Bugetul local pe anul 2011 a fost adunat din... scăderi. Pe fondul diminuării veniturilor oraşului, primarul Ilie Bolojan a tăiat din cheltuieli, reducând de la banii alocaţi persoanelor cu handicap şi reparaţiilor de străzi, până la cheltuielile cu energia electrică.
Nici măcar bisericile nu vor vedea banii pentru care s-au rugat! "Este un buget care nemulţumeşte pe toată lumea, dar măcar asigură buna funcţionare a oraşului", susţine Bolojan.
Pe minus
Anul acesta, municipalitatea se poate baza pe venituri de 711,8 milioane lei. Dacă adunăm şi "restul" de 50,3 milioane nefolosite în 2010, suma totală urcă la 761,1 milioane. Deşi bugetul este mai mare cu 44% decât în 2010, cifra a crescut doar pentru că municipalitatea a preluat spitalele orădene, iar bugetele lor se adaugă la cel al oraşului.
În realitate, veniturile oraşului sunt mai mici decât cele din 2010. Bugetul local a pierdut dintr-un foc cam 3 milioane de euro numai din diminuarea de la 47% la 44% a cotei ce-i revine din impozitul pe salarii. La fel, potrivit unor modificări din Legea finanţelor publice, Primăria nu mai poate prinde în buget banii pe care îi va încasa din vânzările de bunuri. Astfel, cele 6 milioane euro datorate de firma Tony Construct Imobiliare pentru terenul din strada Ogorului, pe care municipalitatea mizează, nu se pun la socoteală.
În plus, loviţi de criză, orădenii îşi plătesc tot mai greu impozitele. BIHOREANUL a aflat că, în ciuda bonificaţiei de 8%, în primele 6 săptămâni din an şi-au achitat datoriile faţă de buget cu 4.000 de contribuabili mai puţin, raportat la aceeaşi perioadă din 2010. Iar asta în condiţiile în care oraşul are de plătit în 2011 rate în valoare de 24 milioane lei, dublu faţă de anul trecut. Pentru că încep plăţile pentru tramvaiele Siemens...
În pensie sau şomaj
Până şi alocările de la bugetul de stat au scăzut. Spre exemplu, dacă în 2010 bugetul central a acordat 12,7 milioane lei pentru plata celor 1.003 însoţitori ai persoanelor cu handicap, în 2011 a dat doar 7,9 milioane. "Nu avem de unde acoperi diferenţa", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.
Din lipsă de bani, îngrijitorii vor fi concediaţi. "În loc să plătim 840 lei pe lună, cât ne costa un îngrijitor cu carte de muncă, vom acorda persoanei cu handicap indemnizaţia de 510 lei, ca să plătească ea pe cineva", spune directorul. Îngrijitorii nu vor pierde la salariu, pentru că tot atâta primeau în mână, dar vor rămâne fără asigurări sociale. Pentru 405 îngrijitori care sunt pensionari nu e nicio problemă, dar ceilalţi riscă să fie puşi la plată dacă ajung în spital! "O soluţie ar fi să intre în şomaj. Aşa ar avea asigurările plătite şi ar câştiga chiar mai mult", sugerează Florea.
Ca să nu creeze drame suplimentare, Primăria a hotărât să menţină în plată doar îngrijitorii care sunt părinţii asistaţilor: 281 de îngrijitori ai unor minori şi 120 ai unor persoane cu handicap ajunse la majorat...
Se taie!
Practic, bugetele tuturor instituţiilor subordonate municipalităţii au fost scăzute faţă de anul trecut. Singur, clubul FC Bihor va primi şi anul acesta un milion de lei pentru a putea lupta la promovarea în prima divizie. Altminteri, pe considerentul că tot mai multe artere vor fi modernizate, primarul a scăzut cu 20%, la 22 milioane de lei pe an, bugetul de reparaţii străzi şi a renegociat tarifele de energie electrică. "Am obţinut tarife cu 14,5% mai mici, ceea ce înseamnă o economie de 2 milioane de lei pe an pentru oraş", zice Ilie Bolojan (foto). Cea mai mare reducere a resimţit-o Poliţia Comunitară, care a scăzut de la un buget de 2 milioane de lei anul trecut la 863.050 lei. "Primarul a spus că putem da amenzi şi fără uniforme noi", povesteşte un poliţist.
În plus, deşi vor primi bani, cultele nu se vor putea atinge de ei. "Înainte, fiecare cheltuia banii cum dorea: unii înlocuiau geamuri, alţii cumpărau clopote... Acum, Primăria finanţează numai reabilitarea faţadelor la imobilele monument istoric, iar cultele doar vor stabili care sunt acestea", spune viceprimarul Rozalia Biro.
Banii pe statui
Economiile făcute se vor regăsi în lucrări. Dacă până acum bugetul alocat dezvoltării oraşului era undeva la 70 milioane lei, în 2011 Primăria va aloca suma record de 85 milioane lei pentru investiţii.
Unele, discutabile. În plină criză, la presiunea UDMR, municipalitatea va cheltui 500.000 lei pe construirea grupului statuar "Holnaposok", reprezentând scriitori orădeni de etnie maghiară, de la Ady Endre la Dutka Akos. Deşi bugetul a fost votat abia pe 10 februarie, licitaţia pentru atribuirea lucrării a avut loc cu 3 zile înainte, semn că finanţarea era bătută în cuie.
"Împunsăturile nu îşi au rostul. Banii pentru grupul statuar au fost alocaţi prin Hotărâre de Guvern la lobby-ul făcut de UDMR, era normal să fie folosiţi în acest scop", afirmă Ilie Bolojan. Primarul spune că, la fel, dacă deputatul Octavian Bot a făcut rost de la bugetul central de 250.000 lei pentru finanţarea lucrărilor la colegiile Emanuil Gojdu şi Partenie Cosma, merită mulţumiri, nu deturnarea fondurilor...
Poduri, străzi, parcări...
Pentru 2011 municipalitatea şi-a propus să continue lucrări începute anul trecut, cum ar fi construcţia podului din zona Sovata, în valoare de 11,1 milioane lei, construcţia campusului şcolar din strada Armatei Române (1,5 milioane) sau amenajarea de parcări (7,2 milioane). La capitolul investiţii noi vor intra reabilitarea reţelelor de utilităţi din pieţele Unirii şi Ferdinand, investiţie de 4,7 milioane lei din bani europeni, modernizarea unui grup de 7 străzi din cartierul Eminescu (5,3 milioane) şi reconstruirea pasajului peste liniile ferate din strada Theodor Neş (3,6 milioane).
Tot pentru acest an sunt anunţate lucrări de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare prin programul Aparegio, amenajarea utilităţilor în parcul industrial şi construcţia complexului wellness termal "Nymphea" pe amplasamentul ştrandului municipal. Investiţiile vor fi făcute în speranţa că vor aduce la rândul lor bani. Şi poate, pe viitor, o parte se vor întoarce la îngrijitorii persoanelor cu handicap. Orădenii care au fost primii sacrificaţi în 2011...
CERŞETORII OFICIALE
Goana după sponsori
Pentru a atrage fonduri la bugetul local, Consiliul Local a înfiinţat, în premieră naţională, un fond de solidaritate, în care firmele sunt îndemnate să doneze oraşului 20% din impozitul pe profit. "Este perfect legal, iar patronul nu dă nici un ban din buzunar, ci din impozitul pe profit", spune consilierul local Dan Octavian (foto), iniţiatorul proiectului.
Firmele orădene plătesc anual impozit pe profit în valoare de 35 milioane euro, fapt ce înseamnă că oraşul ar putea miza anual pe 6 milioane euro pentru investiţii în domenii precum medico-sanitar, cultural, artistic, ecologic şi altele. "Vom face un portofoliu de proiecte, iar firmele vor putea sprijini domeniile pe care le consideră de cuviinţă", spune Octavian.
În schimbul banilor, municipalitatea se va obliga să facă publicitate sponsorizării şi va prezenta finanţatorului un raport cu cheltuielile făcute. Anul acesta, Primăria vrea să atragă un milion de euro din sponsorizări.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.