Orădenii nu au învăţat nimic din poveştile cu Caritasul sau Delfinii. Altfel nu s-ar înghesui cu sutele la "prezentările" organizate de firma Salve Club, în fapt un sistem piramidal în care fraierii îşi cumpără intrarea cu 65 de lei, amăgindu-se că apoi se vor îmbogăţi prin racolarea de noi adepţi.
Pentru asemenea creduli firma ţine "cursuri" pe tema asigurărilor de sănătate, deşi nu e autorizată, iar subsidiara sa, Salve Broker, are activitatea suspendată încă din 2010. Creierul afacerii, Călin Donca, e cunoscut ca un cal breaz poliţiştilor din Timişoara, poate tocmai acesta fiind motivul pentru care s-a extins spre Oradea...
"Şcoala de făcut bani"
Salve Club, care pe internet se prezintă drept reprezentantă în România a Salve Group Slovacia, este condus de Călin Donca-Oncioiu (foto), o cunoştinţă veche a poliţiştilor timişoreni. În 2008, bărbatul a fost dat pe mâna procurorilor fiindcă printr-o altă firmă, botezată Echipa 31, înşelase sute de liceeni promiţându-le că dacă urmează cursuri de "dezvoltare personală" organizate de el, contra unei taxe de 150 lei, le va face rost de joburi în domeniul asigurărilor.
La sediul firmei, Garda Financiară descoperea sute de contracte neînregistrate, semn că firma lucra la negru. Amendat cu 6.000 de lei, Donca a fost pus sub acuzare, pentru înşelăciune. Escrocul s-a apărat, susţinând că firma e profilată pe aşa-numitul multi-level marketig, sistem prin care o reţea dezvoltată de un lider vinde diferite produse altor membri, care ulterior devin ei înşişi lideri de grupuri, care la rându-le cresc firma. Donca, însă, nu vindea nimic!
Timişoreanul s-a specializat în a face bani din cursuri inutile şi şi-a mai lansat o firmă, Infopagina, cu site-ul www.infopagina.lu, prin care agăţa agenţi pentru asigurări de locuinţe. Sigur, cu condiţia să facă cursuri organizate de el şi taxate cu 155 lei! Afacerea era simplă: banii mergeau la firma lui Donca, iar "papagalii" trebuiau să aducă alţi fraieri în grup. Dacă reuşeau îşi scoteau paguba, dacă nu, însemna că... nu aveau stofă de lideri.
Ţeapă la Generali Asigurări
Singura dată când Salve a lucrat cinstit a fost la reforma pensiilor, în 2008, când s-a instituit obligativitatea ca fiecare angajat să-şi încheie şi pensie privată, la aşa-numitul "pilon doi de pensii". "Atunci am câştigat 10.000 de lei şi nu am făcut asigurări decât pentru cunoştinţe apropiate. Mi-am făcut o echipă, cu care am convins clienţii să îşi facă pensie privată la anume societăţi, în schimbul unor comisioane", povesteşte orădeanul Kovacs Gyorgy, unul din foştii "brokeri" recrutaţi de Donca. După lovitură, însă, Salve a rămas fără clienţi, aşa că timişoreanul a pus la cale o altă afacere, total penală.
Folosind CNP-urile obţinute la pensiile private, Donca şi-a instruit oamenii să încheie sute de asigurări fictive cu care au înşelat reputata societate de asigurări Generali România. "Brokerul mergea cu datele oamenilor la Generali, unde în numele falşilor clienţi făceau asigurări de viaţă de 1.200 de lei anual, plătind prima tranşă de 300 de lei ca din partea "asiguraţilor". Salve încasa de la Generali câte 1.000 de lei pentru fiecare asigurare, iar brokerul primea de la Salve câte un comision de 700 de lei", povesteşte un fost agent al lui Donca. Mai departe, însă, nimeni nu achita către Generali ratele lunare pentru poliţe, aşa că societatea a luat o "ţeapă" totală de 700.000 lei!
Înşelaţi, dar discreţi
Înşelăciunea a ieşit la iveală după şapte luni, când aşa-zişii asiguraţi, care nici nu aveau habar că datele lor personale fuseseră folosite abuziv, au început să primească somaţii de plată pentru poliţele despre care nu ştiau că le-au făcut!
Păcăliţi, reprezentanţii Generali au refuzat BIHOREANULUI orice comentariu pe marginea acestei escrocherii. "Sunt informaţii pe care nu dorim să le facem publice, din motive care ţin de politica faţă de partenerii noştri", a comunicat în scris Generali, sugerând astfel că doreşte să-şi recupereze prejudiciul de la Salve. "Considerăm că înţelegerea amiabilă între părţi pentru stingerea unui eventual debit este premergătoare intentării unui proces în justiţie", au mai arătat reprezentanţii companiei.
Asigurări (ne)sănătoase
După modelul exersat la pensiile private, în această primăvară, în luna martie, Salve s-a reorientat spre asigurările de sănătate. Profitând că introducerea obligativităţii asigurărilor private de sănătate doar a fost anunţată, fără ca oficialii din Guvern să precizeze când şi cum se vor încheia aceste asigurări alternative la CAS-ul de stat, Donca şi-a găsit noi fraieri.
În schimbul a 65 de lei, cât costă înscrierea în Salve Club, patronul a anunţat pe internet că organizează cursuri pentru vânzarea noului tip de asigurări, promiţând fiecărui cursant că va câştiga câte 100 de lei pentru fiecare asigurare vândută. Şi, în fiecare judeţ, şi-a găsit coordonatori care organizează prezentări şi cursuri pe această temă. Ca "lector" e implicat uneori însuşi Donca, care participă personal la unele "prezentări"...
Pedepsiţi de CSA
BIHOREANUL a descoperit, însă, că naivii rămân cu păcăleala, din simplul motiv că Salve Club nu are dreptul să lucreze în domeniu, după ce Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a interzis încă de anul trecut societăţii "Salve - Broker de Asigurare", al cărei unic acţionar e Salve Club, orice activitate în acest sector. Motive sunt destule: firma nu funcţionează la sediul declarat şi nu deţine nici măcar documentele elementare cerute de lege, cum ar fi contractele de răspundere profesională ale agenţilor de brokeraj.
Mai pe scurt, cursurile făcute de Salve nu au nicio valoare, deoarece nici "instructorii" firmei nu sunt autorizaţi sau atestaţi, iar legea spune că "şcolirea" în domeniu o poate face doar CSA, în schimbul unei taxe de 550 de lei. Nicidecum 65 de lei, cât ia Salve! Mai mult, autorizarea firmelor de brokeraj pentru vânzarea asigurărilor de sănătate o va da tot CSA, care nu are cum să autorizeze o firmă pe care tocmai a suspendat-o.
Oameni de încredere
Cu toate acestea, Salve găseşte fraieri! Sub acoperirea unui naiv dornic de un job part-time pentru completarea veniturilor, reporterul BIHOREANULUI a participat vinerea trecută la o "prezentare" Salve organizată în sala festivă a Colegiului Mihai Eminescu. În faţa a peste o sută de persoane dornice să intre în "sistem", doi "coordonatori" ai firmei, Radu Domocoş (foto) şi Daniel Nemţeanu, au vorbit despre iminenţa introducerii asigurărilor private de sănătate şi şansa înfiinţării unei reţele pe o schemă piramidală: "Aduci un prieten, iar el îţi aduce bani!". Procedeul e însă complet ilegal, fiind expres interzis tot de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor!
Lămurit de "prezentare", reporterul a încercat să-l contacteze şi pe "coordonatorul naţional", dar Călin Donca e de negăsit şi comunică doar prin intermediari. Care, previzibil, nici ei nu spun decât "poeziile învăţate". "Îmi pierd timpul cu dumneavoastră. Domnul Donca nu e anchetat de nimeni, iar noi nu avem nicio activitate suspendată", a tăiat orice discuţie Marcel Sas, organizatorul întâlnirilor de la Oradea. În fond, are partea lui de dreptate, dar numai în ce priveşte prima jumătate a afirmaţiei sale. Căci, judecând după sutele de orădeni aduşi săptămânal la întâlniri contra cost, firma lucrează cu motoarele din plin şi ar fi "păcat" ca unul din "coordonatori" să-şi piardă timpul dând explicaţii, în loc să-l folosească pentru a convinge noi fraieri. Că de aceştia nu e criză niciodată...
ILEGAL
Fără sisteme piramidale!
Conform legislaţiei în vigoare, Salve Club nu are nici măcar pe viitor şansa să facă bani legal din vânzarea asigurărilor private de sănătate. Conform Ordinului 15 din 2010 al preşedintelui CSA, "negocierea ori intermedierea de produse de asigurare prin procedee piramidale sau prin orice alte procedee similare sunt strict interzise".
De asemenea, brokerilor le este interzis să "propună unei persoane să colecteze adeziuni sau să se înscrie pe o listă, făcând-o să spere câştiguri financiare rezultate din creşterea numărului de persoane recrutate sau înscrise". Adică exact ce face Salve Club!
Citiţi pe aceeaşi temă şi: Autorităţile confirmă avertizarea BIHOREANULUI: Atenţie la escrocheriile gen Salve, cu asigurările de sănătate private!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.