URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Iunie 2012, 13:49

Un pod prea îndepărtat: Italienii vor termina Podul Macio cu o întârziere de un an

Un pod prea îndepărtat: Italienii vor termina Podul Macio cu o întârziere de un an LUCRĂM! Deşi pe aici trebuiau să circule deja de jumătate de an maşini şi pietoni, podul Macio este încă în lucru. "Lucrarea va fi terminată în cursul lunii august", spune Ştefan Roşca, inginer şef la Construcţii Bihor, firma care execută lucrarea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înţelegerea a fost simplă ca schimbul de timbre între copii. Primăria punea la dispoziţia firmei italiene Macio un teren în strada Făcliei, iar la schimb investitorul dădea oraşului un pod peste Crişul Repede în zona străzii Dragoş Vodă.

Problema este însă că podul, care conform înţelegerii trebuia terminat încă din noiembrie 2011, este în lucru şi acum. Iar municipalitatea se fereşte ca de foc să rupă contractul, de teamă că va ajunge să termine construcţia din banii orădenilor...

Teren contra pod

Contractul din 2009 părea mană cerească. Macio, o companie cu capital italian, cerea municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani o suprafaţă de 6.951 metri pătraţi din zona străzii Făcliei ca să se poată întinde pe terenurile învecinate, pe care le deţine ca proprietar, cu construcţia unui hotel cu 8 etaje şi amenajarea unei baze de agrement. Investitorul se obliga să construiască la schimb un pod peste Crişul Repede, care să lege strada Dragoş Vodă de zonele rezidenţiale de pe deal şi, mai departe, cartierele Rogerius, Oncea şi Episcopia, fluidizând astfel circulaţia în centrul oraşului. Noul pod a fost proiectat pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi.

Înţelegerea, reciproc avantajoasă, s-a încurcat la execuţie. Din construcţia ce trebuia finalizată în noiembrie anul trecut există deocamdată doar stâlpii de susţinere şi tablierul metalic adăpostit în zona fostului Silvaş, pe malul drept al Crişului.

Păsuiţi pentru august

În ciuda întârzierii, constructorul e optimist. "Ce a fost greu a trecut. Acum sudăm tablierul, iar la mijlocul lunii viitoare podul ar putea fi deja pe poziţie. Facem tot posibilul ca la sfârşitul lui august să fie gata", spune Ştefan Roşca, inginer şef la Construcţii Bihor.

Firma a câştigat execuţia lucrării pentru 8,4 milioane de lei, sumă la care se adaugă alte 2 milioane din fondurile municipalităţii pentru amenajarea rampelor de acces din şi spre zonele vecine, precum şi a viitoarei giraţii din strada Dragoş Vodă.

Constructorul spune că lucrarea s-a lungit din motive obiective. "Prima oară termenul a fost decalat pentru refacerea proiectării, după care, când să ne apucăm de lucru, a venit iarna. Or, aici este vorba de suduri speciale care nu se pot face oricând", spune Roşca.

Cu pilonii la "plimbare"

Culmea, investitorul se consideră, la rândul său, nevinovat. Florian Bottyan, reprezentantul Macio, spune că întârzierea n-ar fi intervenit dacă reprezentanţii Apelor Române şi ai Inspectoratului în Construcţii n-ar fi modificat proiectul aprobat iniţial. "La vizita în teren, înainte de a turna pilonii, inspectorii din Cluj ne-au pus să mutăm picioarele podului cu 20 de centimetri, pentru că nu ştiu cum lovea apa în ele. A fost de ajuns ca să dea toată proiectarea peste cap", explică Bottyan.

Pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, investitorul s-a mai trezit şi cu conturile blocate. Administraţia Imobiliară Oradea a apelat la această metodă extremă ca să se asigure că va recupera de la firmă cei 148.584 lei reprezentând redevenţa pentru terenul concesionat, plus penalităţile. "Vom plăti! Acum ne concentrăm însă eforturile financiare pentru finalizarea podului, lucru în avantajul ambelor părţi", spune Bottyan.

Păsuiţi de nevoie

Deşi municipalitatea putea rezilia contractul cu investitorul încă din iarnă, pentru că nu şi-a respectat partea lui din înţelegere, primarul Ilie Bolojan nu se gândeşte la această variantă. "Mai bine amânăm finalizarea lucrării cu jumătate de an decât să intrăm cu investitorul într-un război care oricum nu rezolvă nimic. Acum primim un pod pe gratis, dar dacă rupem înţelegerea va trebui să-l terminăm noi din banii orădenilor".

Edilul spune că municipalitatea va trebui să sprijine investitorul prin toate mijloacele legale. Iar dacă nu poate să-l ajute, măcar să nu-l încurce. Pentru că acesta nu va duce podul acasă, ci îl lasă oraşului...


HOTEL CU SPA
Ancorat de Nymphaea

În doar câţiva ani, zona din vecinătatea podului Macio se va schimba radical. Investitorul italian va construi aici, cu fonduri proprii şi confinanţare din fonduri UE, un hotel cu 8 etaje, un centru de afaceri regional şi o zonă de agrement care va cuprinde de la un centru SPA până la terenuri de sport şi de plajă pe malul Crişului. Investiţia totală este estimată la peste 8 milioane de euro. "Următorul obiectiv turistic din zonă, după Băile Felix, Cetate şi centrul istoric, va fi Centrul Nymphaea, pe care Primăria îl va construi pe amplasamentul Ştrandului Municipal. Proiectul nostru este parte integrată şi chiar dă valoare acestui proiect prin facilităţile pe care le oferă", spune Florian Bottyan, reprezentantul firmei Macio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MINCIUNA
Bolojan , cel mai fara pereche hot din bihor , de fapt sunt 2 variante , ori hot , ori prost , cu cine se inhama el , cu macio, un bufon de Alecsandri care bate cluburile si se da mare investitor , verificati un pic firma asta si veti vedea procesele care i-au fost intentate din toate partile , asta a facut ce a vrut el in oradea ,a furat de la cine a apucat iar acum se crede mare dezvoltator . Amar pe capul tau Bolojane , mare asociat privat ti-ai gasit :)))
Postat 06 Iunie 2012, 18:09 de ORADEAN3
NU,nu e bine!
La acest nivel intelegerile se parafeaza prin contracte,care trebuie sa prevada si penalizari.Indiferent de cat de bune sunt intentiile initiale.Prea multe justificari(parca in toate contractele primariei).Sunt convins ca vina este ....a unui simplu functionar.
Postat 06 Iunie 2012, 07:33 de Corina
nu e pacat???
Amintiri din zona silvas...nu mai am amintiri cand vad ca s-a distrus tot...Traiasca betonul si asfaltul...made in USL...[canalul Crisul Repede]
Postat 05 Iunie 2012, 23:54 de oradean adevarat
MAI PUTETI SA O LUATI DE LA BOLOJAN?
MINCIUNI MINCIUNI MINCIU
Postat 05 Iunie 2012, 23:35 de DINU
credulii
un an ii verdictul inaintea alegerilor, acesta prelunginduse pana la alegerile de peste 4 ani cand va fi cu adevarat gata
Postat 05 Iunie 2012, 23:22 de haias
E bine
Zona Silvas e foarte frumoasa. Podul e binevenit acolo, doar sa-l faca odata! Iar pe malul Crisului, inspre iesirea din oras, de la hotelul care a acum acolo, s-ar putea amenaja o zona de agrement extraordinara. Un parc..cu locuri de facut gratare...ar fi superb pentru asa ceva! Acum e prea salbatica zona...prea multe denivelari...buruieni...
Postat 05 Iunie 2012, 15:07 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON