URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2013, 08:01

Şpagă în doi: Judecătorul Traian Munteanu este cercetat pentru luare de mită alături de colegul său Mircea Puşcaş

Şpagă în doi: Judecătorul Traian Munteanu este cercetat pentru luare de mită alături de colegul său Mircea Puşcaş BACK IN BUSINESS. Fost preşedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu (foto) a mai fost suspendat din magistratură în urmă cu un deceniu, sub acuzaţii de corupţie, dar odată achitat s-a încăpăţânat să se întoarcă "la locul faptei". Luna trecută, când a văzut că procurorii cer arestarea colegului său, Mircea Puşcaş (medalion), şi-a depus subit cererea de pensionare. Cam târziu însă, căci între timp s-a trezit şi el convocat la DNA...
Şpagă în doi: Judecătorul Traian Munteanu este cercetat pentru luare de mită alături de colegul său Mircea Puşcaş ALB. DALB. În ianuarie 2007, după o suspendare de 4 ani pentru acuzaţii de corupţie de care în final a scăpat ca prin urechile acului, judecătorul Traian Munteanu (foto) a revenit la Curtea de Apel cu roba "spălată" şi buzunarele burduşite cu peste 200.000 lei, salariile de care statul l-a văduvit scoţându-l "din producţie" pentru o eroare judiciară. Acum, magistratul e chemat din nou la declaraţii, tot pe motiv de şpagă. Să fie tot o eroare?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalurile de corupţie din magistratura bihoreană nu se mai termină. După judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea - protagonist în trei dosare penale, pentru mărturie mincinoasă, luare de mită şi trafic de influenţă - procurorii DNA l-au pus sub învinuire şi pe colegul acestuia, Traian Munteanu.

Fost preşedinte al Tribunalului, în prezent magistrat la Secţia penală a Curţii, Munteanu este acuzat într-unul din dosarele judecătorului Puşcaş, cel deschis pentru şpaga de 50.000 euro cerută de la un evazionist din zona Marghitei, Ştefan Balla. Bărbatul i-a denunţat pe cei doi judecători din spatele gratiilor, unde îşi execută pedeapsa de 7 ani de închisoare cu care s-a ales, zicea el, pentru că n-a reuşit să plătească decât 20.000 euro din mita cerută. Bani pe care, colac peste pupăză, Puşcaş nu i-ar fi împărţit, ci i-a băgat în propriul buzunar!

05 puscas.jpgSă pice şi ei

BIHOREANUL a prezentat deja, în parte, povestea afaceristului "tapat" de bani de judecătorul Mircea Puşcaş (foto). Ştefan Balla e un personaj cunoscut în zona Marghitei, profilat pe comerţ cu cereale, combustibil şi transporturi. În atenţia autorităţilor judiciare a ajuns în 2009, când s-a aflat că făcea parte din gruparea celebrului evazionist orădean Racz Atilla, fiind de altfel arestat o vreme de procurorii DIICOT Bihor pentru apartenenţă la un grup organizat şi pentru fraudă fiscală, din cauza unor tranzacţii ilicite cu produse petroliere.

Pe lângă acest dosar, încă nefinalizat, Balla a mai fost judecat şi condamnat în alte două cauze, într-una după ce a fost prins băut la volan, iar în alta pentru că, împreună cu un cumnat, şi-a ajutat un amic să recupereze cu metode violente o datorie de la un localnic din Valea lui Mihai.

În 2011, Balla a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare. "Atunci s-a hotărât să-i tragă pe toţi după el", a explicat BIHOREANULUI un apropiat al afaceristului denunţul pe care individul l-a făcut după ce a ajuns în spatele gratiilor, şi în care dezvăluia cu lux de amănunte persoanele la care a apelat şi şpăgile pe care le-a plătit de-a lungul anilor, în încercarea de a-şi rezolva problemele penale.

Penal post mortem

Primul beneficiar "turnat" de Balla a fost procurorul Gheorghe Mintaş de la Parchetul Marghita, între timp decedat, căruia i-ar fi "sponsorizat" mai multe chefuri, urmat apoi de judecătorul Mircea Puşcaş.

Acesta din urmă, arăta Balla, i-ar fi cerut bani în două rânduri. Întâi, 1.500 euro în 2009, pe vremea când lucra la Tribunalul Bihor, pentru o pedeapsă cu suspendare condiţionată în dosarul pentru încălcarea Codului Rutier. Doi ani mai târziu, după ce Judecătoria Marghita l-a condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul de agresiune, Balla a apelat din nou la magistrat pentru ajutor, dar preţul era deja altul. Avansat la Curtea de Apel, Puşcaş i-ar fi cerut 50.000 euro pentru o achitare, bani pe care ar fi urmat să-i împartă cu colegii din completul pus să soluţioneze cauza.

Micile nebunii ale magistraţilor

În prima fază, DNA a declanşat ancheta doar împotriva lui Puşcaş, acuzat de trafic de influenţă, şi a complicelui său, Marcel Piştuca, intermediarul între judecător şi denunţător. Cercetările au devenit publice luna trecută şi au stârnit o adevărată furtună la Curtea de Apel, chemată pe 25 ianuarie să se pronunţe în cererea de arestare făcută de DNA pe numele celor doi. După cum a relatat BIHOREANUL, magistraţii Secţiei penale au refuzat din start să judece, la fel ca majoritatea judecătorilor de la Secţia civilă, pentru ca mai apoi şefa acestei secţii, Florica Roman, care a acceptat să-şi judece propriul coleg, să fie forţată de DNA să se abţină, pe motiv că ar avea la rândul ei dosar de corupţie. În final, Puşcaş şi Piştuca au primit doar interdicţia de a părăsi ţara, iar judecătorul Puşcaş a fost suspendat din magistratură.

05 adrian popa.jpgPovestea nu era, însă, nici pe departe terminată. Marţea trecută, procurorii au convocat la audieri un alt judecător al Curţii: Traian Munteanu. Magistratul a mai fost client al DNA în urmă cu mai bine un deceniu, în cel mai mare scandal de corupţie din justiţia bihoreană: Afacerea Ştiube, în care era acuzat că, în 2001, împreună cu un coleg, Adrian Popa (foto), primise 20.000 dolari în schimbul unei sentinţe favorabile date controversatului afacerist Viorel Ştiube, acuzat de deţinerea unui dosar sustras din Parchet.

Trimiterea în judecată a judecătorilor a fost posibilă abia după ce Adrian Popa a recunoscut în faţa procurorilor, într-un "puseu" de sinceritate, că a beneficiat de 1.500 dolari din cei 20.000 luaţi de colegul său. Speriat, a revenit ulterior asupra mărturisirii, internându-se la Spitalul Militar. Şi-a scos un certificat de labil psihic şi a obţinut în final achitarea atât pentru sine, cât şi pentru Munteanu.

Ieri avansat, azi pensionat

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe sentinţa salvatoare şi - spre deosebire de Popa, care s-a pensionat medical, iar apoi a intrat în avocatură - Munteanu s-a prezentat, neprihănit, la locul de muncă. Mai mult, voia chiar să avanseze, în luna ianuarie a.c. înregistrându-şi candidatura la şefia Secţiei penale a Curţii de Apel. A renunţat la idee la câteva zile, după ce s-a cerut arestarea judecătorului Puşcaş în dosarul de trafic de influenţă. Şi când, spre surprinderea colegilor, şi-a cerut brusc pensionarea!

Ce l-a determinat pe Munteanu să vrea să-şi pună subit roba în cui s-a dezvăluit acum. La audierea care a avut loc la DNA Oradea, procurorii l-au pus sub învinuire în dosarul în care ceruseră arestarea colegului său, acuzându-l de luare de mită. Traian Munteanu a fost membru în completul care a pronunţat sentinţa finală în cazul lui Balla şi, potrivit spuselor denunţătorului, a fost cel care urma să-i rezolve achitarea.

05 calin galea.jpgAmicul intermediar

BIHOREANUL a aflat că Munteanu ar fi fost atras în afacere de un afacerist orădean, Călin Galea (foto), un vechi apropiat al judecătorului care i-a mai provocat acestuia unele probleme în timpul unui alt scandal celebru: Afacerea Ifor-Voga. Povestea s-a derulat în 2001 şi privea un litigiu între cele două firme, iar Munteanu, pe atunci preşedinte al Tribunalului, a soluţionat cazul în favoarea firmei lui Galea (Voga), care cerea daune pentru nerespectarea unui contract, îmbogăţind-o, printr-o simplă semnătură, cu 26 miliarde de lei vechi. Ca un făcut, judecătorul folosea un autoturism Renault, proprietatea lui Galea.

Cunoscând amiciţia dintre Munteanu şi Galea, vecin de fermă cu judecătorul în comuna Căpâlna, Ştefan Balla a cerut sprijinul afaceristului, pentru ca magistratul să accepte o parte din banii pe care urma să-i plătească prin intermediul judecătorului Puşcaş. Însă, cum nu a reuşit să facă rost de toţi cei 50.000 euro înainte de verdict, deşi pronunţarea s-a amânat de două ori, completul lui Munteanu l-a trimis în spatele gratiilor. Galea însuşi i-ar fi dat vestea proastă, precum şi "motivarea" sentinţei: n-a plătit! Cât despre cei 20.000 euro pe care i-a dat în avans, Mircea Puşcaş e suspectat că i-a băgat pur şi simplu în propriul buzunar...

Deocamdată, linişte

După ce a fost informat despre acuzaţii, Munteanu a cerut procurorilor o amânare pentru a-şi angaja avocat şi pentru a-şi pregăti apărarea. Nici cu BIHOREANUL nu a vrut să vorbească, iar oficialii Curţii de Apel au refuzat, la rându-le, să comenteze situaţia în condiţiile în care instituţia care nu a fost încă înştiinţată oficial despre acuzaţii.

Singurul care a acceptat o discuţie a fost Călin Galea, care pretinde că acuzaţiile sunt nefondate. "Sunt prieten cu dl Munteanu, de mulţi ani, şi am auzit de acuzaţii, însă pot spune că nu au fundament. Eu nu l-am văzut pe Balla decât vreo 2 minute, iar asta cu mulţi ani în urmă, cum să fi intervenit în vreun fel pentru el? Este o minciună. Eu n-am intervenit niciodată, nici pentru Balla, nici pentru nimeni!", zice afaceristul, care aşteaptă să fie chemat la audieri, ca să lămurească povestea şi să demonteze acuzaţiile ce i se aduc şi lui, şi amicului său judecător. Doar să îl creadă cineva...


VINE CSM!
Inspecţia la Oradea

Cercetările DNA care vizează judecătorii Curţii de Apel sunt dublate, începând de luni, de o anchetă disciplinară făcută de inspectori judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Verificările îl vizează pe Mircea Puşcaş şi au fost declanşate la sesizarea DNA, care reclamă mai multe soluţii "cu cântec" date de judecător.
Una ar fi achitarea din toamna trecută a liderului lumii interlope sătmărene, Doru Tukacs, condamnat la 7 ani cu executare de Tribunalul Satu Mare pentru bătaia aplicată unui bărbat care nu i-a plătit la timp camăta.

Inspectorii verifică şi modul în care judecătorii Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu au admis în 2011 o contestaţie în anulare declarată de milionarul sătmărean Vasile Lucuţ, patronul companiei Unicarm, într-un caz de ultraj reclamat de un inspector sanitar-veterinar bătut de afacerist. Magnatul a obţinut achitarea prin intermediul unei contestaţii în anulare controversate, judecate de completul menţionat în vacanţă judecătorească, după ce data procesului fusese schimbată şi fără ca victima să fi fost înştiinţată legal. Viciile au dus ulterior la anularea soluţiei şi condamnarea definitivă a afaceristului, dar şi la o anchetă a procurorilor DNA Oradea în urma căreia, luna trecută, milionarul şi doi ofiţeri de Poliţie sătmăreni, Vlad Boşca şi Felician Jurj, au fost trimişi în judecată. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul unor sponsorizări făcute de Lucuţ, ar fi făcut intervenţii pe lângă soţul judecătoarei Pătrăuş, şi el poliţist, cerând o soluţie favorabilă afaceristului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
an romania mri cu dreptatea an mana
UNII POT SCAPA DE PUSCARIE ALTI ,MAJORITATEA DINTRE NOI DACA CALCA PE BEC SANT FOARTE USOR CONDAMNATI LA ANI GREI PENTRU NIMICURI ,CE SA FACEM TRAIM TOTI AN ROMANIA DAR UNII POT CEILALTI CIOCU MIC CAI DERANJAM ,PANA CAND SE VOR FACE ACESTE NEDREPTATI VOM FI UMILITI LA GRAMADA ,PLECATI CAT MAI PUTETI DIN TARA ASTA DE RAHAT SI LUATI O RADIERA SI STERGETI DUPA HARTA ACEASTA TARA PLINA DE CORUPTI ,HOTI ,NESIMTITI,TEPARI,AFACERISTI FARA CUVANT FARA BUN SIMT.
Postat 22 Martie 2013, 22:13 de TODORAN
Carp3
Vrei sa ramana primaria si prefectura goale si consiliul local fara membri ? Basca filialele locale ale partidelor !
Postat 20 Februarie 2013, 15:05 de pinonel
Puscarie
la puscarie cu toti mentionati in acest articol. Nu doar pedepse cu suspendare, ci cu executare. Sa stea alaturi de alti vizionari antreprenori precum ei. Am incredere in justitia romana, macar asa .................... de imagine.
Postat 20 Februarie 2013, 14:47 de adrian
pt mascati
haideti mascatilor ajutatii pe locatarii de pe Cuza voda 24 ! uitativa cine este Calcis asta ! nu numai la tiganii din velenta s ai dati in gura , aveti si treburi mai bune nu ca ati gresit cu tiganii dar faceti ceva si fara interes nu numai la ordinele lui Vizer !
Postat 20 Februarie 2013, 13:50 de oradean
instalati softuri , ne am saturat de porcime sociala !!!
ooffff viata mea ! ooooofff inimia mea ajungi usor si iute tot la fel de duci si pe apa SAMBETEI :)) vad N BETIVI< ADULTERIENI care nu fac decat sa viseze si in final se prabusesc isis ingroapa viitorul ce te faci fara ban PARAZIT SOCIAL ? eu nu spun ca un magistrat nu e o valoare dar cat timp si un calculator face ce face el si mult mai bine nu i vad rostul de parazitare :))))) nu ne trebuie o semnatura ne trebuie LEGEA RESPECTATA .
Postat 20 Februarie 2013, 13:48 de marsssssss
INSTANȚe CORUPTE2
Când a aflat că este condamnat, el fiind de fapt victima, bătrânul căruia i se furaseră banii a făcut infarct și a murit! Întrucât soții Calciș și odrasleele lor i-au amenințat și i-au bătut în repetate rândir, mai mulți locatari de pe Cuza Vodă 24 și-au vândit locuințele. Calciș Erika are o rudă în Poliție, cu spate tare!..VȚ RUGĂM FACEȚI O ANCHETĂ JURNALISTICĂ DESPRE SITUAȚIA DE PE CUZA VODĂ 24!!! TOATE DEMERSURILE LOCATARILOR DE ACOLO S-AU LOCIT DE INDIFERENȚA ȘI CORUPȚIA AUTORITĂȚILOR!!! CINE ÎI APĂRĂ PE ACEȘTI OAMENI DE ABUZURILE BANDIȚILOR, DACĂ NCI IJUSTIȘȚIA ȘI NICI ALTE INSITUTȚII REFUZĂ SĂ O FACĂ?!
Postat 20 Februarie 2013, 12:53 de gabi cerganovic
Întrebări fără răspuns probabil !?!
1. Când o să intre DNA în judecătorii care şi-au construit vile pe terenuri furate de col. topo. Marin Sterian din domeniul privat şi cel public al municipiului ? 2. Când o să intre DNA în judecătorii care i-au şpagă de la ambele părţi aflate în litigiu, după care se fandosesc că au judecat în litera legii ? 3. Când o să intre apoi DNA în aleşii locali care nu respectă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, emise evident în spiritul legii ?
Postat 20 Februarie 2013, 12:47 de Carp III
CELE MAI CORUPTE INSTANȚE DIN ȚARĂ!
instanțele bihorene sunt printre cele mai corupte instanțe din România! Printre alții, judecătorii Laura Cornelia Ursu și Sorin Chiriac. Aceștia au luat șpagă prin intermediari de la familia Calcis, str, Cuza Vodă 24, niște nemernici care își terorizează vecinii și care au relații în Poliție și Justiție (câștigă toate procesele, în condiții scandaloase) ca să o condamne pe vecin lor, Ghelan Magdalena, la plata sumei de 12.000 lei pentru pretinse daune morale..Tot pe dna Ghelan au acuzat-o de furt de lemne, ca să pună mâna oe locuința ei (casă naționalizată). Deși au avut apartament proprietatea lor, prin șpăgi și falsuri, au obținut locuință pe Cuza Vodă 24 și au primit chiar li spațiu comercial, din care și-ai făcut pizzerie, în ciuda opoziție vecinilor. Chiar li avizul de la Pompieri a fost obținut nelegal! Băiatul familiei Calcis a furat, în urmă cu câțiva ani, niște bani de la ofamilie de bătrâni din curte. Cineva l-a văzut intrând și ieșind de acolo și le-a spius bătrânilor cine e hoțul. Când bîtrânul s-a dus să vorbească cu familia Calciș, aceștia, având montate camere video la intrarea în locuință, i-au făcut plângere penală pt violare de domiciliu și au obținut condamnare
Postat 20 Februarie 2013, 12:47 de gabi cerganovic
@talebanul portocaliu
bine zis iti dau dreptate ! comentul cel mai potrivit !!!! noroc ca sunt si cine gandesc asa !
Postat 20 Februarie 2013, 10:31 de oradean
@djenga
Pentru un magistrat dispus sa ia mita, i se va parea mic si un salariu de 10000, si unul de 20000 si unul de 30000 de lei. Avem probleme grave de mentalitate. Din pacate, multi se fac de exemplu preoti, nu pentru ca au har ci pentru bani. La fel se fac magistrati, vamesi, medici, etc pentru spagi nu pentru pasiunea in primul rand pentru meseria respectiva. Se poate discuta sigur si despre salariile mici dar problema e in primul rand omul. Cand vom fi si noi mai "nemti", cand vom munci cinstit, cand ne vom plati taxele cinstit, cand vom avea legi care sa-l favorizeze pe cel cinstit si nu pe cel descurcaret, atunci vor fi mai multi bani de impartit si pentru salariile nedrept de mici de astazi.
Postat 20 Februarie 2013, 09:45 de talibanul portocaliu
foarte bine mai curatati din ei, tapatii:)) produci imparti
ha, ha, ha, ha, ha, vai de kurul copiilor cu asa parinti:))))) va inecati in bani si multa prostie si minte ioc :)))) mizerii sociale ! ei sunt producatori de fapte penala ce pot imparti decat fapte penale :))).
Postat 20 Februarie 2013, 09:22 de mizerii sociale
Cine imaprte dreptatea in tara asta!
Cred ca judecatorii isi justifica faptele (nerecunoscute inca...) prin salariile mici... Atata timp cat cineva are un PRET al sau, el va ramane vesnic de vanzare...Daca vor creste salariile judecatorilor ...va creste si pretul judecatorilor corupti! Doamne-ajuta...ca in tara asta nu stii pe mana cui ajungi!
Postat 20 Februarie 2013, 09:06 de djenga
n-a dat spaga ?
ce-a facut Munteanu, n-a dat spaga la Bihoreanul ? :P
Postat 20 Februarie 2013, 09:01 de Nae Girimea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON