URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2013, 15:35

Un martor, despre avocatul criminal Moraru: "L-am găsit îmbrăcat în femeie!"

Un martor, despre avocatul criminal Moraru: "L-am găsit îmbrăcat în femeie!" PUNCT ŞI DE LA CAPĂT. Va fi o toamnă lungă pentru Cosmin Moraru şi soţia sa, Krisztina Pazurik. Cei doi soţi sunt din nou în faţa judecătorilor şi aşteaptă sentinţa finală. În timp ce avocatul s-a resemnat în faţa dovezilor şi a recunoscut că şi-a ucis soacra, soţia sa neagă că i-a fost părtaşă la sângeroasa crimă şi vrea acasă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul Cosmin Moraru şi Krisztina Pazurik, profesoară la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, cuplul acuzat de uciderea mamei femeii, se află din nou în faţa judecătorilor.

Condamnat deja de Curtea de Apel Oradea la 13 ani şi 4 luni de închisoare pentru omor, după ce a recunoscut că şi-a ucis soacra, avocatul va fi prezentat în aceste zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde speră să obţină reducerea pedepsei. În acest timp, procesul soţiei sale, acuzate că i-a fost complice, s-a reluat joia trecută la Curtea de Apel Oradea, cu audierea martorilor. Un prieten de familie al celor doi a făcut o dezvăluire şocantă: "Când m-am dus la ei, Cosmin îşi vopsise părul blond şi era îmbrăcat în femeie!".

Crima din palat

Cosmin Moraru şi Krisztina Pazurik sunt acuzaţi că au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan, 53 ani, pedagog la Liceul Ady Endre, în dimineaţa zilei de 3 decembrie 2012, în apartamentul lor situat în Palatul Vulturul Negru. Pe 4 decembrie, cei doi soţi au fugit spre Italia, fiind localizaţi şi reţinuţi în Elveţia o zi mai târziu. Cadavrul victimei a fost găsit abia pe 26 decembrie la marginea unui teren agricol din satul Nădar (comuna Spinuş), mutilat şi ciopârţit de câini, cu o parte din membre devorate.

Pe 16, respectiv 17 mai, Moraru şi Pazurik au fost extrădaţi şi escortaţi la Oradea, iar pe 8 iulie au fost trimişi în judecată, avocatul pentru omor, iar soţia sa pentru complicitate la omor deosebit de grav, pe considerentul că între ea şi victimă există raport de rudenie apropiată.

Maximul posibil

În cazul lui Moraru, procesul s-a terminat pe 19 iulie, după primul termen de judecată. În timpul unei şedinţe maraton, întinse pe parcursul a două zile, avocatul a recunoscut crima şi a solicitat să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, procedură ce presupune totodată şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunea care i se impută. Adică de la 10 şi 20 de ani de închisoare, cât stabileşte Codul Penal pentru omor, la 6 ani şi 8 luni (minimul), respectiv 13 ani şi 4 luni (maxim).

Judecătoarea Gabriela Ţarcă, cea care a analizat dosarul lui Moraru, i-a dat o pedeapsă aproape de maxim: 13 ani de închisoare, iar ca pedeapsă complementară interzicerea drepturilor civile atât pe perioada detenţiei, cât şi pe o perioadă de 5 ani după. La stabilirea pedepsei s-a avut în vedere în primul rând "gravitatea extremă a faptei, multiplele leziuni provocate victimei, care demonstrează că inculpatul a săvârşit fapta cu o brutalitate ieşită din comun, orientarea loviturilor reliefând puternic intenţia de a ucide victima".

Totodată, s-a ţinut cont şi de "conduita ulterioară comiterii faptei", când Moraru a abandonat cadavrul "într-o zonă în care avea reprezentarea că acesta este lăsat pradă animalelor", la care s-a adăugat şi "pregătirea inculpatului, una juridică, absolvent al unei facultăţi de drept". "Aplicarea unei pedepse mai reduse nu este în măsură să atingă scopul educativ şi preventiv. Inculpatul are nevoie să conştientizeze prin reeducare, într-o perioadă de timp suficientă, gravitatea deosebită a faptei sale", a precizat judecătoarea Şarcă în sentinţa de condamnare.

Din nou la judecată

Cum era de aşteptat, sentinţa i-a nemulţumit atât pe apărătorul lui Moraru, avocatul Răzvan Doseanu, care ar vrea să obţină reducerea pedepsei, cât şi pe procurori, care consideră fapta mult prea gravă pentru ca autorul să poată fi judecat după procedura simplificată, şi care au formulat recurs. Procesul se va relua pe 16 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe de altă parte, situaţia Krisztinei Pazurik nu este încă lămurită. A fost părtaşă tânăra profesoară la uciderea mamei sale, aşa cum susţin procurorii? E întrebarea la care trebuie să găsească răspunsul judecătoarea Denisa Vidican, la finalul procesului care a început joia trecută, la Curtea de Apel, cu audierea unor martori.

La prima şedinţă a fost prezentă atât Krisztina, cât şi soţul ei, dar şi o parte din rudele femeii, între care şi bunica. Bătrâna a încercat chiar să ia cuvântul, cerând voie să-i adreseze o întrebare "criminalului" Moraru: "Să spună de ce a omorât-o pe fiica mea?". Judecătoarea i-a respins, însă, cererea.

Bătaie pe coridor

Prima audiată a fost Maria Chiş, una din vecinele cuplului, care a contrazis o susţinere din rechizitoriu, şi anume că Paraschiva Vilhan ar fi încercat să iasă din apartamentul celor doi, însă nu ar fi reuşit să fugă, fiind trasă înapoi de păr şi lovită cu picioarele. De fapt, cea care a vrut să fugă din casă a fost Krisztina, spunea Chiş, întărind astfel varianta tinerei profesoare care pretindea că nu a fost părtaşă la crima soţului şi că nu a intervenit ca să-şi salveze mama doar din teamă faţă de acesta.

"Eu îmi beau cafeaua pe coridor în fiecare dimineaţă. Ţi în acea dimineaţă am făcut la fel. Am văzut că cei doi au ieşit din apartament, iar între uşa de apartament şi balustradă a avut loc o agresiune. Ea îi cerea să o lase în pace, să nu o mai bată, îi spunea că îl iubeşte şi va face ce vrea el. Apoi el a tras-o înapoi de păr în apartament", a explicat martora.

Femeia pretinde că, după câteva minute, a zărit-o pe Krisztina din nou. Tânăra a ieşit din apartament, a şters uşa, iar apoi, văzând-o afară, a venit până la ea. "Nu avea răni, nu era şifonată, nu avea sânge pe haine, nimic". Amănuntul arată că tânăra n-a stat mult în holul apartamentului unde fusese ucisă mama sa şi unde urmele de sânge au acoperit mai toţi pereţii, fiind găsite de criminalişti chiar şi pe tavanul situat la o înălţime de 2,5 metri.

Krisztina era, însă, foarte agitată şi speriată. Tremura toată. "I-am spus să sunăm după ajutor, la Poliţie, la fratele ei ori la mama ei. A zis că nu se poate, că îmi dă 5.000 euro, doar să nu spun nimic, nimănui", a mai declarat Maria Chiş.

"Voiau să sparg tot"

Un alt martor audiat de judecătoarea Vidican a fost orădeanul Alin Pogan, care se împrietenise cu avocatul după ce acesta l-a reprezentat într-un proces legat de un eveniment rutier. Pogan este meşterul căruia avocatul Moraru i-a cerut să-i spargă tencuiala, faianţa şi gresia din apartament, ca să şteargă definitiv urmele omorului.

S-a întâlnit cu cei doi chiar înainte ca aceştia să fugă. "Aveau bagajele în maşină. Krisztina nu părea rănită, dar Cosmin avea o vânătaie mare pe mână. El mi-a dat cardul de salariu al Krisztinei şi codul PIN, şi mi-a spus să mă apuc imediat. Am crezut că merg în concediu, până când Cosmin mi-a spus că ei, de fapt, pleacă de nevoie. Că pe el îl aşteaptă închisoare pe viaţă, iar pe Krisztina 30 de ani. M-am speriat şi nici nu am intrat în casă", a mai explicat Pogan.

Pus de judecătoare să-i descrie pe cei doi soţi, Alin Pogan a declarat că avocatul a avut mai multe ieşiri ciudate în decursul timpului. "La un moment dat mi-a spus că e bolnav, că are cancer la plămâni (diagnostic neconfirmat de expertiza medico-legală - n.r). Altă dată, m-am dus pe la ei, iar el avea părul vopsit blond şi era îmbrăcat în haine femeieşti. Eu am luat-o ca o glumă, dar a fost ciudat", a povestit bărbatul.

Să plătească!

La înfăţişarea de joi au fost audiate în total 6 persoane, dezbaterile urmând să fie reluate peste două săptămâni, când sunt chemaţi în faţa instanţei alţi martori, unii menţionaţi în rechizitoriul Parchetului Curţii, alţii propuşi de rudele Krisztinei, care s-au constituit parte civilă, solicitând plata unor daune materiale şi morale de peste 250.000 euro.

După cum se arată, însă, mai au ceva de aşteptat. Căci procesul este doar la început...


VREA AFARĂ!
Krisztina rămâne în arest

Joia trecută, instanţa s-a pronunţat şi cu privire la cererea de revocare a măsurii arestării preventive despusă de apărătorul Krisztinei Pazurik, avocatul Alexandru Lele. "Din declaraţiile date de martorii audiaţi rezultă că inculpatul Moraru nu a avut acord sau încurajare din partea Krisztinei la comiterea faptei. A fost chestiune spontană, la care ea nu a putut interveni. E o mână de om de 40 de kilograme care, pe de altă parte, nu l-ar fi putut împiedica pe nebun să-i ia cuţitul din mână când a tăiat gâtul victimei", a încercat Lele s-o convingă pe judecătoare.

Apărătorul s-a declarat sceptic şi cu privire la rezultatul expertizei medico-legale care a relevat că Moraru este în deplinătatea facultăţilor mintale. "Poate că dacă s-ar fi făcut o expertiză mai aprofundată s-ar fi găsit probe reale că lucrurile stau cu totul altfel". În final, după două ore de deliberări, judecătoarea Denisa Vidican a respins cererea de eliberare a Krisztinei, considerând "legală şi temeinică măsura arestării preventive".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@lagarul
Esti barbat, da? Ai 75 kg? Daca esti cu taicatau sau cu cineva, si vine unul de 2 metri si 150-160 kg si il loveste in cap tu ce faci ? te bagi? Eram nu doar o femeie, ce o femeie firava. E clar, ca nu se putea apara.
Postat 11 Septembrie 2013, 14:08 de B
mie imi pare rau ca voi nu vedeti
@B daca ai vedea mama ucisa cum a fost ucisa acesta FEMEIE care ar fi REACTIA ta DE OM si COPIL ? Ai plange si de ce ? Ai cere MILA si de ce ? cine a hranit instinctul animalic in el si de ce ? Sa ma ierte tatal fetei dar asta si a batut joc de TOTI, inclusiv de SOTUL EI, l a manipulat cum a vreut ea si ca sa iasa din joc s a prefacut ca el e STAPANUL .
Postat 11 Septembrie 2013, 11:35 de lagarul
eu nu vreau CRIMINALI si complici in libertate , ma simt amenintat , EXILATI din ROMANIA !
hhhoooppppaaa a aparut o martora care si a baut cafea si a vazut TOTUL, pana acum unde era !!! VAI ce fac astia in JUSTITIE e deplorabil !!! IN 24 nimeni nu stia NIMIC si acum apar ca CIPERCILE dupa ploaie, VREU DETECTORUL DE MINCIUNA in cazul martorei, OBLIGATORIU. FATA putea sau nu putea sa si apere mama , asta ne intereseaza nu atceva, ce a oprit o pe ea sa o salveze si sa cheme SMURDUL, frica, asta nu tine , esti complice . E bataie de joc ce traim si cat teatru FACE JUSTITIA in ROMANIA ca niste criminali sa scape in LIBERTATE, ne obliga sa facem noi DREPTATE !!! Ne instiga pe noi la fapte penala, eu nu vreau CRIMINALI si complici in libertate , ma simt amenintat , EXILATI din ROMANIA !
Postat 10 Septembrie 2013, 15:57 de JUSTITIE CORUPTA
Adevarul e
Daca prietenul/iubitul/sotul unei persoane de sex feminin comite o agresiune (chiar si crima) e foarte greu pt. aceasta sa protesteze...sa-si calmeze sotul. De multe ori e greu si pt. noi barbatii sa calmam un alt barbat...
Postat 10 Septembrie 2013, 12:05 de B
DA?
Fiind un criminal, individul era imbracat in femeie .... in femeia (pielea) cui???
Postat 10 Septembrie 2013, 09:16 de INA
cititi
Dreptul la propria imagine, care la origine a fost opera jurisprudenţei (40), este un drept al personalităţii, un drept primordial, pentru fiecare, de a sustrage altuia reprezentarea persoanei sale. Această facultate a persoanei, de a cenzura folosinţa imaginii sale se fundamentează pe autonomia individuală; ea protejează persoana în libertatea şi intimitatea sa şi uneori chiar în securitatea sa. în teorie, fundamentul dreptului la imagine este diferit şi dificil de conturat. Unii autori consideră dreptul la imagine ca un drept de proprietate. Astfel, prerogativa pe care fiecare o deţine asupra imaginii sale constituie un drept subiectiv, iar exclusivitatea pe care persoana o are asupra persoanei sale face din acest drept un drept de proprietate. Dreptul asupra imaginii conferă fiecăruia puterea de a exclude pe oricine de la accesul utilităţii, dată de forma exterioară a fiinţei sale. Asemeni dreptului de proprietate, limitele exercitării acestei puteri sunt chiar limitele inerente oricărui drept de proprietate şi, evident, oricine are puterea de a dispune material sau juridic de imaginea sa41. Aşadar, natura juridică a prerogativei care poartă asupra imaginii este un drept de proprietate, numai că a luat denumirea de drept la imagini. Pe de altă parte, în aceeaşi opinie, imaginea constituie un bun; dar la fel ca orice alt aspect al persoanei umane, imaginea nu face parte din patrimoniu; ea este un bun extrapatrimonial pentru că nu poate fi inclusă în gajul general al creditorilor43. Este, aşadar, inutil să se dedubleze dreptul la imagine în două drepturi, unul patrimonial şi altul extrapatrimonial, aşa cum susţin unii autori (44). Chiar dacă nu poate face obiectul dreptului de gaj general al creditorilor, el poate face obiectul unei convenţii cu titlu oneros atunci când legea nu interzice acest lucru; or, legea nu o interzice, după cum se ştie, decât pentru corpul uman şi nu pentru imaginea sa. Vom recunoaşte că demonstraţia pe care o fac aceşti reputaţi jurişti este seducătoare, însă nu o vom împărtăşi. Vom spune însă, că fără a exista o totală, asimilare, dreptul la imagine (la fel ca şi numele) prezintă o anumită analogie cu cea a proprietăţii private. Este însă dificil dacă nu chiar absurd să se spună că fiecare este proprietarul aparenţei sale. într-o altă opinie, dreptul la imagine ar avea drept fundament dreptul de autor, această analiză fiind specifică doctrinei germane şi jurisprudenţei anglo-americane care vorbeşte despre copyright-ul natural al individului asupra propriilor trăsături (45). în sfârşit, dreptul la imagine este considerat un drept al personalităţii, teză pe care o împărtăşim şi noi (46). într-adevăr, dreptul la imagine este unul dintre drepturile personalităţii, un drept primordial alături de dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la onoare şi reputaţie, dreptul la respectarea vieţii private (47), aşa cum statuează art. 58 din Noul Cod civil. 
Detalii: http://legeaz.net/noutati-legislative/dreptul-la-proprie-imagine-in-noul-cod-civil
Postat 09 Septembrie 2013, 23:43 de mai
mda
Criminalii vor sa fie scosi nebuni si absolviti astfel de pedeapsa !
Postat 09 Septembrie 2013, 16:55 de key
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON