URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
21 Noiembrie 2011, 09:01

Reţete penale: Medicamente gratuite de 50.000 de lei, scoase pe acte false

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate au început verificările în cazul unei fraude care a provocat un prejudiciu de peste 50.000 lei, prin decontarea unor medicamente eliberate de farmacii în baza unor reţete gratuite contrafăcute.

Reţetele poartă ştampilele şi parafele falsificate ale unor medici de familie din zona Tinca şi au fost prescrise, în acest an, pe numele unor copii, veterani de război şi persoane cu handicap din comună. Care, însă, nu ştiau nimic! Reţetele, toate pentru medicamente extrem de scumpe, au fost onorate de farmacii orădene care, în final, au trimis nota de plată la CAS Bihor. Totul a mers strună până când, pe una din reţete, falsificatorul a greşit codul numeric personal al "pacientului"...

Hacker în sistem... medical

Datele a zeci de copii, veterani şi persoane cu handicap din Tinca au fost accesate fraudulos de o persoană rămasă deocamdată neidentificată. Individul a completat în ultimul an zeci de reţete gratuite pe numele pacienţilor şi, tot în numele lor, a şi ridicat medicamentele din farmacii, uzând de o identitate falsă.

Frauda a fost descoperită recent, după ce o farmacistă a sunat la un cabinet medical din Tinca, pentru corectarea unui cod numeric personal scris eronat. "M-au sunat ca să le spun CNP-ul corect. Era vorba despre o persoană cu handicap, cu probleme renale, căreia i se eliberase un spray pentru astm. Doar că eu nu eliberasem acea reţetă. Nici n-aş fi putut, pentru că medicamentul respectiv era contraindicat bolnavului. M-am dus imediat la farmacia aceea, să văd despre ce e vorba", dezvăluie medicul sub protecţia anonimatului.

Aşa a descoperit că, deşi purtau numele cabinetului său, ştampila şi parafa de pe reţetă erau false, dar şi că persoana care a ridicat medicamentele s-a prezentat la farmacie sub o identitate la fel de falsă. "Ştampila şi parafa erau asemănătoare, însă erau totuşi unele diferenţe. Am căutat persoana care a scos medicamentele, dar a furnizat date nereale", spune doctorul.

Medici în dublu exemplar

Ulterior, medicul a continuat investigaţiile pe cont propriu şi a constatat că falsul nu era singular. "Am vrut să văd de unde a apărut reţeta respectivă. Aceste reţete sunt cu regim special, au serie şi număr, se eliberează de CAS câte 50 pe un cotor, şi doar pe semnătură. La mine în registru nu apăreau să fi fost preluate şi, deci, nu a fost furat de la mine".

Şi, într-adevăr, hoţul nu-i furase reţetele. Îi preluase doar identitatea. Căci, după cum avea să descopere după o vizită la CAS, individul scosese un teanc cu 50 de reţete folosindu-se de datele cabinetului său medical. "Reţetele le-a luat pe numele meu, dar nu sunt parafate toate cu numele meu. Reţetele sunt completate cu datele unor pacienţi înscrişi la mai mulţi medici din zonă", susţine medicul care, depăşit de situaţie, a reclamat frauda la CAS.

În anchetă

Până în prezent, ancheta a scos la iveală că reţetele au fost emise în numele a patru medici din zona Tinca. Documentele sunt scrise pe numele unor asiguraţi care beneficiază de gratuităţi şi ale căror date au fost accesate fraudulos. În toate cazurile, pe reţete apar medicamente scumpe, între care spray-uri pentru astmatici şi injecţii pentru afecţiuni neurologice. "Autorul este o persoană care cunoaşte bine sistemul, ştie ce să facă şi cum, ce medicamente să înscrie. Un spray de acest gen costă peste 400 de lei, iar injecţiile cam 170 de lei 10 fiole", arată doctorul.

În urma reclamaţiei, inspectorii CAS au luat declaraţii medicilor ale căror ştampile şi parafe apăreau pe reţete şi au verificat fişele bolnavilor înscrişi pe documente. "S-au făcut verificări încrucişate la medicii de familie şi la furnizorii de servicii farmaceutice care au eliberat medicamentele înscrise", spune purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Oana Ungur. La medicii de familie, inspectorii au luat la rând registrele medicale, dar şi fişele pacienţilor, descoperind că persoanele pe numele cărora s-au eliberat medicamentele nici nu s-au prezentat la cabinetele medicale la data înscrisă pe document. "Pacienţii nu au fost la cabinet în zilele care apar pe reţete. Şi, mai mult, nici nu au avut vreodată suferinţele pentru care li s-au prescris medicamentele", spune Ungur.

Luaţi la întrebări de inspectorii CAS, unii dintre medici au declarat că ştampilele şi parafele de pe reţetele emise în numele lor sunt false. "La alte reţete, medicul recunoaşte că ştampila şi parafa îi aparţine, dar pretinde că nu a scris reţetele. Cert e că scrisul nu aparţine nici unuia dintre cei patru medici", afirmă purtătorul de cuvânt al CAS Bihor.

Pagubă în creştere

În total, paguba creată fondului de sănătate al CAS Bihor prin decontarea medicamentelor înscrise pe reţetele false se ridică la aproximativ 55.000 lei. Dar numai până acum.

"Prejudiciul este doar estimat, pentru că încă se fac verificări pe anul trecut şi pe 2009. Este o anchetă în curs, iar cazul e grav, pentru că s-au folosit ilegal datele personale ale unor pacienţi, s-au falsificat ştampile şi parafe, s-a uzat de identitatea unor medici", spune Oana Ungur. Motiv pentru care reprezentanţii CAS au sesizat deja Poliţia, cerând identificarea autorului. Deocamdată, de negăsit...


PE LOCUL 7
Reţete pentru morţi

Pe o listă făcută publică de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate în luna iunie, judeţul Bihor apare pe locul 7 în topul celor unde medicii au emis reţete fictive pe numele unor persoane decedate. Potrivit datelor publicate pe site-ul CNAS, în Bihor s-au emis 70 de astfel de reţete, faţă de 309 câte s-au descoperit în Bucureşti, situat pe primul loc al topului.

Purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Oana Ungur, susţine însă că a fost vorba despre o confuzie. "Nu au fost decedate persoanele, a fost o confuzie după corelarea bazelor de date ale CNAS cu cele ale Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor. Sunt şi în prezent probleme, mai ales la ţară, unde oamenii nu şi-au refăcut actele de identitate. Dar în final această problemă s-a lămurit", spune Ungur.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
daca vreti CNP
LUATI postasul are o gramada de cupoane cu pensii de ce sa platesti altora INFORMATIA !? vai de noi tara de smecheri dar atenti CNP e individual dar Cartea de identitate te valideaza :))))))) deci mai schimbati buletinul :)))) si de 5 ori pe an, MERITA!
Postat 21 Noiembrie 2011, 09:19 de mare lucru!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON