URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Bihoreanul tipărit

„Nu sunt marioneta nimănui”. Interviu cu Aurel Mohan, noul președinte interimar al PSD Bihor
Bihoreanul tipărit
Medic la Spitalul Județean și profesor la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, neurochirurgul Aurel Mohan a fost de două ori consilier local PSD (2012-2016 și 2016-2020), ba o scurtă vreme (ianuarie 2022 - februarie 2023) și secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru ca de o lună, la 40 de ani, să fie numit la șefia PSD Bihor, ca președinte interimar. BIHOREANUL l-a intervievat pentru a afla de ce s-a „băgat” în politică, de ce a vrut să conducă PSD Bihor după 13 ani de domnie a lui Ioan Mang și încotro ar vrea să ducă organizația.
28 Februarie 2024, 08:00
Oradea fără fard: Investiții emblematice, care au costat sute de milioane de euro, nu sunt întreținute cum se cuvine (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Oradea turistică riscă să își piardă atractivitatea după ce obiectivele realizate în ultimii ani - fie prost făcute, fie intens exploatate - încep să se degradeze. Investiții de sute de milioane de euro își arată limitele: la 8 ani după surpare, grădina Ciuperca este încă în afara circuitului public, Aquaparkul Nymphaea, atrăgător pe dinafară, are pe dinăuntru zone cu vopseaua scorojită, iar partea superioară a pieței Rogerius a ajuns, în lipsă de comercianți, adăpost pentru muncitorii ADP importați din Nepal.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce riscă Oradea turistică să își piardă atractivitatea
Bihoreanul tipărit
Luni, 26 februarie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Investițiile emblematice ale Oradiei nu sunt întreținute cum se cuvine; „Nu sunt marioneta nimănui”, susține Aurel Mohan, noul președinte interimar al PSD Bihor; Oradea vrea să devină primul oraș din România care se încălzește cu hidrogen; Cum a luat țeapă Viorel Micula de la vestitul Bonica; Un orădean își acuză fostul patron că l-a concediat fiindcă are HIV...
26 Februarie 2024, 00:00
Ofertă bogată pentru orădenii care vor să sărbătorească 1 și 8 Martie. O listă de evenimente!
Timp liber
Mărțișoarele de 1 Martie și florile de 8 Martie pot fi însoțite în acest an și de alte cadouri valoroase, care să marcheze debutul unui sezon înfloritor. Multele evenimente plănuite la începutul lunii martie în Oradea au în prim-plan artiști locali, invitați din țară, precum și din străinătate, iar oferta muzicală este felurită.
25 Februarie 2024, 11:09
Refugiul dependenților: Oradea va avea un Centru Regional de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog
Bihoreanul tipărit
Oradea va avea un Centru Regional de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, care ar putea fi finalizat anul acesta. Centrul va funcționa în clădirea secției de Psihiatrie a Spitalului Județean, iar în cadrul lui vor activa și voluntari, inclusiv un tânăr care s-a luptat din adolescență cu dependența de droguri și a cărui poveste a fost prezentată recent de BIHOREANUL. 
24 Februarie 2024, 09:10
Jupân de Pietroasa: Primarul Alin Laza, acuzat că îi hărțuiește cu abuzuri și amenzi pe concurenții propriilor neamuri (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primarul din Pietroasa, Alin Laza, este acuzat că hărțuiește proprietarii pensiunilor de la Peștera Urșilor care le concurează pe cele ale propriilor neamuri. Localnicii se plâng că edilul refuză să emită acte și dă amenzi concurenților propriei familii, dar închide ochii la ilegalitățile rudelor, ajutat de o subalternă pe care a promovat-o, cu scandal, după ce a și școlit-o pe banii comunei
Blocați la semafor! Semafoarele încurcă traficul în Oradea, cât mai trebuie să aștepte orașul un sistem „deștept”? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Vechi de peste două decenii, sistemul de semaforizare din Oradea este depășit de traficul aglomerat și a ajuns chiar să provoace ambuteiaje. Prea depășite tehnologic pentru a mai putea fi reglate ori organizate în undă verde pentru a permite deplasarea cu viteza legală, semafoarele mai mult încurcă circulația pe mari artere precum Republicii, Dacia, Decebal și Ștefan cel Mare.
Sedii pentru regii: OTL și CAO vor să-și facă sedii de milioane de euro, cu bani de la bugetul local și de la UE
Bihoreanul tipărit
Societățile municipalității CAO și OTL vor să își ridice sedii de milioane de euro în Parcul Industrial II din strada Ogorului. Compania de Apă Oradea, care deține un sediu ultracentral va cheltui 11 milioane de euro din banii orădenilor pe unul nou, unde să adune toți angajații risipiți prin oraș, iar Oradea Transport Local a început proiectarea unei autobaze de 16 milioane euro din bani europeni ca să elibereze depoul din strada Atelierelor, unde se vor face blocuri.
21 Februarie 2024, 07:57
Şpagă sau amendă! Cum își târguiau şpăgile inspectoarele ITM Bihor, prinse în flagrant și condamnate pentru corupție
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, cum își târguiau şpăgile trei inspectoare ale ITM, prinse în flagrant cu mită şi condamnate pentru corupţie. Ancheta și acordurile de recunoaştere a vinovăției semnate de Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş arată că funcționarele percepeau „taxe de protecţie” ca la piață, punându-i pe cei controlați să le facă oferte în scris și împărțindu-se apoi pe pradă, cu scuza că „la nivelul instituţiei era o practică primirea de sume necuvenite”.
20 Februarie 2024, 07:59
Interlopul din Poliţie: Povestea găștii agentului Potre, implicate în șantaj, falsuri, trafic de influență și furt
Bihoreanul tipărit
Parchetul Bihor l-a trimis în judecată pe agentul-şef Valentin Potre, alias „Valu”, polițistul din Oradea prins cu bani și bijuterii furate, alături de fratele său şi de trei amici. Poliţistul e acuzat că a şantajat o funcționară de bancă să-i fie părtaşă la combinații, forţând-o să-l ajute să spargă casa prietenului ei, om de afaceri, dar și să semneze acte măsluite.
19 Februarie 2024, 10:31
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! I.T.Mita, sistem de colectat șpăgi pe seama agenților „călcați” de controale
Bihoreanul tipărit
Luni, 19 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Dezvăluiri șocante despre cum funcționa sistemul șpăgii în ITM Bihor; Povestea găștii agentului Potre, implicată în șantaj, falsuri, trafic de influență și furt; OTL și CAO vor să-și facă sedii noi, de milioane de euro; Semafoarele încurcă serios traficul în Oradea; Primarul din Pietroasa, acuzat că îi hărțuiește cu abuzuri și amenzi pe concurenții propriilor neamuri.
19 Februarie 2024, 00:00
Bihorul: comitat, regiune, județ... Scurtă istorie administrativă a acestor ținuturi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Organizarea administrativ-teritorială a Bihorului s-a schimbat în funcție de vremuri, de apartenența statală și de politicile administrative. Județul Bihor există, în forma actuală, de 56 de ani, ca urmare a „revenirii” regimului comunist la structura interbelică de împărțire a României.
Oradea, o investiție cu gândul la viitor: Directoarea fabricii Nokian Tyres povestește cum a găsit orașul și care sunt planurile de viitor
Bihoreanul tipărit
Cea mai mare investiție din România ultimului deceniu și cea mai mare pregătită vreodată în Bihor, fabrica de anvelope a Nokian Tyres aflată în construcție în Oradea, a cărei piatră de temelie a fost pusă în luna mai a anului trecut, stârnește un interes tot mai crescut, pe măsură ce recrutarea personalului avansează, urmând să fie dată în funcțiune anul acesta. BIHOREANUL a încercat să afle de la Susanna Tusa, director general al fabricii şi vicepreşedinte al Nokian Tyres Romania Operations, ce altceva mai oferă orădenilor compania finlandeză, pe lângă promisiunea de a crea aici prima fabrică de anvelope cu zero emisii de carbon din întreaga lume.
Oradea la pământ: Peste 200 de străzi sunt din pământ și piatră, iar Primăria le vrea asfaltate în 5 ani (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Exemplu de bune practici la nivel național, Oradea are aproape un sfert din străzi neasfaltate. Dintre cele 935 de străzi ale orașului, la sfârșitul anului trecut 211 erau acoperite doar cu pământ și criblură, fapt pentru care primarul Florin Birta și-a stabilit ca obiectiv modernizarea a 50 de străzi anual, pentru a asfalta toată Oradea în următorii 5 ani.
Wizz urât... Un avocat din Oradea a obținut daune de peste 40.000 euro după ce compania aeriană i-a transformat vacanța în coșmar
Bihoreanul tipărit
Un avocat din Oradea a obținut de la Wizz Air daune de peste 40.000 euro după ce compania ungară i-a transformat în coșmar o vacanță petrecută în Spania cu soția, copilul și soacra. Mircea Ursuța a „bătut” Wizz în justiție demonstrând că firma le-a anulat cursa de întoarcere fără să-i anunțe, fără să le asigure asistență și fără să răspundă la telefon vreme de 5 zile, după care, în loc să-i readucă în țară, i-a dus în Ungaria, iar în următorii doi ani a răspuns celor peste 50 de reclamații cu o ofertă de... apă și sandviciuri.
Retrocedare în surdină: Clădirea Filarmonicii din Oradea, retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, după 22 de ani de la revendicare!
Bihoreanul tipărit
Sediul Filarmonicii din Oradea, restituit Episcopiei Romano-Catolice la finele anului trecut. La 22 de ani după ce Biserica a revendicat imobilele din strada Moscovei, motivând că i-au fost naționalizate de regimul comunist, Comisia Specială de Retrocedare a hotărât să-i fie înapoiate în natură, fără a-și anunța public decizia.
12 Februarie 2024, 11:44
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Lecție scumpă dată de un avocat orădean companiei Wizz Air
Bihoreanul tipărit
Luni, 12 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Un avocat din Oradea a obținut de la Wizz Air daune de peste 40.000 euro după ce compania ungară i-a transformat în coșmar o vacanță petrecută în Spania cu soția, copilul și soacra; Directoarea fabricii Nokian Tyres povestește cum a găsit Oradea și care sunt planurile de viitor; Clădirea Filarmonicii, retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, după 22 de ani de la revendicare; Peste 200 de străzi din Oradea sunt din pământ și piatră, iar Primăria le vrea asfaltate în 5 ani.
12 Februarie 2024, 00:00
„Albit” de procurori: Cum a scăpat de dosar Daniel Coraș, șeful de ocol silvic din Bihor care se „servea” cu curent din rețeaua publică
Bihoreanul tipărit
Şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, urmărit penal după ce a fost prins cu racord ilegal la reţeaua de iluminat public, a scăpat de acuzaţii. Deşi Daniel Coraş şi-a luminat vreme de 8 ani curtea uriaşă a vilei pe banii sătenilor din Bunteşti, Parchetul Beiuş a decretat că nu are suficiente dovezi că el este autorul furtului.
09 Februarie 2024, 08:51
Inel mai scump: Inelul Metropolitan Oradea va costa mai mult, indiferent de viitorul traseu
Bihoreanul tipărit
Inelul Metropolitan Oradea, despre care Curtea de Apel Cluj a decis că CJ Bihor l-a început fără studiu de trafic și fără a motiva traseul prin intravilan, va costa mai mult! În timp ce localnicii expropriați din Cheriu amenință cu un nou proces pentru a opri proiectul dacă șoseaua nu va ocoli complet satul, administrația județeană, cu Bolojan în frunte, afirmă că va respecta sentința, dar aproape sigur cu menținerea traseului, ceea ce înseamnă exproprieri și cheltuieli în plus.
Arși la încălzire! Facturi de încălzire aproape duble în Oradea. Vezi de ce!
Bihoreanul tipărit
Orădenii se confruntă cu facturi de încălzire aproape duble pe decembrie față de luna precedentă, ajungând să plătească peste 400 lei pentru un apartament cu 2 camere. Reprezentanții Termoficare pun majorarea facturilor pe seama scumpirii gigacaloriei în această iarnă și creșterii consumului ca urmare a răcirii vremii, ceea ce va provoca noi măriri ale valorii facturilor.
08 Februarie 2024, 08:01
Ori la bal, ori la spital: Cine a câștigat și cine a pierdut în PSD, după descinderea în Bihor a lui Marcel Ciolacu
Bihoreanul tipărit
Medicul Aurel Mohan și consilierul local Adrian Madar sunt noii șefi interimari ai PSD Bihor și PSD Oradea puși de Marcel Ciolacu să se bată cu Ilie Bolojan și Florin Birta. O parte a pesediștilor bihoreni sunt convinși că noii președinți impuși „de sus” sunt cei mai potriviți pentru a candida la Primăria Oradea și la Consiliul Județean Bihor, alții suspectează un blat prin care ar fi lăsați să piardă, din nou, alegerile locale.
07 Februarie 2024, 08:01
Hai, tramvai! OTL, prilej zilnic de nemulțumire pentru orădenii care trebuie să aștepte zeci de minute în stații (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Societatea de transport local este un prilej zilnic de nemulțumire pentru orădenii care trebuie să aștepte zeci de minute în stații. Într-un oraș ca Oradea, care pretinde că pune preț pe mobilitatea urbană, tramvaiele și autobuzele au o frecvență de 15 minute la orele de vârf și de 30 de minute în restul zilei. În era digitalizării, călătorii nu au acces la informații minimale privind transportul public: tabelele electronice se defectează des și nu arată timpii de așteptare, iar aplicația mobilă nu permite nici achiziția de bilete, nici urmărirea vehiculelor în timp real. Șefii OTL recunosc că nemulțumirile călătorilor sunt justificate și anunță, prin intermediul BIHOREANULUI, că vor prezenta curând variante de reconfigurare a rețelei de transport public.
