Avocatul Cosmin Moraru şi Krisztina Pazurik, profesoară la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, cuplul acuzat de uciderea mamei femeii, se află din nou în faţa judecătorilor.
Condamnat deja de Curtea de Apel Oradea la 13 ani şi 4 luni de închisoare pentru omor, după ce a recunoscut că şi-a ucis soacra, avocatul va fi prezentat în aceste zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde speră să obţină reducerea pedepsei. În acest timp, procesul soţiei sale, acuzate că i-a fost complice, s-a reluat joia trecută la Curtea de Apel Oradea, cu audierea martorilor. Un prieten de familie al celor doi a făcut o dezvăluire şocantă: "Când m-am dus la ei, Cosmin îşi vopsise părul blond şi era îmbrăcat în femeie!".
Crima din palat
Cosmin Moraru şi Krisztina Pazurik sunt acuzaţi că au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan, 53 ani, pedagog la Liceul Ady Endre, în dimineaţa zilei de 3 decembrie 2012, în apartamentul lor situat în Palatul Vulturul Negru. Pe 4 decembrie, cei doi soţi au fugit spre Italia, fiind localizaţi şi reţinuţi în Elveţia o zi mai târziu. Cadavrul victimei a fost găsit abia pe 26 decembrie la marginea unui teren agricol din satul Nădar (comuna Spinuş), mutilat şi ciopârţit de câini, cu o parte din membre devorate.
Pe 16, respectiv 17 mai, Moraru şi Pazurik au fost extrădaţi şi escortaţi la Oradea, iar pe 8 iulie au fost trimişi în judecată, avocatul pentru omor, iar soţia sa pentru complicitate la omor deosebit de grav, pe considerentul că între ea şi victimă există raport de rudenie apropiată.
Maximul posibil
În cazul lui Moraru, procesul s-a terminat pe 19 iulie, după primul termen de judecată. În timpul unei şedinţe maraton, întinse pe parcursul a două zile, avocatul a recunoscut crima şi a solicitat să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, procedură ce presupune totodată şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunea care i se impută. Adică de la 10 şi 20 de ani de închisoare, cât stabileşte Codul Penal pentru omor, la 6 ani şi 8 luni (minimul), respectiv 13 ani şi 4 luni (maxim).
Judecătoarea Gabriela Ţarcă, cea care a analizat dosarul lui Moraru, i-a dat o pedeapsă aproape de maxim: 13 ani de închisoare, iar ca pedeapsă complementară interzicerea drepturilor civile atât pe perioada detenţiei, cât şi pe o perioadă de 5 ani după. La stabilirea pedepsei s-a avut în vedere în primul rând "gravitatea extremă a faptei, multiplele leziuni provocate victimei, care demonstrează că inculpatul a săvârşit fapta cu o brutalitate ieşită din comun, orientarea loviturilor reliefând puternic intenţia de a ucide victima".
Totodată, s-a ţinut cont şi de "conduita ulterioară comiterii faptei", când Moraru a abandonat cadavrul "într-o zonă în care avea reprezentarea că acesta este lăsat pradă animalelor", la care s-a adăugat şi "pregătirea inculpatului, una juridică, absolvent al unei facultăţi de drept". "Aplicarea unei pedepse mai reduse nu este în măsură să atingă scopul educativ şi preventiv. Inculpatul are nevoie să conştientizeze prin reeducare, într-o perioadă de timp suficientă, gravitatea deosebită a faptei sale", a precizat judecătoarea Şarcă în sentinţa de condamnare.
Din nou la judecată
Cum era de aşteptat, sentinţa i-a nemulţumit atât pe apărătorul lui Moraru, avocatul Răzvan Doseanu, care ar vrea să obţină reducerea pedepsei, cât şi pe procurori, care consideră fapta mult prea gravă pentru ca autorul să poată fi judecat după procedura simplificată, şi care au formulat recurs. Procesul se va relua pe 16 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe de altă parte, situaţia Krisztinei Pazurik nu este încă lămurită. A fost părtaşă tânăra profesoară la uciderea mamei sale, aşa cum susţin procurorii? E întrebarea la care trebuie să găsească răspunsul judecătoarea Denisa Vidican, la finalul procesului care a început joia trecută, la Curtea de Apel, cu audierea unor martori.
La prima şedinţă a fost prezentă atât Krisztina, cât şi soţul ei, dar şi o parte din rudele femeii, între care şi bunica. Bătrâna a încercat chiar să ia cuvântul, cerând voie să-i adreseze o întrebare "criminalului" Moraru: "Să spună de ce a omorât-o pe fiica mea?". Judecătoarea i-a respins, însă, cererea.
Bătaie pe coridor
Prima audiată a fost Maria Chiş, una din vecinele cuplului, care a contrazis o susţinere din rechizitoriu, şi anume că Paraschiva Vilhan ar fi încercat să iasă din apartamentul celor doi, însă nu ar fi reuşit să fugă, fiind trasă înapoi de păr şi lovită cu picioarele. De fapt, cea care a vrut să fugă din casă a fost Krisztina, spunea Chiş, întărind astfel varianta tinerei profesoare care pretindea că nu a fost părtaşă la crima soţului şi că nu a intervenit ca să-şi salveze mama doar din teamă faţă de acesta.
"Eu îmi beau cafeaua pe coridor în fiecare dimineaţă. Ţi în acea dimineaţă am făcut la fel. Am văzut că cei doi au ieşit din apartament, iar între uşa de apartament şi balustradă a avut loc o agresiune. Ea îi cerea să o lase în pace, să nu o mai bată, îi spunea că îl iubeşte şi va face ce vrea el. Apoi el a tras-o înapoi de păr în apartament", a explicat martora.
Femeia pretinde că, după câteva minute, a zărit-o pe Krisztina din nou. Tânăra a ieşit din apartament, a şters uşa, iar apoi, văzând-o afară, a venit până la ea. "Nu avea răni, nu era şifonată, nu avea sânge pe haine, nimic". Amănuntul arată că tânăra n-a stat mult în holul apartamentului unde fusese ucisă mama sa şi unde urmele de sânge au acoperit mai toţi pereţii, fiind găsite de criminalişti chiar şi pe tavanul situat la o înălţime de 2,5 metri.
Krisztina era, însă, foarte agitată şi speriată. Tremura toată. "I-am spus să sunăm după ajutor, la Poliţie, la fratele ei ori la mama ei. A zis că nu se poate, că îmi dă 5.000 euro, doar să nu spun nimic, nimănui", a mai declarat Maria Chiş.
"Voiau să sparg tot"
Un alt martor audiat de judecătoarea Vidican a fost orădeanul Alin Pogan, care se împrietenise cu avocatul după ce acesta l-a reprezentat într-un proces legat de un eveniment rutier. Pogan este meşterul căruia avocatul Moraru i-a cerut să-i spargă tencuiala, faianţa şi gresia din apartament, ca să şteargă definitiv urmele omorului.
S-a întâlnit cu cei doi chiar înainte ca aceştia să fugă. "Aveau bagajele în maşină. Krisztina nu părea rănită, dar Cosmin avea o vânătaie mare pe mână. El mi-a dat cardul de salariu al Krisztinei şi codul PIN, şi mi-a spus să mă apuc imediat. Am crezut că merg în concediu, până când Cosmin mi-a spus că ei, de fapt, pleacă de nevoie. Că pe el îl aşteaptă închisoare pe viaţă, iar pe Krisztina 30 de ani. M-am speriat şi nici nu am intrat în casă", a mai explicat Pogan.
Pus de judecătoare să-i descrie pe cei doi soţi, Alin Pogan a declarat că avocatul a avut mai multe ieşiri ciudate în decursul timpului. "La un moment dat mi-a spus că e bolnav, că are cancer la plămâni (diagnostic neconfirmat de expertiza medico-legală - n.r). Altă dată, m-am dus pe la ei, iar el avea părul vopsit blond şi era îmbrăcat în haine femeieşti. Eu am luat-o ca o glumă, dar a fost ciudat", a povestit bărbatul.
Să plătească!
La înfăţişarea de joi au fost audiate în total 6 persoane, dezbaterile urmând să fie reluate peste două săptămâni, când sunt chemaţi în faţa instanţei alţi martori, unii menţionaţi în rechizitoriul Parchetului Curţii, alţii propuşi de rudele Krisztinei, care s-au constituit parte civilă, solicitând plata unor daune materiale şi morale de peste 250.000 euro.
După cum se arată, însă, mai au ceva de aşteptat. Căci procesul este doar la început...
VREA AFARĂ!
Krisztina rămâne în arest
Joia trecută, instanţa s-a pronunţat şi cu privire la cererea de revocare a măsurii arestării preventive despusă de apărătorul Krisztinei Pazurik, avocatul Alexandru Lele. "Din declaraţiile date de martorii audiaţi rezultă că inculpatul Moraru nu a avut acord sau încurajare din partea Krisztinei la comiterea faptei. A fost chestiune spontană, la care ea nu a putut interveni. E o mână de om de 40 de kilograme care, pe de altă parte, nu l-ar fi putut împiedica pe nebun să-i ia cuţitul din mână când a tăiat gâtul victimei", a încercat Lele s-o convingă pe judecătoare.
Apărătorul s-a declarat sceptic şi cu privire la rezultatul expertizei medico-legale care a relevat că Moraru este în deplinătatea facultăţilor mintale. "Poate că dacă s-ar fi făcut o expertiză mai aprofundată s-ar fi găsit probe reale că lucrurile stau cu totul altfel". În final, după două ore de deliberări, judecătoarea Denisa Vidican a respins cererea de eliberare a Krisztinei, considerând "legală şi temeinică măsura arestării preventive".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.