V-ar plăcea ca dimineaţa, când deschideţi geamul casei, să daţi cu ochii de o mare de panouri solare? Probabil că nu!
De asta se teme şi Adrian Mihuţ, dezvoltatorul cartierului Bălcescu din Calea Aradului. Afaceristul a dat în judecată municipalitatea luna trecută, încercând să blocheze construcţia unui parc fotovoltaic de 13 hectare în imediata vecinătate a cartierului. Nu de alta, dar orice altă metodă a dat greş...
Pe pământul lui Gojdu
Adrian Mihuţ (foto) a dat în judecată Primăria, firma PV Solar Systems SRL şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu pentru a bloca amenajarea lângă cartierul Bălcescu a unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 13 hectare. Terenul aparţine Colegiului Emanuil Gojdu şi a folosit încă din perioada interbelică la obţinerea de alimente pentru cantina şcolii. În anii '90 pământul a fost arendat unor fermieri, iar în martie 2013 conducerea colegiului l-a închiriat societăţii PV Solar Systems. Înfiinţată în ianuarie anul acesta, parcă anume pentru această afacere, firma a închiriat de la şcoală amplasamentul pe 25 de ani, pentru o chirie de 13.500 euro pe an. Aici urma să construiască un parc de panouri fotovoltaice cu căi de acces, cabină de poartă, 40 locuri de parcare şi zone verzi.
Imediat ce a semnat contractul, firma a cerut avize de la Primărie, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi ISU Crişana, şi a început consultarea publică obligatorie prin lege. Actele au mers şnur. Parcul a fost avizat rapid, pe considerentul că nu aduce atingere sănătăţii publice, iar vecinii nu au comentat dintr-un motiv simplu: Mihuţ şi cei 100 de proprietari de parcele pe care unii şi-au ridicat case nu aveau habar ce-i aşteaptă. "Legea obligă la informarea celor care ar putea fi afectaţi, dar aici s-a făcut o dezinformare, cu încălcarea legislaţiei de urbanism", acuză Mihuţ, aducând argumente.
În vecinătatea lui Bălcescu
Postarea făcută în martie pe site-ul municipalităţii anunţa "amplasarea de panouri fotovoltaice pentru producere şi distribuire energie electrică, zona Cămin Felix, număr cadastral 17722, extravilan Oradea". Anunţul lasă să se înţeleagă că parcul solar va fi construit lângă cămin, deci dincolo de linia ferată dintre Oradea şi Sântandrei, şi nu lângă viitorul cartier Bălcescu, situat în spatele Oradea Shopping City.
"S-ar fi procedat în conformitate cu legea dacă anunţau parcul solar lângă zona de locuit cu care se învecinează în realitate, respectiv cartierul Bălcescu, nu cu zona Căminului Felix, care este la o jumătate de kilometru, şi dincolo de calea ferată", spune Mihuţ. Invocând normativele în domeniu, dezvoltatorul cere acum anularea întregii documentaţii, pe temeiul vicierii procedurii de informare.
De altfel, inclusiv panoul de informare privind viitorul Plan Urbanistic Zonal al parcului, obligatoriu prin lege, a fost ferit de ochii vecinilor. Iar dovada se află încă la faţa locului. "În loc să îl pună spre casele cu care se învecinează parcela, l-au pus exact în celălalt capăt, spre câmp", acuză afaceristul. Şi toate acestea sub oblăduirea municipalităţii...
O consultare "discretă"...
Proprietarii parcelelor din Bălcescu au aflat de proiect abia la sfârşitul lunii iunie, când Primăria le-a cerut părerea pentru a putea aproba noul PUZ. Mihuţ s-a opus. "O investiţie în panouri fotovoltaice lângă o zonă rezidenţială în care am investit peste 200.000 euro în amenajarea de drumuri, reţele de apă, canalizare şi iluminat public, va afecta negativ viteza de dezvoltare a cartierului. Percepţia clienţilor va fi puternic influenţată de vecinătatea unei zone industriale", zice acesta. La fel, 33 de proprietari de parcele au cerut Primăriei stoparea proiectului, deoarece acesta va avea "un impact negativ", iar ei nu vor să se învecineze cu "o zonă industrială de panouri fotovoltaice".
Pentru a împăca părţile, Instituţia Arhitectului Şef a organizat o consultare publică pe data de 1 august. Voit sau nu, întâlnirea a fost stabilită pentru ora 14, când lumea este la lucru, iar scrisorile recomandate au fost expediate cu doar 3 zile înainte. În consecinţă, întâlnirea s-a ţinut fără "opoziţie", doar cu reprezentanţii Primăriei, ai firmei Solar Systems şi ai instituţiilor care au avizat parcul fotovoltaic.
... şi fără opoziţie
Ca o măsură de prevedere, Adriana Lipoveanu (foto), directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, l-a informat pe Adrian Mihuţ, la care nu ajunsese notificarea scrisă, printr-un... SMS expediat în seara de dinaintea dezbaterii. Luat prin surprindere, principalul contestatar al proiectului a cerut decalarea întâlnirii cu 15 zile, pentru a-şi putea argumenta punctul de vedere, dar poziţia sa nu a contat. Întâlnirea s-a ţinut cu concluzia că parcul solar nu afectează populaţia, iar pe 14 august proiectul PUZ-ului a trecut prin Consiliul Local cu unanimitate de voturi!
Faptul că pe 12 august Mihuţ deschisese deja proces împotriva Primăriei, firmei Solar Systems şi Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, iar în plus ceruse şi suspendarea procedurii, nici măcar nu a fost menţionat în raportul de specialitate prezentat aleşilor. Lucrarea a fost blocată abia după şedinţa de Consiliu Local, când Mihuţ a mers mai departe, notând procesul în CF, iar municipalitatea s-a văzut în imposibilitatea de a mai elibera autorizaţia de construire până la adoptarea unei sentinţe definitive şi executorii.
No comment!
Deşi este bănuit că a încurajat derularea investiţiei, măcar şi numai pentru a sprijini Colegiul Emanuil Gojdu, unde şi-a făcut studiile şi unde învaţă fiicele sale, primarul Ilie Bolojan (foto) refuză să facă declaraţii pe marginea conflictului. "Nu vreau să intru în polemici cu domnul Mihuţ. Probabil e supărat pentru că pe alte mandate a fost obişnuit ca lucrurile care îi plac lui să îi placă automat şi primarului, iar acum nu mai este aşa".
Adriana Lipoveanu tace şi ea. "Domnul Mihuţ ne-a dat în judecată. Vom prezenta un punct de vedere în instanţă", spune directoarea. Funcţionarii Primăriei se ţin, însă, nevinovaţi. Neoficial, aceştia susţin că la anunţarea PUZ-ului au luat ca punct de reper Căminul Felix şi nu cartierul Bălcescu întrucât, deşi zona de locuit a fost avizată de Primărie încă de 4 ani, ultima denumire nu există oficial. Funcţionarii spun că au organizat o dezbatere publică care nu era obligatorie prin lege, dar la care contestatarii nu s-au mai prezentat, şi abia apoi au dat curs proiectului de hotărâre. "Dacă nu o făceam, ne dădea în judecată PV Solar System, fiindcă are toate actele şi am blocat-o fără motiv".
"Îi pare rău"
Administratorul PV Solar Systems, Florin Balint, consideră şi el că reclamaţiile proprietarilor din Bălcescu sunt nejustificate. "Am pus panoul în partea din faţă a parcelei, la loc vizibil. Şi dacă nu l-ar fi văzut, proiectul PUZ-ului a fost anunţat în ziar şi postat pe site-ul Primăriei", spune Balint. Afaceristul spune că amenajarea parcului presupune o investiţie de 6,5 milioane euro, pe care urma să o facă în parteneriat cu un investitor privat, şi avea tot interesul să se înţeleagă cu vecinii, chit că nici măcar nu i-a căutat înainte.
"Un parc fotovoltaic nu presupune nimic dăunător. Singurul deranj poate fi vizual. Tot ce trebuiau să facă cei din Bălcescu era să spună la întâlnire ce îi deranjează. Bani sunt. Dacă cereau, plantam 10 păduri în jurul parcelei", spune Balint, care crede că tot conflictul este întreţinut de Mihuţ. "Probabil că îi pare rău că nu a reuşit să pună mâna pe acest teren", a încheiat Balint, decis să îşi apere interesele în instanţă, iar la final să ceară despăgubiri.
Războiul este abia la început. Nu se ştie cine va câştiga, dar un perdant este deja cunoscut. Deşi are contract semnat, Colegiul Emanuil Gojdu nu va primi chiria de 13.500 euro, câtă vreme terenul închiriat nu produce. Decât polemici...
ÎN SPATELE OSC
Cartierul de lângă centrele comerciale
Proiectul cartierului Bălcescu a început să se contureze prin 2009, după izbucnirea crizei imobiliare. Dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ a investit în zona din spatele Oradea Shopping City după finalizarea cartierului Grigorescu. Potrivit PUZ-ului aprobat de Consiliul Local, aici va exista o zonă de case amplasate pe mai multe străzi, o alta de blocuri, şi un parc de peste 2 hectare care va fi cedat oraşului. Zona a fost deja racordată în mare parte la reţeaua de utilităţi, are drumurile pietruite şi urmează ca artera principală să fie asfaltată integral. "Cartierul Bălcescu este o zonă rezidenţială cu un potenţial extraordinar. Vecinătatea centrelor comerciale încurajează dezvoltarea imobiliară rezidenţială, fapt pentru care un parc fotovoltaic nu poate face decât rău", spune Mihuţ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.