Săptămânile trecute, sute de proprietari din centrul Oradiei s-au trezit cu faţadele imobilelor acoperite de un portret făcut în graffiti. Peste 70 de clădiri şi chiar câteva statui fuseseră "ştampilate" cu chipul unui tânăr, realizat prin tehnica stencil graffiti, cu un şablon peste care se "spray-ează" cu vopsea.
Mulţi se întrebau, înjurând printre dinţi, a cui o fi isprava, avansând tot felul de nume de personaje. Chipul ştampilat pe ziduri este, însă, al unui orădean obişnuit: fiul reputatului nefrolog Bako Gabriel. Tânărul recunoaşte că el este autorul actelor de vandalism care i-au scos din pepeni pe orădeni, dar susţine, cu seninătate, că totul face parte dintr-un experiment... cultural. "Am vrut să văd ce consecinţe are demersul", zice Bako jr., fără să realizeze cât îl va costa "năzdrăvănia".
Pe ascuns, de dragul artei
Ce au în comun Muzeul Militar, sediul BRD şi Clubul Stage, Biblioteca Judeţeană, Parohia Romano-Catolică Sf. Ladislau şi Cinematograful Transilvania, Inspectoratul Şcolar, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Poşta, Teatrul Regina Maria şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu? De trei săptămâni toate, plus alte zeci de sedii de instituţii şi case din centrul Oradiei, au fost "ornate" cu figura unui tânăr (foto), despre care, din cauza asemănărilor, unii au crezut că ar fi premierul Ponta, iar alţii că mai degrabă l-ar reprezenta pe episcopul-martir maghiar Bogdanffy.
În realitate, pe cele mai bine de 70 de clădiri "stigmatizate" se găseşte figura lui Gabriel Bako, zis şi "Miloia", 25 de ani, preşedintele Asociaţiei culturale Visual Kontakt, care administrează şi galeria de artă contemporană cu acelaşi nume. Fiu al doctorului Bako Gabriel, şeful Clinicii Fresenius din cadrul Spitalului Municipal, absolvent al unei facultăţi de regie din Ulm (Germania), Gabriel coordonează activitatea galeriei Visual Kontakt şi revista de artă şi cultură Samizdat, susţinută financiar de mai multe familii bogate din Oradea, iubitoare de artă, dar în primul rând de propriul său tată.
BIHOREANUL a aflat că, trei nopţi la rând, Gabriel şi-a vopsit portretul pe clădiri şi postamente ale unor statui (a lui Mihai Eminescu, a Ostaşului Român) şi ale muzelor Thalia şi Euterpe din faţa Teatrului. "Am făcut-o pe ascuns, dar nu ca să nu fiu prins, ci ca să nu fiu întrerupt şi să las numai pe jumătate făcute portretele", se scuză tânărul, cu o dezinvoltură vecină cu inconştienţa.
Vine Poliţia?
Deşi fapta sa reprezintă vandalism curat, iar distrugerea unor bunuri e pedepsită prin lege, mai ales că unele dintre clădirile vopsite sunt monumente istorice, Bako jr. nu are nicio jenă să se şi mândrească cu isprava sa. "Dacă voiam să mă ascund, nu-mi puneam propriul portret", zice el. Întrebat de ce a "comis-o", trânteşte simplu: a vrut să afle consecinţele! "Am făcut-o în numele Asociaţiei Visual Kontakt, fiindcă ne-am pus întrebarea ce se întâmplă dacă o galerie de artă, care este o formă legitimă de manifestare a artei, ar face artă ilegală?".
Altfel spus, Bako jr. pretinde că nu şi-a propus nici promovarea propriei galerii (deşi sub câteva portrete a precizat invitaţia "Vă aştept în galerie"), nici a artei stradale, ci a vrut pur şi simplu să afle cum reacţionează orădenii la arta "clandestină". "Mie nici nu-mi place arta stradală, dar vreau să văd ce urmează: vin poliţiştii cu cătuşe după mine?", aruncă tânărul, plin de un entuziasm bizar. Culmea, i-a dat şi un nume experimentului său, "Proiectul Muian", ceea ce în argou înseamnă, vulgar spus, "faţă".
Căutat de poliţişti
Aşa cum se aştepta, reacţiile nu au întârziat să apară. Conducerea Universităţii Partium a fost prima care a depus o plângere la Poliţie, retrasă însă după ce făptaşul i-a oferit bani pentru refacerea faţadei. "Ne-au zis că pentru 400 de lei îşi retrag plângerea. Credeau că ne fac un bine, că vrem să rămânem discreţi...", zice Gabriel, amuzat că "universitarii" nu i-au înţeles tocmai dorinţa de a face valuri. Cu alţi păgubiţi, însă, nu va mai face asemenea înţelegeri. Motivul este scandalos pentru un om normal, dar nu şi pentru Bako jr., care spune, provocator, că vrea să vadă "până unde se ajunge".
Exemplul Universităţii Partium l-au urmat totuşi şi alte instituţii, care au asaltat Poliţia cu plângeri. "Conducerea instituţiei a reclamat fapta de vandalism", spune Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar. La fel a procedat şi directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu (foto), siderat de actul de huliganism. "Nu putem tolera aşa ceva. Am depus plângere la Poliţie, iar când vom avea rezultatul vom da autorul în judecată şi vom cere despăgubiri serioase".
Obligaţi de numărul mare de sesizări înregistrate, poliţiştii l-au căutat pe făptaş la sediul fundaţiei Visual Kontakt, dar "preşedintele" era plecat în Germania. Proaspăt reîntors, tânărul aşteaptă însă vizita oamenilor legii fără a etala emoţii. Explicabil de ce. "Autorul actelor de vandalism riscă o sancţiune contravenţională între 100 şi 500 de lei", zice Ioana Lascău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei bihorene. Adică o banală amendă, care nici nu se compară cu miile de euro cheltuite lunar pentru capriciul lui Bako jr. de-a fi patron de fundaţie şi de revistă culturală...
Mai obscen ca un penis
"Proiectul Muian" a stârnit reacţii şi între artiştii orădeni după ce "Miloia" şi-a vopsit faţa şi pe uşa Galeriei Uniunii Artiştilor Plastici. "Gestul lui e altceva decât street-art. Făcând artă stradală, ridici o problemă în atenţia societăţii. Or, el şi-a făcut reclamă galeriei lui pe uşa galeriei noastre", spune administratorul Galeriei, Radu Tîrnovean (foto).
Cu toate acestea, Bako jr. susţine că nu şi-a făcut reclamă, ci a "problematizat" în mod public paradoxul artei ilegale făcute de o instituţie de artă, cum e cea a lui. Ba mai mult, critică artiştii "clasici" pentru că au îndrăznit să-i şteargă "muianul" de pe uşa propriei lor galerii. "Au anihilat un demers artistic, şi atunci unde e libertatea artistului?", teoretizează tânărul plin de tupeu, de parcă oricine ar avea dreptul ca în numele artei să se manifeste oriunde şi oricum, distrugând bunurile altora.
La fel de nemulţumit e şi că Facultatea de Arte şi-a curăţat rapid acelaşi desen de pe faţadă. "Le-am dat pretextul să ridice o temă de dezbatere studenţilor: o galerie de artă face artă ilegală. Dar ei au preferat să şteargă", spune Bako jr. deziluzionat. După care, redevenit amuzat, povesteşte că pe una din clădirile pe care le-a fircălit - nici el nu mai ştie exact pe care - era desenat şi un penis lângă mutra lui. "Faţa mea a fost ştearsă, dar penisul nu. Înseamnă că sunt mai obscen decât un penis!", râde tânărul.
Fără politică
Neînfricat de supărările proprietarilor, "artistul" pretinde cu satisfacţie că "Proiectul Muian" îşi atinge scopul. Ca dovadă, alţi necunoscuţi i-au completat "mecla" în numeroase locuri, punându-i, inexplicabil, o cruce pe frunte, iar la Galeria de artă veche Empire, cineva i-a transformat faţa în chip de clovn. "Mi se pare genial", se făleşte preşedintele Visual Kontakt, bucuros că alţi artişti nonconformişti îi apreciază proiectul şi că acesta "a prins la public".
În plus, e fericit că pe site-ul asociaţiei primeşte zilnic mesaje. "Comunitatea maghiară m-a acuzat că m-am legat doar de simbolurile lor, dar nu e adevărat, căci graffiti-ul se găseşte şi pe soclul statuii lui Eminescu", se apără Gabriel de orice acuză de "şovinism". Singura reacţie pe care n-a agreat-o e cea a orădenilor care l-au confundat cu Victor Ponta. "Demersul nostru n-are nicio legătură cu politicul", asigură Bako jr. pe un ton sec şi, de data asta, fără niciun haz.
Cât despre "amănuntul" că a pocit faţadele unor clădiri, "Miloia" nu are absolut nicio remuşcare. "Nu înţeleg de ce să avem mai mult respect faţă de un perete zugrăvit decât faţă de o scânteie artistică! La Empire am declanşat un demers artistic prin acel clovn care a fost făcut. Asta are mult mai multă importanţă decât un simplu perete". În stilul boemilor rupţi de realitate sau de-a dreptul sfidători, copilului de bani gata nu-i pasă de regulile convieţuirii într-un oraş. Rămâne de văzut dacă şi cum va plăti pentru marele său proiect, ori dacă pur şi simplu va rămâne în amintirea orădenilor ca fiind un "diliu" care a ţinut să-şi pună "muianul" pe toate gardurile...
CADOU PENTRU PRIMĂRIE
Din experiment, studiu de artă
Gabriel Bako jr. pretinde că toate reacţiile la "Proiectul Muian" vor fi notate de membrii Visual Kontakt într-un "studiu de caz" despre arta stradală din Oradea. "Facem un studiu care trebuia făcut de mult: cum e văzut street-art-ul în Oradea", zice Gabriel, adăugând că un exemplar al "documentului" va fi predat şi Primăriei, ca să folosească drept... bibliografie. "Când se va pune problema dacă în oraş trebuie permis sau interzis street-art-ul, vor avea de unde să pornească", încheie artistul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.