Agenţia de tortură. Caz revoltător în Oradea: fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane și-a umilit o subordonată în ultimul hal
Bihoreanul tipărit
Comisarul-şef Dorina Mărcuţ a încasat o primă pedeapsă la Judecătoria Oradea şi trebuie să plătească şi daune morale de 10.000 euro, în paralel cu Agenţia, obligată să achite despăgubiri de 30.000 lei deoarece conducerea instituţiei ştia ce se întâmplă, dar n-a intervenit.
05 Februarie 2024, 18:31
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum îi descurajează OTL pe orădeni să folosească transportul public
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Problemele transportului local din Oradea; Fosta șefă a Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane și-a umilit o subordonată în ultimul hal; Cine a câștigat și cine a pierdut în PSD, după descinderea în Bihor a lui Marcel Ciolacu; Facturi de încălzire aproape duble în Oradea; Cum a scăpat de dosar Daniel Coraș, șeful de ocol silvic din Bihor care se „servea” cu curent din rețeaua publică...
05 Februarie 2024, 00:00
Lecția de ambiție: Se deschide centrul de terapii gratuite pentru pacienții oncologici și aparținători (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Asociația „Lumea lui Iannis” din Oradea deschide luna viitoare primul centru de terapii gratuite pentru pacienții oncologici și aparținătorii acestora. Beneficiarii centrului vor fi îndrumați de un asistent social din primele zile de la primirea diagnosticului, vor participa la ședințe individuale și de grup cu un psiholog și își vor putea lăsa copiii la un centru afterschool.
02 Februarie 2024, 08:01
10 ani de nedreptate: Niciun verdict al justiției, la un deceniu după moartea unui șofer într-o „insulă ucigașă” din Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La un deceniu după moartea unui șofer într-o „insulă ucigașă” pe DN 79 Arad-Oradea, Tribunalul Bihor încă n-a dat un verdict în procesul deschis CNAIR de familie. Văduva rămasă cu doi copii, ajunși între timp adulți, acuză magistrații că i-au încălcat dreptul la un proces într-un termen rezonabil: deși o expertiză a stabilit că alveolele au fost prost făcute, judecătorii l-au blocat până ce ancheta penală a fost „îngropată” din cauza trecerii timpului.
Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO)
Oradea noastră
În primele zile din februarie, Oradea va scrie istorie în cartea mondială a sportului. Primul campionat european de înot în ape îngheţate se va desfăşura în oraş între 2 şi 4 februarie, iar peste 300 de temerari din 27 de ţări vor încerca să demonstreze anduranţă în acest sport riscant.
31 Ianuarie 2024, 08:01
Cui dați copiii? Cazul micuțului mort după ce s-a înecat cu o bucată de măr scoate la lumină o rețea a grădinițelor clandestine (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un copilaș de numai 1 an și 5 luni, lăsat de părinți în grija unei așa-zise grădinițe private, a murit după ce s-a înecat cu o bucată de măr și „educatorii” nu au știut să îl ajute. Acest caz șocant, în care lăcomia se împletește cu neglijența și incompetența, scoate la lumină existența unei adevărate rețele de grădinițe clandestine, BIHOREANUL descoperind că, sub ochii autorităților, funcționează mai multe stabilimente care îngrijesc copii fără a avea avizele legale și fără personal calificat, încasând în schimb sume consistente de pe seama părinților. 
Pușculița Oradiei: Anul 2024 aduce cel mai mare buget din istoria orașului. Pe ce merg banii?
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea pregătește pentru 2024 cel mai mare proiect de buget din istorie, în valoare de aproape 3 miliarde lei. Bugetul municipiului, care asigură 1,64 miliarde lei pentru acoperirea costurilor de funcționare și 1,28 miliarde lei pentru investiții, va fi dezbătut public, în premieră după pandemie, la Primărie, pe 1 februarie. 
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Detalii șocante pe marginea tragediei de la Căsuța „Happy Kids”
Bihoreanul tipărit
Luni, 29 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Tragedia „Happy Kids”, un caz șocant, în care lăcomia se împletește cu neglijența și incompetența; Primăria Oradea și CJ Bihor pregătesc bugete record și investiții numeroase pentru 2024; Fiul celebrului pastor Vladimir Pustan a fost arestat pentru trafic de substanţe psihoactive; La 10 ani după moartea unui șofer într-o „insulă ucigașă”, niciun verdict din partea Justiției...
29 Ianuarie 2024, 00:00
  6 7 8  10  12 13 14  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON