URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Adrian Criș

redactor șef adjunct

Adrian Abrudan (pseudonim Criș) s-a născut la Oradea în 21 noiembrie 1969. A absolvit Liceul de Filologie-Istorie din Oradea, promoţia 1988 (actualul Colegiu Naţional Mihai Eminescu) şi apoi Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1995).

În 1986 a debutat cu poezie în revista de cultură Familia, al cărei redactor şef, Alexandru Andriţoiu, îi schimbă prozaicul nume civil din buletin - Abrudan - cu cel „de scenă” - Criş.

În ultimii doi ani de facultate a lucrat ca reporter la cotidianul Tribuna Ardealului din Cluj, iar după absolvire şi revenirea în Oradea la Jurnal bihorean, Crişana, TVS, Antena 1 Oradea şi Radio Transilvania. În 2004 s-a alăturat redacţiei Bihoreanului, furnizând totodată corepondenţe Agenţiei Mediafax.

Este redactorul șef adjunct al publicației și un practicant al jurnalismului de investigație, remarcându-se prin serii de anchete de impact despre corupția din mediul universitar şi din administrația locală, dar îşi asumă şi articole de opinie, în care adesea comentează şi completează aspecte reliefate în textele de actualitate şi în cele de dezvăluiri.

În „Istoria presei orădene”, universitarul Florin Ardelean consemna că încă din perioada când lucra la Jurnal bihorean Adrian Criş s-a evidenţiat ca fiind „ziaristul cel rău”, căruia „curajul de a spune lucrurilor pe nume i-a atras simpatii şi antipatii, în proporţii egale”.

Este (re)căsătorit şi are doi copii.

Toate articolele scrise de Adrian Criș

Contact

adrian.cris@bihormedia.ro

Adrian Criș

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON