URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2014, 07:42

Zoom pe Oradea: Primăria suplimentează numărul camerelor de supraveghere pe domeniul public

Zoom pe Oradea: Primăria suplimentează numărul camerelor de supraveghere pe domeniul public LIVE DIN DISPECERAT. Cele 81 de camere care înregistrează ce se întâmplă în oraş sunt urmărite non-stop de agenţi ai Poliţiei Municipale, care sesizează infracţiunile colegilor din teren şi-i ajută pe aceştia cu informaţii transmise "live"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atenţie ce faceţi pe stradă, s-ar putea să vă vedeţi la Poliţie! Tot mai multe zone din oraş vor fi supravegheate cu camere performante, unele apte să "vadă" în detaliu chiar şi la distanţe de 200 de metri.

Motivul? De la introducerea sistemului de supraveghere a domeniului public, numărul infraţiunilor, inclusiv al celor cu violenţă, a scăzut. Ca atare, municipalitatea vrea ca până la sfârşitul acestui an să vegheze asupra oraşului aproape 200 de camere.

Răufăcătorii, în vizor

La începutul anului 2013, Administraţia Imobiliară Oradea şi Poliţia Municipiului au încheiat un protocol pentru creşterea siguranţei cetăţenilor prin supraveghere video. Municipalitatea a achiziţionat un server performant şi 42 de camere de ultimă generaţie, puse la dispoziţia Poliţiei. Acestora s-au adăugat cele 39 de camere care deja funcţionau în zone precum strada Voltaire ori Pasajul Vulturul Negru, dar erau administrate separat de Poliţia Locală şi cea a Municipiului. Imaginile sistemului "Big Brother" sunt urmărite non-stop şi stocate timp de 7 zile la un dispecerat al Poliţiei din Calea Aradului.

Hanis-bh.jpgPrimele camere cumpărate de AIO au fost instalate la ieşirile din oraş, la Gară şi în zona centrală, iar datorită acestora, spun poliţiştii, infracţionalitatea a scăzut semnificativ. "Faţă de 2012, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut anul trecut cu 382 din 5.740, iar tâlhăriile cu 47 faţă de 95, câte se înregistrau cu un an înainte. Efectele se văd şi în scăderea numărului de distrugeri a mobilierului stradal, a furturilor din societăţile comerciale şi a celor de biciclete. Nu sunt camerele singurul motiv, dar sunt unul important", spune comisarul-şef Alin Haniş (foto), şeful Poliţiei Municipiului Oradea.

Supravegherea video a fost folositoare, susţine acesta, şi în elucidarea multor cazuri. "Imaginile sunt greu de contrazis. Cu ajutorul lor am identificat o maşină folosită la o spargere şi i-am prins pe făptaşi. Le-am folosit şi la descoperirea unor tâlhări, la anchetarea a diverse evenimente rutiere şi chiar la simple contravenţii", arată Haniş.

Supraveghere la 360 de grade

Cum proiectul-pilot a dat rezultate, AIO a achiziţionat recent, cu 360.000 lei, încă 52 de asemenea camere de supraveghere, dintre care 7 de tip Speed Dome, care pot fi rotite 360 de grade, cu ajutorul unui joystick, şi care au un zoom de până la 200 de metri. În plus, la dispeceratul Poliţiei vor fi montate încă 4 monitoare, pe lângă cele 4 deja existente. "Vrem să avem un oraş liniştit. Cu cât îl supraveghem mai bine, cu atât devine mai sigur", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

Noile aparate vor fi montate, până la 31 martie, în zone precum strada Vasile Alecsandri (3 camere), cunoscută pentru viaţa de noapte intensă, pe Republicii (la intersecţiile cu Roman Ciorogariu, Dunării, Mihai Eminescu), pe Madach Imre, în Piaţa Ferdinand, în turbogiraţia din zona Cele Trei Crişuri (3 camere), în alte giraţii ori intersecţii din Decebal, Devei şi Cantemir.

Drept consecinţă, 133 de camere vor funcţiona din această primăvară în oraş. "Locaţiile au fost alese în urma unor analize. Camerele au fost montate cu prioritate în punctele obligatorii de trecere, în zonele aglomerate şi în cele cu probleme", explică Alin Haniş, care crede că şi aşa numărul lor este mic comparativ cu întinderea oraşului. "Efectele se vor vedea şi mai bine când vor fi mai multe", spune comisarul-şef.

Cine ne vede?

Şeful Poliţiei Municipale susţine că orădenii cinstiţi n-au de ce să se teamă că sunt "filaţi": "Aceste camere n-au fost montate să vedem noi cine pe unde merge. Avem treabă doar cu cei care încalcă legea". În ce priveşte accesul la imaginile surprinse, Haniş susţine că acestea pot fi accesate doar de către anumiţi operatori de date cu caracter personal, în urma unei solicitări scrise. "Acces la imagini pot cere instanţele judecătoreşti, colegii de la alte inspectorate şi cei din diversele servicii ale Poliţiei, nu şi persoanele fizice. De altfel, orice intervenţie în server rămâne în memoria acestuia. Nu-şi permite nimeni să se joace cu asta", asigură ofiţerul.

Nu toată lumea este, însă, mulţumită de existenţa sistemului. Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, spune că supravegherea video are avantaje şi dezavantaje, iar un astfel de sistem ar fi trebuit implementat în urma unor dezbateri publice. Mai vehement este Cătălin Popa, unul dintre liderii Fundaţiei Comunitare Oradea, care crede că un astfel de sistem reprezintă "un atentat direct la libertate". "Faptul că un om se simte supravegheat îi schimbă modul natural de a trăi. Dacă Poliţia şi-ar face treaba, mai ales pe partea de prevenţie, nu ar fi nevoie de atâtea camere de supraveghere", crede acesta.

Cu toate acestea, AIO şi-a propus să mai achiziţioneze până la finele anului încă 60 de camere, astfel încât numărul total al acestora ar ajunge la aproape 200. Aşa că pregătiţi-vă să fiţi filmaţi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
In piata mare,cand?
Da,in piata mare nu poti sa intri ca te abordeaza cei din Velenta! Politistii sunt ocupati afara din piata sa amendeze femei in varsta(70-80ani) care vand 10 oua. Fratilor din Velenta care vand tot felul de marfuri inclusiv tigari de contrabanda nu le fac nici un deranj. Rusine lor si de aceea puneti camere de supraveghere si ptr. colegii d-voastra corupti. Succes!!!
Postat 15 Martie 2014, 18:38 de Alex
asa?idei mai are?
nu se supara dl primar Bolojan ca le platim din marirea impozitului,nu?
Postat 15 Martie 2014, 13:25 de florina
MAI LASATI-NE
Foarte interesant...numai ca nu le folosesc cine ar trebui sau când ar trebui...când trebuie sa acoper un infractor brusc nu mai merge camera...ASA-I PLOLITIA ROMANA...?????
Postat 14 Martie 2014, 16:39 de STAN PATITU
Camere
Eu as vrea camere la fiecare colt de bloc. De curant am schimbat liftul in bloc, iar dupa nici 2 saptamani au inceput sa dispara spot-uri din lift. Primul a fost inlocuit, dupa care iar a fost furat, iar la vreo 2 luni au mai furat unul. Acum sa-mi spuna si mie cineva, cat de disperat sa fii sa-ti trebuiasca spoturile alea... ASa ca, se pare ca asta e singura solutie prin care romanasul poate fi potolit. Si cum nici englezii sau altii n-au murit ca au camere pe strazi, nici noi nu cred ca o sa patim ceva, din cauze stupide gen "atentat direct la libertate".
Postat 14 Martie 2014, 12:05 de Adrian
Vrem camere in toate intersectiile si monitoare imense direct pe fatadele unor cladiri!
Asa, descurajarea ar fi si mai mare pentru infractori! Chiar si casniciile ar fi mai linistite de la atata fereala, cand te poate vedea sotul cum alergi la amant in capatul celalalt al orasului! Fundatiile aste democratice, comunitare, pentru apararea imaginii publice, etc, etc, daca ar activa in Londra spre exemplu ar fi tare cuminti in fata sutelor de mii de camere de supraveghere care impanzesc Marea Britanie! Dar fiind in Romania cauta subiectele doar ca sa auda lumea ca ele exista!
Postat 14 Martie 2014, 10:41 de Land
Bihoreanul jigneste cititorul oradean, considerand ca e cam batut in cap!
Stirea asta a mai aparut de doua ori in 2013, tot in Bihoreanul. E vorba ca nu s-a facut treaba la timp atunci, fiind deci vina municipalitatii, sau au uitat jurnalistii ce au mai publicat, ori e vorba despre ce scrie in titlul comentariului?
Postat 14 Martie 2014, 10:33 de Baby
fizica cuantică
Păcat că aceste camere nu pătrund și în interiorul faptelor de corupție sau a celor asimilate! Păcat că, spre exemplu, TRANZACȚIA CLO-IMPact nu a fost supusă unor raze infraroșii(că oricum din partea IMPact-ului a semnat un...fizician cu aere de expert imobiliar). Cine știe ce s-ar fi descoperit! O veste bună pentru noii susținători ai IMPact-ului de la Oradea(din Primărie)! IMPact-ului tocmai ce i-a fost respins un recurs la ÎCCJ(Dosar 4719/2/2012) pe tema unui drum ilegal făcut de ei în Pădurea Băneasa! Cu sprijinul primarului de la sector 1, LIBERALUL(și acolo)CHILIMAN! Așa că păzea! Nu se știe niciodată cum se întoarce roata! "Țac Țac Țac"(sper că nu se pune că e vreun atac dacă m-am referit și eu la celebra melodie "Morărița"!)
Postat 14 Martie 2014, 10:07 de TDS
!!!
Ador acest proiect!
Postat 14 Martie 2014, 10:05 de Observer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON