URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2014, 09:06

Vacanţă... la şcoală: Preşcolarii şi elevii care nu au bunici unde să meargă pe timpul verii pot fi îngrijiţi şi educaţi la grădiniţe şi şcoli de vară

Vacanţă... la şcoală: Preşcolarii şi elevii care nu au bunici unde să meargă pe timpul verii pot fi îngrijiţi şi educaţi la grădiniţe şi şcoli de vară ZOO ÎN CURTE. Printre activităţile recreative la care vor participa copiii înscrişi la şcoala de vară Don Orione se numără şi "lecţiile" în mini-grădina zoologică din incinta liceului, unde vor face cunoştinţă cu raţe, iepuraşi, fazani, păuni, căţei şi chiar un căprior
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vacanţa mare e uneori prea mare pentru mulţi părinţi, care nu au timp liber la fel de mult precum copiii lor, iar unii nici măcar posibilitatea de a-i plasa pe durata verii în grija bunicilor.

Dacă cei mai mici sunt teoretic asiguraţi, întrucât grădiniţele de stat sunt deschise cu rândul pe tot parcursul verii, elevii care rămân în oraş pot alege din oferta unor şcoli private, care le oferă inclusiv cursuri de înot ori de engleză, ţinute de americani. Tarifele? Între 50 şi 200 de lei pe săptămână.

Deschis la "grădi"

Probabil cea mai aşteptată de către copii, după cea a cadourilor, este luna iunie, căci înseamnă automat şi apropierea vacanţei. Atâta doar că cele două luni libere le dau bătăi de cap părinţilor, care, spre deosebire de ei, au doar câteva săptămâni de concediu, iar în rest trebuie să le găsească celor mici alte ocupaţii şi alţi "paznici".

În ce-i priveşte pe preşcolari, aceştia pot frecventa grădiniţele chiar şi în lunile de vară. "Grădiniţele din Oradea sunt închise alternativ pentru renovări, fie în luna iulie, fie în luna august. Părinţii au, aşadar, tot timpul grădiniţe deschise, din care pot să aleagă", spune Voichiţa Vancu, inspector şcolar pentru învăţământul preprimar. La grădiniţele deschise în sezonul estival, cei mici participă la activităţi recreative, dar cuvântul de ordine este jocul. În schimb, problema cea mare este în învăţământul primar de stat, unde nu a fost reglementată posibilitatea organizării unor clase care să funcţioneze şi vara.

Vacanţă la Zoo

Golul a fost umplut, în ultima vreme, de şcoli private. Aşa-numitele şcoli de vară, întinse pe o perioadă de câteva săptămâni, le propun elevilor să-şi consolideze cunoştinţele obţinute pe parcursul anului şcolar, dar - cum este şi normal - să se şi joace. Totul sub supravegherea cadrelor didactice.

O asemenea ofertă o face Liceul Don Orione, unitate unde copiii sunt împărţiţi în două grupe de vârstă, între 3-5 ani şi respectiv 6-11 ani. "Anul acesta, şcoala de vară va funcţiona din 30 iunie până la 1 august, iar datorită cererii crescute am mărit numărul de locuri pe grupă, de la 25 la 28", spune directorul Alexandru Stoica.

Părinţii pot opta pentru un program scurt, între orele 7.30-12.00, şi unul lung, între 7.30-17.00. Pentru primul taxa este de 50 lei pe săptămână, iar pentru al doilea de 65 lei, la ambele adăugându-se câte 10 lei pentru materialele didactice folosite, respectiv 6 lei pe zi pentru masa de prânz, care însă este opţională. Printre activităţile programate peste vară se numără lecţii de engleză, excursii şi vizite la mica grădină zoologică din curtea liceului, unde copiii fac cunoştinţă cu mai multe animăluţe, precum fazani, căţei şi iepuraşi.

Engleză cu americani

Grădiniţa Româno-Americană Crinul îi ademeneşte pe copii cu lecţii de engleză primite chiar de la voluntari americani veniţi în Oradea printr-un parteneriat încheiat cu această instituţie, cu concursuri de karaoke, dans, pictură şi excursii în afara oraşului, spre destinaţii precum Peştera Urşilor şi Casa Memorială Octavian Goga de la Ciucea.
"Activităţile de vară din perioada 23 iunie - 22 august se desfăşoară în limba engleză şi sunt deschise oricărui copil cu vârsta între 3 şi 12 ani. Avem însă un număr limitat de 40 de locuri, unele fiind deja rezervate de elevii noştri", explică managerul Grădiniţei Crinul, Ilie Morar. Pentru programul lung, adică între orele 7.30-17.00, părinţii plătesc 300 lei pe săptămână, iar pentru cel scurt, între 7.30-12.30, o taxă de 200 lei pe săptămână, în preţ fiind inclusă şi masa.

La golf şi înot

Şi Şcoala Agora organizează o şcoală de vară, însă aceasta este destinată doar elevilor proprii, care pe lângă activităţile recreative şi cele tematice, cum ar fi săptămâna matematicii ori a astronomiei, pot alege să facă şi înot, şi golf. Tarifele sunt egale cu cele din timpul anului şcolar, 250 euro pe lună, cu transportul şi masa incluse.

Orădenii pot să-şi lase copiii şi la şcoala de vară ProLearning, organizată la Universitatea Emanuel şi axată pe învăţarea limbii engleze, dar care oferă şi activităţi sportive şi ateliere de creaţie. Numai că, la fel ca în celelalte cazuri, şi aici locurile sunt limitate - mai puţin de 100.

Pentru părinţii care nu mai găsesc poziţii libere în ofertele privaţilor ori nu-şi permit să achite taxele destul de piperate, rămâne varianta clasică de petrecere a vacanţelor în căsuţa de la ţară a bunicilor. Sigur, pentru cei care îi au...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON