Scandalurile de corupţie din magistratura bihoreană nu se mai termină. După judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea - protagonist în trei dosare penale, pentru mărturie mincinoasă, luare de mită şi trafic de influenţă - procurorii DNA l-au pus sub învinuire şi pe colegul acestuia, Traian Munteanu.
Fost preşedinte al Tribunalului, în prezent magistrat la Secţia penală a Curţii, Munteanu este acuzat într-unul din dosarele judecătorului Puşcaş, cel deschis pentru şpaga de 50.000 euro cerută de la un evazionist din zona Marghitei, Ştefan Balla. Bărbatul i-a denunţat pe cei doi judecători din spatele gratiilor, unde îşi execută pedeapsa de 7 ani de închisoare cu care s-a ales, zicea el, pentru că n-a reuşit să plătească decât 20.000 euro din mita cerută. Bani pe care, colac peste pupăză, Puşcaş nu i-ar fi împărţit, ci i-a băgat în propriul buzunar!
Să pice şi ei
BIHOREANUL a prezentat deja, în parte, povestea afaceristului "tapat" de bani de judecătorul Mircea Puşcaş (foto). Ştefan Balla e un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi. În atenţia autorităţilor judiciare a ajuns în 2009, când s-a aflat că făcea parte din gruparea celebrului evazionist orădean Racz Atilla, fiind de altfel arestat o vreme de procurorii DIICOT Bihor pentru apartenenţă la un grup organizat şi pentru fraudă fiscală, din cauza unor tranzacţii ilicite cu produse petroliere.
Pe lângă acest dosar, încă nefinalizat, Balla a mai fost judecat şi condamnat în alte două cauze, într-una după ce a fost prins băut la volan, iar în alta pentru că, împreună cu un cumnat, şi-a ajutat un amic să recupereze cu metode violente o datorie de la un localnic din Valea lui Mihai.
În 2011, Balla a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare. "Atunci s-a hotărât să-i tragă pe toţi după el", a explicat BIHOREANULUI un apropiat al afaceristului denunţul pe care individul l-a făcut după ce a ajuns în spatele gratiilor, şi în care dezvăluia cu lux de amănunte persoanele la care a apelat şi şpăgile pe care le-a plătit de-a lungul anilor, în încercarea de a-şi rezolva problemele penale.
Penal post mortem
Primul beneficiar "turnat" de Balla a fost procurorul Gheorghe Mintaş de la Parchetul Marghita, între timp decedat, căruia i-ar fi "sponsorizat" mai multe chefuri, urmat apoi de judecătorul Mircea Puşcaş.
Acesta din urmă, arăta Balla, i-ar fi cerut bani în două rânduri. Întâi, 1.500 euro în 2009, pe vremea când lucra la Tribunalul Bihor, pentru o pedeapsă cu suspendare condiţionată în dosarul pentru încălcarea Codului Rutier. Doi ani mai târziu, după ce Judecătoria Marghita l-a condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul de agresiune, Balla a apelat din nou la magistrat pentru ajutor, dar preţul era deja altul. Avansat la Curtea de Apel, Puşcaş i-ar fi cerut 50.000 euro pentru o achitare, bani pe care ar fi urmat să-i împartă cu colegii din completul pus să soluţioneze cauza.
Micile nebunii ale magistraţilor
În prima fază, DNA a declanşat ancheta doar împotriva lui Puşcaş, acuzat de trafic de influenţă, şi a complicelui său, Marcel Piştuca, intermediarul între judecător şi denunţător. Cercetările au devenit publice luna trecută şi au stârnit o adevărată furtună la Curtea de Apel, chemată pe 25 ianuarie să se pronunţe în cererea de arestare făcută de DNA pe numele celor doi. După cum a relatat BIHOREANUL, magistraţii Secţiei penale au refuzat din start să judece, la fel ca majoritatea judecătorilor de la Secţia civilă, pentru ca mai apoi şefa acestei secţii, Florica Roman, care a acceptat să-şi judece propriul coleg, să fie forţată de DNA să se abţină, pe motiv că ar avea la rândul ei dosar de corupţie. În final, Puşcaş şi Piştuca au primit doar interdicţia de a părăsi ţara, iar judecătorul Puşcaş a fost suspendat din magistratură.
Povestea nu era, însă, nici pe departe terminată. Marţea trecută, procurorii au convocat la audieri un alt judecător al Curţii: Traian Munteanu. Magistratul a mai fost client al DNA în urmă cu mai bine un deceniu, în cel mai mare scandal de corupţie din justiţia bihoreană: Afacerea Ştiube, în care era acuzat că, în 2001, împreună cu un coleg, Adrian Popa (foto), primise 20.000 dolari în schimbul unei sentinţe favorabile date controversatului afacerist Viorel Ştiube, acuzat de deţinerea unui dosar sustras din Parchet.
Trimiterea în judecată a judecătorilor a fost posibilă abia după ce Adrian Popa a recunoscut în faţa procurorilor, într-un "puseu" de sinceritate, că a beneficiat de 1.500 dolari din cei 20.000 luaţi de colegul său. Speriat, a revenit ulterior asupra mărturisirii, internându-se la Spitalul Militar. Şi-a scos un certificat de labil psihic şi a obţinut în final achitarea atât pentru sine, cât şi pentru Munteanu.
Ieri avansat, azi pensionat
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe sentinţa salvatoare şi - spre deosebire de Popa, care s-a pensionat medical, iar apoi a intrat în avocatură - Munteanu s-a prezentat, neprihănit, la locul de muncă. Mai mult, voia chiar să avanseze, în luna ianuarie a.c. înregistrându-şi candidatura la şefia Secţiei penale a Curţii de Apel. A renunţat la idee la câteva zile, după ce s-a cerut arestarea judecătorului Puşcaş în dosarul de trafic de influenţă. Şi când, spre surprinderea colegilor, şi-a cerut brusc pensionarea!
Ce l-a determinat pe Munteanu să vrea să-şi pună subit roba în cui s-a dezvăluit acum. La audierea care a avut loc la DNA Oradea, procurorii l-au pus sub învinuire în dosarul în care ceruseră arestarea colegului său, acuzându-l de luare de mită. Traian Munteanu a fost membru în completul care a pronunţat sentinţa finală în cazul lui Balla şi, potrivit spuselor denunţătorului, a fost cel care urma să-i rezolve achitarea.
Amicul intermediar
BIHOREANUL a aflat că Munteanu ar fi fost atras în afacere de un afacerist orădean, Călin Galea (foto), un vechi apropiat al judecătorului care i-a mai provocat acestuia unele probleme în timpul unui alt scandal celebru: Afacerea Ifor-Voga. Povestea s-a derulat în 2001 şi privea un litigiu între cele două firme, iar Munteanu, pe atunci preşedinte al Tribunalului, a soluţionat cazul în favoarea firmei lui Galea (Voga), care cerea daune pentru nerespectarea unui contract, îmbogăţind-o, printr-o simplă semnătură, cu 26 miliarde de lei vechi. Ca un făcut, judecătorul folosea un autoturism Renault, proprietatea lui Galea.
Cunoscând amiciţia dintre Munteanu şi Galea, vecin de fermă cu judecătorul în comuna Căpâlna, Ştefan Balla a cerut sprijinul afaceristului, pentru ca magistratul să accepte o parte din banii pe care urma să-i plătească prin intermediul judecătorului Puşcaş. Însă, cum nu a reuşit să facă rost de toţi cei 50.000 euro înainte de verdict, deşi pronunţarea s-a amânat de două ori, completul lui Munteanu l-a trimis în spatele gratiilor. Galea însuşi i-ar fi dat vestea proastă, precum şi "motivarea" sentinţei: n-a plătit! Cât despre cei 20.000 euro pe care i-a dat în avans, Mircea Puşcaş e suspectat că i-a băgat pur şi simplu în propriul buzunar...
Deocamdată, linişte
După ce a fost informat despre acuzaţii, Munteanu a cerut procurorilor o amânare pentru a-şi angaja avocat şi pentru a-şi pregăti apărarea. Nici cu BIHOREANUL nu a vrut să vorbească, iar oficialii Curţii de Apel au refuzat, la rându-le, să comenteze situaţia în condiţiile în care instituţia care nu a fost încă înştiinţată oficial despre acuzaţii.
Singurul care a acceptat o discuţie a fost Călin Galea, care pretinde că acuzaţiile sunt nefondate. "Sunt prieten cu dl Munteanu, de mulţi ani, şi am auzit de acuzaţii, însă pot spune că nu au fundament. Eu nu l-am văzut pe Balla decât vreo 2 minute, iar asta cu mulţi ani în urmă, cum să fi intervenit în vreun fel pentru el? Este o minciună. Eu n-am intervenit niciodată, nici pentru Balla, nici pentru nimeni!", zice afaceristul, care aşteaptă să fie chemat la audieri, ca să lămurească povestea şi să demonteze acuzaţiile ce i se aduc şi lui, şi amicului său judecător. Doar să îl creadă cineva...
VINE CSM!
Inspecţia la Oradea
Cercetările DNA care vizează judecătorii Curţii de Apel sunt dublate, începând de luni, de o anchetă disciplinară făcută de inspectori judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Verificările îl vizează pe Mircea Puşcaş şi au fost declanşate la sesizarea DNA, care reclamă mai multe soluţii "cu cântec" date de judecător.
Una ar fi achitarea din toamna trecută a liderului lumii interlope sătmărene, Doru Tukacs, condamnat la 7 ani cu executare de Tribunalul Satu Mare pentru bătaia aplicată unui bărbat care nu i-a plătit la timp camăta.
Inspectorii verifică şi modul în care judecătorii Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu au admis în 2011 o contestaţie în anulare declarată de milionarul sătmărean Vasile Lucuţ, patronul companiei Unicarm, într-un caz de ultraj reclamat de un inspector sanitar-veterinar bătut de afacerist. Magnatul a obţinut achitarea prin intermediul unei contestaţii în anulare controversate, judecate de completul menţionat în vacanţă judecătorească, după ce data procesului fusese schimbată şi fără ca victima să fi fost înştiinţată legal. Viciile au dus ulterior la anularea soluţiei şi condamnarea definitivă a afaceristului, dar şi la o anchetă a procurorilor DNA Oradea în urma căreia, luna trecută, milionarul şi doi ofiţeri de Poliţie sătmăreni, Vlad Boşca şi Felician Jurj, au fost trimişi în judecată. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul unor sponsorizări făcute de Lucuţ, ar fi făcut intervenţii pe lângă soţul judecătoarei Pătrăuş, şi el poliţist, cerând o soluţie favorabilă afaceristului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.