URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2013, 08:40

Şefă la stat, patroană în privat: O angajată din conducerea unei societăţi a Consiliului Judeţean şi-a făcut firmă căpuşă

Şefă la stat, patroană în privat: O angajată din conducerea unei societăţi a Consiliului Judeţean şi-a făcut firmă căpuşă CONCURENTĂ CU "BALAMALE". Supărată că foştii ei colegi "de la stat" o acuză că şi-a folosit funcţia în interes personal, Jenica Glitia (foto) îi trimite la plimbare. "Să-şi vadă de treabă, nu să caute vinovaţi! Până acum nu le-am făcut concurenţă, dar de acum înainte voi face. Să văd dacă-i ţin balamalele, că de bârfit sunt buni!", se burzuluieşte Jenica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trădare! Timp de un an, firma de pază a Consiliului Judeţean, formată prin transformarea fostului Corp al Gardienilor Publici Bihor, a avut o "cârtiţă" în interior. Ţi nu pe oricine, ci chiar pe economista şefă, Jenica Glitia, care îşi încasa liniştită salariul de la societatea căreia îi făcea concurenţă cu propria firmă.

Prinsă într-un flagrant conflict de interese, femeia nu are nicio remuşcare şi dă vina pentru ce s-a întâmplat pe... foştii colegi!

Serviciu public, firmă privată

Societatea Pază şi Protecţie Bihor SRL este, în judeţ, printre cele mai vechi şi mai mari în domeniu. Are aproape 200 de angajaţi, aproape toţi foşti gardieni publici, fiind înfiinţată pe scheletul fostei Direcţii Publice de Pază din cadrul CJ Bihor ca firmă de interes public, având ca obiect de activitate "asigurarea, contra cost, a pazei obiectivelor şi bunurilor aparţinând domeniului public şi privat din Bihor".

În 2011 a aterizat în societate şi Jenica Glitia. Economistă de profesie, a fost angajată în funcţia de conducere în urma unui concurs şi era considerată un om de bază, având pe mână întregul buget, lista clienţilor, tarifele practicate, cunoscând aşadar punctele forte şi vulnerabilităţile societăţii.

Glitia avea însă un plan pentru o afacere proprie în acelaşi domeniu, aşa că un an mai târziu şi-a făcut propria firmă de pază, Hyperion Security SRL. Cum o astfel de societate nu putea fi licenţiată decât dacă avea manager cu studii superioare juridice, femeia l-a recrutat în afacere şi pe consilierul juridic Sorin Husăsan, acelaşi cu care colabora şi Pază şi Protecţie Bihor SRL, care a devenit, alături de ea, administrator şi manager al Hyperion.

Spioana din firmă

În mod normal, femeia ar fi trebuit să facă publică decizia deoarece se afla în flagrant conflict de interese: şef într-o societate de interes public şi, în acelaşi timp, patron la o firmă cu acelaşi obiect de activitate.

Unde mai pui că, mulţumită funcţiei, economista avea acces la informaţii esenţiale: câte contracte de pază avea încheiate societatea la care lucra, pe ce perioadă şi, mai important, cu cine anume şi pe ce sume. De asemenea, ştia ce instituţii ori firme mai caută astfel de servicii şi, ca urmare putea să "sară" cu propria firmă pentru a căpăta contracte, şi ştia şi tariful pe care să-l pregătească.

De altfel, conflictul de interese constituie infracţiune prevăzută de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi de Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Iar pedeapsa este închisoarea între 1 şi 5 ani.

Cert e că Glitia a ţinut totul secret până în luna iulie a acestui an, când firma sa privată a obţinut licenţa şi, imediat după aceea, şi primele contracte. Unul taman la Primăria Batăr - al cărui edil, Ioan Mughiuruş, fusese, culmea, managerul societăţii Pază şi Protecţie Bihor SRL până la alegerile locale din vara trecută.

Vine controlul

04 Mircea Buda.jpgCăpuşarea firmei Consiliului Judeţean ar fi continuat probabil dacă, între timp, conducerea CJ nu ar fi decis numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Membrii noului CA au cerut, astă-vară, realizarea unui audit, care a scos la iveală că societatea pierdea clienţi, acumulând datorii şi debite neîncasate deopotrivă. Iar asta în timp ce conducerea firmei, adică administratorul Mircea Buda (foto) şi economista şefă Glitia Jenica trăiau pe picior mare, primul cu salariu de 5.000 lei, iar cea de-a doua cu unul de 3.000 lei.

Ca să remedieze problemele constatate de auditorii Consiliului, Mircea Buda a convocat o şedinţă la finalul lunii iulie, când avea să afle o altă belea. "Discutam despre rezultatele controlului, despre lipsa clienţilor, despre cât de greu încasăm contravaloarea serviciilor pe care le prestăm... Aşa a venit vorba de firma care prestează servicii de pază în comuna Batăr. Nu ştiam a cui este şi de unde a apărut, şi voiam să lămurim de ce societatea noastră nu a depus şi ea o ofertă pentru obţinerea contractului de la Batăr. Am crezut că acolo a câştigat o firmă controlată de fostul şef, Mughiuruş, când dintr-o dată economista noastră şefă s-a ridicat în picioare şi a zis că aia este firma ei. Apoi a plecat şi şi-a trimis demisia", povesteşte Buda.

"Să-i văd"

Mircea Buda a fost schimbat, în scurt timp, din funcţie. Oficial i s-a imputat managementul defectuos, dar în realitate principalul reproş a fost faptul că a ţinut lângă el o "spioană" timp de un an, fără să se prindă.

04 Horia Miara.jpgPus de puţină vreme în locul lui, actualul administrator, Horia Miara (foto), fost viceprimar al oraşului Ştei, e convins că unele din problemele societăţii au fost cauzate de fosta directoare economică. "Evident că ea nu putea lua nicio decizie în favoarea firmei Consiliului Judeţean în condiţiile în care avea interes în propria firmă!", zice Miara.

Acelaşi lucru îl afirmă şi reprezentanţii "patronatului", adică ai Consiliului Judeţean, care au dispus realizarea unui nou audit, de astă dată cu inspectori independenţi. "Vrem să vedem dacă interesele societăţii noastre au fost prejudiciate", explică Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Cornel Popa.

Jenica fără jenă

De cealaltă parte, Jenica Glitia e liniştită şi chiar se pretinde fără nicio vină, susţinând că a muncit din răsputeri pentru salariul primit de la firma de stat. "M-am bătut cu toţi furnizorii să obţin preţuri cât mai mici. Puteam să nu fac acest lucru", se laudă ea.

Cât despre faptul că a folosit informaţiile la care a avut acces pentru a-şi pune pe picioare propria afacere, femeia nu vede nicio problemă. "Şi ce dacă am avut acces? Eu mi-am făcut treaba, cât a ţinut de mine, am apărat interesele firmei până în ultima clipă. Însă unii bârfesc şi dau vina pe alţii, în loc să-şi vadă de lungul nasului. Pot fi vorbe, rele intenţii, dar eu nu mă joc".

Glitia susţine că şi-a înfiinţat firma pentru că a descoperit că la firma Consiliului Judeţean nu a fost lăsată să facă treabă. Amănunte nu vrea să ofere, însă e convinsă că, în ciuda suspiciunilor la adresa ei, nu a greşit cu nimic. "Nu e vina mea că acolo lucrurile nu merg. Eu pot să stau cu capul sus", zice acum, de la înălţimea noului statut. De om de afaceri...


AUDIT
Firmă mare, probleme cu duiumul

Auditul realizat în perioada 25 iunie-12 iulie 2013 la Societatea Pază şi Protecţie Bihor SRL, patronată de Consiliul Judeţean, a scos la iveală faptul că în ultimii ani aceasta a avut cheltuieli mai mari decât veniturile, iar în prezent înregistrează datorii de 297.896 lei. Pe de o parte din cauza supradimensionării, pe de alta a lipsei de clienţi şi a neîncasării sumelor pentru contravaloarea serviciilor prestate.

Unele datorii (totalizând 55.074 lei) s-au şi prescris, cum ar fi cele ale firmelor Sivi Roman, Cetvi Tileagd şi Deli Food, altele sunt incerte, ca de pildă sumele pe care trebuie să le plătească firmele Topaz Com, Adriatica Încălţăminte, Rematlin şi Chimprestor (în total 73.574 lei), iar altele sunt în curs de recuperare, cum e şi datoria Primăriei Popeşti (în valoare de 177.148 lei).

Concluzia? "SC Pază şi Protecţie Bihor SRL nu reuşeşte să-şi găsească identitatea proprie în peisajul unei concurenţe tot mai acerbe pe piaţa de profil", se arată în raportul echipei de control a CJ Bihor, care a recomandat "reorganizarea societăţii" şi "stabilirea unor criterii de performanţă" pentru conducerea firmei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
citesc si eu din cand in cand
As dori sa va salut pe dvs si cititori dvs. Fara a ma pozitiona de o parte sau de alta consider ca astfel de articole nu isi au rostul fara o documentare adecvata. Datele prezentate de dvs. sunt incomplete, altele nereale, iar unele confuzii intre notiuni economice sunt de-a dreptul suparatoare ( datoriile unei societati nu sunt totuna cu sumele de recuperat care se numesc creante ) Consider ca o firma, oricare ar fi ea, nu sta intr-un singur om, ci are nevoie de o echipa inchegata pentru a performa. Va salut cu ponderat respect
Postat 18 Octombrie 2013, 15:48 de Popa Cornel
APRECIERE
APRECIEZ si SALUT atitudinea d-nei Jeni Glitia de a se abtine si de a nu intra in aceasta MASCARADA PENIBILA creata de catre unii binevoitori, deoarece, le-ar putea DESFIINTA CU USURINTA ATAT DE MULT TRAMBITATUL PROFESIONALISM DE CARE AU DAT DOVADA SI DAU DOVADA !!!! Respectele mele doamnei.
Postat 17 Octombrie 2013, 19:50 de 17.10.2013
ATAC MURDAR
Ca angajat al societatii vreau si nu mi-e frica sa iau atitudine fata de acest articol COMANDAT cu scopul de a DENIGRA O FEMEIE care a deranjat pe unii pentru ca a facut ca aceasta societate sa mai functioneze inca !!! CUNOSCATORII STIU CA ADEVARUL ESTE CU TOTUL ALTUL !!!
Postat 17 Octombrie 2013, 12:51 de ANGAJAT
rautati
Tipic dambovitean !!! Unii ca sa-si ascunda incompetenta trebuie sa gaseasca un tap ispasitor . E mai usor si comod sa improsti cu noroi decat sa vezi adevarul ! Sunteti ca pupezele, motati dar va pute cuibul.
Postat 17 Octombrie 2013, 08:22 de Gugu Stiucu
idem la casa de cultura Salonta
Firma privata a directoarei casei de cultura din Salonta, inchirieaza 12 luni pe an salile casei de cultura pt. a subchiria la alte evenimente culturale, cursuri,antrenamente sportive etc.-bineinteles salariul,telefonul,incalzirea curentul si serviciile de curatire este platit din banii contribuabililor. Poate nar strica nici aici un audit intern de la prefectura....pt.ca doamna directoare este protejata primarului........s-au chiar parteneri de afaceri
Postat 16 Octombrie 2013, 10:02 de nelu
Când inculţii ajung şefi...
Era de aşteptat să facă asta!!! Încă de când a adus-o Mughiuruş FĂRĂ NICI UN CONCURS, licenţiată la o facultate de duzină din Salonta, Jeni Gliţia a făcut doar pe "şefa" şi a schimbat majoritatea furnizorilor cu care firma lucra de ani mulţi pt a-i înlocui cu "pilele" proprii. Societăţile amintite cu datoriile prescrise au fost în proces cu firma de pază când "specialistul" jurist era la acea vreme nimeni altul decât Mughiuruş devenit mai târziu administratorul firmei. Mă aştept ca într-o bună zi şi NECLINTITA Lucaciu Rodica, şefa de personal, să vină cu vreo situaţie similară! Pensionară dar pe un post călduţ, cu un salariu bunicel, nu lasă scaunul, chiar dacă nu are studiile necesare pt a ocupa acel post! Ca să nu mai vorbim de profesionalismul precar de care dă dovadă, dar NIMENI nu vede! Deci un amalgam de OAMENI DE NIMIC, din cauza cărora au plecat oamenii capabili din punct de vedere profesional, care nu au mai avut loc de aceşti INCULŢI SNOBI şi ÎNCREZUŢI! Poate domnul Miara, actualul administrator, se va uita de 100 de ori in jurul său, să vadă cu ce oameni lucrează!
Postat 15 Octombrie 2013, 20:36 de ANONIM
PUSCARIE SI BANI INAPOI
SOBOLANI E PLIN DE EI SUNT PESTE TOT
Postat 15 Octombrie 2013, 19:50 de JENICA LA MITITICA
jeguri...esti un jeg
despre ce crime vorbesti? ori esti dus/dusa cu capul cum se vede din ce-ai scris? fara logica, fara coerenta :D
Postat 15 Octombrie 2013, 10:31 de lcd
JEGURI PENALE Sa nu va ierte D-zeu pe voi si copii copilor vostri care ucideti nevinovati, amin !
vai mie ca PREFECTUL GHILEA acum FOSTUL cum este si ANI si DNA NIMIC :))) da va incolo de ORDINARI ! TAMPITI astia cred ca spalarea de bani si evaziunea, consumul de DROGURI :)) in ROMANIA nu se aplica, mai JEGURI fapta penala nu se PRESCRIE .DE aceea avem nevoie de USL ca sa aplice LEGEA asa cum si PDL au aplicat o dar pe ei mai PUTIN . CARACATITA POLITICA PDL si altii grup CRIMINAL organizat :)))) se ascund in PARTIDE ca sa scape ORDINARII de aplicarea LEGII, frumos ! DEMNI DE TOATA admiratia, vin si va mint: OFERIM LOCURI DE MUNCA dar va furam cu MILIOANE DE EURO :))) . RATIONAL am imbogatit INJUST functionarii PUBLICI !!!!
Postat 15 Octombrie 2013, 09:55 de JEGURI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON