firmele să se poată prezenta fără programare.
Două școli mari din Oradea au instituit sisteme securizate de acces, care nu le permit elevilor să întârzie sau să chiulească. Din această toamnă, doar angajații pot deschide porțile Colegiului „Iosif Vulcan”, care astfel controlează accesul în incintă, iar la „Onisifor Ghibu” regulile vor fi în curând și mai stricte: turnichetele se vor deschide pentru elevi doar după ce scanează un card personalizat, care le „știe” și orarul.
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a anunțat marți, la ceremonia de deschidere a noului an academic, că instituția își deschide porțile cu un număr record de studenți pentru ultimii 15 ani: peste 4.500 de boboci în anul I și un total de peste 21.200 de studenți înscriși la toate programele de studiu. De asemenea, Universitatea se mai laudă că este prima în țară în privința diversității specializărilor de masterat, 44 la număr. Pe de altă parte, anul universitar 2024-2025 a început și cu șefi primeniți, din 1 octombrie preluându-și noile mandate rectorul, prorectorii, decanii și șefii de departamente realeși în vară.
Liceul Tehnologic Horea din Marghita a câștigat o finanțare de 300.000 de euro în programul „Primul student din familie”, derulat în premieră de Ministerul Educației, prin care școlile și universitățile primesc bani pentru a-i pregăti pe tinerii vulnerabili pentru facultate. În Bihor, au mai primit finanțări similare un liceu și o universitate privată.
Anul nou universitar, care va începe pe 1 octombrie, le aduce studenților Universității din Oradea un cadou din partea Primăriei orașului: un cămin cu 246 de locuri în camere de câte două persoane și cu baie proprie. O premieră pentru Universitate, după cum a remarcat rectorul Constantin Bungău, care a mulțumit orașului pentru investiția făcută în campus. Peste o lună, vor fi gata lucrările și la al doilea cămin studențesc ridicat de Primărie, cu condiții similare.
Nou concurs controversat în Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate! O matematiciană cu o listă lungă de articole, dar toate publicate în reviste controversate, a promovat în cel mai înalt grad didactic, spre nemulțumirea colegilor, care au încercat să boicoteze concursul și să demonstreze că profesoara nu își merită funcția.
Profesori, specialiști în comunicare, juriști și simpli cetățeni au încercat să dea răspunsul unei întrebări care a încins spiritele pe rețelele de socializare: de ce nu vorbesc ungurii românește? Dezbaterea, organizată la Oradea la inițiativa unei școli private ungurești, a încercat să găsească motivele pentru care elevii maghiari se poticnesc în limba română și, mai ales, soluțiile. Părerea unanimă a fost că este falsă convingerea că etnicii unguri nu vor să învețe româna, dar din public s-au exprimat și opinii controversate, cum ar fi că Statul Român conspiră împotriva maghiarilor, astfel încât aceștia să nu poată învăța limba.
-
Ce spune familia tinerei orădence Nicolle Fota despre relaţia cu Cătălin Botezatu 18:32, 28 Mar 2025
-
În weekend România trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte 16:57, 28 Mar 2025
-
Razie de amploare la graniță, în Bihor și Arad: sute de mașini și persoane au fost verificate (FOTO) 10:13, 29 Mar 2025
-
Prima ședință CSAT condusă de Ilie Bolojan: „Trebuie să ne asumăm un rol mai important în menținerea păcii în Europa”. România cumpără o navă nouă pentru Forțele Navale 20:05, 28 Mar 2025
- Mihaela Noroc lansează „Atlasul frumuseții. O nouă călătorie” la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
- Controversa suveraniștilor ieșeni: de ce resping legea privind apărarea spațiului aerian | Ziarul de Iași
- François Bayrou devine noul prim-ministru al Franței după căderea guvernului Michel Barnier
- Un milionar la CJ Iași: locuințe în Dubai, terenuri și colecții valoroase în declarația de avere | Ziarul de Iași
Ştiri de la CAO
-
Anunț Compania de Apă Oradea 11:00, 25 Mar 2025
-
Anunț Compania de Apă Oradea 16:55, 14 Mar 2025
-
Anunț Compania de Apă Oradea 09:20, 07 Mar 2025
-
Anunț Compania de Apă Oradea 15:55, 03 Mar 2025
Ultimele Comentarii
- 18 ani?! Sa vina luni cu mӑ-sa tunsa si cu unghiile... Postat 29 Mar 2025, 15:12 de pinonel
- Ӑia cu radarele unde erau?! Avem mii de militisti care sub o forma sau... Postat 29 Mar 2025, 15:07 de pinonel
- Respect! Cei de la ISU si cei care stau cu mana pe... Postat 29 Mar 2025, 11:16 de pinonel
- Toti ne vor banii, binele nu ni-l vrea nimeni! 400(!!!) de radare fixe vor fi montate pe... Postat 29 Mar 2025, 07:42 de pinonel
- ĂĂĂ La toți ńi greu şi toate-s scumpe. Postat 28 Mar 2025, 21:35 de Maikeltroll
Bihoreanul tipărit
-
Racul şi savantul: Povestea cercetătorului care a descoperit o specie unică în lume: racul bihorean (FOTO) 08:01, 28 Mar 2025
-
Bulevard sau promenadă? Un nou studiu de trafic arată că strada Universității din Oradea ar trebui să devină pietonală (DOCUMENT) 08:00, 27 Mar 2025
-
Blocaje pentru pasaje: Vin vremuri grele pentru orădeni, cu lucrări la 10 pasaje supraterane și subterane în oraș (FOTO) 07:58, 26 Mar 2025
-
Mircea Mălan, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Bihor: „Nu putem avea decât o singură direcție” 11:40, 25 Mar 2025
ACTUAL
-
Aproape jumătate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi în mediul online. Studiu îngrijorător prezentat de Salvați Copiii, alături de sfaturi pentru părinți 13:21, 29 Mar 2025
-
Prima ședință CSAT condusă de Ilie Bolojan: „Trebuie să ne asumăm un rol mai important în menținerea păcii în Europa”. România cumpără o navă nouă pentru Forțele Navale 20:05, 28 Mar 2025
-
Tâlhărie cu final tragic: Un bărbat a murit după ce a fost torturat în propria casă de hoți pentru că a refuzat să dea PIN-ul cardului 14:13, 28 Mar 2025
-
Cseke Attila: Din 7 aprilie, cetățenii nu mai plătesc taxele pentru extrasele CF de informare pentru propriile imobile, dacă le cer la ghișeele OCPI 13:44, 28 Mar 2025
Stiri SPORTIVE
-
Debut cu victorie pentru Lincar! FC Bihor câștigă cu 2-1 la Buzău, din nou cu gol de Hora 15:46, 29 Mar 2025
-
CSM Oradea, în formă maximă la București! Victorie spectaculoasă şi cu Dinamo, scor 15-12 08:13, 29 Mar 2025
-
Etalon al clubului ACS Royal Kwon Oradea, Bogdan Gug merge după medalie la Campionatul European de Taekwondo de la Sarajevo 19:24, 28 Mar 2025
-
Polo: Cu probleme de lot, CSM Oradea a reuşit să învingă Steaua cu scorul de 12-10 în turneul de la Bucureşti 10:24, 28 Mar 2025
BIHOREANUL TV
-
Un mire din Bihor a obținut daune de 20.000 de euro de la nuntașii care l-au scăpat din brațe (VIDEO)
-
Comisia Europeană va finanţa cu 115 milioane euro exploatarea de magneziu din Bihor, singura din Europa. Ce firmă derulează proiectul (VIDEO)
-
Filmare cu drona pe șantierul Autostrăzii Transilvania între Suplacu de Barcău și Chiribiș: lucrările executate de Erbașu au ajuns la 5% (VIDEO)
Oradea Noastră
-
Strada Moscovei? Mai bine a Filarmonicii... 09:45, 28 Mar 2025
-
Bulevard sau promenadă? Un nou studiu de trafic arată că strada Universității din Oradea ar trebui să devină pietonală (DOCUMENT) 08:00, 27 Mar 2025
-
Sortezi și economisești: RER îți dă pontul cum să plătești facturi mai mici pentru salubritate. Vezi noile tarife! 15:30, 26 Mar 2025
-
Campania de curățenie din Oradea, în plină desfășurare. Vezi programul de colectare! (FOTO) 12:21, 24 Mar 2025
Bihor
-
Ce locuri de muncă sunt disponibile în Bihor. Se caută inclusiv un designer vestimentar (DOCUMENT) 14:26, 29 Mar 2025
-
40 de minute, trei accidente, cinci răniți: trafic cu probleme în Bihor (FOTO) 13:58, 29 Mar 2025
-
Orădenii pot beneficia de reducerea cu 75% a penalităţilor de întârziere la plata impozitelor. Vezi cine se încadrează! 11:38, 29 Mar 2025
-
Erou în timpul liber: un pompier din Bihor a salvat femeia rănită în accidentul de lângă Sudrigiu 10:54, 29 Mar 2025
Stiri Oradea
-
Orădenii pot beneficia de reducerea cu 75% a penalităţilor de întârziere la plata impozitelor. Vezi cine se încadrează! 11:38, 29 Mar 2025
-
Se lasă cu distracţie! Luna aprilie se anunţă bogată în evenimente în Oradea 09:05, 29 Mar 2025
-
Festum Varadinum, în Cetatea Oradea: ValMar, Halott Pénz și Fenyő Miklós, printre cei care vor urca pe scenă 17:39, 28 Mar 2025
-
Continuă restricţiile pe strada Dragoş Vodă din Oradea. Cum se va circula 15:58, 28 Mar 2025
Timp Liber
-
Se lasă cu distracţie! Luna aprilie se anunţă bogată în evenimente în Oradea 09:05, 29 Mar 2025
-
Festum Varadinum, în Cetatea Oradea: ValMar, Halott Pénz și Fenyő Miklós, printre cei care vor urca pe scenă 17:39, 28 Mar 2025
-
Primăvara începe cu muzică: Singurul pianist din lume cu 4 recorduri mondiale are un recital la Oradea 11:42, 27 Mar 2025
-
Oradea alocă aproape 10 milioane de lei pentru evenimentele publice ale anului 2025. Care sunt acestea 09:51, 27 Mar 2025
Oradea Heritage
-
Oradea Heritage caută parteneri pentru catering în cadrul evenimentelor de la Casa Darvas-La Roche și Sinagoga Sion 11:30, 25 Mar 2025
-
„Viața cotidiană”: Expoziție de tablouri interbelice la Casa Darvas-La Roche din Oradea 16:55, 08 Mar 2025
-
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, marcată cu o expoziție la Sinagoga Aachavas Rheim din Oradea 11:15, 27 Ian 2025
-
Oradea Heritage: Eminescu, omagiat la Oradea de Ziua Culturii Naționale 15:35, 15 Ian 2025
Revista Familia
-
Numărul 2/2025 al Revistei „Familia” a ajuns în principalele librării din țară 12:44, 25 Mar 2025
-
Mihaela Buruiană: „Cred că, fără lecturi multe și solide, e mult mai greu – dacă nu chiar imposibil – să te dezvolți ca scriitor” 14:31, 17 Mar 2025
-
Dialogurile Familia: Mircea Pricăjan în dialog cu Mihaela Buruiană 14:00, 15 Mar 2025
-
Mini-antologie de poezie contemporană în noul număr „Familia” 18:44, 07 Feb 2025
Informații de la Termoficare
-
Termoficare Oradea: Întreruperea furnizării energiei termice pentru utilizatorii deserviți de rețeaua termică de transport din zona străzii Ep. Roman Ciorogariu 10:50, 10 Mar 2025
-
Termoficare Oradea: Anunț angajare lăcătuș mecanic 15:18, 19 Feb 2025
-
Termoficare Oradea: Anunț angajare lăcătuș mecanic 07:31, 18 Feb 2025
-
Termoficare Oradea: Anunț angajare instalator încălzire centrală PT 19:48, 17 Feb 2025
CURS VALUTAR
- 1 USD = 4.6173 RON
- 1 EUR = 4.9772 RON
- 1 HUF = 0.0124 RON