La final de mandat, primarul trage linie şi spune că îi dă cu plus. "A fost un mandat cu mai multe realizări decât oricare din cele precedente", afirmă Ilie Bolojan.
Printre argumentele sale se numără 5 poduri şi numeroase drumuri nou create, cimitire şi terenuri virane transformate în parcuri, 60 de străzi asfaltate, mii de locuri de parcare în cartiere şi un parc industrial care a adus orădenilor peste 1.000 de locuri de muncă.
"Am făcut ce trebuia"
Instalat pe funcţie în plină criză economică, Ilie Bolojan (foto) a condus cu mână de fier. În condiţiile reducerii veniturilor ca urmare a scăderii salariilor bugetarilor, lipsei de alocări de la bugetul central, diminuării succesive a cotei ce revine bugetului local din impozitele pe salarii şi reducerii de către Guvern a subvenţiei la energia termică, edilul a luat măsuri dure. Personalul Primăriei a fost redus cu 30%, de la peste 1.100 la 700 funcţionari, cheltuielile instituţiei au fost tăiate, preţul gigacaloriei a fost majorat cu circa 25%, ba chiar în cazul orădenilor din Ioşia s-a dublat într-o singură iarnă.
Bolojan nu s-a sfiit să exproprieze terenuri şi case pentru a face loc unor investiţii de interes public. Aşa a devenit posibilă întubarea pârâului Adona, construirea drumului ce leagă centrul de Ioşia pe malul Crişului, a străzii Ceyrat dintre Nufărul şi Universitate şi a drumului dintre Velenţa şi Cantemir cu ieşire în şoseaua de centură. "Nu am făcut ceea ce dă bine. Am făcut ceea ce trebuia", spune primarul.
Ordine în Primărie, curăţenie în oraş
Ales pentru a face "ordine în Primărie şi curăţenie în oraş", Bolojan spune că s-a ţinut de cuvânt. "Când am venit, erau doi doi directori pe post, din care unul stătea pe funcţie, iar altul muncea efectiv. Aceste lucruri au fost eliminate, iar astăzi avem o Primărie eficientă". Pe lista problemelor rezolvate primarul aminteşte stingerea scandalurilor din taximetrie, cele legate de atribuirea clientelară a spaţiilor comerciale şi locative, dar şi eliminarea licitaţiilor cu dedicaţie.
Bolojan arată că azi nu mai există funcţionari care să răspundă de taximetrie şi să aibă în acelaşi timp propriile firme de taxi, că atribuirea spaţiilor locative se face după necesităţile reale şi a celor comerciale prin licitaţie, iar preţul lucrărilor publice a fost redus cu 40% ca urmare a faptului că acestea se dau prin licitaţii corecte, anunţate transparent inclusiv pe site-ul municipalităţii. "Am avut foarte puţine contestaţii şi nu am pierdut niciuna. Nu mai sunt consilieri locali care să contruiască pe banii Primăriei", aminteşte Bolojan.
Cea mai bună dovadă că firmele şi-au recăpătat încrederea în corectitudinea instituţiei o reprezintă, potrivit lui Bolojan, donaţiile făcute de acestea oraşului, nu funcţionarilor prin şpăgi. "Anul trecut, oraşul a primit donaţii pentru amenajarea de spaţii verzi în valoare de 187.000 lei. Astăzi toate giraţiile sunt amenajate din sponsorizări. Dacă aceste firme ar fi avut cea mai mică îndoială că banii lor sunt risipiţi ori deturnaţi, în mod sigur nu i-ar fi dat".
După 4 ani, Bolojan spune că administraţia locală are profesionişti care ştiu munci şi fără să calce strâmb. "Dacă oamenii sunt lăsaţi să-şi facă treaba şi nu li se cere să trântească licitaţii sau să spună că laptele e negru, atunci nu sunt probleme. Nu aparatul administrativ este problema, ci comanda politică din fruntea lui", afirmă edilul.
"Nu totul este perfect"
"După un mandat în care am lucrat destul de mult cu toţii, răsplata este ceea ce am lăsat în urma noastră. Nu totul e perfect, nu totul e bine, dar se vede ceva", zice liberalul, trecându-şi la realizări 5 poduri, între care Podul Sovata (care s-a confruntat iniţial cu opoziţia unor riverani) şi ridicarea Podului Theodor Neş (lucrare amânată de 12 ani). În ultimii 4 ani au fost modernizate intrările în oraş, s-au reabilitat arterele principale precum Cazaban, Horea, Decebal, Splaiul Crişanei sau Oneştilor şi s-au asfaltat 60 de străzi, o bună parte din fonduri europene atrase de fosta administraţie!
Pe listă mai sunt încheierea reabilitării Teatrului, începerea lucrărilor la Cetate pe bani UE, construcţia a peste 5.500 de locuri de parcare, amenajarea de giraţii în intersecţiile aglomerate, înfiinţarea a 6,5 hectare de zone verzi, Parcul Industrial, care deja a generat peste 1.200 locuri de muncă şi are perspective încurajatoare, în condiţiile în care municipalitatea a redus cu 60% impozitul pe clădirile deţinute de companii şi se obligă să elibereze firmelor avizele în cele mai scurte termene din ţară.
Oraş milionar
Deşi România are mari probleme în absorbţia de fonduri UE, Oradea a reuşit performanţa de a semna contracte de finanţare de 187 milioane de euro. Cea mai mare investiţie se ridică la 77 milioane şi prevede construirea unui CET nou, pe gaz, şi reabilitarea conductelor. Urmează proiectul Aparegio, de aproape 110 milioane, privind reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în mai multe localităţi ale judeţului, în municipiu lucrările ajungând la 20 milioane de euro.
Pe lista investiţiilor cu fonduri UE se mai numără construirea Aquapark-ului pe amplasamentul Ştrandului Municipal, extinderea geotermalismului în Nufărul, reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand, modernizarea spitalelor ş.a. "Au fost semnate contracte pentru proiecte pe care, dacă municipalitatea le va pune în practică în perioada următoare, va genera o adevărată schimbare la faţă a oraşului", spune Bolojan. Proiectele au fost câştigate, rămâne de văzut cum vor fi implementate. Căci asta va fi deja sarcina viitorului primar...
REGRETELE DE DUPĂ
Două taxe cu bucluc
Conform propriei declaraţii, singurul regret cu care îşi încheie mandatul primarul Ilie Bolojan e faptul că nu a reuşit să menţină hotărârile de Consiliu Local privind obligativitatea reabilitării faţadelor, respectiv taxa pe comercializarea de alcool pe timp de noapte, atacate în justiţie de Prefectură. "Dacă am fi reuşit acest lucru, astăzi ar fi fost reabilitate mult mai multe faţade în centrul istoric şi am fi înlocuit mult mai multe piese de mobilier urban distruse de tinerii înfierbântaţi", spune Bolojan.
LA JUDECATĂ
Promisiunile din 2008
Voi face ordine la Primărie
Voi face curăţenie pe străzi şi în cartiere
Voi deschide oraşul pentru investiţii
Voi continua gratuităţile pentru pensionari
Voi asigura o circulaţie normală
Voi finaliza şoseaua de centură
Voi asfalta şi voi introduce apă şi canalizare în toate cartierele
Voi asigura condiţii decente în spitale
Voi respecta cultura şi tradiţiile tuturor orădenilor
Voi gestiona corect banii publici
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.