URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2011, 08:11

Repartiţii cu dedicaţie: Primarul din Săcueni şi-a tras ANL pentru el şi ai lui

Repartiţii cu dedicaţie: Primarul din Săcueni şi-a tras ANL pentru el şi ai lui BLOCUL GOL. Pentru cele 16 apartamente din blocul ANL din Săcueni s-au depus peste 200 de dosare. În final au reuşit să se "cazeze" doar descurcăreţii şi piloşii care nici măcar nu aveau nevoie de locuinţă. Aşa că mai bine de un sfert din apartamente sunt goale...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul a mustit luni de zile. Locuitorii din Săcueni au comentat tot timpul că apartamentele ANL s-au dat pe pile unora care nici măcar nu aveau nevoie de ele, dar n-a fost nimeni să ia măsuri. Până săptămâna aceasta.

"În urma controalelor făcute am constatat că o parte din apartamente nu sunt locuite şi o să cerem evacuarea lor", a promis BIHOREANULUI primarul Beres Csaba.

Bugetar cu casă şi masă

Există primari care se îngrijesc de comunitate şi primari de care se îngrijeşte comunitatea. Beres Csaba, edilul din Săcueni, e din a doua categorie. Asta fiindcă primul său loc de muncă stabil a fost cel de primar, iar prima locuinţă este un apartament ANL pe care l-a primit în septembrie 2008, la doar trei luni de la alegeri.

Propulsat de UDMR în fruntea unei localităţi cu populaţie preponderent maghiară, tânărul primar a sărit în faţă, pe locul 16, pe lista ANL, dar a avut ocazia să-şi aleagă cel mai bun apartament şi s-a mutat primul în bloc. Avantajul funcţiei... Apoi, a încercat să-şi "aranjeze" şi prietenii. A reuşit să-i recompenseze, cu vârf şi îndesat, doi ani mai târziu...

Câştigători "la puncte"

02-Redey-Emilia.jpgÎn ianuarie 2010, Primăria Săcueni a distribuit locurile în al doilea bloc ANL, cu 18 apartamente. Localnicii au bârfit mult pe tema listei de priorităţi, dar nimeni n-a reuşit să demonstreze că apartamentele au ajuns în posesia unor persoane care nu le meritau. "Primarul i-a dat apartament secretarei sale şi unei persoane care nici măcar nu locuieşte în România", acuză consilierul local Emilia Rhedey (foto), fost viceprimar.

Concurenţa pe locuinţe a fost aprigă, fiind depuse 11 cereri pentru fiecare apartament. Au ajuns la casă doar cazurile flagrante, care chiar meritau, dar şi piloşii strecuraţi prin "chichiţe". Una dintre cele mai simple şmecherii a constat în "învechirea" perioadei de depunere a cererii, pentru că punctajul creştea direct proporţional cu vechimea solicitării.

Spre exemplu, dacă pentru o cerere puţin mai veche de un an comisia de atribuire a locuinţelor a acordat 2 puncte, pentru o cerere de patru ani punctajul a fost dublu. Cum un amărât de punct putea să facă diferenţa între a primi sau nu casă, importanţa punctajului a fost determinantă. Consiliera nu îşi explică însă de unde au apărut atâtea cereri "vechi". Nu de alta, dar pentru cele 27 de apartamente din primul bloc ANL inaugurat în 2008 se depuseseră doar 29 de solicitări!

Clarvăzătorii

Suprapunctarea cererilor mai vechi a făcut ca pe listele ANL-ului să apară "clarvăzătorii", o categorie de solicitanţi care şi-au depus cereri cu peste trei ani înainte ca blocul să existe.

Spre exemplu, unul din beneficiarii "cu cântec" a fost chiar asistenta personală a primarului, Csorba Kinga. Funcţionara a fost atât de "inspirată" încât şi-a depus cerere pentru blocul ANL, pe numele soţului, încă din 2005. Când nu începuseră lucrările nici măcar la primul bloc, atribuit în 2008, cu atât mai puţin la al doilea! Şi mai "prevăzătoare" a fost Horvath Andrea, protejata liderului local al UDMR, Domahidi Sandor, consilier orăşenesc. Conform actelor de la dosar, tânăra şi-ar fi depus cerere încă din noiembrie 2004, la doar 6 luni după ce a ajuns la majorat. De parcă ar fi ştiut ce se va întâmpla peste ani!

Consilierul local Emilia Rhedey crede însă că solicitările au fost antedatate. Şi are şi motive. "Când am verificat punctajele am dat peste nişte lucruri uluitoare. Solicitantul Konc Beata, de exemplu, apărea cu cerere depusă în 2005, iar Gal Tibor apărea că a depus-o în 2003. Păi, cum puteau să depună ei atunci cerere, căci erau minori?!". Cei doi au fost scoşi de pe lista de priorităţi în ultima clipă. Dar restul s-au fofilat...

Rezolvări din pix

02-Beres-Csaba.jpgPrimarul Beres Csaba (foto) sare ca ars când vine vorba de atribuirea locuinţelor ANL. "Nici vorbă să fie cererile antedatate. Dacă ar fi fost aşa, eram la DNA, nu în Primărie", spune Beres. "Au fost cazuri în care nu am avut ce face. Omul avea actele în regulă şi a trebuit să le luăm în seamă, deşi noi bănuiam că nu erau", continuă primarul.

Un exemplu este cel al pictoriţei Csorjan Melitta, care şi-a tras apartament ANL deşi nici măcar nu stă în România. S-a mutat de câţiva ani la Debreţin şi chiar a concurat anul trecut, în numele oraşului ungar, la un concurs de pictură organizat împreună cu municipalitatea orădeană, pe care l-a şi câştigat. Aşa că va avea în vară o expoziţie la Oradea, iar un orădean va expune în Debreţin...

Deşi stabilită în Ungaria, femeia a reuşit să facă dovada domiciliului în Săcueni, pentru că s-a înregistrat aici ca persoană fizică autorizată. Mai mult, pentru a-şi mări punctajul, Csorjan şi-a angajat soţul, pe hârtie, cu contract de 2 ore, la firma unui consilier local, ca să pară că are loc de muncă în România. "Cine a ştiut cum să facă să dea bine în acte s-a descurcat, iar familii cu doi sau trei copii au rămas pe din afară", reclamă Emilia Rhedey. Numai că buba s-a spart!

Chiriaşii voiajori

BIHOREANUL a descoperit că "piloşii" care au pus mâna pe apartamente prin şmecherii nici măcar nu le folosesc. Pentru că, de fapt, nici nu aveau nevoie de ele! Săptămâna trecută, o vizită făcută la faţa locului a scos la iveală că mai bine de un sfert din cele 18 apartamente nu sunt locuite de chiriaşi.

02-Marina-Cristian.jpgInclusiv primarul a fost sesizat asupra acestui lucru. La începutul anului, în baza unei plângeri făcute de un localnic, Beres a pus funcţionarii să verifice dacă locuinţele pe care le-a distribuit sunt ocupate. "Între 4-10 ianuarie o comisie a Primăriei a făcut zi de zi un control şi e limpede că în unele apartamente nu stă nimeni", a recunoscut pentru BIHOREANUL Marina Cristian (foto), funcţionar în Primăria Săcueni.

Cel mai bun exemplu e tocmai familia pictoriţei Csorjan care, făcându-şi veacul în Ungaria, trece prin Săcueni doar din an în Paşti. "Martor" este contorul electric, care arată un consum de doar 15 kw pe lună. De 10 ori mai puţin decât în mod normal!

Lipsă la apel!

Culmea, nici măcar secretara primarului, cea care a "prevăzut" construirea blocului ANL depunându-şi cerere cu 5 ani înainte să înceapă lucrările, nu locuieşte aici. Ca să adune puncte, funcţionara depusese la dosar un act conform căruia ar fi locuit cu chirie într-o cameră din casa părintească. Adevărul e însă că femeia a moştenit jumătate din casă, aşa că s-a mutat înapoi, cu soţul şi copiii.

De asemenea, nu au fost de găsit în bloc alţi doi chiriaşi, iar în apartamentul unui al treilea vecinii spun că stă, prin subînchiriere (ceea ce nu este legal), un angajat al Ministerului de Interne.

Toţi chiriaşii dovediţi că nu locuiesc în blocul ANL îşi vor pierde dreptul la locuinţă. "În această săptămână se va întruni comisia de repartizare şi apartamentele care nu sunt folosite vor fi atribuite următorilor de pe listă", promite Beres, care pune "absenteismul" chiriaşilor pe seama greutăţilor financiare. "Probabil s-au mutat unde stăteau înainte pentru că e mai ieftin. Costă mult să stai la ANL. Chiria pe o garsonieră este 50 de lei, iar pe un apartament cu 2 camere este 100 lei. Dacă mai adaugi 80 de lei pentru încălzire, 150 lei pentru apă, telefonul, TVS-ul şi curentul, ajungi pe la 500 lei lunar. Iar cine nu are bani nu se descurcă", zice primarul.

Ce nu spune însă Beres e că toţi aceşti chiriaşi ai blocului ANL s-au "descurcat" atunci când a fost să-şi majoreze punctajele pentru primirea locuinţelor, lăsând alte familii pe dinafară...


"PUŢINTICĂ RĂBDARE"
Un primar de milioane

02-Nicolae-Duta.jpgLocalnicii spun despre primarul Beres Csaba că de la instalarea în funcţie a reuşit doar să urce facturile telefonice de mobil ale Primăriei, la peste 7.000 de lei lunar. "În 2008 a mers în America şi a avut factură de peste 120 milioane de lei vechi", povesteşte Nicolae Duţă (foto), un întreprinzător din Săcueni. Şi totuşi primarul neagă vehement că ar "toca" banii Primăriei. "Nu ştiu cât cheltui cu telefonul, că nu mă ocup eu de plata lui, dar nu-i mai mult de 60 lei pe lună".

02-Veres-Janos.jpgOamenii se plâng că, deşi Beres a promis în campanie că va sprijini activităţile sportive, 15 copii fac şi acum şah în restaurantul din centrul oraşului. Când sunt nunţi sau chefuri, sar antrenamentul!

"L-am rugat pe primar să ne dea un sediu să se poată antrena copiii, dar n-a făcut nimic", reclamă Veres Janos (foto), coordonatorul secţiei de şah. Beres spune, în schimb, că bătrânul antrenor l-a abordat abia acum o lună şi ar trebui să aibă răbdare până rezolvă problema sediului. La fel ca localnicii care s-au trezit în toamnă cu străzile sparte pentru lucrări de apă şi canalizare, iar apoi muncitorii s-au făcut nevăzuţi, lăsând în urmă şanţuri şi tranşee...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
adevarul
daca ar fi sa fie un primar de treaba nu sar mai vorbi de el si are niste angajat de * in 2013 o femeie care a mers sa spune ca a ramas fara casa cu 6 copiii bolnavi unu chior pe un ochii o fata cu epelepsie o fata lovita de masina bolnava a fost lovita asa ca nu mai stie nimic despre ia si doi baieti care au acelasi boala unu cu harnie de mic sufera de boala acela si vreti sa va spun ce ajutor ia dat 3 sacuri de cementii asta a fost ajutorul cel mare petru o familie asa de mare face apartamelte a lela nare nici un ros si fura cat poate in loc sa ajuta pe saraci mai bine le fura istai primaru din sacuie
Postat 11 Iunie 2014, 17:43 de zelk zoltan
mm
béres csaba polgármester úr az elmúlt idők egyik legkorruptabb vezetője és a baj hogy ebben az alpolgármester úr sem tesz ellene semmit holott az esküében ő is a makulátlan törvényességre esküdött, és ezen vezetők elfelejtik hogy ,mint állami alkalmazottak még évekkel később is felelősségre lehet őket vonni.Mi választó polgárok csak abban bízhatunk hogy addig úszik a tök a vízen míg elmerül.A Lényege a dolognak hogy a városunk elöljárói világra szóló lagzit tudjanak tartani ...... van miből a vállalkozók dagadtra tömik a zsebet csak kapjanak munkát Székelyhídon mert ez itt már bevált szokás.
Postat 28 Februarie 2011, 21:54 de áé
xxx
totul este adevarat ce este scris aici ,dar mai sunt si alte cazuri ce ar trebui dezvaluite : angajarile ostasilor UDMR in diferite Functii Contractele cu firme de la cine au voie sa se aprovizioneze primaria , Parapetul din fata Biserici Romano Catolice care a costat o gramada de bani publici si care ingreuneza credinciosilor catolici sa-si exercite dreptul la credinta˘! Cum a ajuns fratele Primarului director AVE la Sacueni ? De ce nu este anuntat populatia despre apa contaminata cu arseniu? Unde au disparut pompele de apa a regiei si cine l-a vandut ? Cat cheltuiesc pentru intretinerea utilajelor comunitatii si pentru cine lucreaza in afara de primarie?
Postat 08 Februarie 2011, 11:37 de rom
justice
udmr, trebuia sa fie demult scos in afara legii. franele astea au facut preza mult rau, inclusiv ungurilor care-i voteaza orbeste, ca sa le dea ce... o aberatie de autonomie teritoriala MARE PROSTIE ! Mari tampiti indivizii astia cu aberatiile lor primitive !
Postat 05 Februarie 2011, 17:27 de beiloa markou
JOS CAMARILA udmr-ista!
hotia fara limite !
Postat 04 Februarie 2011, 21:10 de service
udemeristi...
astia au obrazul ca si talpa de la bocanci...
Postat 04 Februarie 2011, 20:57 de safe
HOTII !
intrebati-l si pe kiss, sefu\' ungurimii !
Postat 04 Februarie 2011, 20:50 de zita koncek
greseala sau nu :)
"În urma controalelor făcute am constatat că o parte din apartamente nu sunt locuite şi o să cerem evacuarea lor", sunt curios cum o s-o faca
Postat 04 Februarie 2011, 11:08 de zolo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON