Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel, va face la sfârşitul acestei săptămâni prima vizită la Oradea. Cum ultima descindere a unui patriarh a avut loc în urmă cu 8 ani, e un prilej de mare bucurie pentru clerici şi credincioşi.
Chiar şi aşa, cu o săptămână înainte de eveniment, conducerea Episcopiei le-a ordonat preoţilor să nu dezvăluie nimic. Sub ameninţarea pedepsei...
BIHOREANUL a aflat, însă, programul vizitei, precum şi faptul că Preafericitul îi va oferi controversatului preot Gheorghe Nemeş o distincţie pentru întreaga activitate, iar Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie, pentru ctitoriile făcute. Pe pământuri dobândite ilegal...
Vizită la secret
La sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe, Preafericitul Daniel va vizita Oradea. Aşteptat cu înfrigurare, evenimentul este ţinut la secret atât de Episcopie cât şi de Patriarhie. Conform "tradiţiei" instituite de PS Sofronie, peste eveniment s-a aşternut porunca tăcerii.
Purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Cristian Rus, nu s-a îndurat să răspundă nici la telefon, nici la emailul prin care îi erau cerute informaţii. Mai direct, Antim, consilierul administrativ al Episcopiei şi omul de încredere al lui Sofronie, a refuzat clar să dea orice detaliu. "În momentul în care va fi făcut programul vă va fi transmis. Vom face o mapă de presă", a tăiat-o călugărul. Aceeaşi discreţie a păstrat-o şi Patriarhia. "Vom comunica despre acest subiect abia săptămâna viitoare. Nu putem da informaţii până nu este totul pus la punct", a spus părintele consilier Constantin Stoica.
"Bodyguarzi" la Patriarh
În realitate, vizita Patriarhului a fost pusă la punct încă de joia trecută, într-o şedinţă care i-a adunat la Episcopie pe cei peste 100 de preoţi din Protopopiatul Oradiei. Ei au primit poruncă să nu sufle o vorbă despre eveniment, dar BIHOREANUL a reuşit să afle totuşi planul vizitei, ales din patru variante de program.
Astfel, Întâistătătorul va ateriza vineri, în jurul orei 19, la Aeroport şi va fi întâmpinat de toţi preoţii din Protopopiat şi de o "gardă de corp" formată din 20 de preoţi tineri din sate. Aceştia au fost instruiţi de episcopul Sofronie (foto) în cadrul unei şedinţe ţinute la Mănăstirea Izbuc să îl păzească pe Patriarh de-a lungul tuturor ieşirilor publice, oprind orice persoană care vrea să se apropie, chiar dacă pentru a oferi flori sau pentru a primi o binecuvântare!
Patriarhul va dormi peste noapte la Episcopie într-unul dintre apartamentele de la etaj cu ieşire directă la capela şi muzeul din clădire. În schimb, cei 30 de episcopi şi membrii Sfântului Sinod care vor veni cu Patriarhul vor fi cazaţi la Mănăstirea Sfintei Cruci.
Preafericit după program
Pentru sâmbătă, de la ora 10, este programată o slujbă de Te Deum pe care ÎPS Daniel o va oficia la Biserica cu Lună pentru toţi episcopii ortodocşi care au slujit în Bihor. Apoi, Preafericitul este aşteptat de la ora 11 la Universitate, unde decanul Facultăţii de Teologie, Nicolae Dumitraşcu, îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa, iar în jurul prânzului va fi aşteptat la o masă festivă ce va avea loc la Restaurantul Transilvania al fraţilor Micula, în compania unor VIP-uri locale. În cursul după-amiezei Preafericitul va vizita Biserica Albastră din Rogerius, după care se va retrage la Episcopie pentru odihnă.
Vizita va continua a doua zi cu Liturghia Arhierească de la Mănăstirea Sfintei Cruci, la care vor fi invitaţi să participe toţi primarii ortodocşi din judeţ, şi cu o scurtă întâlnire cu personalităţi. După încă o noapte petrecută la Episcopie, Preafericitul va părăsi Oradea luni dimineaţă, condus de acelaşi alai de preoţi.
Nemeş lasă Biserica Albastră
BIHOREANUL a aflat că vizitele pe care Patriarhul le va face la Biserica Albastră şi Mănăstirea Sfintei Cruci au un scop cât se poate de măgulitor pentru păstorii locului. Preafericitul va oficia slujba de seară la biserica din Rogerius şi îi va oferi parohului Gheorghe Nemeş (foto) o distincţie pentru cei 44 de ani petrecuţi în slujba bisericii. Preotul evită să confirme, însă, acest lucru. "Nu ştiu dacă voi primi vreo distincţie. Cea mai mare bucurie este însăşi vizita Preafericitului".
Preotul are toate motivele să fie discret de vreme ce va primi distincţia ca premiu de consolare înaintea retragerii de la slujire. Nemeş a depăşit vârsta de 65 de ani stabilită pentru pensionarea preoţilor, aşa că recompensarea lui este mai mult simbolică. Gospodar priceput, care a reamenajat din temelii Biserica Albastră, a construit un centru social-cultural, pe care îl ţine însă mai mult închis, şi a majorat taxele bisericeşti, Nemeş a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost în 2008 când a fost filmat înjurând o femeie care îl blocase cu maşina în parcare.
"Măturătoarea dracului! Nu ţi-i ruşine să stai aici, tu, care nu plăteşti un leu la biserică? Eşti o ateistă, mă! Diavolo! Escroacă ce eşti! Curvă ce eşti!", i-a spus parohul femeii. Nemeş susţinea că enoriaşa este cea care a pornit scandalul, iar înregistrarea ar fi un complot împotriva sa deoarece unii locatari ai blocurilor vecine nu ar suporta zgomotul clopotelor. A recunoscut, totuşi, că a înjurat-o pe femeie...
Crucea Maicii Mina
Cu ocazia vizitei la Oradea este de aşteptat ca Preafericitul să îi înmâneze Maicii Mina, Stareţei Mănăstirii Maicii Domnului, Crucea Patriarhală. Statutul BOR spune că cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei se conferă "pentru activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic". Maica Mina va fi recompensată pentru ctitorirea mănăstirii din strada Făcliei şi a schitului din fostul Tancodrom, chit că ambele s-au făcut abuziv!
BIHOREANUL a dezvăluit că peste 9 hectare din pământul mănăstirii a fost obţinut ilegal în 1994 când primarul de atunci, Petru Filip, a semnat o adeverinţă prin care împroprietărea abuziv Mănăstirea Sfintei Cruci. În 2005, moştenitorul de drept a revendicat terenul în instanţă, fapt pentru care ulterior mănăstirea a fost nevoită să renunţe la parte din teren, mai puţin la cele 5 hectare pe care fuseseră deja ridicate lăcaşuri de cult. După aceeaşi metodă, în 2008, Maica Mina a început construcţia ilegală a unui schit pe terenul fostului tancodrom de lângă centura oraşului. Primăria a amendat mănăstirea cu 1.000 lei şi a câştigat cu sentinţă definitivă şi executorie demolarea construcţiei. Punerea în aplicare a fost amânată însă până la soluţionarea celui de-al doilea proces în care Guvernul şi Patriarhia se judecă cu privire la proprietatea asupra terenului.
Dată fiind istoria viitorilor medaliaţi ai Patriarhului, mulţi se întreabă care sunt meritele pentru care vor fi recompensaţi cei doi, în afară de faptul că sunt apropiaţi ai episcopului Sofronie. Dar, încurcate sunt căile Domnului...
"Noi nu ştim prea multe. La Episcopie găsiţi toate informaţiile. Vizita Preafericitului este un eveniment deosebit, dacă vine şi la noi va fi o mare bucurie"
Maica Mina
AL ŞASELEA
Sărbătoarea vizitei
Daniel Ciobotea, a fost ales ca Patriarh în 2007, după decesul ÎPS Teoctist şi este cel de-al şaselea Patriarh al BOR. Deşi născut în judeţul Timiş, Daniel Ciobotea a fost din 1990 arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Oradea a mai fost vizitată în iunie 1995 de către Patriarhul Teoctist, care a primit titlul de Honoris Causa din partea Universităţii. Acesta a mai revenit în 2002, la invitaţia PS Ioan Mihălţan, fostul episcop al Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.