URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2012, 08:31

Trio la DNA: Şpăgi de sute de mii de euro pentru deputatul Seremi, primarul Popuş şi notarul Dimitriu

Trio la DNA: Şpăgi de sute de mii de euro pentru deputatul Seremi, primarul Popuş şi notarul Dimitriu ESTE PENTRU TOATĂ LUMEA! Până să plece de la şefia PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi (foto) a profitat din plin de funcţiile administrative şi de cele politice, iar cei din anturajul lui, precum finul Lucian Popuş (stânga) şi ginerele Irinel Dimitriu (dreapta), au profitat la rândul lor de „greutatea" boss-ului. Numai comunitatea nu profită cu nimic de pe urma unor asemenea politicieni...
Trio la DNA: Şpăgi de sute de mii de euro pentru deputatul Seremi, primarul Popuş şi notarul Dimitriu LA PROCES. Ceea ce în urmă cu 5 ani părea o trânteală imobiliară perfectă, acum e motiv de proces. Afaceriştii care au pus mâna pe pădurea (fundal) de 10 hectare din capătul staţiunii Băile Felix vor milionul de euro înapoi de la Primăria Sânmartin, condusă de PDL-istul Lucian Popuş (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tunul imobiliar orchestrat în 2007 de actualul deputat PDL Ştefan Seremi, împreună cu ginerele său, notarul Irinel Dimitriu, şi cu finul parlamentarului, primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş, continuă să dea bătăi de cap. Protagoniştilor şi anchetatorilor deopotrivă.

Este vorba despre una din cele mai dubioase afaceri locale, prin care 10 hectare preţioase de pădure dinspre Hidişel au fost vândute de Primăria Sânmartin ca teren agricol, cu numai 1,1 milioane euro, unei firme de casă. Acum, vine confirmarea că "tunul", dezvăluit în premieră de BIHOREANUL acum 4 ani, ascundea o afacere clasică de corupţie, pentru care cei doi politicieni PDL sunt cercetaţi de DNA. Culmea e că nici firma care a beneficiat de trânteală n-a mai reuşit să revândă pădurea pe bucăţi, aşa cum plănuise. Motiv pentru care îşi vrea milionul înapoi...

Regie completă

Frauda imobiliară care a lăsat comuna Sânmartin fără 10 hectare de pădure a ajuns din nou în atenţia publică, odată cu excluderea din magistratură a fostului prim-procuror Viorel Gavra, acuzat, printre altele, că l-ar fi anchetat şi interceptat ilegal pe notarul Irinel Dimitriu în dosarul penal deschis pe marginea afacerii.

Terenul, care iniţial aparţinuse MapN, găzduind depozite de muniţie, fusese atribuit Primăriei Sânmartin în 2005, prin hotărâre de Guvern, mulţumită unui lobby făcut de Radu Ţîrle, pe atunci senator PDL, la cererea colegului său de partid, Ştefan Seremi, la vremea respectivă vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, care susţinea că administraţia comunei ar vrea să dezvolte în zonă un aquapark, prin parteneriat public-privat.

05 dimitriu ok.jpgOdată adus terenul la Primărie, nici pomeneală de aquapark! Cei implicaţi au încercat să vândă terenul pe bani mărunţi (pentru comună), dar pe comisioane grase (pentru conturile lor). Firma ginerelui lui Seremi, SIS Consulting, era deja angajată de Primărie, ca şi consultant juridic, aşa că preţul de 1,1 milioane de euro, stabilit în baza unui raport de evaluare semnat de expertul tehnic Molnar Maria-Clara, a fost avizat fără rezerve de notarul Irinel Dimitriu (foto). Tot SIS Consulting a întocmit apoi un "studiu de oportunitate", însuşit de Consiliul Local, care invoca în favoarea vânzării "imposibilitatea utilizării terenului", "debranşarea de la utilităţi a clădirilor" şi "cheltuielile inutile pentru administrarea, conservarea şi paza obiectivului".

În final, consultantul a rezolvat şi problema cumpărătorului, căci terenul a fost vândut unei firme aduse tot prin Dimitriu, Imobil Nurofin, a cărui unic asociat este un "paravan", Hutckinson Corporate Finance Limited, din Marea Britanie, iar reprezentantă la vedere o anonimă. Asta, după un simulacru de licitaţie în care competitorii erau înţeleşi între ei, căci singurul care a plusat peste preţul de pornire a fost Imobil Nurofin, adjudecându-şi astfel cu 1.110.000 euro cele 10 hectare.

Anchetă cu probleme

După dezvăluirile din BIHOREANUL, cazul a ajuns în atenţia Serviciului de Investigare a Fraudelor, ca urmare a unei sesizări din oficiu. Subcomisarul Călin Moş a început în 2009 urmărirea penală împotriva a doi angajaţi ai Oficiului de Cadastru Bihor, acuzându-i că au falsificat CF-urile pentru a atesta că terenul ar fi în domeniul agricol şi nu forestier, artificiu ce a permis, de altfel, subevaluarea terenului. Cei doi funcţionari au scăpat cu câte o amendă administrativă, însă Moş a continuat ancheta până în 2010, când un alt ofiţer SIF, comisarul Claudiu Boloş, s-a sesizat şi el din oficiu, înregistrând un nou dosar, la care a fost ataşat şi cel început de colegul său.

Dosarul a fost luat în anchetă proprie de prim-procurorul Viorel Gavra, care a dispus începerea urmăririi penale faţă de autori necunoscuţi, pentru abuz în serviciu, ulterior identificând şi "suspecţii", în persoana deputatului Seremi, a primarului Popuş şi a notarului Dimitriu. Pentru ultimii doi a şi obţinut autorizare de înregistrare a convorbirilor. Aflând de veste, notarul a reclamat "încălcarea normelor procedurale", iar ca efect, pe 27 ianuarie 2011, dosarul a fost preluat de Parchetul Curţii de Apel iar apoi, pe 2 martie 2011, declinat la DNA Oradea. De atunci, nu s-a mai ştiut nimic de el...

Şpăgi prin conturi

Documentele apărute recent la dosarul excluderii din magistratură a prim-procurorului Gavra, ajunse în posesia BIHOREANULUI, arată care au fost informaţiile ce au stat la baza "relansării" dosarului în urmă cu doi ani, sub acuzaţii de corupţie şi spălare de bani. Detaliile - deşi previzibile - sunt, totuşi, şocante! Iar dacă vor putea fi şi probate, s-ar putea solda cu ani grei de puşcărie...

Din cuprinsul sesizării din oficiu reiese că, în urma vânzării terenului, la un preţ subevaluat, de 4 ori mai mic decât valoarea de piaţă, "primarul Popuş Lucian a primit din partea firmei cumpărătoare circa 200.000 euro iar deputatul Ştefan Seremi circa 400.000-500.000 euro". Documentul mai arată că însuşi fostul şef al PDL Bihor, prin ginerele şi finul său, ar fi organizat această activitate, inclusiv prin aducerea la licitaţie a firmei cumpărătoare, aflate într-un grup controlat de cetăţeanul italian Giovanni Del Luca.

Potrivit documentului, participanţii la licitaţie erau înţeleşi, "trucarea licitaţiei rezultând şi din modul în care a fost organizată, deoarece taxa de participare a fost de numai 1% din preţul de pornire, în condiţiile în care, în mod normal, se percep procente de 5-10%". Cât despre şpăgile plătite de cumpărător, sumele menţionate ar fi fost virate "din contul Imobil Nurofin în contul SIS Consulting sau în contul unor societăţi în care cei doi (Seremi şi Popuş - n.r.) figurează ca asociaţi sau acţionari (Eco Kapa SA, SC Zipber SRL, SC Val-Pai Felix SRL), după încheierea unor contracte de consultanţă nereale".

Suspiciunea anchetatorilor legată de firma lui Dimitriu e că ar fi spălat banii din "comisioane", mai ales că în cursul anului 2007, potrivit poliţiştilor, Seremi ar fi cumpărat împreună cu ginerele său o clădire pe strada Armatei Române, folosită ca sediu de Dimitriu.

Don Giovanni

Beneficiarul "din umbră" al pădurii de la Hidişel, căruia nu i se ştia numele până acum, nu e nici el un anonim. Italianul Giovanni Del Luca, 52 de ani, provenit din Livorno, are reşedinţa tot în Sânmartin şi a fost, de-a lungul anilor, implicat în mai multe societăţi comerciale româneşti, în domeniul afacerilor imobiliare, comerţ, fabricarea confecţiilor, firme în care astăzi însă nu mai figurează cu numele.

Del Luca a ajuns în atenţia publică în 1999, când atelierul său de confecţii a fost incendiat, iar paznicul imobilului a fost împuşcat mortal. Ancheta penală a scos la iveală că incendiul a fost pus de doi români şi de şoferul unui alt afacerist italian, Carlo Giovenzana, la comanda acestuia din urmă. Pus sub acuzaţia de instigare, în final Giovenzana a fost achitat.

Minciuni

05 seremi ok.jpgCăutat de BIHOREANUL pentru a discuta pe marginea acuzaţiilor pe care trebuie să le combată în faţa procurorilor DNA, deputatul PDL Ştefan Seremi (foto) n-a dat niciun semn de viaţă. Ginerele şi finul său, în schimb, au negat cu vehemenţă acuzaţiile de corupţie. Irinel Dimitriu susţine că vânzarea a fost una corectă şi imperios necesară, pentru că Primăria Sânmartin avea nevoie de bani ca să plătească restanţele strânse de societatea locală de apă, riscând să fie debranşată. "Pentru asta s-a vândut", spune notarul.

Pe de altă parte, Dimitriu recunoaşte că s-a implicat în licitaţie nu doar prin consultanţa acordată Primăriei, ci şi prin "atragerea" cumpărătorului, "însă doar pentru că nu erau pretendenţi pentru teren, nu pentru că aş fi avut vreun interes". Căci nici pomeneală de corupţie! "Nu am avut niciun contract de consultanţă cu firmele respective. În schimb, am credite de 750.000 de euro, tocmai pentru clădirea asta şi casa în care stau, pe care le-am luat din 2005, nu în 2007", zice Dimitriu.

În proces

05 Popus ok.jpgDe cealaltă parte, primarul Lucian Popuş (foto) ameninţă cu judecata la fiecare frază rostită. El susţine că "totul a fost legal, Consiliul Local a dat hotărâri, Prefectura le-a avizat de legalitate, a fost o licitaţie care s-a organizat cu respectarea tuturor reglementărilor", iar acuzaţiile de corupţie sunt "nişte prostii". "Eu am o firmă mică şi nu am avut nicio relaţie comercială cu firmele acelui italian. Nici măcar nu-l cunosc", zice edilul.

Drept dovadă supremă a corectitudinii sale, Popuş aduce faptul că, acum, firma cumpărătoare a solicitat în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat. "Sunt nemulţumiţi că nu pot construi acolo ce vor", explică primarul, omiţând să specifice că acest lucru nu se datorează nicidecum vreunei condiţii impuse de administraţia locală la vânzare. Fiindcă tot anchetele penale au corectat falsurile din colile funciare, înregistrând suprafaţa ca "fond forestier", şi nu "teren agricol". Or, în aceste cazuri, terenurile nu pot fi trecute în intravilan, iar consecinţa este că nu pot fi obţinute autorizaţii de construcţii şi deci nu se pot realiza nici investiţii imobiliare.
Ca atare, nu-i de mirare că italianul îşi vrea milionul înapoi. Şi poate, dacă e aşa cum bănuiesc procurorii, va cere înapoi şi şpaga...


LA PROMOŢIE
Evaluare cu preţ rotunjit

Evaluarea pădurii din Hidişel sub preţul pieţei a fost posibilă nu doar pentru că terenul a fost considerat "agricol", ci şi pentru că în procesul-verbal de preluare de la MApN a fost trecută o valoare de inventar nereală. Astfel, construcţiile din pădure, între care 13 depozite de muniţie, toate racordate la utilităţi, dar debranşate pentru economie, au fost inventariate la valori derizorii, pe motiv că fuseseră ridicate în anii '70. Un fost corp de pază de 297 mp a fost notat la 24,4 lei/mp, drumurile şi aleile interioare la 400 lei, iar reţelele electrice, cu peste 100 de stâlpi, transformatoare şi cabluri, la numai 20.221 lei. La rândul ei, evaluatoarea a preţăluit clădirile la numai 100.000 de euro, cât o casă mai răsărită, iar terenul în sine la 1.023.392 euro, pentru ca apoi, însumând cele două cifre, să treacă în raport un total de doar 1 milion de euro. Sub pretextul, menţionat de altfel în evaluare, că acesta este "preţul rotund".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
E TEAPA CU DUS SI INTORS!
DACA TERENUL AR FI RAMAS CU STATUT DE INTRAVILAN, CUM REZOLVASE POPUS SI CUM SPERAU ITALIENII, PREJUDICIUL AR FI FOST DE CITEVA MILIOANE DE EURO PT COMUNA! SPAGA INSA S-A DAT SI S-A LUAT, DECI FAPTA DE CORUPTIE EXISTA! INSA FUNCTIONARII DE LA CF AU REMEDIAT "GRESEALA" SI AU TRECUT TERENUL IAR CA FIIND FOND FORESTIER! INSA POPUS SI SEREMI MAI AU SI ALTE BUBE IN CAP SI DNA INCA MAI ARE DE CERCETAT SI ALTE INFRACTIUNI, DESPRE CARE AUTOAREA ARTICOLULUI NU ARE CUM SA STIE! INSA VOR APAREA IN CURIND, NU VA FACETI GRIJI, CA NU SCAPA!
Postat 18 August 2012, 21:35 de gabriel cerganovic
pentru avocatul botan
matiuta stim ca tu scrii si semnezi cu numele avocatul botan
Postat 17 August 2012, 16:00 de mihai
nelu
Matiuta, nu mai scrie prostii, toata lumea stie ca esti tu.
Postat 17 August 2012, 15:18 de hunyadi
pai i se infunda la tot pdl ul
I se infunda la tot pdl ul ca se scufunda,numai aici din acest articol vedem de ce au fost in stare,au furat de la stat pana a fost ce,apoi au trecut cand sa terminat acolo la proprietatile private ale oamenilor ca nu s au indestulat,sature i DUMNEZEU DE TARANA CARE LE ASA DRAGA!
Postat 15 August 2012, 00:51 de justitiarul
sis=sugacii innstitutiilor statulu
eu am regizat totul fiind juristul lui popus de unde m au deturnat asia de la SIS.la primaria sanmartin nu ne prindea nici dracu dovada ca terenurile unde sunt acum constructiile President le am luat toy asa de la oameni,popus ma asculta si nu le semna la oameni iesirile din diviziune,nu le dadea certificat de urbanism,pana innebuniti oamenii vindeau pe pret de nimic,iar acum Podila de exemplu a luat 5 milioane euroi pe ultimul proiect pentru aquaparc,locatie obtinuta tot prin iscusinta mea,deposedand pe dobitocul ala pe care l am executat apoi si cu SIS de terenul de langa Real substituind persoana la notar si cate si mai cate ghidusii numai ca a inceput sa ni se infunde...
Postat 15 August 2012, 00:41 de avocat botan
DEPOZIT
CELE 10 HA SUNT LA 500 M DE HOTELUL LUI POPUS PE DRUMUL NATIONAL SPRE HIDISEL.IN PLUS DE ASTA ESTE PADURE NU TEREN ARABIL CUM A TRECUT POPUS IN CAIETUL DE SARCINI. DACA ACOLO PRETUL SI IN MOMENTUL DE FATA ESTE SUB 30 DE EURO EU SUNT DISPUS SA MA MUT IN CONGO-ul LUI BASESCU.DRAGI POPUSARI ,ORICAT ATI INCERCA SA SALVATI SITUATIA ,SE AUD ZUMZETE DE CATUSE. VA SPERIE...? PS FELICITARI LAURA,ESTI FOARTE CURAJOASA
Postat 11 August 2012, 19:34 de 10 HA
catre dna
DNA.M AI INTRISTAT.ARE AMANT SOTIOARA?VROIAM SA MA INSCRIU.ORICUM ALA NU MAI POATE.DIABETICII SINT MAI REPEDE IMPOTENTI CA FUMATORII
Postat 09 August 2012, 16:33 de alin
buna ziua
cunosc si eu acel teren si pot sa va zic ca nu merita nici 10eu/mp darmite 40 cat se specifica in articol,asa ca daca l-au platit cu 1100000 a fost teapa pe fata,si inca ceva pe seful fimei de confectii il cheama Fulvio si e din Verona,giovani e doar directorul,managerul general,nu face nimic fara Fulvio!
Postat 09 August 2012, 11:02 de quiltiman
sa le uram personal ce avem de urat ,
dupa referendum Eba face nunta :))) sa le uram personal ce avem de urat , nimic nu este intamplator in viata! ei sarbatoresc noi protestam, este legal. Piata Universitatii - 31.08.2012 - ora 9,00 pana la decizia de validare a CCR ROMANI (EXCEPTIE basescu si portocalii lui - pe care nu-i consider romani) - VENITI CU TOTI CEI 8,5 MIL. CARE V-ATI EXPRIMAT LIBER SI DEMOCRATIC VOTUL LA REFERENDUM. DACA NENOROCITUL DE DICTATOR ALCOOLIC POATE PUNE PRESIUNE PE CCR - INSEAMNA CA O PUTEM FACE SI NOI. NU-L LASATI PE DICTATOR SA REVINA IN FUNCTIE - NE IGNORA TOTAL - NU ARE DEMNITATE NICI IN AL DOISPREZECELEA CEAS - NE BATJOCORESTE - NE INSULTA !!!! SA NU-L MAI LASAM SA CONTINUE !!!! NE ADANCESTE IN HAOS SI SARACIE - CRIZA DIN ROMANIA II SE DATOREAZA LUI SI \\\"BATALIONULUI SAU DE SUPUSI PORTOCALII\\\".
Postat 09 August 2012, 09:39 de nimic nu este i
pt nicu
in 2006 sau 2007, nu mai stiu exact, langa poligon s-a construit o pensiune, chiar in gardul poligonului, si terenul de acolo s-a vanfut cu 5 euro/mp. asa ca italienii chiar au luat teapa ca au dat 11 euro/ mp (1.100.000 euro/10 ha) asa ca nu inteleg unde e frauda.
Postat 08 August 2012, 23:09 de cristi
dar nu mai terminati odata?
dar nu mai terminati odata? bai laura, s-a gatat campania electroala, mai treceti si voi pe altceva. atata o dati pe nenorocitul ala de depozit de parca ar fi fost cine stie ce cartier select, nu o darapanatura in marginea unei paduri. daca era asa de valoros, il vindeau in 6 ani de cel putin 10 ori., mai ales in boomul din 2007 - 2008. dar asa l-a luat in urma cu 6 ani si sta cu el pe cap. pana la urma cineva a dat milionul de euro pe el si nu a primit o oferta mai buna. chiar, s-a interesat bihorel cu cat se vindea terenul in zona aia in aceeasi perioada?
Postat 08 August 2012, 15:32 de nicu
SALAM ALECU
Esti de toata prastia tataie! Dar de la Ungur D., cat ai luat? De ce nu a fost interesat Consiliul Judetean, de distrugerea totala a DJ 709E Arpasel-Ghiorac si a barajului Taut? Verificati partea dreapta a carosabilului DJ 709 E, pe relatia Ghiorac Ciumeghiu si veti vedea ce au facut camioanele nasparlii ale lui Ungur, pe drumul tocmai asfaltat de firma lui in urma cu numai doi ani! Cine a tinut spatele furturilor si distrugerilor provocate de firmele lui Ungur? Poate ne spune tataie cine a sponsorizat mare parte din materialele de constructie ale vilei tinerei sotioare si de ce?
Postat 08 August 2012, 14:35 de SAHIA II
nice
dar voi cate mii de euro ati luat pentru articol? 4000 ? sau 5000? daca aveau problele care le spuneti voi, ii saltau decateva luni, mai ales pe primar. si asa castiga si laza alegerile. voi ati vazut hartiile alea pe care le invocati, dar depozitul de munitii? eu am lucrat acolo, cand era la armata, iar cladirea aia mirifica de 100.000 euro(cat o casa mai rasarita, asa cum spui sub psudonimul Laura Gal) era darapanata rau si nu isi merita nici 30.000 euro. iar sumele alea la corpul de paza ,etc (facute prin anii 70) sunt exact sumele avaluate de MAPN de pe vremea cand lucram acolo si le aveam pe inventar. mai documentati-va nu aruncati cu noroi direct.
Postat 08 August 2012, 13:52 de jmen
Are sogor
Îl suplinește amicul de partid,tânărul amant al Lorei.
Postat 08 August 2012, 13:47 de DNA
sotia
DACA IL ARESTEAZA PE SEREMI,CUI II RAMINE TINARA SOTIOARA?
Postat 08 August 2012, 12:19 de alin
Poate Haieu, nu Hidisel
"10 hectare preţioase de pădure din Hidişel au fost vândute de Primăria Sânmartin" Hidisel este o comuna de sine statatoare, nu un sat din comuna Sanmartin, deci Primaria Sanmartin n-are jurisdictie acolo. Probabil va referiti la satul Haieu, din comuna Sanmartin
Postat 08 August 2012, 12:01 de cristi f
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON