URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2013, 15:59

Război pe Centru: Opozanţii proiectului modernizării Pieţei Unirii se încaieră cu Primăria

Război pe Centru: Opozanţii proiectului modernizării Pieţei Unirii se încaieră cu Primăria ÎMPOTRIVA TUTUROR. Viceprimarul Mircea Mălan şi-a ridicat în cap 1.000 de contestatari ai proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii. "Nu mai e timp de discuţii sterile. Îmi asum responsabilitatea pentru acest proiect şi mergem mai departe", a decis Mălan
Război pe Centru: Opozanţii proiectului modernizării Pieţei Unirii se încaieră cu Primăria VIU. Arhitectul Horea Gavriş a gândit proiectul Pieţei Unirii în culori îndrăzneţe, cu un platou circular flancat de fântâni şi un posibil obelisc în apropierea intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri. Sâmbăta trecută proiectul era încă în ajustări, pentru a fi depus săptămâna aceasta la finanţator pentru implementare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimic nu-i dezbină mai tare pe orădeni decât Piaţa Unirii! Peste o mie de persoane s-au exprimat în spaţiul virtual împotriva proiectului de reabilitare a pieţei adoptat de municipalitate în varianta arhitectului Horea Gavriş, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.

Opozanţii proiectului acuză municipalitatea de autoritarism şi lipsă de bun gust, vrând să blocheze implementarea acestuia. Susţinător al proiectului, viceprimarul Mircea Mălan o ţine însă pe a lui : "La fel a fost şi cu Podul Sovata, iar când s-a inaugurat toată lumea ne-a felicitat", argumentează vicele.

3 x Piaţa Unirii

Finanţat cu 4,7 milioane euro din fonduri UE, proiectul "Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri Piaţa Unirii" trebuie impelementat până în septembrie 2013, dar s-a împotmolit pe planşete. Discuţiile despre felul cum ar trebui să arate inima oraşului au început în 2010, când municipalitatea a plătit 70.000 euro firmei Proiect Bihor pentru un proiect de reabilitare. În final, firma a predat trei lucrări aparţinând arhitecţilor orădeni Horea Goga, Anemari Szabo şi Emodi Tamas. Prima şi cea mai simplă variantă, semnată de Goga, viza restaurarea pieţei cu păstrarea zonelor înierbate aşa cum e în prezent, iar cea de-a doua, aparţinând lui Szabo, propunea înlăturarea zonelor verzi şi pavarea pieţei cu modele de pavaj cu geometrie stil secession. Primăria a preferat cel de-al treilea proiect, făcut de Emodi, ce viza pavarea cu granit a întregii pieţe, astfel încât să poată găzdui manifestări publice.

Pus în dezbatere publică, proiectul a fost negociat cu activiştii ecologişti, care au cerut păstrarea copacilor sănătoşi, a fost discutat cu reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, a fost revăzut şi licitat, dar niciodată dat în lucru. Procedura de achiziţie a fost anulată la începutul anului 2013, pe considerentul că toate cele patru oferte depuse de constructori sunt inacceptabile.

La refăcut

Odată licitaţia anulată, viceprimarul Mircea Mălan a dat proiectul la refăcut, nemulţumit de cenuşiul apăsător care, conform planului arhitectului Emodi, urma să domine centrul oraşului. Edilul a cerut ajutorul arhitectului clujean Arnold Macalik, realizatorul proiectului de reabilitare a faţadei Palatului Vulturul Negru, care i-a recomandat firma Atelier Mass din Cluj. Consiliaţi de Emodi, arhitecţii clujeni au început lucrul la proiect, dar varianta finală nu a ajuns niciodată la Primărie. "Proiectul refăcut e chiar mai prost decât primul, aşa că l-am abandonat", a spus Mălan după consultarea primelor schiţe.

Firma clujeană a rămas neplătită, iar viceprimarul a comandat cu 15.000 de euro un alt treilea proiect, arhitectului Horea Gavriş. Proiectul prevede, printre altele, dalarea cu porfir în degradeuri de la auriu la maro, închiderea circulaţiei rutiere pe axa podul Ferdinand-strada Avram Iancu, amenajarea unui platou circular destinat spectacolelor vara şi patinajului iarna, plus construirea unui obelisc în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Prezentat într-o conferinţă de presă, proiectul a fost trecut prin Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, fiind gata de implementare. Dar n-a fost niciodată discutat public!

Dezbaterea secretă

06 Horia Popa.jpgGraba şi opacitatea municialităţii a declanşat în spaţiul virtual un taifun. Opozanţii proiectului au adunat peste 1.000 de semnături, iar unii, precum designerul Horia Popa (foto), au acuzat Primăria de prost gust.

Ca urmare, la propunerea preşedintelui Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, municipalitatea a organizat marţea trecută la Primărie o dezbatere cu specialiştii, la care au participat arhitecţi, artişti plastici, muzeografi, universitari şi reprezentanţi ai Direcţiei de Cultură. Organizată cu uşile închise, dezbaterea s-a lăsat cu un scandal monstru. Comunicatul Primăriei, potrivit căruia în cadrul întâlnirii "au fost exprimate şi critici, dar şi propuneri de modificare a proiectului", l-a enervat pe Popa, cel care, deşi neinvitat, a dat buzna în sală pentru tuna împotriva proiectului.

Printr-o postare pe Facebook, acesta a acuzat apoi municipalitatea de cenzură şi de faptul că a contractat un proiect kitschos. "Deşi în şedinţă au fost două ore de poziţii critice, atât pe funcţie cât şi pe formă, purtătorul de cuvânt al Primăriei le-a sintetizat prin propoziţia "au fost formulate critici" şi atât", a reclamat designerul. Chiar dacă poziţia radicală a acestuia nu a fost susţinută de arhitecţii Anemari Szabo şi Emodi Tamas, care au calificat discuţiile ca echilibrate, Popa are dreptate măcar într-o privinţă: Primăria nu avea dreptul să limiteze dezbaterile pe un proiect atât de importat. Dimpotrivă, trebuia să-l supună judecăţii publice!

"Proiectul ăsta nu place!"

06 Aldea.jpgRevoltaţi, opozanţii şi-au organizat vinerea trecută propria "dezbatere". Organizată între beri şi scrumiere în localul Moszkva Cafe, cel închis astă-iarnă de Poliţia Locală, întâlnirea a adunat peste 100 de participanţi, inclusiv autorii primelor proiecte: Anemari Szabo, Emodi Tamas şi clujeanul Silviu Aldea (foto) de la Atelier Mass, Arnold Macalik şi Dan Clinci, plus ecologiştii Orlando Balaş şi Ana Marossy, arheologi şi studenţi la arhitectură. În absenţa autorului Horea Gavriş şi viceprimarului Mircea Mălan, proiectul a fost practic desfiinţat. "Dacă vreau să străbat piaţa venind dinspre podul Ferdinand, sunt nevoit să ocolesc spaţiul verde de lângă staţia de tramvai, să traversez delfinariul din centrul pieţei, să ocolesc un obelisc, pentru ca apoi bulevardul să dea direct în colţul străzii Avram Iancu", a spus Aldea în hohotele asistenţei. Discuţiile au ţinut cinci ore, iar cu excepţia criticului de artă Ramona Novicov participanţii s-au declarat în cor împotriva proiectului.

Atâta doar că degeaba. Macalik a spus că acesta va fi depus săptămâna aceasta la ADR Nord-Vest, deci orice dezbatere e tardivă. "Primăria nu vrea să ne convingă cu nimic, are deja un proiect pentru care îi mai trebuie doar avizele şi îl pune în operă", a avertizat arhitectul. În acest context, participanţii la dezbatere sunt hotărâţi să ceară renunţarea la lucrare chiar cu riscul pierderii finanţării europene de 4,7 milioane euro. "Comunitatea s-a pronunţat deja. Proiectul ăsta nu place. Primăria să renunţe la el!", a zis Horia Popa.

"Vom merge înainte!"

Municipalitatea nu are însă nicio intenţie să renunţe la proiect. Primăria a cerut finanţatorului prelungirea termenului de predare a lucrării până la finalul lui 2014 şi vrea să demareze licitaţia cât mai curând. "Vom merge înainte! Proiectul este încă în lucru în urma propunerilor făcute la întâlnirea cu specialiştii şi va fi depus săptămâna aceasta la ADR Nord-Vest. Orădenii nu ne-au votat ca să nu facem aceste proiecte, ci ca să le facem !", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul zice că nu a participat la dezbaterea de la Moszkva Cafe pentru că a fost anunţat în ultima clipă şi, oricum, decizia era deja luată. "Am fi putut face, cu ipocrizie, o dezbatere publică la care să vină lumea, iar în final să facem cum vrei noi, dar nu era corect. Proiectul a fost discutat în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, a fost dezbătut de două ori cu arhitecţii, veţi vedea că va arăta bine", promite Mălan. Atâta doar că făgăduinţa nu ajunge. Pentru că dacă lucrurile ies bine Mălan se acoperă de glorie, dar dacă ies prost oraşul se umple de penibil. Iar la cum e primit proiectul, balanţa înclină deja periculos spre partea nepotrivită...


PE BANI EUROPENI
Se reface integral!

Lucrările de "Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri în Piaţa Unirii" sunt estimate la 21 milioane lei şi vor trebui finalizate în termen de 18 luni. Investiţia vizează, printre altele, reabilitarea integrală a îmbrăcăminţii rutiere şi pietonale prin lucrări de reasfaltare şi dalare cu piatră cubică.

Proiectul mai vizează refacerea ansamblului Duiliu Marcu din jurul statuii lui Mihai Viteazul, încurajarea transportului alternativ prin crearea de piste pentru biciclişti, modernizarea staţiilor de tramvai şi autobuz, reducerea consumului de electricitate prin înlocuirea sistemului de iluminat, creşterea gradului de confort prin înlocuirea mobilierului urban şi sporirea atractivităţii pieţei prin încurajarea investiţiilor care au ca scop atragerea de turişti, precum cafenele, localuri şi terase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
intuneric
culorile nu-s deloc potrivite pentru un centru civic. maroul-roscat intuneca. clima oradeana e una juma-juma. deci, jumate de an, ne vom stradui sa ne luminam cu lanterne . de restul de jumatate, va avea grija Dzeu, cu lumina solara,si cu obeliscul pus in mijlocul pietei. in zilele ploioase si de toamna...............ne vom ruga sa vina primavara. de aceea, va fi plin de turisti, dar mai ales de oradeni la Biserica cu Luna sa se roage sa vina soarele si primavara, vara.
Postat 17 Iulie 2013, 09:52 de suflet bun
ANDREI
Am fost in Timisoara ,la festival de JAZZ in piata centrala. Un singur cort de bere, TIMISOAREANA ofkors!!!!!! Primaria de acolo, cum e si normal, a decis ca terasele, comerciantii, care tot anul platesc biruri si impozite, macar sa beneficieze de cei 40,000 de vizitatori-auditori ai festivalului. Toate terasele, restaurantele din centrul Timisorii erau pline. Vin acasa.....festivalul muzicii populare....hm.....plin cu corturi de bere, mici, politisti, taranime de oras....Oradea orasul meu natal, al parintilor mei, al bunicilor mei (mai departe nu stiu) a incaput pe mana celor care nici macar EI nu sau nascut aici!!! Cum pot sa respecte orasul cei ce nu au nimic da NIMIC in comun cu trecutul, istoria, traditia acestui oras?Asa se intampla cand "democratia" celor multi da prosti, la fel veniti de aiurea, pune la carma orasului oameni cum a fost si FILIP, venit inginer sarantoc de Infratirea, plecat milionar in dolari dupa doua mandate de primar. Resemnativa cei ce nu va convine, asta e "legea", sau mergeti in ziua votarii mai multi decat EI!!! Sau angajati-va in campanii preelectorale, ...succesuri
Postat 12 Iulie 2013, 22:01 de ZALDER
Stimate D-le Viceprimar!
Sant foarte curios daca D-l Bolojan sustine acest proiect, adica vatianta "Malan". Eu sant sigur, ca nu. Deocamdata toate realizarile, cu care se lauda D-l Malan, sant legate de numele lui Bolojan realizate in mandatul 2008-2012.
Postat 12 Iulie 2013, 14:04 de stefi6783
PRIMAR SPECIALIST
Se ştie că Bolojan nu suportă să fie contrazis, Mălan este impins in faţă pt. ca Bolojan să nu-şi mai strice imaginea. Dacă primarul ar dori să nu fie pus proiectul in operă, aşa s-ar intâmpla, dar in timp ce Mălan primeşte reproşurile Bolojan merge inainte ca soldatul rus, nu-l opreşte nimic, parcă el ar fi un simbol al cunoştinţelor in arhitectură, istorie şi bun gust. Bate la uşile ministerelor, a agenţiilor, inspectoratelor şi obţine autorizaţiile pt. \"minunata operă\" mai mult pe considerente politice , iar pe specialişti ii lasă să se exprime, ştiind că a trecut deja peste opinia lor având autorizaţiile la dosar. Asta este \"respectul\" şi \"consideraţia\" lui pt. orădeni, pt. specialiştii adevăraţi, i-a lăsat să vorbească...degeaba.
Postat 11 Iulie 2013, 12:30 de noi
Mars...........
Bei tarane zis Malan, te bagi in seama ? Cine mama nevoii te-a votat pe tine? mars bei cu ragaielile tale de frustrat...va sta capul numai la privilegii comisioane si mariri...ba faceti ceva care sa placa oamenilor...da"voi de unde dracu sa aveti gusturi???Din batatura????Toata Europa de Vest isi conserva orasele , la noi vin boul si malan si le bombardeaza ..locul vostru nu e la Primarie..ci in batatura maicii voastre....
Postat 11 Iulie 2013, 08:58 de Eu
degeaba
Eu unul nu v-am votat in nici un caz pe ideea promovarii unui astfel de proiect! Mie mi se par la fel de proaste si proiectul EMODI, si GAVRIS cu mentiunea ca totusi cel din urma pare mai OK(fara obelisc). Personal as pastra Piata exact asa cum e dar restaurata intr-adevar! Poate doar accesul dinspre Podul Ferdinand spre Avram Iancu l-as inchide! Daca cineva se iluzioneaza ca in Piata refacuta cu fonduri europene vor da buluc turistii sau oradenii vor sta pe Banci admirand stiu eu mai ce, o fac degeaba!
Postat 11 Iulie 2013, 08:23 de TDS
CORSO - treci acasa, esti prost
Corso! Proiectul lui Gavris - un CACAT Bagatorii de seama - un grup de oradeni care vor un oras FRUMOS Adevaratii Specialisti - adica tu si mata? Lucrarea lui Gavris e BUNA - sa ti-o faci tu in curte!
Postat 11 Iulie 2013, 08:05 de ORADEA
ha?
care is adevaratii specialisti? ca aia de la OAR Bucuresti au spus destul de raspicat ASA NU...si la proiect si la procedura si unde au spus ei asta? in perna, sa nu ii auda nici macar mos craciun ca noa...daca minti, nu capeti cadou....
Postat 11 Iulie 2013, 00:26 de @Corso
Din Oradea
Primarie de cacat!!!
Postat 11 Iulie 2013, 00:15 de Cineva
dl.
Foarte interesant. Cei de la Atelier Mass au spus că Mălan nici n-a văzut proiectul lor. Au fost respinşi fără nici un motiv. Cine minte? Propunerea lor se poate vedea şi pe site-ul lor: http://ateliermass.ro/filter/projects/ORADEA-UNIRII
Postat 10 Iulie 2013, 23:08 de Sabin
Foarte bine Malan!
Proiectul lui Gavris e cel mai bun. Nu te lasa la toti bagatorii de seama. Adevaratii specialistii, au spus ca lucrarea lui Gavris e buna.
Postat 10 Iulie 2013, 22:32 de corso
Nu va agitati degeaba,
pentru ca proiectul municipalitatii nu va avea sfarsit european, nici ca bani macar. Juji lucreaza pentru voi.
Postat 10 Iulie 2013, 18:19 de Juji
Bolojan şi Mălan sunt cei mai mari arhitecţi pe care i-a găzduit Oradea vreodată !?!
...
Postat 10 Iulie 2013, 18:16 de Carp III
proiect
UN AVOCAT CARE NU RESPECTA LEGILE
Postat 10 Iulie 2013, 17:32 de doru
Malan incultul
Malane cap sec, intre Podul Sovata si Piata Unirii nu se poate pune semnul egalului. Mai pune mana pe o carte de istoria artei si arhitecturii!!!
Postat 10 Iulie 2013, 17:16 de istoric
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON