URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2013, 12:07

Zone de conflict: Problema termiei pune cap în cap Prefectura şi Primăria

Zone de conflict: Problema termiei pune cap în cap Prefectura şi Primăria FĂRĂ MONOPOL! Instituirea zonelor unitare, în interiorul cărora poate furniza căldură doar un sistem centralizat, a adus Prefectura şi Primăria cap în cap. "Legea spune clar că se oferă posibilitatea şi nu obligativitatea instituirii zonelor unitare de încălzire. E obligaţia ta, ca Primărie şi ca furnizor de agent termic, să te dotezi ca să oferi servicii de calitate, şi este decizia mea, de consumator, unde şi cu cine îmi fac contract pentru încălzire", spune prefectul Claudiu Pop (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prag de iarnă, Prefectura Bihor şi Primăria Oradea se ceartă pe regulamentul de termoficare adoptat în vară de Consiliul Local.

În vreme ce municipalitatea vrea să instituie zone unitare de încălzire în care să asigure monopolul sistemului centralizat de termoficare şi să interzică debranşările de la reţea, Prefectura, care verifică legalitatea actelor administrative, cere elaborarea unor norme care să încurajeze concurenţa şi să dea orădenilor posibilitatea de a renunţa la serviciile Electrocentrale. "Nu este normal ca dacă vrei să îţi închizi încălzirea într-o cameră să nu poţi s-o faci", spune prefectul Claudiu Pop.

La refăcut!

Instituţia Prefectului a analizat regulamentul de termoficare al Oradiei adoptat de Consiliul Local în şedinţa din luna iulie şi l-a dat la refăcut. Actul normativ, adică Hotărârea de Consiliu Local nr. 518/2013, a fost respins de juriştii Prefecturii la pachet cu studiul privind stabilirea zonelor de încălzire aprobat printr-o decizie anterioară a "parlamentului" orădean, HCL 517/2013.

Prefectul Claudiu Pop a luat această hotărâre ca urmare a reclamaţiilor depuse de locuitori ai oraşului. "Au fost zeci de petiţii de la cetăţeni din tot arealul geografic al oraşului", spune Pop.

"Orădenii îşi vor pierde casele!"

Prefectul îşi întemeiază poziţia pe avizul dat pe marginea celor două hotărâri de Consiliul Concurenţei, instituţia care protejează competiţia economică în scopul promovării intereselor consumatorilor. "Documentul e lămuritor. Consiliul Concurenţei dă avizul pe cele două hotărâri, dar cere cinci pagini de modificări", spune Pop. Dincolo de observaţiile de formă, Prefectura şi Consiliul Concurenţei reproşează Consiliului Local instituirea monopolului sistemului centralizat de termoficare în zona unitară A, adică peste tot unde există reţele ale societăţii Termoficare, şi interdicţia debranşării de la reţea a consumatorilor din acest perimetru.

Prin comparaţie, zona unitară B, adică zonele mărginaşe ale oraşului, de case, cu puţini consumatori, în care CET-ul nu a fost interesat să intre, a rămas o piaţă liberă, în care locuitorii se pot încălzi după bunul lor plac, cu lemne, cărbune sau gaz.

"Prin stabilirea zonei unitare A de încălzire se instituie monopolul operatorului de termoficare asupra zonelor din municipiul Oradea care sunt în prezent racordate la CET, încălcând astfel legea concurenţei", se menţionează în adresa trimisă de Prefectură Primăriei şi Consiliului Local. În acest context, prefectul crede că interdicţia debranşării de la reţea va genera situaţii aberante. "Ne vom trezi peste câteva luni, prin februarie-martie, că vor fi nenumăraţi orădeni care îşi vor pierde casele pentru că nu au putut plăti încălzirea, dar nici nu au fost lăsaţi să de debranşeze", susţine Pop.

Capcana debranşărilor

06 Ilie Bolojan_5.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) este hotărât să facă tot posibilul pentru a evita un conflict cu Prefectura. "Punctul de vedere al Prefecturii este în analiză la Direcţia Juridică a Primăriei. O să vedem ce se poate face din punct de vedere al legalităţii şi vom avea consultări cu Consiliul Concurenţei, care sperăm să ne înţeleagă punctul vedere", spune Bolojan.

Potrivit edilului, sistemul centralizat de termoficare trebuie protejat tocmai în interesul consumatorilor. "S-a văzut ce s-a întâmplat în alte oraşe. Dacă încep debranşările, pe măsură ce scade numărul consumatorilor, cei rămaşi în sistem plătesc tot mai mult, până când sistemul se prăbuşeşte", spune primarul.

Bolojan consideră că de viabilitatea sistemului centralizat depinde însăşi siguranţa termică a oraşului. "Fără îndoială că sunt 1.000 de familii care au dificultăţi în plata facturilor şi pentru care va trebui să găsim soluţii, dar responsabilitatea Primăriei este faţă de toate cele 140.000 de locuinţe din oraş. Aici nu discutăm de o casă izolată, care să se poate încălzi oricând pe lemne, ci de cartiere întregi de blocuri cu 4-8 etaje. Dacă se prăbuşeşte CET-ul, acestea vor rămâne în frig", avertizează primarul.

Bolojan, bun la plată!

În plus, edilul spune că blocurile comuniste au fost gândite unitar din punct de vedere al termoficării, iar oprirea încălzirii într-un apartament generează situaţii aberante pentru tot condomeniul. "Există orădeni care au două apartamente, iar în cel care nu locuiesc închid încălzirea ca să nu plătească. Locuite sau nu, acele locuinţe se încălzesc de la vecini. Aceştia vor consuma mai multe gigacalorii şi vor plăti mai mult, ceea ce nu este corect", zice Bolojan.

Primarul susţine că, tocmai pentru a diminua tentaţia consumatorilor de a economisi bani în detrimentul vecinilor, în ţările civilizate jumătate din costul încălzirii apartamentului se plăteşte într-un sistem similar vechiului pauşal comunist. "Noi vrem să trăim ca în Occident, dar să procedăm româneşte. În Germania, dacă ai apartament într-un bloc, jumătate din factură o plăteşti proporţional cu suprafaţa deţinută, şi doar diferenţa conform contorului. Aşa, oamenii nu mai sunt tentaţi să închidă căldura punându-şi vecinii la plată", spune edilul.

Bolojan e cu atât mai convins cu cât a păţit-o pe buzunarul propriu. "În iarnă, deşi am apartamentul izolat pe interior, mi-a venit într-o lună o factură de 900 lei. Când am întrebat la asociaţie ce se întâmplă, am avut surpriza să aflu că eram singur în această situaţie. Toţi vecinii mei aveau facturi de 200-300 lei pentru că şi-au oprit caloriferele ca să nu plătească, iar eu le-am încălzit pereţii. Nu mi se pare normal!", spune primarul.

Debranşări "la negru"

06 Leontin Mateas.jpgAlţii sunt de părere că adevărul este undeva la mijloc. Deşi resping ideea debranşărilor, la fel ca Primăria, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun, la fel ca Prefectura, că acestea sunt un rău necesar. "Eu înţeleg că Primăria vrea să ţină CET-ul în funcţiune, fiindcă nu are ce pune în loc, dar asta nu înseamnă că e corect. Dacă omul, de bună credinţă, vine la asociaţie şi cere să-i fie debranşată o cameră, pentru că nu poate plăti, tu ce faci? Îi spui nu, că nu le te lasă Primăria? De ce să-i dai omului cu de-a sila ceva ce nu vrea?", întreabă Leontin Mateaş (foto), preşedintele Asociaţiei Salcâmul 7.

Hârşâiţi în războaiele cu municipalitatea şi cu CET-ul, reprezentanţii asociaţiilor nu pun mare preţ pe ordinele Primăriei. "Poate zice ce vrea, asociaţiile tot vor aproba debranşări. Întâi, pentru că nu poţi să-l bagi pe om cu capul în jug numai ca să aibă CET-ul desfacere. Apoi, pentru că relaţia contractuală este între asociaţie şi furnizor. Dacă plătim cât arată contorul, felul în care ne gospodărim noi dincolo de branşament nu este treaba CET-ului!", zice Vasile Bologa, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Lacul Roşu.

Izvorâtă din practică, şi nu din legi care se bat cap în cap sau din studii făcute din birouri, poziţia asociaţiilor de proprietari este până la urmă de înţeles. Nu e treaba nimănui cum se chiverniseşte omul în casa lui. Fireşte, câtă vreme e bun platnic...


CAP ÎN CAP
Legea "strâmbă"

În esenţă de bun-simţ, observaţiile Prefecturii cu privire la instituirea zonelor unitare de termoficare surprind de fapt probleme generate de incoerenţa întregii legislaţii din România.

În vreme ce Legea concurenţei, care este un cadru general, vorbeşte despre competiţia liberă a agenţilor economici şi despre dreptul consumatorului de a renunţa la servicii, legile specifice serviciilor de termoficare (precum Legea 325/2006 privind serviciul de alimentare cu energie termică) instituie zone unitare de încălzire în care poate acţiona doar sistemul centralizat de termoficare. Mai mult, Ordinul 91/2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală prevede că debranşarea se poate face doar dacă un condomeniu nu este cuprins în zona unitară.

Ca urmare, fiecare parte cu o altă lege în mână, poate avea câştig de cauză. Atâta doar că oricine câştigă, cei care pierd sunt sigur consumatorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Termie de tip comunist
Vreau sa ma leg de o singura fraza din cele spuse de domnul primar : " ... Toti vecinii mei aveau facturi de 200 - 300 de lei pentruca si-au oprit caloriferele , ca sa nu plateasca , iar eru le-am incalzit peretii . Nu mi se pare normal " Interesanta pozitie ! Doar ca seamana mai mult cu pozitia unui "tovaras" care vrea sa ne aduca din nou la uniformizare cu orice pret si nicidecum cu pozitia UNUI PRIMAR LIBERAL a carui linie de conduita ar trebui sa se ghideze dupa lozinca liberala " PRIN TINE INSUTI " , ori in acceptiunea dumnealui , eu trebuie musai sa fiu la fel cu ceilalti , respectiv daca vreau sa fac economii la caldura , el ma obliga sa nu fac . In rest alegatiile cu incalzit peretii altora , etc. stim cu totii ca sunt povesti . (Curios ca magazinelor de la parterul nostru li s-a permis sa ne "raceasca peretii " prin debransare inca de multi ani !?!) Si uite-asa isi da cu stangu-n dreptu , dupa ce a facut atatea lucruri bune pentru Oradea .
Postat 03 Noiembrie 2013, 20:44 de Stan Patitu
are dreptate dl. Bolojan
Dl. primar are perfecta dreptate. Noi avem repartitoare, dar am renuntat la utilizarea lor in urma cu trei ani din urmatoarele motive: familiile cu copii mici din bloc plateam 400-500 ron caldura, altii 40 sau 50 ron. Sub noi si in lateral nu locuia nimeni asa ca a aparut foarte frumos...egrasia. Toate astea timp de 4 ani, pana cand un vecin a inceput sa se revolte si s-a renuntat la acele faimoase repartitoare. Nici eu nu sunt de acord cu debransarea. Cel care doreste sa se debranseze sa poata asigura, pe timp de iarna,18 grade Celsius in apartament, pentru a nu aduce prejudicii vecinilor.
Postat 30 Octombrie 2013, 11:04 de miha
TERMIA
Monopolul CET asupra termiei si consecintele lui vor cantari f greu daca d-l primar va dori sa mai candideze. Alternativa TRANSGEX de ce a fost calcata in picioare? Centrale noi de cartier , performante, pe bani europeni, in locul punctelor termice, nu se pot face? CET este singura solutie? Gestionarea defectuoasa a problemei termiei, cocolosirea CET-ului pe buzunarele plebei, anuleaza celelalte realizari ale primarului. Subventiile pt incalzire acordate celor cu venituri mici, CARE NICI NU AU LUCRAT, constituie o discriminare fata de ceilalti locuitori. Subventiile ar trebui sa se regaseasca in pretul Gcal pt toti deopotriva. Facturile la incalzire ar trebui repartizate, printr-o lege clara, dupa suprafetele radiante din apartamente si nu dupa cele utile, f multi cetateni avand modificari in plus ale SET, fara autorizatie. Daca decuplarile presupun o serie de demersuri si aprobari, montarea in plus de calorifere, fara a plati in plus la intretinere, ESTE LEGALA si ETICA ?
Postat 30 Octombrie 2013, 06:12 de Iosia Nord
ATENTIE ca va dati de gol
Bei cretinule.........Nu noi ne-am laudat ca le rezolvam pe toate.......nu noi am candidat de doua ori!!!!!!!!!! nu esti in stare sa rezolvi problemele orasului marsssssssssssssss acasa la Alesd!!!!!! Mai este unu care provoaca scarba si mila...Max... de cand imi spui tu mie ce sa fac cu banii in fiecare luna bei tarane s8888 de ...Zici tu ca-i normal sa platesc 1000 LEI PER LUNA CA SA-I TIN pe aia cu salarii mari si ca sa-si faca maimuta asta urlatoare afacerile??? Ia mai du-te ma undeva si vezi de treaba ta de bou....
Postat 29 Octombrie 2013, 09:48 de @adi
bolojan
domnule prefect,va rugam sa nu ne lasati sa mai faca ce vrea cu noi acest primar care doar ne.a prostit in toti acesti ani.l.a acuzat pe fillip ca are afaceri cu selina,el lucreaza tot cu selina,l.a acuzat pe fillip de luxten,el tot cu luxten lucreaza, a zis ca fillip e actionar la rer,dar tot cu rer.ul lucreaza. ne.a dus cu zaharelul prea mult...
Postat 29 Octombrie 2013, 09:19 de calin
DESPRE EFECTELE DEBRANSARII
“Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004 Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor „Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării”, pr. dr. ing. M. Beldiman, Fac. de Instalaţii U.T.C. Bucureşti (www.radet.ro/revista/RADET Buletin_de_Informare_2006_nr_1.pdf ) ”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006. ?artnr=09 Cauza principala a facturilor mai mari in urma debransarii este dereglarea instalatiei. Apare un SURPLUS DE AGENT TERMIC in instalatia ramasa in functiune, inregistrata pe contorul de bloc, destinat initial caloriferelor ce s-au inchis. Incalzirea indirecta este doar cea de-a doua problema ce cauzeaza erori ale facturilor.
Postat 28 Octombrie 2013, 22:13 de Termicu
DESPRE EFECTELE DEBRANSARII
“Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004 Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor „Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării”, pr. dr. ing. M. Beldiman, Fac. de Instalaţii U.T.C. Bucureşti (www.radet.ro/revista/RADET Buletin_de_Informare_2006_nr_1.pdf ) ”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006. ?artnr=09 Cauza principala a facturilor mai mari in urma debransarii este dereglarea instalatiei. Apare un SURPLUS DE AGENT TERMIC in instalatia ramasa in functiune, inregistrata pe contorul de bloc, destinat initial caloriferelor ce s-au inchis. Incalzirea indirecta este doar cea de-a doua problema ce cauzeaza erori ale facturilor.
Postat 28 Octombrie 2013, 22:12 de Termicu
DESPRE EFECTELE DEBRANSARII
“Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004 Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor „Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării”, pr. dr. ing. M. Beldiman, Fac. de Instalaţii U.T.C. Bucureşti (www.radet.ro/revista/RADET Buletin_de_Informare_2006_nr_1.pdf ) ”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006. ?artnr=09 Cauza principala a facturilor mai mari in urma debransarii este dereglarea instalatiei. Apare un SURPLUS DE AGENT TERMIC in instalatia ramasa in functiune, inregistrata pe contorul de bloc, destinat initial caloriferelor ce s-au inchis. Incalzirea indirecta este doar cea de-a doua problema ce cauzeaza erori ale facturilor.
Postat 28 Octombrie 2013, 22:11 de Termicu
solutii?
Toti stiti sa criticati. Daca sunteti asa destepti pe cat va credeti dati voi solutia. Sa va vad desteptilor.....
Postat 28 Octombrie 2013, 20:28 de adi
Primarul vorbeste prostii
E adevarat faptul ca intr-un sistem centralizat e important sa nu se piarda caldura, dar primarul se contrazice singur si vorbeste prostii: 1. daca si-a izolat peretii interiori nu are cum sa mai incalzeasca peretii vecinilor, deci nu mai pierde caldura 2. In neputinta si nestiinta lui, ca sa nu-si ridice in cap oradenii pe care ia amendat pentru ca si-au izolat apartamentele pe exterior, el si-a izolat apartamentul pe interior!!! Aberant: era sucient sa intrebe un mester cu opt clase si ar fi aflat ca nu se pune izolatie in interior pentru ca provoaca igrasie si nici nu e foarte eficient. Acestea fiind spuse, nu cred ca primarul e in masura sa dea lectii de termie oradenilor. Daca totusi vrea sa ramanem clienti la CET ii recomand sa recalculeze un pic pretul gigacaloriei (in jos), sa revizuiasca contractele paguboase care capuseaza CET-ul si sa-si aminteasca ca CET-ul a fost gandit ca o necesitate si nu ca o afacere (pentru firmele de casa ale priamriei). Daca e sa fie afacere atunci sa accepte concurenta si cel mai bun sa ramana pe piata!
Postat 28 Octombrie 2013, 20:17 de vasi
Re: Max, tu nu ai rusine?
Una e prostia si alta fudulia. Ca daca sunt amandoua la un loc, ca la primar, o sa ne incalzim doar vara.
Postat 28 Octombrie 2013, 18:27 de xena
Re: TDS
Am promisiuni de la unul de la DNA ca va fi publica adresa cu pricina, asa ca mai asteptam putin. Pana atunci pot spune ca e vorba de mai multi sponsori, nu numai Selina ci si Constructii Bihor spre exemplu, ca nu degeaba e blat intre Ghilea si Bolojan inca de 2 ani si ceva, la comanda lui Blaga.
Postat 28 Octombrie 2013, 18:23 de varty
Domnul prefect
Va dati seama ce ar fi daca izolati am fi ?
Postat 28 Octombrie 2013, 14:22 de Zoli
COMUNISM Bolovanesc !
Comunistii sunt si azi la putere in rRomanica si fac tot posibilul sa perpetueze situatii caraghioase : adica sa ne bagam nasu toti in casele tuturor un fel de neocomunism in care sa dictam unii la altii cat sa cheltuiasca cu caldura. In toate orasele \"civilizate\" vezi Cluj au contoare de gaz la usa apartamentului si consuma fiecare cat il duce buzunarul. Nu ai stai la frig si gata. Cine crede ca cedeaza caldura poa vecini ar trebui sa-L dea in judecata si pe Dumnezeu ca si el isi ia partea din caldura pierduta din apartamente spre atmosfera exterioara. Cine nu vrea sa cedeze caldura poate sa isi traga un termosistem la interior spre vecini sa dea cu o vopsea termoizolatoare sa de acu ce vrea el sa fie caldura numai a lui dar mai terminati cu tampeniile si cu zazania vesnica ce o bagati intre oameni, colocatari. Si sefi de aspociatii tin cu dintii de \"centralizare\" ca din galeata asta mare centralizata pot sa fure cat de mult. Totul se poate cafe simplu si usor pe casa scarii. Intrebati specialistii si nu va dati cu parerea politrucilor !!!! Nu mai dezbinati oamenii, nu mai saraciti populatia. DESFIINTAREA CETului si introducerea gazului este solutia cea mai simpla si corectala .
Postat 28 Octombrie 2013, 14:16 de scortosul
Primarul Bolojan are dreptate
Nu este corect sa fie lasati sa se debranseze, sub nicio forma. Cine nu-i capabil sa-si plateasca incalzirea sa faca economii sau sa-si schimbe apartamentul cu unul mai mic, in functie de posibilitati, ori sa fie ajutat de mostenitorii care vor mosteni acele apartamente. In cazul debransarilor ar avea de suferit tot buniplatnicii care la randul lor fac si ei economii sa-si incalzeasca apartamentul inclusiv a vecinului debransat si se mai trezeste si cu egrasie. In ceea ce privesc contoarele de incalzire din apartamente in primul rans ca nu platesti cat consumi, iar in al doilea rand este un mod de a te debransa legal, mai ales ca acele contoare se mai sctrica iar vecinul nu va fi prost sa anunte acest lucru si asa caloriferul functioneaza iar contorul este pe 0 consum, cine plateste ? tot fraierul de bun platnic care-i plateste incalzirea si-i mai incalzeste si peretii. Din pacate nu exista bun simt.
Postat 28 Octombrie 2013, 14:14 de Max
Comunismul in floare in rRomaniaca !!
Comunistii sunt si azi la putere in rRomanica si fac tot posibilul sa perpetueze situatii caraghioase : adica sa ne bagam nasu toti in casele tuturor un fel de neocomunism in care sa dictam unii la altii cat sa cheltuiasca cu caldura. In toate orasele \"civilizate\" vezi Cluj au contoare de gaz la usa apartamentului si consuma fiecare cat il duce buzunarul. Nu ai stai la frig si gata. Cine crede ca cedeaza caldura poa vecini ar trebui sa-L dea in judecata si pe Dumnezeu ca si el isi ia partea din caldura pierduta din apartamente spre atmosfera exterioara. Cine nu vrea sa cedeze caldura poate sa isi traga un termosistem la interior spre vecini sa dea cu o vopsea termoizolatoare sa de acu ce vrea el sa fie caldura numai a lui dar mai terminati cu tampeniile si cu zazania vesnica ce o bagati intre oameni, colocatari. Si sefi de aspociatii tin cu dintii de \"centralizare\" ca din galeata asta mare centralizata pot sa fure cat de mult. Totul se poate cafe simplu si usor pe casa scarii. Intrebati specialistii si nu va dati cu parerea politrucilor !!!! Nu mai dezbinati oamenii, nu mai saraciti populatia. DESFIINTAREA CETului si introducerea gazului este solutia cea mai simpla si corectala .
Postat 28 Octombrie 2013, 14:13 de scortosul
Comunistii sunt la putere si azi in rRomania!!!
Comunistii sunt si azi la putere in rRomanica si fac tot posibilul sa perpetueze situatii caraghioase : adica sa ne bagam nasu toti in casele tuturor un fel de neocomunism in care sa dictam unii la altii cat sa cheltuiasca cu caldura. In toate orasele "civilizate" vezi Cluj au contoare de gaz la usa apartamentului si consuma fiecare cat il duce buzunarul. Nu ai stai la frig si gata. Cine crede ca cedeaza caldura poa vecini ar trebui sa-L dea in judecata si pe Dumnezeu ca si el isi ia partea din caldura pierduta din apartamente spre atmosfera exterioara. Cine nu vrea sa cedeze caldura poate sa isi traga un termosistem la interior spre vecini sa dea cu o vopsea termoizolatoare sa de acu ce vrea el sa fie caldura numai a lui dar mai terminati cu tampeniile si cu zazania vesnica ce o bagati intre oameni, colocatari. Si sefi de aspociatii tin cu dintii de "centralizare" ca din galeata asta mare centralizata pot sa fure cat de mult. Totul se poate cafe simplu si usor pe casa scarii. Intrebati specialistii si nu va dati cu parerea politrucilor !!!! Nu mai dezbinati oamenii, nu mai saraciti populatia. DESFIINTAREA CETului si introducerea gazului este solutia cea mai simpla si corectala .
Postat 28 Octombrie 2013, 14:06 de scortosul
Primarul Bolojan are dreptate
Nu este corect sa fie lasati sa se debranseze, sub nicio forma. Cine nu-i capabil sa-si plateasca incalzirea sa faca economii sau sa-si schimbe apartamentul cu unul mai mic, in functie de posibilitati, ori sa fie ajutat de mostenitorii care vor mosteni acele apartamente. In cazul debransarilor ar avea de suferit tot buniplatnicii care la randul lor fac si ei economii sa-si incalzeasca apartamentul inclusiv a vecinului debransat si se mai trezeste si cu egrasie. In ceea ce privesc contoarele de incalzire din apartamente in primul rans ca nu platesti cat consumi, iar in al doilea rand este un mod de a te debransa legal, mai ales ca acele contoare se mai sctrica iar vecinul nu va fi prost sa anunte acest lucru si asa caloriferul functioneaza iar contorul este pe 0 consum, cine plateste ? tot fraierul de bun platnic care-i plateste incalzirea si-i mai incalzeste si peretii. Din pacate nu exista bun simt.
Postat 28 Octombrie 2013, 13:52 de Max
viitorul suna bine
Poate ca fuge ca si filip_petru, in exil in molova pe la vaslui in cel mai sarac judet sau de acolo de unde a venit ala de conduce cetu acuma (serviciu-contra-serviciu ii acorda adapost in exil)... ce ziceti dom”le primar bolo?
Postat 28 Octombrie 2013, 13:07 de rama-de-aur-oradeana
ei, si ce?
@varty: ne poti indica si sponsorul sau unde ar fi casa? nu de alta dar am o mica banuiala! si as vrea ori sa nu o mai am deloc, ori sa stiu ca a devenit certitudine...
Postat 28 Octombrie 2013, 12:55 de TDS
Un primar cacacios se plange de pomana
Zice primarul vostru ca la el in apartament e izolat pe interior, dar dupa aceea se plange ca a incalzit vecinii, ca la el sunt scapari pe la colturi. Lasa barosane ca o sa stai din 2016 incolo la casa care ti-o face sponsorul care ti-a platit si datoriile la fiscul din Alesd, si atunci o sa te incalzesti cu rahhhatul pe care l-ai facut din Oradea.
Postat 28 Octombrie 2013, 12:43 de varty
Primarul nu are decat sa impuna sistemul german
Dar el numai constata si nu se apuca serios de lucru.
Postat 28 Octombrie 2013, 12:36 de Zoom
A avut timp un cincinal sa eficientizeze CET dar a dormit intr-un giratoriu mic si bine izolat
La asa primar asa operator de termie. Pina in iarna 2008/2009 nu a fost nici o problema iar acum o sa platim cit nu merita.
Postat 28 Octombrie 2013, 12:26 de Hope
De ce conlict?
Legea e clară şi trebuie respectată, aşa că PMO şi primarul care a fost prefect, deci ar trebui să ştie că nu se glumeşte cu aşa ceva, să se supună legislaţiei în vigoare. Nu există capabilitate şi discernământ? Atunci să ne lase şi să se ducă cu puşcăriabilii PNL la locul cuvenit. Nu este prima oară când primarul nu respectă legea şi face de capul lui tot felul de ilegalităţi.
Postat 28 Octombrie 2013, 12:18 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON