URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Primărie, cumpăr CET! Start la cea mai mare licitaţie din istoria oraşului

Primărie, cumpăr CET! Start la cea mai mare licitaţie din istoria oraşului CET, ULTIMA SUFLARE! Construit în 1966, actualul CET din Şoseaua Borşului e împins la pensie. Potrivit angajamentelor asumate de România faţă de UE, centrala poluantă pe cărbune va trebui închisă la sfârşitul anului. Asta dacă Primăria nu obţine o păsuire. "Am făcut demersuri la Ministerul Mediului să ni se dea o derogare pentru încă o iarnă, având în vedere investiţiile masive care se fac în noua centrală, şi avem motive să credem că o vom primi", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai tari firme din energie sunt aşteptate vara aceasta la Oradea. Municipalitatea pune la bătaie nu mai puţin de 53 milioane de euro pentru achiziţionarea unei centrale pe gaz ultramoderne, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

"Va trebui să fim extrem de atenţi, pentru că este cea mai mare licitaţie din istoria oraşului. N-au mai fost organizate proceduri de achiziţie pentru astfel de sume", spune primarul Ilie Bolojan.

Mega-licitaţia

03 Ioan Maghiar.jpgUltimele detalii au fost bătute în cuie, iar documentele necesare organizării licitaţiei pentru achiziţia noului CET pe gaz vor fi transmise săptămâna aceasta la Bucureşti, pentru a fi făcute publice în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. "Dacă totul merge bine, în toamnă vom avea un câştigător cu care să semnăm contractul", spune Ioan Maghiar (foto), consilier al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie.

Municipalitatea oferă, în cadrul unui proiect cu cofinanţare europeană, nu mai puţin de 53 milioane de euro, pentru achiziţia unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie (inclusiv construirea şi instalarea), care să înlocuiască actualul CET pe cărbune. Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să se ocupe atât de proiectarea, cât şi de execuţia lucrării, şi să îşi asume un termen de finalizare de 18 luni, sub ameninţarea unor sancţiuni de minimum 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere!

Să vină "meseriaşii"!

03 Ilie Bolojan_8.jpgAvând în vedere banii puşi în joc, municipalitatea se aşteaptă la o concurenţă pe măsură. "Este un domeniu extrem de specializat, fapt pentru care mă aştept să vină companii străine. Poate că nu multe, dar precis puternice. E greu de crezut că firme româneşti vor fi eligibile pentru această licitaţie", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Pe lista potenţialilor candidaţi se numără multinaţionale de top din domeniul producţiei de echipamente precum Rolls-Royce (Marea Britanie), General Electric (SUA), Siemens (Germania) sau Alstom (Franţa).

Primăria vrea să profite la maximum de expertiza potenţialilor concurenţi. "Cerinţele din caietul de sarcini sunt minimale. Concurenţii vor putea oferta centrale cu capacităţi mai mari de producţie a energiei electrice şi termice, perioade mai lungi de garanţie a echipamentelor sau pot veni chiar cu variante îmbunătăţite, care să crească eficienţa sistemului", explică Maghiar. Constructorul va trebui să asigure inclusiv cursuri de formare a inginerilor şi tehnicienilor care vor deservi noile echipamente. Nu de alta, dar centrala pe gaz pe care municipalitatea şi-o doreşte va fi prima din România care se poate porni şi opri la comandă, dacă este nevoie şi de mai multe ori pe zi!

Centrala "brichetă"

Întrucât funcţionează pe gaz, care e de două ori mai scump decât cărbunele, noua centrală va trebui să fie cât mai eficientă, pentru a nu creşte preţul gigalaloriei. Sistemul care va produce şi energie electrică a fost gândit astfel încât vara, când încălzirea la calorifere e sistată, centrala să funcţioneze ziua, când preţul curentului descărcat în sistemul energetic naţional este mai mare, şi încasările sunt pe măsură, şi să fie oprită seara, când preţul curentului scade până şi la o treime. Dacă ziua orădenii vor avea apă caldă de "la sursă", noaptea se vor spăla din "rezerve". Căldura generată peste zi de gazele arse va încălzi agentul termic într-un cazan recuperator, iar apa fierbinte va fi stocată într-un acumulator de căldură, de unde va fi descărcată în magistrale noaptea.

Iarna, centrala va funcţiona non-stop. Pentru că poate asigura doar 20% din necesarul de energie termică a oraşului, aceasta se va ajuta de cazanul 1 al actualului CET, modificat deja pe gaz, iar la nevoie vor intra în funcţiune încă două cazane suplimentare.

03 Dragos Gligor.jpgComplex şi pretenţios, sistemul va trebui gestionat de specialişti bine pregătiţi. "O astfel de centrală tip brichetă, pe care o porneşti şi opreşti când vrei, necesită o îngrijire suplimentară, pentru că tot încălzind şi răcind sistemul uzura e mult mai mare", spune Dragoş Gligor (foto), directorul CET. În schimb, unitatea va fi deservită de nici 10% din personalul actual. "Mai mult de 70 de ingineri nu cred că trebuie. Totul va fi automatizat. Nu mai ai nevoie de manipulanţi care descarcă cărbune la lopată şi nici de muncitori care să deschidă ventilele cu ranga...", zice directorul.

Vin reducerile!

Deşi Primăria lansează licitaţia săptămâna aceasta, nimeni nu ştie deocamdată cine va gestiona la final centrala. "Vom lua o decizie în următoarele două luni. Dacă putem eficientiza Electrocentrale, activitatea va fi preluată de această societate, dacă nu, o vom externaliza", explică Ilie Bolojan. Edilul spune că în perioada următoare societatea va trebui să se concentreze pe plata datoriilor. CET are creanţe de 12 milioane lei către bugetul de stat şi de 158 milioane lei către furnizorii de combustibili, în condiţiile în care de la clienţi are de primit 24 milioane lei.

Ca o măsură complementară de reducere a costurilor, societatea, care are acum 953 de angajaţi, va trebui să înceapă reduceri de personal. "CET-ul trebuie să devină eficient, chiar dacă pentru asta va trebui să luăm măsuri nepopulare. Se vor desfiinţa sute de posturi", anunţă primarul, care consideră că eventualele proteste sindicale vor face doar rău societăţii. "Dacă oamenii vor crede că restructurarea poate fi oprită prin mişcări de stradă, vom da noua centrală în gestiunea unei firme private", zice Bolojan.

"Ameninţarea" Dalkia

Primăria este curtată deja de un an de francezii de la Dalkia pentru preluarea gestiunii termoficării. Privaţii au dovedit că pot gestioana un sistem de termoficare încă de acum doi ani, când au preluat CET-ul din Iaşi, aflat în pragul falimentului.

Fără investiţii majore, francezii au pus afacerea pe picioare prin măsuri administrative. Dalkia a scumpit gigacaloria de la 180 lei la 313 lei, a înjumătăţit la 500 numărul de angajaţi, a scăzut salariile energeticienilor la nivelul "fără sporuri" de la privat, şi a trimis peste vară o mare parte din angajaţi în şomaj tehnic.

Iar dacă dintr-o ruină au ştiut să facă profit, dintr-o centrală la cheie s-ar putea umple de bani. Dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că statul nu e cel mai bun administrator...


"Noua centrală pe gaz nu va ieftini încălzirea. Diferenţa de preţ dintre cărbune şi gaz e prea mare. Astăzi cumpăr cărbune pentru o gigacalorie cu 66 lei şi vând energia la ieşirea din centrală cu 120 lei. Pe gaz, gigacaloria o cumpăr din start cu 130 lei! Chiar dacă procesul de producţie ar avea un randament de 99%, tot e peste cei 120 de lei"

Dragoş Gligor


O INVESTIŢIE DE MILIOANE
Să fie nou!

Modernizarea CET a constituit în ultimii ani una dintre priorităţile majore ale municipalităţii, deoarece actuala centrală este concepută după o tehnologie poluantă din anii '60 şi va trebui închisă la sfârşitul acestui an.

Investiţia se ridică la 77,7 milioane euro şi va fi finanţată prin POS Mediu din fonduri europene (50%), alocări de la bugetul de stat (45%), cu o contribuţie mică de la bugetul local (5%). Din valoarea totală, 53 milioane euro vor fi cheltuiţi pentru achiziţia noii centrale pe gaz, care să se încadreze în normativele europene privind poluarea, 16 milioane euro vor fi alocaţi pentru înlocuirea a 17,5 kilometri de conducte din magistralele 1 şi 3, pentru reducerea pierderilor, iar diferenţa va acoperi cheltuielile de consultanţă şi dirigenţie de şantier.

Licitaţia pentru înlocuirea conductelor a fost organizată în octombrie 2012 şi a atras nu mai puţin de şase asocieri de firme din toată ţara, inclusiv bihorenele Selina şi Construcţii Bihor. Câştigătorul licitaţiei va fi anunţat în cursul acestei săptămâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
aha
intrebati liderul de sindicat la iasi si veti vedea ce kakat a facut dalkia la iasi.nu a investit un leu macar si a incasat toate fondurile primite pe cogenerare iar cu salariile va iau tot ca sporuri si din salar , aveti grija caldura costa scump si cu ei la conducere.Primarul Iasului cotizeaza la ei in mod absurd sub forma de taxa de managment,noi nu suntem in stare sa primim 200.000 euro pe luna ? aveti grija de orasul vostru!!!!
Postat 10 August 2013, 19:37 de gege
gresit
Este o jucarie 40 MW. Ar fi nevoie de minim 130 pt Oradea.
Postat 21 Mai 2013, 21:31 de jolty
hai nu zau
cum adica 99% randament de productie....ne chiar credeti prosti. Un cazan, la conditi de functionarea normale si corecte are 92 - 93%, eficienta este cu totul alta. De ce vorbiti de randament de productie, de ce nu se vorbeste despre eficienta sistemului, avantajele si dezavantajele utilizatorului final. Sa transporti apa calda e mult mai scumb decat sa transporti gazul din toate punctele de vedere . SA NU UITAM POLITICUL BATE LOGICA, FIZICA SI MATEMATICA, DE BUNUL SIMT NU MAI VORBIM.
Postat 21 Mai 2013, 12:48 de eu
Ce minciuni ! Si totul pt. sf. spaga !
Opiniile legate despre ce resursa va reprezenta viitorul energiei sunt impartite intre cea regenerabila, cea nucleara sau gazele naturale. Insa datele marilor companii de profil au dezvaluit cu totul altceva.CEO-ul companiei Peabody, Greg Boyce, sustine ca viitorul energiei se bazeaza pe carbune, deoarece acesta este combustibilul care a inregistrat cele mai mari cresteri, in ultima perioada, potrivit Business Insider. Carbunele este cea mai ieftina surse enegetica, costul fiind de aproximativ 3 dolari/MMbtu (echivalentul a 293,1 KWh) si va mai scadea. Comparativ, gazul natural costa circa 10 dolari/mmbtu in Europa si 15 dolari/ mmbtu in Asia. In Romania, pretul huilei importate a fost de 85 lei/gicalaorie (1 gigacalorie = 1,162 MWh), iar cel al gazelor naturale importate, de 157,30 lei/MWh. Conform unui raport al British Petroleum, Romania detinea, la finele anului trecut, rezerve de carbune de 291 milioane tone, suficiente pentru cel putin 100 de ani.
Postat 20 Mai 2013, 14:59 de bh
Si cu asta ce-am facut ?!
In sfarsit, zice si eternul director adevarul : ,,Astăzi cumpăr cărbune pentru o gigacalorie cu 66 lei şi vând energia la ieşirea din centrală cu 120 lei. Pe gaz, gigacaloria o cumpăr din start cu 130 lei! Chiar dacă procesul de producţie ar avea un randament de 99%, tot e peste cei 120 de lei" Da' pe porumb care era schema ? Cu cat ti-ai vandut porumbul la cet ? Banuiesc ca ti l-ai platit pe tot, n-ai datorii ca director catre tine insuti ! Si inca ceva : In Marea Britanie, proportia de electricitate generata de carbune a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, in 2012, in timp ce productia bazata pe gaze a scazut, relateaza The Wall Street Journal. Noi il tinem la Voivozi sa-l exploateze taranii ca-n epoca fierului ! Carbunele este cea mai ieftina surse enegetica, costul fiind de aproximativ 3 dolari/MMbtu (echivalentul a 293,1 KWh) si va mai scadea. Comparativ, gazul natural costa circa 10 dolari/mmbtu in Europa si 15 dolari/ mmbtu in Asia. In Romania, pretul huilei importate a fost de 85 lei/gicalaorie (1 gigacalorie = 1,162 MWh), iar cel al gazelor naturale importate, de 157,30 lei/MWh. Conform unui raport al British Petroleum, Romania detinea, la finele anului trecut, rezerve de carbune de 291 milioane tone, suficiente pentru cel putin 100 de ani.
Postat 20 Mai 2013, 14:52 de bh
cea mai mare teapa !!
Cea mai mare teapa data oradenilor captivi la CET-ul PMO de catre acest fudul fara cap numit BOLOVANULbolojanCoadaDeCiocan. Cea mai scumpa energie termica si electrica la ora actuala prin centrale pe gaz. Centralele eoliene si fotovoltaice sunt cele mai avantajoase si de aceea la fiecare scadere de consum sunt decuplate centralele SCUMPE. Oradeanii vor plati la greu ambitiile naroade ale actualului primar, dar v-a fi mult prea tarziu. Zilele trecute am trecut pe la CET si erau ingroziti de viitorul lor. Oameni activi 40-50 de ani asteapta iesirea la pensie caci trecerea pe gaz este sfarsitul CET-ului. Cea mai scumpa si proasta solutie cu aceasta turbina , nimeni nu v-a cumpara curent scump de la CET Oradea, CoadaDeCiocan v-a fi plecat si noi cei ce vom ramane vom plati incompetenta bolovanului !!!! GROAZA !!!! Si germania se reorienteaza pe combustibili solizi numai noi oradeanii ne gasim destetii lui bolovan.
Postat 20 Mai 2013, 14:50 de scortosul
super
articol bun
Postat 20 Mai 2013, 14:43 de Radu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON