URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
23 Decembrie 2011, 08:20

Tokai, zona crepusculară: Un cartier întreg e construit fără acte

Tokai, zona crepusculară: Un cartier întreg e construit fără acte CARTIERUL FANTOMĂ. Construite în urmă cu patru decenii, casele din Tokai apar în acte ca şi cum n-ar exista. Ridicat pe fosta haldă de argilă din zona Căii Clujului, cartierul e în ilegalitate şi astăzi. Comuniştii au tolerat existenţa construcţiilor punând proprietarii la plata impozitelor fără să le facă documente, iar capitaliştii s-au mulţumit doar să adune banii fără a le oferi nimic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Tokai se termină lumea. Aici nu există nici drumuri, nici canalizare, nici numere de casă, nici televiziune sau internet prin cablu. Nu există nimic. Întreaga zonă lipseşte cu desăvârşire din catastifele oraşului!

"Cartierul a fost construit prin anii '70 de "viniturile" de prin jurul Marghitei şi de prin alte colţuri de ţară. Au tras unii de alţii şi şi-au construit ilegal case, şi aşa au rămas până astăzi", povesteşte pentru BIHOREANUL Gheorghe Scorţe. Proprietar al unei case în strada Caporal Constantin Muşat, bărbatul încearcă de ani de zile să intre în legalitate. Pentru că, fără acte de proprietate, nu există nici casa, nici el, nici familia sa. Decât la plătit impozite!

Locul care nu există

Bătrânii îi spun "pe gropi", după denumirea fostei halde de argilă pe care s-au aşezat în anii '70 tineri veniţi la oraş mai ales din zona Marghitei. Delimitat de malul Crişului Repede, cartierul situat peste drum de Metro, în spatele caselor înstărite cu front la şoseaua din Calea Clujului, nu e nici sat, nici oraş. Uliţele, unele strâmte cât o căruţă, şerpuiesc după cum şi-au ales loc de casă primii sosiţi. Cei care vin pentru prima oară în vizită au nevoie de răbdare. Pentru că oamenii s-au organizat cum au putut, la fiecare număr există cel puţin cinci case. Spre exemplu, la numărul 8 sunt tot atâtea imobile denumite cu litere de la A la H, iar la 27 există peste 15 gospodării. Câte, nu ştie nimeni precis!

În cartier nu există drumuri asfaltate şi cu atât mai puţin trotuare. Urbanizarea s-a oprit în anii '80, când cartierul a fost legat la reţeaua de curent. "Până acum un an, şi apa ne-o aduceam de la izvorul din vale, cu bidoane şi găleţi", povesteşte un locuitor. În 2011, Compania de Apă Oradea şi-a extins reţelele până aici, dar alte conducte nu au ajuns în zonă şi nici nu vor ajunge curând. Nu de alta, dar oficial locul nici măcar nu există!

Orădenii nimănui

Circa 200 de familii trăiesc deja de o generaţie pe străzile Tileagdului, Leningradului, Aleşdului şi Caporal Gheorghe Muşat din cartierul Tokai, fără să aibă însă niciun fel de act.

10 Gheorghe Scorte.jpg"Casele s-au construit fără autorizaţii pe vremea comuniştilor, şi aşa au rămas", povesteşte Gheorghe Scorţe (foto). Bărbatul şi-a cumpărat în anii '90 o casă în strada Caporal Gheorghe Muşat, de la un fost şofer OTL venit din Moldova. "Nu avea acte pe casă, cum nu avea nimeni, dar plătea impozit la Primărie din vremea comuniştilor, aşa că am sperat că odată o să intrăm şi noi pe lege". Dar n-a venit vremea...

Problema e cu atât mai spinoasă cu cât, în lipsa unor documente care să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului, oamenii nu îşi pot întăbula casele, nu figurează ca având domicilii stabile şi, în consecinţă, nu pot încheia niciun contract. "Pentru că nu am extras CF nu pot să iau credite, nu pot să închei contract pentru telefonie, internet sau televiziune prin cablu, nu pot face nimic", zice Scorţe.

Condamnaţi

Bătrânii, chiar dacă au pensii de mizerie, nu pot nici primi ajutoare pentru cumpărarea de lemne, şi nici nu se pot da în îngrijire cuiva. "O bătrânică rămasă singură a vrut să se dea în "ţinere" la o familie, cu vorbă că dacă moare le lasă casa. N-a putut. Pentru că nu are acte pe casă, n-a vrut nimeni să se bage", povesteşte bărbatul.

De parcă nu era de ajuns, majoritatea locuitorilor trebuie să-şi refacă periodic şi puţinele acte pe care le au. "Pentru că nu putem demonstra că avem un domiciliu stabil, avem buletine provizorii pe care le refacem în fiecare an", spune Scorţe.

10 Beltechi.jpgSe vinde!

Reprezentanţii municipalităţii afirmă că după aproape o jumătate de secol de "ilegalitate", zona Tokai va fi pusă în sfârşit pe hartă. La anul! "În 2010 am început măsurătorile cadastrale, anul acesta am întăbulat Primăria ca proprietar pe terenuri, iar anul viitor vom pune în legalitate toţi aceşti oameni", promite Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, cea care gestionează terenurile oraşului.

Pentru că locul de sub case aparţine statului, oamenii nu pot beneficia de instituţia uzucapiunii, care în alte condiţii le-ar fi dat dreptul să devină proprietari pe terenurile de care se folosesc de atâta vreme. Legal, singurele variante posibile sunt concesionarea terenului pe o perioadă îndelungată sau cumpărarea prin negociere directă. Aparent mai convenabilă în vremuri de criză, concesiunea e însă foarte dezavantajoasă. De două ori mai mare decât impozitul, taxa de concesiune ar putea urca birul, în cazul unor proprietari de case cu suprafeţe mari de terenuri aferente, la incredibila sumă de 3.000 de lei anual. Enorm! De aceea, şi AIO se aşteaptă ca majoritatea să solicite cumpărarea terenurilor. "Până acum avem 44 de cereri de cumpărare şi numărul va creşte în mod cert", zice Beltechi.

Nu de alta, dar oamenii îşi vor cumpăra, de fapt, mai mult decât terenurile de sub case. Vor deveni, în sfârşit, stăpâni pe viaţa lor, putând să dispună în voia lor de propriile locuinţe. Pentru prima dată ca orădeni cu drepturi depline...


MĂSURI ANTI-SPECULĂ
Un preţ, mai multe posibilităţi...

10 Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că vânzarea către proprietarii caselor din Tokai a terenurilor de sub construcţii va începe în primăvara anului viitor, după finalizarea procedurilor de evaluare a preţului. "Vom încerca să le oferim acestor oameni un preţ social şi posibilitatea de plată în rate. Fiecare situaţie va fi analizată separat".

Primarul afirmă că diferenţele de preţuri vor fi date de suprafeţele cerute la cumpărare. "Dacă pentru 250 mp, cât trebuie la o casă, vânzarea la un preţ social este de înţeles, nu cred că el se mai justifică atunci când omul vrea să cumpere 2.000 mp". Pentru a evita învârtelile, edilul va cere ca fiecare proprietar să poată cumpăra la un preţ acceptabil maximum 700 mp, în cazul în care unii proprietari şi-au îngrădit parcele mai mari diferenţa urmând să se vândă prin licitaţie.

Preţul, adaugă Bolojan, va fi stabilit de specialişti. Cel mai probabil acesta va fi undeva la jumătate faţă de cei 20 euro cât cere Primăria pe metrul pătrat de teren în Cartierul Tineretului, situat în vecinătate. Fie şi măcar pentru că acesta are deja utilităţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON