Lebeniţarii şi-au ieşit din pepeni. "E bătaie de joc! În loc să ne ajute să vindem ieftin, că până la urmă tot orădeanul câştigă, Primăria trage de pe noi zece piei", reclamă un comerciant.
La fel ca alţii, omul e revoltat că prin scoaterea la licitaţie a locurilor de vânzare, taxa pentru comerţul sezonier a crescut de la 5 la 50 lei pe metrul pătrat!
"Vrei un loc bun?"
Locurile de vânzare a pepenilor s-au dat dintotdeauna cu scandal. Producătorii bihoreni făceau gură că locurile bune le luau ba oltenii, ba importatorii. Cum amplasamentele se împărţeau în ordinea depunerii cererilor, n-a existat sezon fără acuze că primii au fost piloşii.
Ideea licitării amplasamentelor pentru comerţul sezonier, fie că este vorba de mărţişoare, de nuieluşe de Sfântul Nicolae ori de pepeni a apărut anul trecut, când conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea, care închiria orice loc cu o sumă fixă de 5 lei pe metru pătrat, s-a prins că mulţi chiriaşi îl "cedau" la suprapreţ. "Şefu', nu vrei un loc bun aci în faţa Primăriei? Îl dau ieftin: 100 de euro!", i-a spus primăvara trecută un vânzător de mărţişoare taman directorului AIO, Cristian Beltechi (foto), fără a şti ce funcţie are acesta. Şi aşa a apărut ideea licitaţiei...
De 12,5 ori chiria!
Conform HCL 146/2012, amplasamentele pentru comerţul sezonier se alocă prin licitaţie cu strigare pornind de la 3 lei metrul pătrat, cu un pas de un leu, la care se adaugă 9 lei pe zi ca taxă de salubritate. Locurile nu se mai dau pe 2-4 metri pătraţi, ci doar pe suprafeţe fixe de 6, 9 şi 12 mp, şi nu cu săptămâna, ci pe tot sezonul, până la 1 septembrie.
Organizată pe 28 iunie, prima licitaţie a amplasamentelor din oraş s-a lăsat cu scandal. Motivul? Preţul s-a majorat de peste 12 ori din cauza concurenţei dintre participanţi. Un loc cu vad precum cel din Calea Aradului a ajuns să coste şi 50 lei/mp. Cu taxa de curăţenie cu tot, asta înseamnă pe un sezon întreg peste 14.000 lei, adică peste 3.000 euro! Cât pentru un ABC!
"S-au supralicitat unii peste alţii, fiecare dorind să ia amplasamentul avut anul trecut, aşa că preţul a explodat", spune Beltechi. Cum la aşa tarife profitul scădea, solicitanţii nu s-au mai prezentat însă la semnarea contractelor. Urmarea? Din 33 de amplasamente, 17, care erau şi cele mai solicitate, au trebuit licitate din nou săptămâna trecută.
Licitaţie cu agitaţie
A doua licitaţie s-a finalizat săptămâna trecută, joi, cu adjudecarea celui mai scump amplasament, situat tot în Calea Aradului, în schimbul a 30 lei/mp, preţul mediu la care s-au dat celelalte locuri fiind de 12,7 lei/mp. Adică de trei ori peste preţul de pornire. "De data asta se vor şi semna contractele, pentru că trece sezonul", spune Ştefan Mezei, de la Compartimentului Terenuri al AIO.
Funcţionarii spun că asemenea licitaţii sunt o bătaie de cap, deoarece le iau timp pe care l-ar putea folosi mai bine la licitaţii mai importante. În plus, ele se şi lasă cu tămbălău. "Acum a fost înghesuială la 50 de pepenari, dar ce va fi la primăvară, când vor veni la licitaţie 200 de vânzători de mărţişoare din toată ţara?", zice un angajat al Primăriei, deloc încântat de toată bătaia de cap.
La rându-le, pepenarii cred că o soluţie mai ieftină ar fi tragerea la sorţi a amplasamentelor şi păstrarea unor chirii mici. "La Cluj locurile se dau prin tombolă. Dacă ai noroc prinzi, dacă nu, nu. Asta e, măcar nu te ţigăneşti pentru un loc", crede un lebeniţar, care ar vrea desfiinţarea licitaţiilor. Astfel, orădenii ar cumpăra lebeniţe mai ieftine, amplasamentele din oraş ar fi ocupate tot timpul, iar pepenarii s-ar grăbi la tragerea la sorţi ca să nu rămână pe dinafară. Deşi, atunci, poate scandalul va fi altul: că piloşii au fost traşi la sorţi, iar cei rămaşi fără locuri - traşi pe sfoară...
METODA BOC
Tombola pepenilor
După scandalul de anul trecut, când primarul Sorin Apostu a fost acuzat de luare de mită în valoare de 50.000 euro de la pepenarii din Oltenia pentru a le da locuri de vânzare, anul acesta Primăria Cluj Napoca a atribuit locurile prin tombolă. Măsura i-a supărat însă pe toţi. Localnicii s-au plâns că din cele 100 de amplasamente trase la sorţi doar câteva au revenit clujenilor, iar cei veniţi din ţară au fost nemulţumiţi că au rămas fără locuri deşi puteau plăti taxe mai mari faţă de cei 1,56 lei/mp pe zi ceruţi de Primărie. În urma scandalului, organizaţia Cluj a Tineretului Naţional Liberal a propus municipalităţii licitarea amplasamentelor. Ca în Oradea...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.