URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Taxaţi cu forţa: Fiscul le cere samsarilor imobiliari din Bihor TVA de peste 5 milioane de euro

Taxaţi cu forţa: Fiscul le cere samsarilor imobiliari din Bihor TVA de peste 5 milioane de euro SUB SECHESTRU. Constructorul cartierului Orizont din Paleu, fostul valutist Călin Raita, spune că fiscul i-a pus în mod abuziv sechestru pe bunuri pentru TVA-ul neplătit. "Dacă vom câştiga procesul şi instanţa ne dă dreptate, o să punem noi sechestru pe conturile fiscului până ne vor plăti despugăbiri pentru pierderile provocate", ameninţă Raita
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiscul şi dezvoltatorii imobiliari din Bihor sunt în război. În foame de bani, statul se luptă să scoată de la samsarii de terenuri nu mai puţin de 21,5 milioane de lei.

Suma reprezintă TVA-ul şi penalităţile aferente pe care Direcţia Generală a Finanţelor Publice le pretinde de la 65 de afacerişti pentru tranzacţiile operate ca persoane fizice în perioada boom-ului imobiliar din 2006-2008. Bani pe care statul nu s-a îngrijit să îi încaseze atunci, iar afaceriştii nu îi mai au acum...

Să dea TVA!

Scandalul a început în toamna anului 2009. Lovit de scăderea veniturilor la buget, Guvernul Boc şi-a amintit de veniturile netaxate când economia încă duduia. După ani de letargie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să îi caute pentru a-i taxa cu 19% pe cei care au derulat tranzacţii de imobile ca persoane fizice fără plata TVA în perioada 2006-2008.

Măsura avea la bază prevederi legale, inclusiv Codul Fiscal, care spuneau că persoanele care vând în mod repetat terenuri sau case, obţinând astfel venituri cu caracter de continuitate, datorează TVA. Mai mult, dacă tranzacţiile încheiate într-un an fiscal depăşeau suma de 35.000 de euro, persoana devenea automat plătitoare de TVA.

Ministerul Finanţelor a estimat că la nivel naţional în cei doi ani s-au efectuat 85.000 de tranzacţii cu clădiri şi terenuri în valoare de circa 4 miliarde de euro, sumă pentru care nu s-a plătit TVA! Aşa că peste tot au început controalele...

Şase, vine fiscul!

11 Ioan Mihaiu.jpgÎntr-o conferinţă de presă din noiembrie 2009, directorul Finanţelor bihorene, Ioan Mihaiu (foto), anunţa că inspectorii fiscului au şi trecut la treabă. "Direcţia controlează în prezent 188 de persoane fizice care au efectuat 2.455 de tranzacţii imobiliare în sumă de 276,9 milioane de lei şi care ar putea întruni condiţiile de persoane impozabile cu TVA".

Directorul a refuzat să facă publică lista persoanelor vizate, invocând secretul fiscal. Cu toate acestea, în presă a răzbătut nume cunoscute, cum ar fi cele ale dezvoltatorilor imobiliari Călin şi Lăcrămioara Raita, cu tranzacţii în valoare de peste 35 milioane de lei, patronul Nova Euro, Marius Fildan, cu vânzări de 27 milioane, sau latifundiarul Adrian Mihuţ, fondatorul cartierului "Grigorescu", cu tranzacţii de peste 20 milioane.

Pe lista celor controlaţi mai apărea numele iniţiatorului proiectului "Prima Casă" din Oradea, Ştefan Kopany, al dezvoltatorului imobiliar orădean cu activitate în Timişoara, Aurica Cârpaci, dar şi samsari de terenuri mai puţin cunoscuţi, precum Elder Csaba Robert, Valentin Nicoriciu sau Florian Jurcuţ. Conform ordinelor ANAF, controalele s-au făcut în ordinea descrescătoare a sumelor datorate. Şi s-au cam împotmolit...

Verificări cu încetinitorul

Evidenţele DGFP Bihor arată că, la un an şi jumătate de la demararea acţiunii, din cele 65 de persoane verificate, controalele au fost finalizate doar în 31 de cazuri şi numai în 20 fiscul a ajuns să instituie măsuri asiguratorii. Dar bani, nu a încasat...

11-Emil-Guias.jpgReprezentanţii Finanţelor spun că verificările merg mult mai greu decât se aşteptau. "Unele persoane refuză să ne pună la dispoziţie contractele şi atunci suntem nevoiţi să aşteptăm până le primim de la notari, altele cer în mod repetat amânarea verificării invocând că vor aduce documente doveditoare sau contestă controlul în instanţă şi suntem nevoiţi să ne oprim", spune directorul adjunct Emil Guiaş (foto), coordonatorul activităţii de inspecţie fiscală.

Termenul se prelungeşte şi mai mult atunci când, odată verificate, persoanele contestă suma impusă. Dacă aceasta depăşeşte 3 milioane de lei, aşa cum se întâmplă în cazul primilor trei dezvoltatori bihoreni, plângerea e analizată de ANAF, la Bucureşti. Răspunsul vine abia după luni de zile şi, la rândul său, poate fi contestat în instanţă...

Milionari în TVA

Suma cea mai mare din totalul de 21,5 de milioane cerute cu titlu de TVA de la dezvoltatorii imobiliari orădeni revine soţilor Raita, deţinătorii firmei Raicris şi ai caselor de schimb valutar Lorant Exchange. Cei doi au derulat operaţiuni pe persoană fizică de pe urma cărora fiscul cere acum nu mai puţin de 9 milioane de lei, impunând şi sechestru asupra bunurilor deţinute de aceştia.

11-Calin-Raita.jpgContactat de BIHOREANUL, Călin Raita (foto) spune că se va judeca cu statul pentru banii săi la toate instanţele posibile. "Avocaţii noştri au contestat rapoartele făcute de Finanţe în urma verificărilor şi am atacat în instanţă măsurile asiguratorii". Afaceristul susţine că nu datorează nici un leu pentru tranzacţiile făcute pe persoană fizică între anii 2006 şi 2008. "Eu am fost de bună credinţă. Sunt singurul român care, în februarie 2008, am făcut adresă la Ministerul Finanţelor în care am cerut să spună dacă trebuie sau nu să plătesc TVA. Faptul că nu mi-a răspuns nici până acum l-am luat ca pe un acord tacit", spune constructorul, convins că va câştiga procesul cu statul român, pe considerentul că o taxă nu se poate aplica retroactiv.

Încolţiţi, geambaşii de terenuri şi imobile spun că procesele pe sumele revendicate de fisc vor dura încă ani buni. În fond, e o chestiune de principiu: n-or să se lase jecmăniţi de stat doar pentru că acesta se crede un speculant mai bun ca ei...


"La vremea aceea nu a plătit nimeni TVA. Era o practică pe care nu o poate nega nimeni. De altfel, nici măcar statul nu a cerut TVA pe tranzacţiile făcute de persoane fizice decât după 2008, când a rămas fără bani"

dezvoltator imobiliar


CU GARANŢIE
24,5

milioane lei valorează imobilele afaceriştilor bihoreni pe care fiscul a insitituit măsuri asiguratorii


LA FEL DE VINOVAŢI
Toată lumea plăteşte...

Consultantul în afaceri Dacian Palladi, este de părere că dezvoltatorii datorează în mod clar TVA-ul pentru perioada 2006-2008. "Chiar am făcut parte dintr-un grup de jurişti care a fost chemat să dovedească faptul că persoanele fizice nu datorează TVA şi am ajuns la concluzia că nu se poate. Construcţia de apartamente sau parcelarea de terenuri pentru vânzare este activitate comercială peste tot în lume!", spune Palladi.

Consultantul spune că scutirea persoanelor fizice ar nedreptăţi investitorii care au lucrat pe firme sau ca persoane fizice autorizate, plătind TVA şi fiind nevoiţi să îşi vândă imobilele cu 19% mai scump. "Adevărul este că şi cei care ştiau că trebuie să plătească TVA s-au făcut că nu ştiu, sperând că nu îi va prinde nimeni. În ciuda acestui fapt, nici statul nu poate face pe victima. E la fel de vinovat pentru că înainte de 2009 nu a făcut niciun demers pentru încasarea taxei", zice consultantul.

Palladi povesteşte că în plin boom imobiliar, direcţiile de Finanţe nici măcar nu ştiau unde să încadreze la taxare persoanele fizice care făceau tranzacţii imobiliare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
aa
noooo,cand a plati Mihut si Raita atunci m-oi vedea ceafa.
Postat 06 Mai 2011, 19:55 de aa
niciuna
da s a facut nu multa majoritatea tranzactiilor imobiliare s au facut pe persoane fizice ca sa nu platesca impozite , dar de ce ne miram? cand si au luat masini scumpe FISCUL ce a facut de unde au vazut REZULTATELE, IMCOMPETENT platim functionari ca sa ne jucam DAR NOTARII depund declaratii FISCUL ce a facut CHEFURI contiunuate, prezenta la PARTID, nu va e rusine! aveti tupeul sa i jigniti pe cei care au capacitate sa produca banii si voi sa i consumati fara randament, RUSINE! dar faptele vorbesc sa l vedem pe liderul de la FINANTE cum rasppunde PENAL si in complicitate cu cei care au comis infractiuni, NEVER , daca isi dadeau mana in PARTID:)) si se se consiliau cum sa sara legea:)).LEGEA este o bariera: cai sar,cainii trec sub ea si boul sta in fata ei:))deci daca legea iti permite sa sari cine e vinovat cei care nu au prevenit sarirea ei: FINANTELE el este singurul vinovat pentru ca nu a prevenit acesta forma mascata legala de evaziune continuata, si in prezent exista:urmariti contractul decomodat, donatia, eu nu intelg cum este numit pe POST serios un om care nu are vocatie sa conduca si sa indrume? iar ne lovim de sistemul viciat:)) simplu intretinera sistemului de paraziti s
Postat 06 Mai 2011, 08:51 de un roman
Guias-catastrofa
Ce cauta incompetentul de Guias la conducerea controlului fiscal bihorean ? Asteptam anul 2012 cand indivizi precum Guias , care este un habarnist in meserie , va fi trimis impreuna cu ciracii lui ( Puie , Lup , Ulici etc) acolo unde le este locul.
Postat 06 Mai 2011, 08:46 de giorgio
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON