URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Bihoreanul tipărit

„Invadați” de pisici: Pentru că stăpânii refuză să le sterilizeze, străzile din Oradea se umplu de feline abandonate
Oradea noastră
Multe străzi din Oradea par că au devenit locul de joacă al pisicilor. Jucăușe și „lipicioase”, indiferente sau introvertite, pisicile au luat locul câinilor vagabonzi care trăiau pe vremuri pe străzile orașului, iar la schimb oferă „servicii” gratuite de eliminare a rozătoarelor. 
Gaz... degeaba: 4.000 de gospodării din Bihor sunt racordate la rețele noi de gaz, dar nu le pot folosi
Bihoreanul tipărit
Trei comune de lângă Oradea și-au făcut rețele de gaz nou-nouțe, la care au fost racordate aproape 4.000 de gospodării, dar acestea nu le pot folosi. Realizate cu fonduri UE de 16 milioane euro, rețelele de gaze din Nojorid, Oșorhei și Paleu nu pot fi puse în funcțiune fiindcă firmele care le-au executat au primit sub o zecime din costul lucrărilor, iar Guvernul amână să asigure restul plăților.
09 Octombrie 2024, 07:57
Teroarea cu parcarea: Primăria Oradea schimbă din nou „regulile jocului” în ce privește parcările de domiciliu
Bihoreanul tipărit
Criza parcărilor de domiciliu provoacă certuri aprinse în cartierele de blocuri din Oradea, deoarece pentru fiecare loc se bat patru pretendenți. După ce concurența la licitațiile pentru parcările de domiciliu a făcut ca taxa pentru un loc să crească și de 38 de ori, până la 6.030 lei pe an, Primăria vrea să facă ordine prin preluarea administrării lor de la asociațiile de proprietari și prin construirea de parcări supraetajate în cartiere.
08 Octombrie 2024, 08:01
Încălzirea, la rece... Termoficare Oradea se pregătește să dea drumul la căldură. Ne va frige tare la buzunar?
Bihoreanul tipărit
Termoficare Oradea se pregăteşte deja pentru sezonul rece. Operatorul de termoficare a umplut instalațiile de încălzire din blocuri și înlocuiește în zona viitorului pasaj Decebal Magistrala II, care alimentează mii de apartamente din centru, preconizând să pornească încălzirea din a doua jumătate a lunii, spre îngrijorarea orădenilor care se așteaptă la explozia facturilor.
07 Octombrie 2024, 09:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În Oradea, pentru fiecare loc de parcare se bat 4 pretendenți. Cu ce preț?
Bihoreanul tipărit
Luni, 7 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul Oradea Noastră. Dintre subiecte: Cum plănuiește Primăria Oradea să rezolve criza parcărilor din oraș; Trei comune sunt racordate la rețele noi de gaz, dar nu le pot folosi; După dispariția câinilor vagabonzi, străzile din Oradea sunt invadate de pisici abandonate; Povestea celor două evenimente esențiale de care este legată Ziua Oradiei; Ne va frige tare la buzunar încălzirea la iarnă?
07 Octombrie 2024, 00:00
Monument de poveste: Istoria tumultoasă a Bisericii cu Lună din Oradea, la 240 de ani de la punerea pietrei de temelie (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cea mai impunătoare biserică ortodoxă din Oradea împlinește în această toamnă 240 de ani de la punerea pietrei de temelie. Biserica cu Lună domină actuala Piață a Unirii încă din ultimii ani ai secolului XVIII, fiind a doua din cele trei construite în stil baroc în inima orașului.
Sat recondiționat: Un mic grup de străini îndrăgostiți de frumusețea locului readuc la viață satul Zece Hotare din Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un mic grup de străini readuc la viață un sat din Bihor, unde transformă case vechi în locuri unice. În Zece Hotare, o mică așezare rămasă chiar și fără magazin alimentar, trăiesc un francez, un olandez, un spaniol, un german și un maghiar, doi dintre ei exploatându-i potențialul prin recondiționarea caselor vechi și atragerea turiștilor, prin combinația dintre tradițional, natural, modernitate și simplitate.
04 Octombrie 2024, 08:01
Școala „safe”: Două colegii din Oradea au instituit sisteme securizate de acces. Siguranță sau închisoare pentru elevi? (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Două școli mari din Oradea au instituit sisteme securizate de acces, care nu le permit elevilor să întârzie sau să chiulească. Din această toamnă, doar angajații pot deschide porțile Colegiului „Iosif Vulcan”, care astfel controlează accesul în incintă, iar la „Onisifor Ghibu” regulile vor fi în curând și mai stricte: turnichetele se vor deschide pentru elevi doar după ce scanează un card personalizat, care le „știe” și orarul.
Stop joc la Înmatriculări! Prefectura Bihor s-a săturat de scandalurile de la ghișee, toate programările se vor face online (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Prefectura s-a săturat de scandalurile de la Înmatriculări: cererile pentru numere roșii sau definitive vor putea fi depuse numai cu programare făcută online. Pentru că samsarii și birourile de copiat acte își fac masiv rezervări „în orb” și sute de cetățeni fără programări iau cu asalt sediul instituției, aceasta nu va mai prelua dosarele intermediarilor care au obținut rezervări „în orb”, ceea ce în cel mult o lună ar trebui să reducă timpul de așteptare de la 10-12 zile, cât este în prezent, la 3-5 zile
„Bijuterii” pentru cei răi: Din 1 octombrie, sistemul de monitorizare cu brăţări electronice funcționează și în Bihor
Bihoreanul tipărit
Din 1 octombrie, sistemul de monitorizare cu brăţări electronice devine operaţional şi în Bihor. Agresorii împotriva cărora s-au emis ordine de protecţie, inculpaţii arestaţi la domiciliu şi cei plasaţi sub control judiciar vor purta dispozitive cu GPS, care îi vor alerta imediat pe poliţişti dacă îşi încalcă obligaţiile.
30 Septembrie 2024, 11:25
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Măsuri radicale pentru eliminarea cozilor și a samsarilor favorizați la Înmatriculări
Bihoreanul tipărit
Luni, 30 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Cum vrea Prefectura să pună capăt scandalurilor de la Înmatriculări; Două colegii din Oradea au instituit sisteme securizate de acces pentru elevi și profesori; Brăţările electronice pentru urmărirea celor certați cu legea au ajuns și în Bihor; Rămas paralizat în urma unui groaznic accident de muncă, un tânăr are nevoie de ajutor; Un mic grup de străini readuc la viață un sat din Bihor; Povestea Bisericii cu Lună, la 240 de ani de la punerea pietrei de temelie.
30 Septembrie 2024, 00:00
„Nuntaș” pe veci: Dinu Avram, un inginer cu dansul popular în sânge, este de 50 de ani membru al Nuntașilor Bihorului (FOTO)
Oradea noastră
Rare sunt nunțile în Oradea sau Bihor la care invitații să nu joace dansurile populare specifice Țării Crișurilor, o legătură invizibilă pe care bihorenii de azi o au cu strămoșii lor. Ea are toate șansele să dăinuie, dat fiind că singurul ansamblu folcloric din Bihor care știe toate dansurile unei nunți neaoșe are și grupe de juniori.
Ecuație complicată: Nou concurs la Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate
Bihoreanul tipărit
Nou concurs controversat în Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate! O matematiciană cu o listă lungă de articole, dar toate publicate în reviste controversate, a promovat în cel mai înalt grad didactic, spre nemulțumirea colegilor, care au încercat să boicoteze concursul și să demonstreze că profesoara nu își merită funcția.
26 Septembrie 2024, 10:21
Hai noroc! O nouă ediție a OktoBersFest îi invită pe orădeni la bere, mâncăruri bavareze și muzică live
Știri Bihor
O nouă ediție a OktoBersFest îi invită pe orădeni la bere, mâncăruri bavareze și multă muzică live. Sub sloganul „Mai spumos ca niciodată!”, festivalul se va întinde pe parcursul a 10 zile, acaparând atât berăria Vulturar din pasajul Vulturul Negru, cât și fabrica de bere Bers Nova de lângă Oradea.
25 Septembrie 2024, 19:23
Interviu cu noul prefect de Bihor, Marcel Dragoș: „Este aberant ca în 2024 să stai la coadă după niște documente”
Știri Bihor
Noul prefect, Marcel Dragoș, și-a început activitatea cu un incendiu de pădure și un control la serviciile din subordine. „Semnez într-o săptămână cât semnam în Primărie într-o zi”, mărturisește el într-un interviu acordat BIHOREANULUI, în care vorbește și despre problemele pe care le-a identificat el în sistem. „Este aberant ca în 2024 să stai la coadă după niște documente”, spune el, între altele, despre o situație descoperită la Înmatriculări.
25 Septembrie 2024, 07:58
Nebunie la Parchet: Prim-procurorul Ioan Bene, suspendat și trimis la control psihiatric după ce și-a șocat șefii și colegii cu mesaje și comportamente ciudate
Bihoreanul tipărit
Scandal fără precedent în magistratura din Bihor: un prim-procuror a fost suspendat de CSM și trimis la expertiză psihiatrică, acuzat de „conduită necorespunzătoare”. Șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, Ioan Bene, i-a șocat pe șefii și colegii săi după ce le-a trimis mesaje ciudate, dar mai ales când a început să acuze existența unei conspirații malefice la adresa sa, în care sunt implicați nu doar aceștia, dar și fosta sa iubită, polițistă, care l-ar fi spionat, foștii săi „clienți” din dosare, ba chiar și niște cheflii dintr-o crâșmă, care l-au agresat.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Scandal fără precedent în magistratură, cu un prim-procuror trimis la expertiză psihiatrică
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 septembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul Oradea Noastră. Dintre subiecte: Detaliile „nebuniei” de la Parchetul Salonta, unde șeful a fost suspendat și trimis la control psihiatric; Noul prefect și-a început activitatea cu un incendiu de pădure și un control la serviciile din subordine: „Semnez într-o săptămână cât semnam în Primărie într-o zi”; Nou „concurs” la Universitatea din Oradea, cu acuzații de nepotism, favoritism și mediocritate...
23 Septembrie 2024, 00:00
Eco cu probleme: Agricultura ecologică din Bihor este în creștere pe hârtie, dar produsele bio nu au încă trecere
Bihoreanul tipărit
Agricultura ecologică din Bihor este în creștere, numărul fermierilor bio sporind de 4 ori în 7 ani. În ciuda statisticilor încurajatoare, doar 5% din suprafața arabilă a județului este cultivată ecologic, fermierii fiind descurajați de costurile ridicate ale certificării, de birocrația verificărilor, de producțiile mai mici obținute fără chimizare, precum și de puterea slabă de cumpărare a românilor, care aleg la raft produsele ieftine, chiar dacă nesănătoase.
20 Septembrie 2024, 08:02
„Să nu pățim ca Mamaia!”: După recordul de anul trecut, Băile Felix și Băile 1 Mai încheie vara cu o scădere a numărului de turiști (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ani de creștere, stațiunile Băile Felix și 1 Mai s-au confruntat vara aceasta cu o reducere a numărului turiștilor, spre îngrijorarea hotelierilor. Pentru a preveni scăderea atractivității celor două stațiuni, conducerea comunei Sânmartin pregătește pentru anul viitor deschiderea lucrărilor de amenajare a unui aquapark în valoare de circa 40 de milioane euro, amenajarea unui parc de aventură de 300.000 euro și refacerea spațiilor verzi printr-un proiect de 10 milioane de euro.
Moștenire uitată! Oradea își ridică noul stadion peste vechea grădină Rhédey, călcând în picioare dorința primului proprietar al locului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Viitorul stadion al Oradiei se ridică pe nisipuri mișcătoare: o parte din teren i-a aparținut unui nobil maghiar, care a cerut ca acolo să dăinuie pe vecie o grădină publică. În urmă cu 200 de ani, orașul a primit, prin donație, de la contele Rhédey Lajos, fost prefect al județului, o vastă zonă verde care îi purta numele și care s-a transformat în Grădina Zoologică a Oradiei, iar acum este decimată, pentru a face loc arenei sportive pe care Primăria a comandat-o în zonă, încălcând condiția pusă de grof și riscând un proces cu moștenitorii acestuia.
Dragoș Stanca aduce IQ DIGITAL Summit la Teatrul Regina Maria: „Oradea este extraordinar de dinamică” (VIDEO)
Știri Bihor
Ce au în comun medicina cu inteligența artificială? Ce ne aduce viitorul și cum ne vor modela tehnologiile moderne și digitalizarea? Sunt câteva dintre întrebările la care pasionații și curioșii vor găsi răspuns joi, 3 octombrie, la Teatrul Regina Maria, ce devine gazda celui mai mare eveniment dedicat transformării digitale și noilor tehnologii organizat până acum în Oradea: IQ DIGITAL Summit. „Părintele” evenimentului, Dragoș Stanca, unul dintre cei mai căutați specialiști digitali ai momentului, vorbește, în interviul acordat BIHOREANULUI, nu doar despre evenimentul de la Oradea, dar și despre evoluțiile și trendurile din lumea digitală.
 
17 Septembrie 2024, 08:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Viitorul stadion al Oradiei se ridică pe nisipuri mișcătoare
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Viitorul stadion „mușcă” din grădina Rhédey, donată cu condiții orașului. Oare cu ce implicații?; După recordul de anul trecut, Băile Felix încheie vara cu o scădere a numărului de turiști; Agricultura ecologică din Bihor este în creștere, dar mai mult pe hârtie; Dragoș Stanca aduce IQ Digital la Oradea, „locul din care antreprenorii de succes nu vor să plece”.
16 Septembrie 2024, 00:00
Tragedie uitată: Ancheta unui grav accident de muncă produs în Bihor trenează de aproape un an
Bihoreanul tipărit
Anchetarea unui grav accident de muncă produs la o exploatare minieră din Budoi, unde un bărbat care lucra la negru a rămas fără o parte din craniu, este tergiversată de ITM și Poliție. BIHOREANUL a descoperit că investigația penală zace de aproape un an „în stare vegetativă”, la fel ca victima accidentului, iar Ministerul Muncii a ordonat refacerea cercetărilor fușerite de ITM Bihor, care a stabilit că bărbatul ar fi fost un simplu vizitator, așa că s-a mulțumit să aplice patronului firmei doar avertismente și amenzi ridicole.
13 Septembrie 2024, 07:57
Biblioteca non-stop: Biblioteca Județeană din Oradea va avea servicii non-stop de împrumutare a cărților (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Bihorenilor li se pregătește acces 24/7 la serviciile Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai de împrumutare și returnare a cărților. În timp ce clădirea este modificată, instituția se dotează cu tehnologii și echipamente care vor permite cititorilor să intre la orice oră din zi și noapte ca să-și ridice, din cutii precum cele de tip easy-box, cărțile alese în prealabil online sau telefonic.
Tentațiile toamnei: Iată ce pregătesc teatrele și filarmonica din Oradea pentru noile stagiuni artistice!
Bihoreanul tipărit
Iată ce pregătesc teatrele și filarmonica din Oradea pentru noile stagiuni artistice! Teatrul Regina Maria propune spectacolul „Inamicul poporului”, după Henrik Ibsen, Teatrul Szigligeti lucrează la comedia „Revizorul” de Gogol, iar la Filarmonică stagiunea va fi deschisă de noul dirijor permanent Andrej Vesel cu Simfonia „Eroica” de Beethoven.
12 Septembrie 2024, 10:10
Este de lucru! Primăria Oradea pune la bătaie 40 milioane lei pentru îngrijirea parcurilor și a spațiilor verzi din oraș
Oradea noastră
Primăria Oradea a lansat o „avalanșă” de licitații prin care caută firme dornice să întrețină verdele orașului, mai precis parcuri vechi sau nou înființate în ultimii ani. Municipalitatea pune la bătaie 40 milioane de lei pentru contracte de trei ani, însă găsește greu muncitori dispuși să aibă grijă de zonele verzi.
12 Septembrie 2024, 07:59
Ne-am ars! Canicula și seceta au calamitat culturile agricole din Bihor în proporție de până la 50%
Știri Bihor
Canicula și seceta prelungită din această vară au afectat în Bihor 60.000 de hectare cu porumb, culturile fiind calamitate în proporție de până la 50%. Fermierii se plâng de producții cu circa 30% mai mici fiindcă arșița a împiedicat polenizarea plantelor chiar și în solarii și a uscat pășunile, obligând crescătorii de animale să le hrănească din rezerva pentru iarnă, ceea ce scumpește alimentele cu peste 20%.
11 Septembrie 2024, 07:56
Casa... pe baterii: Programul Casa verde va avea buget record dedicat achiziției de panouri fotovoltaice și, în premieră, de acumulatori
Bihoreanul tipărit
Bihorenii care vor să devină prosumatori pe banii statului trebuie să-și pregătească documentele: Ministerul Mediului va lansa în curând o nouă ediție a programului Casa verde, cu finanțări nerambursabile pentru montarea de sisteme de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice. Ediția 2024 vine cu o noutate interesantă: românii vor primi bani și pentru achiziția unei instalații de stocare a energiei electrice produse, care îi va ajuta să folosească în casă curentul produs chiar în imobil.
10 Septembrie 2024, 13:10
Jocuri de putere: Cu cine vor împărți puterea Ilie Bolojan și Florin Birta ca să-și treacă proiectele importante în următorii patru ani?
Bihoreanul tipărit
Cu cine vor împărți puterea Ilie Bolojan și Florin Birta ca să-și treacă proiectele importante în următorii patru ani? Pentru că la alegerile din 9 iunie AUR a intrat atât în Consiliul Local Oradea, cât și în Consiliul Județean Bihor, iar UDMR și PSD au „mușcat” din mandatele PNL în ambele consilii, liberalii ar putea fi obligați să plătească scump în schimbul majorităților solide de care au nevoie: o funcție de viceprimar al municipiului și una de vicepreședinte la județ.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ce preț va plăti PNL Bihor pentru scorul obținut la alegerile locale
Bihoreanul tipărit
Luni, 9 septembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul Oradea Noastră. Dintre subiecte: Care sunt calculele politice locale de administrația locală; Canicula și seceta au calamitat culturile agricole din Bihor în proporție de până la 50%; Biblioteca Județeană din Oradea va avea servicii non-stop de împrumutare a cărților; Ancheta unui grav accident de muncă produs în Bihor trenează de aproape un an; O asistentă medicală din Oradea a devenit vicecampioană mondială la cros...
09 Septembrie 2024, 00:00
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON