A venit să dea şi să i se spună bogdaproste, dar primarul Oradiei a îndrăznit să-l critice. Enervat, l-a insultat, a ameninţat şi a plecat. Acesta e bilanţul vizitei făcute la Oradea vinerea trecută de Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, ministru al Dezvoltării, vicepremier al României şi, potrivit socotelilor din partid, viitor premier.
Aranjamentul electoral trebuia să arate generozitatea Guvernului pentru bihoreni, dar în numai o oră s-a transformat într-o demonstraţie de forţă la capătul căreia Dragnea nu s-a sfiit să ameninţe orădenii că nu vor mai "pupa" fonduri de la Centru. Iar asta din cauza "obrăzniciei" primarului pe care l-au ales, încondeiat ca mincinos şi incompetent.
În loc de covor roşu
Guvernul tratează bihorenii ca pe aborigenii din lumea a treia, cărora le oferă, precum odinioară coloniştii, mărgeluţe din sticlă colorată. Cu acest mesaj l-a întâmpinat joia trecută la Oradea primarul Ilie Bolojan pe vicepremierul Liviu Dragnea, care a doua zi urma să împartă la Prefectură microbuze şcolare şi contracte pentru lucrări de apă, canalizare şi drumuri.
Într-o conferinţă de presă, Bolojan a spus că în timp ce împarte microbuze electorale, Guvernul are restanţe de aproape 10 milioane euro pentru lucrări executate în mai multe localităţi din Bihor, din care 3,1 milioane lei în Oradea, derulate prin Compania de Apă. "Înainte de a începe lucrări noi trebuie să îţi achiţi datoriile şi să termini lucrările începute", a explicat primarul, zicând că nu plânge de mila firmelor angajate de CAO, dar acestea deschid procese şi blochează conturile Companiei, chiar dacă, de fapt, vina e a Guvernului. Bolojan a spus că o parte din datorii datează încă din vremea când Oradea era condusă de Petru Filip, iar Primăria şi Ministerul Mediului se obligaseră să-şi împartă costurile înlocuirii unor reţele de apă şi canalizare. Ulterior, convenţia a fost prelungită cu Ministerul Dezvoltării, dar nici acesta nu şi-a achitat obligaţiile. Ba, mai mult, când unii cetăţeni ar fi reclamat situaţia, funcţionarii ministeriali au dat vina pe Primărie. "Greţos!", a comentat edilul.
Bolojan a dezvăluit că situaţii similare sunt în 60 de localităţi bihorene unde au fost începute şi abandonate şantiere, cu preţul distrugerii lucrărilor. Cum canalizările sunt în majoritatea cazurilor sub uliţe neasfaltate, pietrişul şi nisipul ajung în conducte, astfel încât ţevile vor trebui înlocuite înainte de darea în folosinţă a reţelelor.
"Am auzit un domn primar"
A doua zi, cei 10 primari care trebuiau să ia cheile microbuzelor din mâna lui Dragnea îl aşteptau de la 8 dimineaţa, aliniaţi ca la armată lângă maşinile parcate în curtea Prefecturii. Vicepremierul a apărut la 10.30 însoţit de prefectul Claudiu Pop şi de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. S-a îndreptat spre ei şi le-a dat sfaturi de tătuc. "Aveţi grijă de ele, că transportaţi copii. Doamne-ajută!", le-a zis Dragnea fiecăruia din edilii comunelor Biharia, Borod, Borş, Diosig, Finiş, Gepiu, Lăzăreni, Sânnicolau Român, Săcădat şi Vârciorog.
Doi dintre ei, cei din Borod, Sorin Sarca, şi din Săcădat, Aurel Popa, tocmai fuseseră racolaţi de PSD de la PDL. Ambii au profitat de Ordonanţa de Guvern ce legalizează prostituţia politică, trădându-şi partidul de dragul comunităţilor lăsate fără finanţări pentru proiectele începute încă din 2008-2009. "Aveam nevoie de bani să termin proiecte, mi s-a promis asfaltarea unui drum forestier", mărturisise BIHOREANULUI edilul din Borod înainte de sosirea lui Dragnea. De altfel, vicepremierul l-a ascultat pe îndelete cum îi mulţumeşte că, datorită noii dotări, va rezolva problema elevilor navetişti din satul Şerani. "Deci vă folosesc!", a constatat Dragnea, adăugând cu satisfacţie: "Am auzit că un domn primar ne certa ieri că dăm microbuze".
Zâmbetul copiilor, fericirea Guvernului
Ulterior, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, vicepremierul răspundea unei întrebări de bun-simţ puse de BIHOREANUL: în ce ţară din UE şefii de guverne se mai îndeletnicesc cu aşa lucruri minore? "În România. Şi o facem cu drag", a spus Dragnea, adăugând că "faptul că zeci de mii de copii vor avea un zâmbet pe faţă ne face fericiţi" şi că acţiunea "Microbuzul" demonstrează "importanţa pe care Guvernul o dă educaţiei". Asta în condiţiile în care, cu câteva zile înaintea noului an şcolar, nu asigură nici măcar manualele pentru clasele primare!
Vicepremierul a trecut apoi la chestii serioase: ca ministru al Dezvoltării, a înmânat cele 70 de contracte de finanţare pentru lucrări de apă, canalizare şi drumuri în baza PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) pentru 40 de primari, din Abram, Aleşd, Balc, Borod, Buduslău, Căpâlna, Câmpani, Ceica, Cherechiu, Chişlaz, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Diosig, Drăgăneşti, Finiş, Gepiu, Holod, Ineu, Lazuri de Beiuş, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Paleu, Pietroasa, Pocola, Remetea, Roşiori, Săcădat, Săcueni, Sălard, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Sârbi, Spinuş, Şimian, Tăuteu, Toboliu, Tulca, Ţeţchea, Valea lui Mihai şi Vârciorog. A strigat ca un profesor care scoate elevii la tablă numele fiecărei comune şi fiecare edil s-a dus la "prezidiu" pentru a-i da "cecul". La fel a făcut în final şi preşedintele CJ, Cornel Popa, după ce înainte, când aştepta să-i vină rândul, comentase că în guvernarea PNL, când a "adus" în Bihor 107 ambulanţe, nu le-a plimbat propagandistic...
Nu finalizăm nimic, începem altele
PNDL - fostul PNDI (Programul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii) din vremea când Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului era condus de Elena Udrea - înglobează de anul trecut trei subprograme (Modernizarea satului românesc, Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, Infrastructură la nivel judeţean), în baza cărora din 2008 până în prezent în Bihor au fost deschise 60 de lucrări în valoare de 1,08 miliarde RON. Guvernele Tăriceanu, Boc şi Ponta au plătit până acum aproape 350 milioane lei, rămânând de achitat, aşadar, alte 756 milioane. Cum în acest an Dragnea a alocat Bihorului doar 19 milioane lei şi orice fiinţă raţională înţelege că în acest ritm lucrările începute vor fi plătite abia peste 20 de ani, vicepremierul a trebuit să motiveze de ce, totuşi, deschide şantiere noi. "O parte rezonabilă din sumă (n.r. - pe care n-a dezvăluit-o, deşi presa i-a cerut) este pentru a începe şi lucrări noi, pentru că nu poţi să blochezi jumătate din cetăţenii României care trăiesc la sate, să nu începi lucrări acolo pentru că în anii trecuţi au fost alocaţi bani numai în anumite zone".
Primăria Oradea, ca un CAP
Înainte ca primarii să plece, Dragnea s-a confruntat prin intermediul presei cu primarul Ilie Bolojan, făcându-l mincinos şi politruc incompetent. Întrebat de BIHOREANUL dacă datoria de 3,1 milioane lei invocată de edil e reală, vicepremierul a recunoscut-o, dar a dat vina pentru neplata ei tot pe Bolojan. "Datoria e corectă. Dar sper că Primăria Oradea nu este ca un CAP (n.r. - Cooperativă Agricolă de Producţie înainte de 1989), pentru că nu pot trimite pe cineva cu o sacoşă de bani să bată la uşa unui primar. Există o procedură prin care se acordă banii, dar nu am primit nicio solicitare de la Consiliul Judeţean Bihor, nici de la Primăria Oradea. Când primim solicitarea cred că mai mult de o oră nu durează până se semnează achitarea sumei. Îl aşteptăm pe primar să trimită solicitarea, şi nu trebuie neapărat să vină dumnealui, o mare personalitate, poate să trimită (n.r. - la Bucureşti) pe altcineva. Dacă nu, nu îi vom trimite banii. Şi îl rog în continuare să nu mintă", a zis Dragnea.
Despre restul de până la cele 10 milioane euro datorate de Guvern pentru lucrările din municipiu şi judeţ, liderul PSD a spus că anul trecut a mutat proiectele pe fonduri europene, dar acestea sunt "în analiză" la Ministerul Mediului, şi nu s-a sfiit să ameninţe că ele vor "suporta o corecţie financiară". Mai pe româneşte o reducere, ceea ce înseamnă că orădenii şi bihorenii vor suporta doar din banii lor plata datoriilor.
Mincinosu-i... Dragnea!
Fără să-şi fi propus acest lucru, reporterul BIHOREANULUI l-a enervat şi mai mult pe Dragnea când a vrut să-i înmâneze documente ce-l contrazic. Între altele, adresa nr. 25.247 înaintată MDRAP în 29 iulie 2014 de CAO, care aminteşte că lucrarea a fost aprobată în 2006 printr-o Hotărâre de Guvern ce statua că Ministerul Mediului şi Primăria vor suporta în cote de 75%-25% costul lucrărilor. Prin OUG 28/2013, însă, proiectul, ca de altfel toate din ţară, a fost inclus în PNDL-ul controlat de Dragnea, s-a anulat prevederea că plata celor 75% o face Ministerul Mediului şi s-a stipulat că finanţarea va fi asigurată prin transferuri anuale de la bugetul de stat, prin MDRAP, în acest scop încheindu-se între Minister şi Primărie un contract valabil până în decembrie 2013, dar neînnoit în 2014. "Datorită faptului că Ministerul Mediului şi MDRAP nu şi-au respectat angajamentele privind finanţarea proiectului, CAO nu a putut plăti facturile către societăţile de construcţii, fapt care a determinat scăderea ritmului şi oprirea lucrărilor. Valoarea acestor lucrări este de 3,116 milioane lei", se arată în documentul care înşiră nu doar firmele neplătite (Lavalin, Selina, Popenergia, Construcţii Copăcel), ci şi străzile din Oradea afectate (14 la număr). Când şi cum a răspuns Ministerul lui Dragnea? Abia pe 4 septembrie, când a înştiinţat CAO, ca şi cum asta era o noutate, că nu mai are niciun contract cu Primăria din decembrie 2013 şi că din 2014 finanţările prin PNDL se fac doar prin consiliile judeţene. Altfel spus, chiar dacă Bolojan s-ar fi dus "în genunchi" la Dragnea, cum s-a exprimat vicepremierul, tot n-ar fi obţinut un leu pentru Oradea!
Cum a reacţionat vicepremierul? În loc să admită că Ministerul său a paralizat Primăria, l-a ironizat pe reporter: "Vă plătesc eu deplasarea la Bucureşti, luaţi dumneavoastră hârtia de la Primărie şi aduceţi-o la Bucureşti", a spus Dragnea, oferind ulterior o alternativă la fel de miştocărească: "Dacă nu vine hârtia, trimit eu săptămâna următoare un secretar de stat în audienţă la primar, cu contractul de finanţare în braţe, poate îl semnează domnul primar".
Bani de nimic
Deşi a fost întrebat inisistent, vicepremierul nu a spus ce valoare au contractele de finanţare date celor 40 de primari. A aflat-o, totuşi, BIHOREANUL, care a intrat în posesia listei celor, de fapt, 69 de contracte, aşa cum a fost aprobată de Dragnea.
Ce relevă documentul? Faptul că, deşi în unele localităţi lucrările sunt în stadii avansate de execuţie, nu le-au fost alocate fonduri pentru finalizarea lor, dar şi că alocările variază după culoarea edililor, unii primind sume derizorii. Comuna Balc, de pildă (primar PDL) a primit 35.000 lei pentru "alimentare cu apă" în două sate, Căbeşti (edil PNL) - 31.500 lei pentru un sat, Oşorhei (primar PNL) - 39.621 lei pentru "construire sistem de alimentare cu apă în Fughiu, Cheriu, extindere alimentare cu apă Oşorhei şi canalizare menajeră zona Podgoria aparţinătoare satului Fughiu", iar oraşul Nucet (edil PDL) 45.000 lei pentru "extindere şi reabilitare pentru alimentare cu apă şi canalizare". Ce-i drept, alte localităţi au primit sume mai generoase: Avram Iancu (primar PNL, racolat de PSD) - 520.000 lei pentru "infrastructură de apă şi apă uzată", Cetariu (edil UDMR) - 652.139 lei pentru alimentarea cu apă a trei sate, Diosig (UDMR) - 500.000 lei pentru "canalizare şi staţie de epurare".
La rându-i, Consiliul Judeţean a primit tot bani de nimic: 50.000 lei pentru "reabilitare şi modernizare DJ 767 Dobreşti-Vârciorog 16,56 km" (3.019 lei pentru un kilometru!), 200.000 lei pentru modernizare DJ 767 B Tăşad-Copăcel-Serghiş-DJ 767 pe 22,12 km (9.041 lei pentru un kilometru). În total, prin cele 69 de contracte, Ministerul lui Dragnea a alocat Bihorului 22 milioane lei, ceea ce înseamnă în medie 310.000 lei pentru un proiect. De ajuns cât să-şi facă vicepremierul publicitate, dar cu totul insuficient ca administraţiile locale "miluite" să facă drumuri ori reţele de apă şi canalizare. Şi când te gândeşti că asta e tot ce a putut "dărui" Bihorului în prag de alegeri, ori că Dragnea va ajunge prim-ministru după ce Ponta va ajunge preşedinte, nu poţi să nu te întrebi cum se va purta Guvernul cu bihorenii şi cu orădenii pe care, iată, îi pedepseşte doar pentru că Bolojan l-a enervat pe Dragnea..
CUM SE ÎNGRAŞĂ PSD
Socoteli pentru viitor
Fondurile guvernamentale sunt folosite de PSD pentru a se întări în prag de alegeri. În ziua când vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat Oradea, liderii PSD Bihor au anunţat că şase primari de la PDL şi PNL s-au înscris în partidul lor, fără a preciza însă că argumentul a fost promisiunea de finanţare a proiectelor pe care le au în derulare. Trei dintre fugari, primarii din comunele Avram Iancu, Borod şi Săcădat au fost deconspiraţi în aceeaşi zi, urmând ca numele celorlalţi trei să fie dezvăluite săptămâna aceasta.
Tot vineri, rândurile PSD Bihor au fost îngroşate cu încă doi consilieri judeţeni, foştii PPDD-işti Alina Popa şi Vasile Petruţ. După ce săptâmâna trecută s-a transferat la PSD şi ex-PDL-istul Dorel Dume, social-democraţii devin grupul cel mai numeros în CJ Bihor, cu 11 reprezentanţi (faţă de 8 aleşi în 2012). Împreună cu cei 7 reprezentanţi ai UDMR, PSD va avea şi majoritatea în CJ (în total 18 consilieri), astfel că cei 10 aleşi ai PNL şi cei 6 rămaşi la PDL nu îl vor mai putea schimba din funcţia de vicepreşedinte pe şeful PSD Bihor, Ioan Mang, aşa cum îşi propuseseră. În fine, tot vineri, Mang a anunţat revenirea în Oradea şi cooptarea "în echipa PSD Bihor" a fostului primar PDL-ist al Oradiei, Petru Filip, despre care surse din partid au dezvăluit BIHOREANULUI că după alegerile din noiembrie va deveni preşedintele executiv al filialei. Urmarea? Mang va aborda în 2016 în forţă alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean, iar Filip poate până atunci să tragă sforile pentru a-l răsturna de la Primăria Oradea pe "obraznicul" Ilie Bolojan.
Marţi, liderul PSD Bihor a anunţat o nouă achiziţie: Adelina Coste, fost om de bază în PDL Bihor, apropiată a lui Petru Filip. Citiţi pe această temă şi articolul "Lovitură de teatru: Adelina Coste a fugit la PSD. PSD-PC-UDMR are majoritatea în Consiliul Local"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.