URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Bihoreanul tipărit

Primarul de Sânmartin, Cristian Laza: „Ne descurcăm mai bine decât dacă am fi cartier al Oradiei”
Bihoreanul tipărit
Cristian Laza (44 ani), primarul comunei Sânmartin, și-a câștigat primul mandat, în iunie 2016, la o diferență de numai 26 de voturi. Fost liberal trecut la PSD, acesta a intrat în cursă ca exponent al curentului împotriva unificării Sânmartinului cu Oradea și l-a învins la limită pe obositul primar Lucian Popuș, susținut de PNL. După prestația din primii 4 ani, în 2020 și-a câștigat al doilea mandat adunând peste 66% din voturi, iar acum candidează pentru a treia oară la conducerea comunei din vecinătatea Oradiei, la capătul unui mandat marcat de multe proiecte și lucrări, inclusiv în stațiunile Băile Felix și 1 Mai. 
05 Iunie 2024, 08:01
Maternitatea groazei: Mai multe paciente ale dr. Rodica Negrini acuză experiențe traumatizante
Bihoreanul tipărit
Toată lumea a auzit de nume sonore precum cel al doctoriței Negrini. Ce se află, însă, dincolo de celebritate? BIHOREANUL deschide o serie de investigații ce abordează un subiect prea puțin cunoscut și discutat în spațiul public: modul în care unii medici din Maternitatea din Oradea mutilează femei prin intervenții chirurgicale nejustificate, inventând diagnostice și punându-le în pericol viața și fertilitatea, dar și lipsa de empatie în care înțeleg să își facă meseria. 
Totul pentru victorie: Cum se prezintă candidații la Primăria Oradea și CJ Bihor, cu o săptămână înainte de alegeri (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Pretendenții la Primăria Oradea și CJ Bihor, pe ultima turnantă în competiția pentru voturi. Cele două poziții cheie ocupate de reprezentanții PNL sunt râvnite de candidații altor 6 partide, care le impută „dictatura” și îi provoacă în zadar la confruntări, unii aruncând promisiuni populiste, alții neavând niciun program de administrare pentru următorii 4 ani.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ziarul deschide o serie de investigații privind Maternitatea din Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 3 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Acuzații de malpraxis, abuzuri și incompatibilități la Maternitatea din Oradea; Cum se prezintă candidații la Primăria Oradea și Consiliul Județean? Cum erau alegerile locale în Oradea, în perioada interbelică: „Noi votăm, Guvernul decide!”; Primarul de Sânmartin, Cristian Laza: „Ne descurcăm mai bine decât dacă am fi cartier al Oradiei”.
03 Iunie 2024, 00:00
„Mă bucur sincer să îi întâlnesc pe orădeni”: Interviu cu soprana Angela Gheorghiu în preajma „primului meu concert adevărat din Transilvania”
Bihoreanul tipărit
Orașul se pregătește pentru o nouă ediție a festivalului Sounds of Oradea (14-16 iunie), una cu totul specială, căci pe scenă va urca celebra soprană Angela Gheorghiu. Într-un interviu acordat în exclusivitate BIHOREANULUI, artista apreciată la nivel internațional dezvăluie că gala cu arii și duete din opere celebre, ce va avea loc în seara de 14 iunie în Piața Unirii, va fi „primul meu concert adevărat din Oradea și din Transilvania”.
31 Mai 2024, 07:58
„Nu ne uitați!”: O echipă de medici orădeni au făcut voluntariat pentru a trata bolnavi în Ucraina (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O mână de medici din Oradea ajută oameni suferinzi dintr-o regiune a Ucrainei unde trăiesc zeci de mii de români, rămasă fără doctori din cauza războiului. Voluntarii orădeni s-au întors din Maramureșul istoric impresionați de dramele, dar și de ospitalitatea cu care au fost primiți, iar cu unii pacienți au legat prietenii despre care simt că vor dura tot restul vieții.
Şpăgi în echipă: Amănunte din rechizitoriul fostei adjuncte a ITM Bihor, Nadia Racz, acuzată de corupţie
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, amănunte din actul de acuzare întocmit de procurorii DNA Oradea pe numele fostei adjuncte a ITM Bihor Nadia Racz, pentru fapte de corupţie. Echipele de inspectoare ale ITM împărţeau frăţeşte şpăgile cu şefa lor, care nu participa la negocieri, dar avea „protejaţi” proprii, pe care îi anunța despre iminența controalelor şi îi instruia „să fie vigilenţi”.
29 Mai 2024, 17:01
La școală, cu forța! Ce au descoperit judecătorii în cazul celor doi părinți din Bihor care refuză să-și trimită copiii la școală
Știri Bihor
Doi bihoreni riscă să devină primii părinți din România care ajung la închisoare pentru că nu-și trimit copiii la școală. Sub pretextul că vor să-i protejeze de pericolul anturajului și al internetului, soții Liviu și Doinița Oltean îi învață acasă pe cei patru copii, după principiile unei „academii” creștine din America, motiv pentru care Curtea de Apel Oradea i-a condamnat la închisoare cu amânare, iar, dacă nu vor respecta ordinul judecătorilor de a-i integra într-o unitate de învățământ acreditată, dându-le astfel șansa la un viitor, cei doi ar putea ajunge după gratii.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Doi bihoreni riscă să ajungă la închisoare pentru că nu-și trimit copiii la școală
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Povestea șocantă a părinților care refuză să-și trimită copiii la școală; De ce a fost trimisă în judecată adjuncta ITM Bihor; O echipă de medici orădeni au făcut voluntariat pentru a trata bolnavi în Ucraina; Interviu exclusiv cu soprana Angela Gheorghiu în preajma „primului meu concert adevărat din Transilvania”...
27 Mai 2024, 00:00
Profu’ „dus” cu pluta: Cum reușește un profesor de sport din Oradea să-i facă pe elevi preocupați de mișcarea în aer liber (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De zece ani, elevii Liceului German din Oradea marchează finalul de an școlar printr-o acțiune inedită: o plimbare pe râul Crișul Repede, în bărci din PET-uri, confecționate chiar de ei. Ideea a avut-o profesorul de sport Ciprian Sirca, dornic să le deschidă adolescenților apetitul pentru mișcare în aer liber, dar și grija față de mediul înconjurător. „Dacă treci prin viață fără să lași ceva în urma ta, treci degeaba”, zice Ciprian.
26 Mai 2024, 09:01
Greu de decis: Povestea adolescentului care a lovit grav un polițist în Oradea, conducând beat o mașină furată (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În procesul unui tânăr care a condus băut o mașină furată și a intrat cu ea într-un polițist, Tribunalul Bihor a tergiversat pronunțarea până ce făptașul a scăpat prin prescriere. Hotărârea judecătorească dezvăluie un amănunt şocant, ascuns de anchetatori:  adolescentul a ales să lovească poliţistul ca să evite impactul cu maşinile civile folosite de oamenii legii pe post de baraj, ambele cu pasageri.
Vară bară la bară: Se anunță încă o vară cu trafic infernal în Oradea, din cauza șantierelor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Traficul din Oradea este dat peste cap, din nou, de reparațiile străzilor Meșteșugarilor și Aradului. Primăria va închide de luna viitoare Bulevardul Decebal, pentru a construi un pasaj subteran de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, cu sistarea circulației tramvaielor pe tronsonul dintre Parcul Olosig și Biserica Emanuel, mașinile urmând să fie deviate pe străzile adiacente până în septembrie.
Gata de zbor! Proaspăt modernizat, Aeroportul Oradea este de nerecunoscut: arată și funcționează ca unul cu adevărat european (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ce a prins ultima șansă să se modernizeze cu fonduri europene, Aeroportul Oradea s-a redeschis, pregătit să primească noi curse spre cât mai multe destinații. În urma unor investiții de 70 de milioane de euro, derulate în timp record, noua aerogară înglobează tehnologii digitalizate care ușurează accesul, controlul, predarea bagajelor și îmbarcarea pasagerilor, dar și o mulțime de facilități pentru siguranța și confortul acestora, de la săli de așteptare utilate, până la mici „birouri” antifonate, unde pot lucra ori vorbi la telefon nederanjați, și camere de joacă pentru copii.
George Tătar, președintele FC Bihor Oradea, înaintea barajului pentru promovare: „Microbiștii trebuie doar să fie alături de echipă”
Bihoreanul tipărit
După un parcurs fără greşeală până acum, fotbaliştii de la FC Bihor se apropie de finalul de sezon, un final ce se anunţă electrizant, întrucât acum se dau bătăliile decisive pentru promovarea în eşalonul superior. Miercuri, 22 mai, în deplasare, şi sâmbătă, 25 mai, pe teren propriu, jucătorii orădeni vor susţine dubla din semifinalele barajului cu ACSO Filiaşi. BIHOREANUL a stat de vorbă cu preşedintele FC Bihor, George Tătar, care se arată optimist în privinţa atingerii obiectivului propus.
20 Mai 2024, 10:20
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Modernizat cu fonduri europene, Aeroportul s-a redeschis cu surprize plăcute pentru pasageri
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Proaspăt modernizat, Aeroportul Oradea este de nerecunoscut; Se anunță încă o vară cu trafic infernal în Oradea; Cea mai nouă promenadă de pe Criș prinde contur, dar nu e la fel ca în randări; Povestea adolescentului care a nenorocit un polițist, conducând beat o mașină furată; Cum reușește un profesor de sport să-i facă pe elevi preocupați de mișcarea în aer liber...
20 Mai 2024, 00:00
Banii Oradiei: Oraș în dezvoltare, dar și în criză, Oradea interbelică a avut de gestionat bugete fluctuante
Bihoreanul tipărit
Oraș în creștere, Oradea interbelică a avut de gestionat venituri și cheltuieli fluctuante. Schimbările administrative din perioada interbelică au frânat oportunitățile de dezvoltare, autoritățile colectând cu dificultate fonduri și trebuind să se concentreze pe rezolvarea treburilor urgente.
Onorariu cu bucluc: Lichidator judiciar din Bihor trimis în judecată fiindcă a falsificat o sentință judecătorească!
Știri Bihor
Un lichidator judiciar din Bihor a fost trimis în judecată pentru tentativă la înşelăciune, fals informatic şi fals în declaraţii. Fost șef adjunct al defunctei Gărzi Financiare Bihor, acum practician în insolvenţa societăţilor comerciale, Gheorghe Gaja e acuzat că a măsluit o hotărâre judecătorească pentru a-și recupera onorariul pentru lichidarea unei firme falimentare.
16 Mai 2024, 08:03
Mina de... dolari: Detaliile afacerii prin care americanii vor să exploateze o mină din Bihor, „luând fața” chinezilor și rușilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Americanii au pus ochii pe bogăția subterană a Bihorului și promit o investiție colosală pentru ca o mină din Budureasa să concureze China și Rusia. Finanțată de un fond privat din SUA, firma Verde Magnesium vrea să deschidă în Budureasa unica exploatare de magneziu din UE. Investiția de 1,5 miliarde de dolari este menită să asigure industriei europene 90.000 tone de magneziu anual, adică aproape jumătate din necesar. După ce au văzut cum s-a ales praful de o altă afacere cu magneziul lor, demarată cu vervă de Sorin Ovidiu Vîntu, dar neconcretizată, localnicii din Budureasa privesc cu scepticism planurile americanilor.
„Motorul Oradiei”: De la corupție și fraude la investiții și dezvoltare, așa funcționa Primăria din Oradea în perioada interbelică (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea avea numeroase probleme în perioada interbelică, funcționa inconsecvent și era afectată de bătăliile politice. Reorganizată sub auspiciile legilor românești după 1918, administrația orădeană a avut de înfruntat crize economice, necesități edilitare și scandaluri politice și penale, la începutul anilor 30 explodând chiar și un scandal de fraudare a bugetului local.
Preotul-regizor Ciprian Mega despre scandalul participării la festivalul de la Moscova: „Vinovatul pentru război nu este la Kremlin
Bihoreanul tipărit
Preotul-regizor orădean Ciprian Mega a generat controverse aprinse în România după ce a participat la sfârșitul lunii aprilie, alături de echipa filmului „21 de rubini”, la festivalul de film al țărilor BRISC de la Moscova. Poziția orădeanului care a acceptat invitația la festival făcută de celebrul regizor rus Nikita Mihalkov și a devenit printre puținii români primiți la Kremlin de președintele Vladimir Putin după declanșarea invaziei în Ucraina a născut numeroase întrebări, atât în România cât și în Rusia. BIHOREANUL a încercat să găsească răspunsuri...
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Investitori americani propun un proiect ambițios și intrigant într-o comună din Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: BIHOREANUL prezintă detaliile planului de producere a magneziului folosind ca sursă mina de la Budureasa; Interviu cu preotul-regizor Ciprian Mega despre scandalul participării la festivalul de la Moscova; Lichidator judiciar trimis în judecată fiindcă a falsificat o sentință; Cum funcționau Finanțele Oradiei în perioada interbelică...
13 Mai 2024, 00:00
Puterea muzicii: O tânără orădeancă ajută prin muzicoterapie copiii și adulții cu dizabilități (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O tânără orădeancă, devenită muzicoterapeută în Marea Britanie, s-a întors acasă pentru a ajuta, prin muzică, copiii și adulții cu dizabilități. Eleonora Roșca militează pentru recunoașterea muzicoterapiei în România, care prin anumite tehnici poate ajuta persoane cu forme grave de depresie, cu tendințe suicidale, dar și victime ale unor accidente vasculare cerebrale.
12 Mai 2024, 10:15
Casa de la școală: Program inedit pentru copiii cu deficiențe, lansat de o școală specială din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O școală specială din Oradea a lansat un program inedit, prin care îi învață pe toți elevii să dobândească deprinderi casnice, indiferent de deficiențele pe care le au. De mai bine de o lună, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 elevii învață să sorteze haine, să le spele, să se îmbrace singuri, să facă curățenie, iar în curând și cum să se gospodărească într-o garsonieră amenajată chiar în unitatea de învățământ.
11 Mai 2024, 19:01
Pădure pentru orădeni: Oradea va avea o pădure urbană, unde doritorii vor putea merge inclusiv la rafting (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Proiect ambițios în Oradea: o pădure urbană cu turn de observație, locuri de joacă ce imită natura și ponton pentru amatorii de rafting pe un teren de 6 hectare de la marginea orașului care ar putea să devină, în următorii ani, un loc foarte căutat de orădeni și turiști deopotrivă. Primăria vrea să amenajeze aici prima pădure urbană a Oradiei, un loc unde adulții și copiii să se poată relaxa într-un cadru natural, delimitat de Crișul Repede.
Primărie pe datorie: Dacă ar trăi din banii lor, un sfert dintre localitățile bihorene ar intra în faliment
Bihoreanul tipărit
Dacă ar trăi doar din banii lor, un sfert dintre comunele și orașele bihorene ar intra în faliment. 10 UAT-uri din Bihor nu și-au acoperit anul trecut nici măcar cheltuielile de funcționare, trei au încasat sub jumătate din veniturile prognozate, iar alte patru au investit în dezvoltare mai puțin de 10% din totalul cheltuielilor pe care le-au făcut.
09 Mai 2024, 08:01
Secrete din culise: Amănunte neștiute din dosarul condamnării actorului Andrian Locovei pentru viol asupra unei colege
Bihoreanul tipărit
Judecătoria Oradea a lămurit de ce l-a condamnat la 6 ani de închisoare, pentru violarea unei colege, la capătul unui chef găzduit chiar de aceasta, pe actorul Andrian Locovei, fost director artistic al Teatrului Regina Maria. BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte din culisele scandalului care a zguduit trupa de teatru a oraşului şi i-a împărţit în două tabere pe colegii celor doi actori: în timp ce unii o compătimesc şi o susţin pe victimă, de care Locovei ar fi profitat pentru că era amorţită de băutură, ceilalţi s-au transformat în "avocaţii" acestuia, pe motiv că femeia nu i s-ar fi opus.
08 Mai 2024, 08:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: A fost sau nu a fost viol? Lumea Teatrului orădean, împărțită în tabere
Bihoreanul tipărit
Marți, 7 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Ce dezvăluie sentința care l=a condamnat pentru viol pe actorul Andrian Locovei; Un tânăr bihorean prognozează cu acuratețe vremea; Un sfert dintre localitățile bihorene nu produc banii necesari propriilor cheltuieli; Oradea va avea o pădure urbană, unde doritorii vor putea merge inclusiv la rafting; Cum funcționa Primăria din Oradea în perioada interbelică...
07 Mai 2024, 00:00
Prăpăd de la scântei: Detaliile incendiului care a mistuit depozitele companiilor Cargus şi Black Sea din Oradea. Cine e vinovatul? (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Parchetul Oradea a trimis în judecată dosarul incendiului în care s-au făcut scrum depozitele Cargus şi Black Sea Suppliers din Calea Borşului. Dezastrul a provocat pagube de peste 9 milioane lei şi a fost declanşat, după cum au stabilit procurorii, de un muncitor care a sudat cu flacără deschisă ţevile unor instalaţii de climatizare, atât el, cât şi angajatorul său fiind judecaţi pentru distrugere din culpă.
Fabrica de inovație: În Parcul Științific și Tehnologic din Oradea companiile vor „produce” doar cercetare (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Bihorul va avea primul Parc Științific și Tehnologic, unde companiile vor „produce” doar cercetare. Parcul Științific și Tehnologic, o investiție de peste 6 milioane euro realizată de Consiliul Județean Bihor și Universitatea din Oradea printr-un proiect european, va face cercetări în eco-nano-tehnologii, inteligență artificială sau schimbări climatice și va oferi spații firmelor dispuse să investească în dezvoltare.
Euro-fraudă la Universitate: Închisoare cu suspendare pentru un universitar orădean acuzat de fraudă cu fonduri europene
Bihoreanul tipărit
Un profesor al Universității din Oradea a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, după ce și-a băgat fictiv colegii într-un proiect de cercetare. Decanul Facultății de Inginerie Electrică, Ioan Hathazi, prins în trecut că se masturba pe videochat cu o tânără căreia îi promitea diplomă contra unor favoruri sexuale, a fost condamnat pentru fraudarea de fonduri europene, motiv pentru care și-a pierdut funcția, dar nu și postul de profesor.
01 Mai 2024, 08:31
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON