URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2012, 11:46

Să curgă vinul! Seceta aduce un lucru bun: vinul va fi mai aromat

Să curgă vinul! Seceta aduce un lucru bun: vinul va fi mai aromat SURECHI DE SÂNTIMREU. Proprietarii celei mai mari podgorii din judeţ au terminat săptămâna trecută recoltatul început pe 1 septembrie. "Majoritatea viticultorilor spun că din cauza secetei au cules cu 30% mai puţin ca anul trecut. Noi am recoltat la fel ca în 2011, pentru că am stropit via tot la două săptămâni", spune Zsigmond Ur jr., stăpânul podgoriei de la Sântimreu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Canicula a pârjolit recoltele şi s-a lăsat cu scumpiri la ouă, lapte, carne. Vinul va fi însă mai bun ca niciodată! Căldura de astă-vară a dat strugurilor o dulceaţă şi o aromă cum nu s-au mai văzut demult.

"Vinul de anul acesta va fi cel mai bun din ultimii zece ani, de o calitate net superioară ca aromă şi tărie", spune Zsigmond Ur jr., cel mai mare viticultor din Bihor. Şi singurul îndreptăţit să folosească marca, deja tot mai cunoscută, de "vin de Sântimreu"...

06 Zsigmond Ur.jpgBun îi vinul ghiurghiuliu...

Dulce, tare, aromat. Vinul de anul acesta va face producţiile din anii anteriori să pară oţet de salată. Familia Ur a încheiat săptămâna trecută recoltatul strugurilor şi estimează, din cele 120 de tone strânse, o producţie de 100.000 de litri de vin, la fel ca în 2011. Calitatea va fi însă superioară. "Vinul va fi mai dulce şi mai aromat, pentru că a fost o vară însorită şi pentru că am îmbunătăţit metoda de fabricaţie", explică Zsigmond Ur jr. (foto), proprietarul unei podgorii de 42 hectare.

Procesul de producţie e total automatizat. Aparate speciale desprind boabele de pe ciorchini, le zdrobesc şi le trimit printr-un furtun într-un rezervor, la macerat. Mustul va fi stors după trei zile cu ajutorul unei prese care lasă licoarea să se scurgă direct în pivniţă, unde va sta la "fiert". Vinul va fi tras de pe drojdie şi scos la vânzare undeva în Postul Crăciunului.

"Cumpărătorii vor fi plăcut surprinşi. Datorită macerării, vinul va fi mai aromat, pentru că are timp să-şi tragă enzimele din struguri", spune Zsigmond. Viticultorul a testat metoda anul trecut pe vinul Muscat Ottonel, iar rezultatele au fost peste aşteptări.

Marcă înregistrată

Familia Ur şi-a înregistrat anul acesta la OSIM denumirea "vin de Sântimreu" şi e singura îndeptăţită să vândă sub acest brand. "Desfacem toată producţia în cele şapte magazine din Oradea, Marghita şi Salonta. Cine vinde în pieţe sub denumirea aceasta comite o infracţiune", avertizează Zsigmond, precizând că anul acesta vinul familiei se va vinde tot la preţul de 7 lei litrul. După o perioadă de declin a vânzărilor pe timpul verii, se aşteaptă la revenirea pieţei. "Odată cu răcirea vremii cei care vara au băut bere vor reveni la vin. În perioada de dinainte de Crăciun ne aşteptăm să vindem de trei ori mai mult decât acum", spune viticultorul.

Spre deosebire de alţi podgoreni, Crama Ur evită să lase vinul la îmbărânit, dar nu exclude lansarea unei variante îmbuteliate la sticlă. "Mai multe restaurante din Oradea ne-au cerut să îmbuteliem ca să poată oferi clienţilor un vin specific, de Bihor", zice tânărul. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla. Nu de alta dar, pe lângă investiţia pe care o presupune noua întreprindere, farmecul autentic al vinului de Sântimreu e dat totuşi de carafă. Cu arome de fruct în pârg şi miros de vie bătută de soare...


"Vinul de anul acesta va fi mai dulce, mai aromat şi mai tare. Ne aşteptăm la 12-13 grade de alcool pentru vinul alb şi 14,5 grade pentru cel roşu"

Zsigmond Ur jr.


VREMEA PODGORENILOR
Pariul pe pinot

Podgoria de la Sântimreu a familiei Ur se întinde pe 42 de hectare şi este cea mai mare din Bihor. Din suprafaţă, 25 de hectare au fost cultivate anul acesta cu sprijinul Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură şi va rodi abia peste trei ani. Investiţia totală a depăşit 400.000 euro şi presupune înfiinţarea a 10 hectare de Muscat Ottonel, 6 hectare de Merlot, 5 de Fetească Regală şi 4 de Pinot Noir. În prezent crama Ur produce trei soiuri de vin alb (Fetească Albă, Fetească Regală şi Muscat Ottonel), Merlot-ul fiind singurul roşu.

Oenologul Dorin Popa crede că există toate premisele ca vinul din 2012 să fie unul excepţional. "După 2010, care a fost un an cu probleme din cauza ploilor, şi 2011, an de revenire, anul acesta ar trebui să fie unul de excepţie datorită numărului mare de zile cu însorire", zice Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
traisca evazionistul sa dispara \
astia nu si platesc accizele dar isi vand productia in ziare , fraier e cine cumpara am auzit ca pun si urina de soaricar :)))) bagati in voi sa nu va pese e ieftin si furat !
Postat 07 Octombrie 2012, 21:58 de evazionistul
nu prea cred
mai bine zis , ca mai multe birturi au cerut vin la sticla, ca la flacon le ia mult timp pina il vand; boabele cu coaja trebuie tinuti la macerat cel putin 14 zile la temperatura controlata, in 3 zile nu faceti mare brinza, e foarte important ca strugurii sa fie culesi la momentul optim
Postat 07 Octombrie 2012, 21:52 de chiar asa
acest vin este ... vai si amar
vinul de Santimreu este exact ca si otetul de salata, bine zis. Eu unul am cumparat de la Era si este praf, asta au spus niste invitati de ai mei. La 7 lei, scuza-ma, poti lua vinuri bune nu spalaturi de butoaie. Sincer mai bine ar face mai putin si bun, poate de aceea are si multi clienti (eu am incercat odata si a fost deajuns). In fine oricum articolul suna a reclama, deci mai bine gustati inainte de a scrie ce vinuri comercializeaza. Si oricum daca cineva este din localitatea respectiva poate vinde in piata sub denumirea de Vin din Santimreu. Oricum poate acum cu noua tehnologie va fi mai bun, nu cred, cine stie.
Postat 07 Octombrie 2012, 16:05 de emil
Haz de necaz.
Nu conteaza ce vom manca, important este sa avem ce bea. Vorba romanului:"mancarea-i fudulie, bautura-i temelie", valabila si la unguri.
Postat 07 Octombrie 2012, 15:55 de SAFE
jr
metoda o fi noua pt romania, dar e foarte veche pentru EU; vinul rosu de casa ce-l fac eu iese la 18 , fara sa fie adaugat nimic la el, e clar ca nu e recomendabil sa bei o sticla, dar probabil pentru comert 13 sunt suficiente
Postat 07 Octombrie 2012, 15:25 de jr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON